Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 27 879 til 27 903 av totalt 50 275 spørsmål


#Fuglekasser

Blåmeis

Vi har fuglaksse med kamera på husveggen. Først flyttet en meis ut etter reiret var ferdig etter først å ha fjernet nesten hele reiret. Det så ut som hun slapp det i bakken. En ny blåmeis etablerte seg der like etterpå. Reiret ser nesten ferdig ut, men nå er det plutselig slutt på all aktivitet på 2. dagen. Er det normalt? Eller kan det være noe galt?

A.T.N. (05.05.2017)

Svar:

Det KAN hende at det har vært kamp mellom ulike meisepar, og slik at det har endt med at ingen til slutt bruker reirplassen.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Svaler

Hei.
Vi har tidligere hatt et gammelt skur i hagen. Hvert år får vi et flott svanepar som bygger rede i skuret. For to år siden ble skuret revet og det er bygget en ny stor låve på nesten samme sted. Svalene har i et par år sirklet inn i låven, men ikke laget rede der, selv om de var velkomne til å bygge. I år har vi satt inn garageporter pga salg. Vi ønsker våre svaler broblemer med å fonne reirplass. Finnes det noen løsninger vi kan montere utenpå låven slik at de kan bygge rede der? Takk for fin nettside.


Med vennlig hilsen
Tone K Pedersen

N.N (06.05.2017)

Svar:

Det kommer litt an på om dette er låvesvaler eller taksvaler, men begge arter kan du hjelpe med kunstige reirplasser. For taksvaler finnes det egne kasser å få kjøpt, og for låvesvaler kan du bare spikre en liten trekloss på ca 8 x 8 cm på veggen som de kan bygge reir oppå.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Fuglekasser

Blåmeis i fuglekasse - eggene er borte

Vi har en fuglekasse hvor er blåmeis par siden påske har vært hektisk opptatt med bygging . Så ble det for noen dager siden veldig stille og jeg så dem ikke mer (men får jo ikke fulgt med hele tiden).

I går løftet jeg av lokket og da var det tre egg der i reirgropen. Jeg tittet igjen i dag og da var alle eggene forsvunnet ..?

Hva kan ha skjedd? Det er ikke spor etter egg på bakken, og jeg er sikker på at det ikke har vært mennesker der å fjernet eggene? Har blåmeisen fjernet dem/flyttet dem selv Evt fordi de ikke likte at jeg tittet? Vil de kunne komme tilbake og legge nye egg?

Kassen henger på verandaen og er utsatt for noe bråk og trafikk fra barn men det har ikke virket som de har brydd seg om det, og de har jo da også startet å legge egg på tross av dette?

B.U. (05.05.2017)

Svar:

Det som har hendt har neppe noen tilknytning til at du kikket ned i fuglekassa. Det kan være at eggene er tatt av snømus eller røyskatt - de kan klatre opp i trær og også komme inn i så små hull som en blåmeis hekker i.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Fuglekasser

Gamle reder i fuglekasser

Lurer på når gamle reder skal fjernes fra fuglekasser. Vi brukte å fjerne dem på høsten, men leste et sted at fuglene kunne ha nytte av disse gjennom vinteren. Denne våren har vært kald her i nord og i natt(7.5.) kom det snø igjen. Bør vi fjerne dem snarest? Er det greit å la dem ligge over flere sesonger?

S.V. (07.05.2017)

Svar:

De bør fjernes etter endt hekketid. Meiser sover ofte i fuglekasser om vinteren, og kasser uten reir er å foretrekke, siden de ikke inneholder lopper og andre parasitter. Kasser bør derfor renses på høsten.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sykdom og skader

Skjære

Har i vinter hatt en merkelig skjære ved fuglebrettet. Hun er helt fri for fjær på hodet og nå begynner fjærene å bli borte nedover ryggen og brystet. Hun spiser godt, virker ikke utstøtt av de andre, men er litt ygg på andre skjærer. Hun ser pjusk ut og jeg lurer på hva som skjer med henne. Skulle gjerne hjulpet henne, men selv om hun ikke flyr så godt så er hun ennå umulig å få tak i. Ingen andre skjærer som er her, ser sånn ut. Er hun ett mobbeoffer eller kan hun være syk? Har ikke sett noe sånt, så jeg lurer på om dere har hørt om andre tilfeller?

T.E. (05.05.2017)

Svar:

Vet dessverre ikke hva som kan være grunnen til at denne skjæra ser slik ut. Men så lenge hun klarer seg, er det bare å la den være og følge med på hva som skjer framover.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Økologi og atferd

Vi har fått ender!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei😊 I går flyttet ei hoand inn på nabotomta vår. Da et hus ble revet er det nå en grop i bakken med litt vann i. Dit har ho flytta! I ettermiddag dro hun bort et par timer og kom så tilbake med en kjæreste! Er dette normalt? Vi er ca et par mil unna havet eller naturlig vann!

S.E. (03.05.2017)

Svar:

Det sitter en stokkand hann midt i dammen, og det er helt naturlig at de kan dukke opp i vannansamlinger som dette.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Fuglekasser

Reir som "rekkehus"?

Har 3 figlekasser i "rekkehus", ca 20 cm mellom hver kasse. Er dette ok å henge opp slik, eller bør jeg skille de fra hverandre og henge opp hver for seg? Evt. hva er anbefalt avstand?

O.F. (29.04.2017)

Svar:

Dersom du ønsker at flest mulig kasser skal bli brukt, bør de henges lenger fra hverandre, gjerne med flere meters mellomrom.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Økologi og atferd

TRANER VED TYRIFJORDEN

Hei. Høsten for 2 år siden observerte vi en traneflokk i skogen vest for nordenden av Tyrifjorden. Vi så dem så vidt bare men de lagde mye lyd. Noen vi møtte hadde kommet nærmere og sa de hadde talt over 20 dyr. Vi går ut i fra at fuglene hadde samlet seg for videre trekk sørover. I fjor vår (midten av mai) observerte vi et tranepar i samme område. Vi har tre spørsmål.
Når tranene er i gang med høsttrekket, er det slik at de samler seg på denne måten på samme sted hver høst?
Hvor sannsynlig er det at tranene finner tilbake til samme hekkeplass år etter år?
Kan vi gå ut i fra at fuglene som passerer dette området på våren har kommet allerede?
På forhånd takk.

H.R. (05.05.2017)

Svar:

Tranene samler seg ofte på de samme stedene år etter år. Tranepar vender som regel tilbake til sitt faste hekkeområde, og vårtrekket er nok nå over for tranener. I Hedmark ligger allerede enkelte traner på egg.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn?

Satt ute på terassen i dag 4 mai 2017 og kikket på et Widerø fly høyt oppe over Nesøya. Tett ved så jeg en liten prikk som beveget seg. Med en sterk kikkert så jeg en stor fugl som svevet i sirkler helt uten bevegelse på de brede vingene. Den var litt spettete. Kunne dette være en havørn?

G.P. (04.05.2017)

Svar:

Det er det umulig å si ut i fra denne beskrivelsen. De fleste store rovfugler svever og trekker på denne måten.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Hei!
På spørsmål om identifisering av fugl, svarer dere noen ganger at det er snakk om en ung fugl. På denne årstiden er det vel ingen 1k fugler, mener dere da at fuglen er en 2k, altså en ung fugl klekt forrige år?

N.N (04.05.2017)

Svar:

Ja, det stemmer, men den kan fremdeles betegnes som en ungfugl, spesielt hos arter som først får voksen drakt etter ett år eller mer.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, hvilken art er dette?

M. (04.05.2017)

Svar:

Dette er en strandsnipe.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Tragikomisk svarttrost-besøk!

Bilde vedlagt spørsmålet

Er en ivrig fugleobservatør, og forer småfuglene hele vinteren. Etter at jeg blei pensjonist, tilbringer jeg mye tid ved kjøkkenvinduet for å studere fuglene. Men, en av trekkfuglene, en svarttrost, gjør livet "surt" for andre året på rad. Den må være spesielt glad i seg selv og elsker å speile seg i vinduene mine! Presis kl 05.15 starter "bråket"! Da sitter fuglen på vannbrettet, tar sats og hopper opp på vinduet, gang på gang! Blir mye lyd av det, og møkk, for den hakker på vannbrettet/ vinduet også!
Jeg har prøvd " alt", svart plast et stykke oppover vinduet, matt plast, sølvfoliestrimler i hyssing, raker/koster foran skyvedørene, ikke noe hjelper. Han går på alle vinduene, også kjellervinduene. Eneste fordelen er at jeg slipper å pusse vinduer i huset, det er helt bortkasta!
Har du noen gode råd?

K.N. (05.05.2017)

Svar:

Nei, dessverre, ikke når det ikke hjelper å dekke til vinduene på utsiden.

Roar Solheim (07.05.2017)


Bading etter paring?

Hei - Jeg bor ved Svelvikstrømmen og har et rikt fugleliv rundt meg. Daglig er jeg nå i april og mai vitne til paring av ulike ender, svaner, måker.....ser at de har en oppvisning i vannet etter paring. Omhyggelig dykking, baksting med vinger. Flott underholdning.... Men er det en spesiell grunn til det?

G.M.F. (05.05.2017)

Svar:

Vanskelig å si, men det KAN være for å forsøke å hindre at eventuelle parasitter fra den andre partneren kommer seg inn mellom fjærene (fjærlus og lusfluer for eksempel).

Roar Solheim (07.05.2017)


#Økologi og atferd

Bokfink jagde ekorn

Hei! Idag så jeg noe merkelig. En bokfink begynte å jage ett ekorn som løp nede på bakken. Bokfinken fløy i full fart etter den og nappet til den. Ekornet kom seg unna, mens bokfinket fortumlet "reiste seg opp" igjen fra sanden etter det mislykkede forsøket. Dette syntes jeg var veldig rart. Jeg trodde bokfinker spiste insekter etc og ikke store ekorn (?) :)

N. (01.05.2017)

Svar:

Ekorn kan spise egg og unger fra fugler, så ekornet blir nok forsøkt jaget vekk fordi det er et farlig dyr for bokfinken.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Døde fugler

Hvor kan jeg sende døde fugler. Fredag 29/4 kl 1600 fant jeg en svimeslått/halvdød kjærnebiter ca kl1700 døde den. Jeg vil gjerne ha svar på hvorfor døde den. Har tidligere i år funnet døde bokfinker i same område. Vi forer hlele vinteren, fra uken før påske og frem til i dag går det ca 12 liter solsikke ,2 liter jordnøtter og meisboller + brødmat hver 3dje dag.
Det er mengder av grønnsisik,kjærnebitere og bokfinker ca fra 30 til 40 av hver i tillegg er de 8 til 10 dompaper her, samt rødstrupe jernspurv svartmeis løvmeis kjøttmeis blåmeis gulspurv spettmeis trekryper flaggspett og en og annen grønnfink som har minket de siste årene. I nærheten har vi også hønshaukrede, musvåkrede og 3 sti fiskeørnreder som jeg følger med hele sommeren. Håper jeg kan få svar hvorfor kjærnebiteren død.

H. (29.04.2017)

Svar:

Dersom det er mistanke om at fuglene er døde pga sykdom og ikke kollisjon med vindu, kan du forsøke å kontakte Statens Veterinærinstitutt i Oslo og høre om de kan hjelpe.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Gjøk

Hvor gammel blir gjøken?

M.L. (25.04.2017)

Svar:

En gjøk kan kanskje bli opp mot 10 år gammel.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Økologi og atferd

Sprø linerle

Vi har en sprø linerle ved huset. Den vil inn vinduet to steder og skiter når den mange gange om dagen flyr opp mot vinduet. På bilen sitter den på speilet og skiter, hopper rundt på taket og hakker med nebbet. Det har vart en uke nå. Vi har prøvd å flytte bilen men fuglen følger etter.. Hva holder den på med?

E.B. (06.05.2017)

Svar:

Den ser sitt eget speilbilde og forsøker å jage vekk en rival.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er Dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Sett 1.mai på Beitostølen. På str med en gjøk/Stor trost. Hvilken fugl er Det?

H. (01.05.2017)

Svar:

Bildet har for lav oppløselighet til at jeg kan se skikkelig, men det ser ut til å kunne være en lavskrike.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Trenger hjelp til å artsbestemme fuglen på bildet. Den har en rustrød nesten litt risa fargetone på halsen og på ryggen mellom vingene

G.E.S. (05.05.2017)

Svar:

Bildet er ikke helt godt, men det kan se ut til at dette er en grønnsisik hunn.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Myrsnipe skifte drakt

Er det rimeleg å sjå myrsnipe i vinterdrakt 6. Mai på Ytre Søre Sunnmøre? Svar gjerne med e-post

I.D. (06.05.2017)

Svar:

Tror myrsnipene nå har sommerdrakt.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Svart/hvit fluesnapper.

Blir det lakt flere egg med hokjønn enn hankjønn? Grund til spørsmålet er at hanner har som oftes flere hoer.

K.S. (05.05.2017)

Svar:

Spørsmålet ditt gir ingen mening, siden det bare er hunner som legger egg. Forstår derfor ikke helt hva du spør om>

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

En venninne i Oslo fikk denne krabaten på besøk i dag, og lurer på hva det er. Jeg klarer ikke finne ut hva det er - Er dette en sjelden gjest?

K.F. (05.05.2017)

Svar:

Dette er en rødstrupe.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brushane, hunn eller grønnstilk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette? Har fått tilbakemelding på at det er en grønnstilk. Ble observert i samme område som 2 brushaner, hann. Ble usikker

A.O. (05.05.2017)

Svar:

Dette er en grønnstilk.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Er denne truet?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Denne har hatt bolig på et gjengrodd jorde men nå er jordet tatt i bruk igjen og denne fuglen har måtte flytte på seg. Er den truet, og isåfall hva må man tenke på da som bonde? Skal visst være en Vipe (vanellus vanellus)

I.B. (05.05.2017)

Svar:

Ja, dette er en vipe. De har gått kraftig tilbake, og det viktigste en kan gjøre som bonde, er å forsøke å lokalisere reir som ligger på jordene, og unngå å kjøre dem i stykker med maskiner.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Trosteegg død?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Vi fant i dag et Trosteegg liggende på et plantesenter. Vi vet ikke hvor lenge det har ligget der. Har du noen tegn på om den er død eller levende

S. (06.05.2017)

Svar:

Dette er et uruget egg, og det skal dere bare la ligge.

Roar Solheim (07.05.2017)

««første 27 879 - 27 903 av 50 275 siste»»