Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 27 594 til 27 618 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne mens ej va på tur idag. Men ej har ikkje sett en sånn fjær før. Hvilken fugl kan fjæra komme fra?

S.O. (30.04.2017)

Svar:

Dette er en håndsvingfjær fra en kattugle.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Økologi og atferd

Fasan

Hjelper hannen til med å ruge? Har sett hannfasan som er helt mørk oppe på hodet, men den som går rundt her er sølvgrå. Har det noe med alder på hannen å gjøre?

E.A. (30.04.2017)

Svar:

Hannen hos hønsefugler hjelper ikke til med rugingen. Det kan være fargevariasjoner hos fasanene, mer eller indre mørke eksemplarer.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags gås - eller and???

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne merkelige fuglen ved Akerselva 29. april. Spraglete med kraftig rød markering rundt øynene. Ser nesten ut som en krysning av kalkun og gås, men er vel neppe det. Hva i all verden er det? Har ikke funnet noe som har lignet i fugleappen min.

S. (30.04.2017)

Svar:

Dette er en moskusand - rømt tamfugl.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Økologi og atferd

andrede midt i byen

Saken gjelder en and (vill and, fugl) som jeg og min samboer oppdaget midt i byen.
Den sitter på egg nå og blir merket av både forbigående og måker. Det er en plass som er utrolig dårlig tilrettelagt til å komme ut i verden for de små og er farlig for moren.
Vi mater henne og gir henne vann slik at hun ikke forlater eggene, men lurer på om vi skal gripe inn og kjøre henne med eggene vekk fra byen til et roligere plass. Eller blir det for dumt? Kan det være at hun blir så skremt at hun forlater eggene med en gang vi kommer til et nytt sted?
Eller er det bedre å vente til ungene kommer til verden? (vi er redd for at måkene vil spise dem med en gang – det ser ut at det er flere av dem der)
Eller er det best å ikke å gjøre noe med dette? (men da er sannsynligheten for at det skjer noe galt er ganske stor – hun er altfor lett tilgjengelig og synlig der hun sitter nå). Til informasjon: det er en blosterpotte over en liten bro der folk spaserer ofte. Der sitter fugelen på eggene.

A. (03.05.2017)

Svar:

Du må ikke forsøke å flytte anda med eggene - da forlater hun dem. Dessverre hender det at stokkender velger litt ugunstige hekkeplasser, og får problemer når ungene skal ledes til nærmeste vann. Men det er dessverre ikke stort dere kan gjøre med det.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Hei, da jeg under min reise til Glasgow i fjor sommer oppdaget en liten krabat var forbløffelsen stor. Jeg mener bestemt at jeg i en park i utkant av byen, ikke langt fra elven så en familie bestående av fire vakre ringparakitter. Kan dette stemme?

Med vennlig hilsen

Lavrans G. Alteren

L.G.A. (30.04.2017)

Svar:

Halsbåndparakitter hekker vilt i flere byer i Nord-Europa, bl. a. i London, og det er ikke underlig om de også finnes i Glasgow

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sanger elle fink?

Jeg mater med solsikkefrø omtrent hele året. Denne våren har vi hatt mye bokfink og rødstrupe; - hyggelig! Men vi har en fugl som ofte sitter i en stor furu på tomta og vekker oss om morgenen; - trivelig! Jeg synes den ligner på en sanger eller en "fargeløs" bokfink, og har en utpreget lyd: tui - tui - tui med noen få sekunders mellomrom. Går det an å assistere ut fra noe slikt?

I.J. (01.05.2017)

Svar:

Litt vanskelig, men lydbeskrivelsen kan stemme med lyden fra en spettmeis.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Fuglekasser

Perleugle

Hei. Vi har fått perleugle i kassa som våres. Dette oppdaget vi i påsken. Nå har vi vært å sjekket kassen. Det er 7 egg. Ser ingen mor. Har observert litt fra avstand men fortsatt ingen mor. Hvor lenge kan mor være borte fra rugingen. Det skal sies at det er en ganske varm dag og ett stille område.
Hilsen Janne

N.N (01.05.2017)

Svar:

Det er vanskelig å angi fast tid for hvor lenge en hunnfugl kan la eggene ligget udekket. Dette varierer med lufttemperaturen og hvor lenge eggene har vært ruget (i starten på rugingen kan de ligge lenger enn senere). Du må bare sjekke kassa en senere dag og se om ugla er der. Det KAN ogsdå ha skjedd noe med hunnen, hun kan f. eks. ha blitt tatt av en rovfugl mens hun har vært ute en tur fra kassa.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Økologi og atferd

Hva er det som "trigger" egglegging på fugler

Lurte på hva som "trigger" egglegging på f.eks måker? De starter jo egglegging i disse dager. Er det "kalenderen" (altså hvor lenge solen er oppe), temperaturen, klima forøvrig ved f.eks mye/lite nedbør, annet??

A.A. (02.05.2017)

Svar:

Vanskelig å si, men det er nok en kombinasjon av flere faktorer. F. eks. kan tidlig og varm vår få fugler til å legge egg tidligere enn ellers.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

duer på verandaen

Heihei! Jeg har en litt rotete veranda og nå har jeg fått mange nye duevenner som støtt og stadig vander rundt både på gulv inni kroker og kriker. Jeg ser ikke noe rede på verandaen, men hører mange duelyder fra taket. Kan det hende at duene har reir på taket? Hvorfor er de så opptatt av min veranda? jeg har ikke hatt dette problemet før, har bodd her i 2 år. Har nå masse avføring på verandaen.. er det slik at avføringen er steril mens oppgulpet ikke er det?

C.B.N. (03.05.2017)

Svar:

Det er umulig å gi deg noe svar på hvorfor duer plutselig dukker opp på din veranda. Det siste spørsmålet ditt kjenner jeg ikke svar på.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Måker med ett bein

Hei. Vi bor i Ålesund og vi pleier å få besøk av div måker på verandaen vår. Vi har lagt merke til at flere av dem mangler ett bein. Vi tror at de tygger av seg beinet for å få vekk ringmerkingen. Kan dette stemme? I så fall, er det ikke bedre å la de stakkarene få slippe ringmerkingen?

N.N (03.05.2017)

Svar:

Nei, dette stemmer overhodet ikke, men det kan hende at de har vært utsatt for andre slag ulykker, eventuelt slossing med andre måker som kan ha bitt et bein så kraftig at knokkelen knekker. Da vil beinet til slutt kunne falle av.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei!
Langs E-18 i Vestfold, så jeg den 26/4 en rovfugl som jeg gled i lav flukt langs veien. Jeg fikk bare et øyeblikks inntrykk av den, men observerte følgende av fuglens overside: slank, ikke utpreget brede vinger, ganske ensfarget mørk gråbrun. Ikke sjatteringer,striper eller flekker som jeg la merke til. Størrelse usikkert, men middels stor, kanskje 40-50 cm. Kanskje noe mer. Mitt første innfall var glente, selv om jeg ikke har sett noen slike før. Eller en type kjerrhauk, men den hadde ikke hvit overgump.
Ved studier av div. bøker etter hjemkomst, peker noen seg ut: svartglente, sivhauk og vandrefalk. Men noen av disse har som regel klare sjatteringer. Fargemessig lignet den tårnseiler, men kanskje noe lysere.
Stedet der jeg så den ligger mellom Tassebekk og Fokserød, rett etter der Hørdalsveien krysser.
Hovedtipset mitt etter utseendet går klarest i retning svartglente. Men den finnes jo ikke her! Eller?

mvh

O.H.S. (03.05.2017)

Svar:

Jeg tror en sivhauk hunn eller ungfugl er den mest sannsynlige arten etter din beskrivelse.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Økologi og atferd

Stær og trost i høyhus!

Bilde vedlagt spørsmålet

Her kommer et litt artig supplement til Ina Slettens spørsmål 26.04 om rugeperioden til stær.
Da stæren en gang i mai i fjor hadde gjort unna sitt kull i stærkassa på garasjen vår, ja da fant et gråtrostpar den ideelle plassen å bygge sitt reir. En skulle ikke tro at det var tomtemangel her på Lauvøya i Vikna, at det skulle være nødvendig å bygge i høyden...
Bildet er tatt 17, juni.

N.F. (03.05.2017)

Svar:

Det er slett ikke uvanlig at gråtroster bygger reir på denne måten, litt inneklemt mot en husvegg. Artig bilde.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Kjøttmeisunge.

Hei. Min katt kom i dag inn med en levende fuglunge. Jeg aner ikke hvor hun har hentet den så kan ikke legge den tilbake. Den virker totalt uskadd og gaper voldsomt. Hatt den i 6 timer og gitt den knust meitemark. Hva mer kan og bør jeg fore den med?

E. (04.05.2017)

Svar:

Vanskelig å gi råd uten et bilde av fugleungen for å kunne artsbestemme den. Det er i tidligste laget for meiseunger allerede nå.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som jakter grytidlig om morgenen

Hei. Jeg har sittet på fuglelyder.net og forsøkt å lytte meg frem til hvilken fugl det er som jakter tidlig om morgenen (rundt kl 0500). Jeg bor på Nes i Akershus og her er det jorder så langt øyet kan se. Jeg har lyttet om det er hønsehauk som vi har regelmessig på besøk her(nei ei heller noen av de andre haukefuglene vi har i Norge),jordugla som vi også kan høre jevnlig her(nei, ei heller andre ugletyper),ikke er det noen andefugler heller (måtte jo sjekke de også siden jordene ofte er dekket av både måker og andefugler). Hva i alle dager kan det være for en raring? Vet ikke hvordan jeg effektivt kan beskrive lydene den lager, men det er som raske "durr-durr-durr" og det virker som at lyden beveger seg over jordene. Kan du hjelpe meg?

S.M. (05.05.2017)

Svar:

Vanskelig å finne ut hva dette kan være, men lydbeskrivelsen din KAN kanskje stemme med fluktlyden til duetrost. Det kan hende at det er fugler under trekket som er nede på jordene og spiser. Denne lyden lager de ofte i det de flyr avsted.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Fuglekasser

Forvirret blåmeis

Vi har et spørsmål vedrørende fuglekassen vår med kamera. Kassen er montert på husvegg hvor vi tidligere har hatt flere kull blåmeis i en annen egenprodusert kasse. I år har vi kjøpt ferdig kasse med kamera. For ca 3 uker siden startet et blåmeispar å bygge i kassen, og da reiret så nesten ferdig ut, flyttet de alt ut igjen og det så ut som de kastet reirmaterialet på bakken. Like etter startet et nytt par hekkingen. De bygde reiret på 3 dager, det også ser nesten ferdig ut, men plutselig er der ingen aktivitet etter at de har rotet det litt til og tatt ut igjen det som ligner ull eller hår. Det ligner litt på sluttprosessen til forrige par. Er dette normalt? kan det være feil ved kassen?

A.T. (05.05.2017)

Svar:

Dette er ikke spesielt vanlig, men jeg tror ikke det skyldes noe feil med fuglekassa. Det er ikke alltid godt å vite hvorfor ting går galt på denne måten.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Fuglekasser

Blåmeis

Vi har fuglaksse med kamera på husveggen. Først flyttet en meis ut etter reiret var ferdig etter først å ha fjernet nesten hele reiret. Det så ut som hun slapp det i bakken. En ny blåmeis etablerte seg der like etterpå. Reiret ser nesten ferdig ut, men nå er det plutselig slutt på all aktivitet på 2. dagen. Er det normalt? Eller kan det være noe galt?

A.T.N. (05.05.2017)

Svar:

Det KAN hende at det har vært kamp mellom ulike meisepar, og slik at det har endt med at ingen til slutt bruker reirplassen.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Svaler

Hei.
Vi har tidligere hatt et gammelt skur i hagen. Hvert år får vi et flott svanepar som bygger rede i skuret. For to år siden ble skuret revet og det er bygget en ny stor låve på nesten samme sted. Svalene har i et par år sirklet inn i låven, men ikke laget rede der, selv om de var velkomne til å bygge. I år har vi satt inn garageporter pga salg. Vi ønsker våre svaler broblemer med å fonne reirplass. Finnes det noen løsninger vi kan montere utenpå låven slik at de kan bygge rede der? Takk for fin nettside.


Med vennlig hilsen
Tone K Pedersen

N.N (06.05.2017)

Svar:

Det kommer litt an på om dette er låvesvaler eller taksvaler, men begge arter kan du hjelpe med kunstige reirplasser. For taksvaler finnes det egne kasser å få kjøpt, og for låvesvaler kan du bare spikre en liten trekloss på ca 8 x 8 cm på veggen som de kan bygge reir oppå.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Fuglekasser

Blåmeis i fuglekasse - eggene er borte

Vi har en fuglekasse hvor er blåmeis par siden påske har vært hektisk opptatt med bygging . Så ble det for noen dager siden veldig stille og jeg så dem ikke mer (men får jo ikke fulgt med hele tiden).

I går løftet jeg av lokket og da var det tre egg der i reirgropen. Jeg tittet igjen i dag og da var alle eggene forsvunnet ..?

Hva kan ha skjedd? Det er ikke spor etter egg på bakken, og jeg er sikker på at det ikke har vært mennesker der å fjernet eggene? Har blåmeisen fjernet dem/flyttet dem selv Evt fordi de ikke likte at jeg tittet? Vil de kunne komme tilbake og legge nye egg?

Kassen henger på verandaen og er utsatt for noe bråk og trafikk fra barn men det har ikke virket som de har brydd seg om det, og de har jo da også startet å legge egg på tross av dette?

B.U. (05.05.2017)

Svar:

Det som har hendt har neppe noen tilknytning til at du kikket ned i fuglekassa. Det kan være at eggene er tatt av snømus eller røyskatt - de kan klatre opp i trær og også komme inn i så små hull som en blåmeis hekker i.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Fuglekasser

Gamle reder i fuglekasser

Lurer på når gamle reder skal fjernes fra fuglekasser. Vi brukte å fjerne dem på høsten, men leste et sted at fuglene kunne ha nytte av disse gjennom vinteren. Denne våren har vært kald her i nord og i natt(7.5.) kom det snø igjen. Bør vi fjerne dem snarest? Er det greit å la dem ligge over flere sesonger?

S.V. (07.05.2017)

Svar:

De bør fjernes etter endt hekketid. Meiser sover ofte i fuglekasser om vinteren, og kasser uten reir er å foretrekke, siden de ikke inneholder lopper og andre parasitter. Kasser bør derfor renses på høsten.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sykdom og skader

Skjære

Har i vinter hatt en merkelig skjære ved fuglebrettet. Hun er helt fri for fjær på hodet og nå begynner fjærene å bli borte nedover ryggen og brystet. Hun spiser godt, virker ikke utstøtt av de andre, men er litt ygg på andre skjærer. Hun ser pjusk ut og jeg lurer på hva som skjer med henne. Skulle gjerne hjulpet henne, men selv om hun ikke flyr så godt så er hun ennå umulig å få tak i. Ingen andre skjærer som er her, ser sånn ut. Er hun ett mobbeoffer eller kan hun være syk? Har ikke sett noe sånt, så jeg lurer på om dere har hørt om andre tilfeller?

T.E. (05.05.2017)

Svar:

Vet dessverre ikke hva som kan være grunnen til at denne skjæra ser slik ut. Men så lenge hun klarer seg, er det bare å la den være og følge med på hva som skjer framover.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Økologi og atferd

Vi har fått ender!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei😊 I går flyttet ei hoand inn på nabotomta vår. Da et hus ble revet er det nå en grop i bakken med litt vann i. Dit har ho flytta! I ettermiddag dro hun bort et par timer og kom så tilbake med en kjæreste! Er dette normalt? Vi er ca et par mil unna havet eller naturlig vann!

S.E. (03.05.2017)

Svar:

Det sitter en stokkand hann midt i dammen, og det er helt naturlig at de kan dukke opp i vannansamlinger som dette.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Fuglekasser

Reir som "rekkehus"?

Har 3 figlekasser i "rekkehus", ca 20 cm mellom hver kasse. Er dette ok å henge opp slik, eller bør jeg skille de fra hverandre og henge opp hver for seg? Evt. hva er anbefalt avstand?

O.F. (29.04.2017)

Svar:

Dersom du ønsker at flest mulig kasser skal bli brukt, bør de henges lenger fra hverandre, gjerne med flere meters mellomrom.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Økologi og atferd

TRANER VED TYRIFJORDEN

Hei. Høsten for 2 år siden observerte vi en traneflokk i skogen vest for nordenden av Tyrifjorden. Vi så dem så vidt bare men de lagde mye lyd. Noen vi møtte hadde kommet nærmere og sa de hadde talt over 20 dyr. Vi går ut i fra at fuglene hadde samlet seg for videre trekk sørover. I fjor vår (midten av mai) observerte vi et tranepar i samme område. Vi har tre spørsmål.
Når tranene er i gang med høsttrekket, er det slik at de samler seg på denne måten på samme sted hver høst?
Hvor sannsynlig er det at tranene finner tilbake til samme hekkeplass år etter år?
Kan vi gå ut i fra at fuglene som passerer dette området på våren har kommet allerede?
På forhånd takk.

H.R. (05.05.2017)

Svar:

Tranene samler seg ofte på de samme stedene år etter år. Tranepar vender som regel tilbake til sitt faste hekkeområde, og vårtrekket er nok nå over for tranener. I Hedmark ligger allerede enkelte traner på egg.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn?

Satt ute på terassen i dag 4 mai 2017 og kikket på et Widerø fly høyt oppe over Nesøya. Tett ved så jeg en liten prikk som beveget seg. Med en sterk kikkert så jeg en stor fugl som svevet i sirkler helt uten bevegelse på de brede vingene. Den var litt spettete. Kunne dette være en havørn?

G.P. (04.05.2017)

Svar:

Det er det umulig å si ut i fra denne beskrivelsen. De fleste store rovfugler svever og trekker på denne måten.

Roar Solheim (07.05.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Hei!
På spørsmål om identifisering av fugl, svarer dere noen ganger at det er snakk om en ung fugl. På denne årstiden er det vel ingen 1k fugler, mener dere da at fuglen er en 2k, altså en ung fugl klekt forrige år?

N.N (04.05.2017)

Svar:

Ja, det stemmer, men den kan fremdeles betegnes som en ungfugl, spesielt hos arter som først får voksen drakt etter ett år eller mer.

Roar Solheim (07.05.2017)

««første 27 594 - 27 618 av 50 005 siste»»