Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 684 til 47 708 av totalt 49 949 spørsmål


Spettekasse

Hvordan skal en spettekasse se ut ? Skal deg være hull til innflyging eller lager den hullet selv ??? Kan du sende meg målene på en dvergspettkasse eller til andre spetter ?

Ø.E. (29.01.2008)

Svar:

Hakkespetter kan du ikke lage kasser til, for de hakker jo ut reirhullene sine selv (det er det som gjør dem til HAKKEspetter!). Men det HAR hendt at flaggspett har hekket i stærkasse, men dette er så uvanlig at du nok heller kan prøve på å vinne i Lotto!

Men alle de andre hulrugerne kan du fint lage kasser til.
Hakkespettene kan imidlertid bruke disse om vinteren til å overnatte i, og da kan de dessverre også hakke dem i stykker (nye hull, større hull etc).

Roar Solheim (29.01.2008)


#Diverse

oter

Bilde vedlagt spørsmålet

hvilken nytte har meneskene av oteren?

S.M.C. (29.01.2008)

Svar:

Hvilken nytte har oteren av menneskene?

Roar Solheim (29.01.2008)


#Diverse

PILFINK OG GRÅSPURV

HEI,JEG DRIVER Å REGISTRER FUGLER VED FORBRETTET/PLASSEN.MATEN JEG GIR ER MEISBOLLER,JORDNØTTER,SOLSIKKEFRØ OG BRØDSMULER.DET ER NESTEN INGEN GRÅSPURV RUNDT FORPLASSEN UNTATT NOEN HUNNFUGL,MEN MASSE PILFINKER SOM DET NESTEN IKKE VAR TIDELIGERE.LESTE AT GRÅSPURVEN VAR FORSVUNNET NESTEN DLERE PLASSER.HVA ER ÅRSAKEN ??

J.R. (21.01.2008)

Svar:

Det er et trolig et komplekst svar på akkurat dette spørsmålet. Hovedgrunnen til gråspurvens tilbakegang er nok tilgjengelig næring, både i og utenfor hekketiden. Du kan lese mer om det her: http://www.forskning.no/Artikler/2006/februar/1139825142.16. Som du nevner finnes nå pilfinken, gråspurvens nære slektning, mer utbredt i Norge enn for ca. 10 år siden. Den har ekspandert og etablert seg i Trøndelag og nordover på Vestlandet i løpet av de ti siste åra. Tidligere var den å finne fra Østlandet og rundt sørlandskysten til Rogaland.

Frode Falkenberg (29.01.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle??

Så snart det begynner å skumre ute starter noe jeg tror er ei ugle med en " ho-ho-ho-ho"-konsert som varer til langt på kveld.. Hva slags ugle er det, og hvor er den ellers i året?

R.K. (28.01.2008)

Svar:

Det kan være flere alternativer, men jeg vil tro at det enten er perleugle eller kattugle. Det kommer litt an på hvor i landet du bor, og også hvordan skog du har i nærheten av deg. Hør på de to artene på denne siden: http://fuglar.no/galleri/lyder.php.

Frode Falkenberg (28.01.2008)


#Diverse

Fugler i Dubai

Hei !
Jeg skal reise til Dubai på lørdag, og lurer derfor på hvilke fugler jeg kan støte på der ???

Ø.E. (28.01.2008)

Svar:

Oi, dette høres spennende ut. For bare et par dager siden kom en gjeng medlemmer i Norsk Ornitologisk Forening tilbake fra UAE. Om du leser gjennom rapporten deres, så får du et godt innblikk i hva du kan forvente å se: http://www.birdlife.no/organisasjonen/pdf/misc_UAE2008.pdf. Ha en god tur!

Frode Falkenberg (28.01.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hegre

kjørte til lyngdal i vestgder i dag, på veien så vi ei hegre som var svart..!! Den var litt mindre enn ei vanlig hegre med gul-oransjt nebb, og lange fjær i nakken..
håper du kan si meg åssen fugl dette er.... rak desverre ikke å få tatt ett blde og har ikke funnet noe lignende på nettet.det var ikke en skarv av noe slag og den var helt ensfarga.

C.Ø. (28.01.2008)

Svar:

Dette høres merkelig ut, spesielt om fuglen var mindre enn en gråhegre. Mitt forslag er en melanistisk gråhegre. Melanistiske fugler har stor melaninproduksjon (naturlig nok), og det er noe som kan gjøre de mørke. Eksempler på melanistiske gråhegrer kan du se her: http://www.islaywildlife.freeserve.co.uk/heron3.htm

Frode Falkenberg (28.01.2008)


#Diverse

Framtiden?

Hei ornitologen. Hva kommer til og sje med fuglene når globale oppvarmingenn er komet til norge? vil noen fugler dø og hvem klarer seg best da? kan du svare meg? hilsen henrik

H. (26.01.2008)

Svar:

I verste fall kan flere arter forsvinne fra Norge som følge av klimaendringene. Les denne saken på Norsk Ornitologisk Foren ing sin hovedside: http://www.birdlife.no/internasjonalt/nyheter/?id=284.

Frode Falkenberg (28.01.2008)


#Trekkfugler

Vi i Kjerringøy 4h lurer.

vi skal arbeide men fugler nå, og sette opp fuglekasser på bodøs golfbane, derfor hadde det vært greit og vite litt om fugler, så vi lurte på; når kommer trekkfuglene tilbake i Bodø? det er i sammenheng men 4h vi spør om dette.

S.T. (23.01.2008)

Svar:

Det er stor variasjon på når de forskjellige artene returnerer, men en del data (spesielt fra 2007) fra Nordland finner du på: http://miljolare.no/data/ut/by/natur/bn2/?fylke=18&vis_fylke=vis

Frode Falkenberg (28.01.2008)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hvor er det best å henge opp en kvinandkasse og uglekasse ???

Ø.E. (27.01.2008)

Svar:

Kasse til kvinand og katt- eller perleugle kan henges opp på omtrent like steder. Heng kassa i skogkant eller et litt frittstående tre nær skog, ca 5 meter over bakken. Det bør være fritt foran kassa slik at and eller ugle kan fly rett inn mot hullet. Ikke heng kassa rett ved vann selv om den er tiltenkt kvinand - hvis det kommer ugler i den, kan ungene havne i vannet og drukne. Andekasser bør henge minst 50 m fra vannkant. Kvinand og laksand hekker faktisk opptil 1 km eller lenger fra vann! Husk minst 10 cm med oppsmuldret stubbeflis i bunnen av kassa, til begge arter.

Roar Solheim (27.01.2008)


#Økologi og atferd

kolibri

Kor gammel kan ein kolibri bli?

O. (24.01.2008)

Svar:

Kolibrier lever til de er 5-8 år gamle. De eldste dokumenterte, viltlevende kolibriene har blitt 12 år gamle, mens kolibrier i fangenskap har blitt noen år eldre.

Roar Solheim (26.01.2008)


#Økologi og atferd

Nattfugler

Jeg har de siste årene lagt merke til fuglekvitter om natten,det er i vinterhalvåret jeg reagerer på det.Mørkt og stille rundt,men kvitrende fugler rundt i trærene.(jeg bor utenfor Bergen)
Er dette normalt,eller er fuglene blitt døgnville?

K.K. (26.01.2008)

Svar:

Fuglene er nok ikke døgnville, men fordi vi lyser opp så mye av omgivelsene våre med gatelys o.l., så kan typisk dagaktive fugler benytte det tusmørkelignende lyset til å synge. Det er gjerne rødstruper og svarttroster som synger slik om natta. Tilsvarende ute i skogen så kan dagaktive fugler faktisk synge hvis det er svært månelyst en fullmånenatt.

Roar Solheim (26.01.2008)


#Økologi og atferd

gråspurv

Bilde vedlagt spørsmålet

har her et bilde av en gråspurv som tydeligvis har fått strekt naken sin, jeg pråvde å fange den men klarte det ikke, men det gjorde katta, hva kan ha skjedd med den, hva har gjordt at den har strekt nakken, av og til rettet den ut nakken,nesten for å kunne svelge maten.

T.E.M. (26.01.2008)

Svar:

Det er ikke godt å si ut i fra et stillbilde hva som skjer her, men jeg mistenker at gråspurven forsøker å gulpe opp/spytte ut noe. Kanskje kan det være et frøskall eller et annet rusk fra maten som har satt seg fast i halsen på fuglen? Fugler som gulper opp mat til ungene sine, har nemlig lignende halsbevegelser. Hva skjedde da katta tok den, ble fuglen drept, eller fikk du tak i den i live?

Roar Solheim (26.01.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags hauk er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har stadig besøk av en hauk ved fuglebrettet. Den jakter på småfugl og lar seg ikke affisere av Nøtteskriken som tydeligvis ikke liker den. Er det en spurvehauk eller en hønsehauk?

J.M. (26.01.2008)

Svar:

Dette er en voksen spurvehauk hann i fullt utfarget drakt (orange underside, blågrå overside), og det er ikke ofte en får mulighet til å ta så flotte bilder av disse gamle, erfarne fuglene! Gratulerer med litt av et blinkskudd! Spurvehauken er den vanligste rovfuglen rundt foringsplasser for småfugl, men som regel er det fjorårets ungfugler som dominerer.

Roar Solheim (26.01.2008)


#Økologi og atferd

spurvehauk spise skjære?!

Hei, jeg bor ved voldsløkka(rett ved sagene,oslo), og jeg så noe jeg tror var en spurvehauk, sitte og spise på en skjære noen meter bortenfor huset der jeg bor. den hadde alle tegnene til en spurvehauk, men den virket ca. str. skjære, og hadde lysere nebb, og mindre "busk" over beina..
ellers var den helt lik, så kan det være at en spurvehauk har tatt en skjære? synes det virker litt "mye", kanskje den allerede var død?

J. (24.01.2008)

Svar:

Det er ikke skjelden at spurvehauk prøver seg på å ta skjærer, men dette er en risikabel sport. Noen ganger klarer den det, og kan spise fangsten etterpå. Men det er slett ikke uvanlig at det er skjæra som ender opp med å skade eller ta livet av hauken. Skjæra har et kraftig nebb med skarpe kanter, og den kan både hakke og bite godt fra seg. Hauken du så har sannsynligvis tatt skjæra selv.

Roar Solheim (26.01.2008)


#Økologi og atferd

Lytte til ugler

Hei

Lurte bare på når på døgnet det er størst sannsynlighet å høre ugler. Er det i skumringen? Det er jo ganske mørkt allerde i 5 tiden på denne tiden av året, gjerne senere?
Har tenkt å lytte i nærheten av noen uglekasser som jeg har hengt opp.

Mvh Sebastian

N.N (25.01.2008)

Svar:

Dette er litt avhengig av hvilke uglearter du lytter etter, men generellt så er tiden fra sola har falt under horisonten og til 1-2 timer etter at det har blitt mørkt, ypperlig tid. Perleugle og spurveugle synger gjerne da, det samme gjør kattugle. Men kattuglene kan også gjerne rope hele natta. En perleugle hann som sitter ved et reirhull og lokker på en hunn i mars-april, kan også synge nesten hele døgnet, men mest om natta.

Roar Solheim (26.01.2008)


#Diverse

Duer på balkongen

Hei.
Jeg er plaget av duer på balkongen. Ulike sikringstiltak har ikke fungert for å hindre duene tilgang. Det ser ut til at det kan være et duepar som har etablert seg. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre med problemet. Eneste mulighet jeg ser for meg er kortsiktig. Ved at jeg tar livet av paret som har etablert seg og håper på at det vil ta noe tid før neste par kommer. Har du noen forslag til andre løsninger?

C. (25.01.2008)

Svar:

Hmm... Dette er en vanskelig situasjon. Jeg kjenner ikke verandaen din, men vil anta at fuglene "bor" der som følge av at plassen gir ly for dårlig vær og at de kan sitte på en fredfull plass litt over bakkenivå. Jeg vil tro at det å ta livet av fuglene er en meget kortsiktig plan og dermed være veldig uheldig for begge parter. Prøv heller å fortrenge fuglene ved å nekte de plasser å sitte på. Duene vil garantert ikke overnatte på verandaen din om de må sitte på bakken. Nekt de tilgang til gode sitteplasser ved vegger eller andre høyereliggende plasser på verandaen.

Frode Falkenberg (25.01.2008)


#Diverse

Fugler og kraftlinjer

Hei. Eg skal skrive ei semesteroppgåve i friluftsliv, og har valgt å skrive om kraftlinjer og korleis det påvirkar naturen. Så det eg lurte på var om dere hadde nokre artiklar om fuglar i samanheng med kraftlinjer?

K.S. (14.01.2008)

Svar:

Dette er en problemstilling som er meget aktuell! I visse miljøer er mange fuglearter sårbare for kraftlinjer. Jeg vil anbefale deg å ta en titt på en rapport fra Norsk Ornitologisk Forening, som er å finne som nedlastbar PDF her: http://www.birdlife.no/prosjekter/rapporter/2006_04.pdf.

Frode Falkenberg (25.01.2008)


#Diverse

Hvit svarttrost

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg arbeider på Arboretet utenfor Bergen, og i lengre tid (siden i fjor vår tror jeg) har vi hatt denne hvite svarttrosten i området vårt. Har lest på sidene deres at albino svarttrost ikke er uvanlig, men er ikke dette eksemplaret hvitere enn normalt?

B.M. (16.01.2008)

Svar:

Jo denne fuglen er definitivt mer albino enn mye av det jeg har fått presentert tidligere. Se forøvrig på et annet besvart spørsmål med noen lenker her: http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?q_id=5879.

Frode Falkenberg (25.01.2008)


#Diverse

Merket fugl eller hva?

Jeg har i høst og vinter hatt mye besøk av Svarttrost på foringsplassen. Der er kun en ung hanfugl som har en hvit flekk på høyre vinge. Er fuglen "merket" eller hva?

M.S. (15.01.2008)

Svar:

Hei Mari, og beklager seint svar! Jeg har ikke hørt om noen prosjekter som involverer farging av fjær åp svarttrost. Trolig dreier det seg om en fugl som er delvis albino. Det er noe som ikke er allverdens uvanlig hos nettopp svarttrosten. Se blant annet på disse fuglene: http://www.fuglar.no/galleri/spesial/20050219.php og http://fuglar.no/galleri/spesial/20041224.php. Du kan også få andre fargeutgaver, såkalte leucistiske individer, noe følgende fugl er et eksempel på: http://fuglar.no/galleri/spesial/20040731.php.

Frode Falkenberg (25.01.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dueart

Vi skriver i dag 25. januar og jeg har i hele høst og vinter kunne observere ei due jeg ikke kan kjenne igjen. Den er lys grå over det hele, og mindre i størrelse enn både ringdue og skogsdue. Er veldig nysgjerrig på hvilken type due det er, så håper dere kan hjelpe meg med forslslag.

O.P.V. (25.01.2008)

Svar:

Det høres ut som om du har hatt besøk av ei tyrkerdue. Beskrivelsen passer veldig bra på den arten! Det er en relativt ny art i norsk fauna, som ble observert hos oss for første gang tidlig på 1950-tallet. Du kan se et bilde av tyrkerdua på http://cyberbirding.no/photo/s_decaocto_01.php, og du kan lese mer om artens historie og norske utbredelse på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=224 og http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3750.

Frode Falkenberg (25.01.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sjeldenhet ?

Hva er Norges sjeldneste fugl ?

Ø.E. (25.01.2008)

Svar:

Alle fugler som kun er sett bare noen få ganger i Norge er selvfølgelig sjeldne. Du tenker kanskje på norges sjeldneste hekkefugl? Der finnes det også mange gode alternativer, men dverggåsa er muligens den beste kandidaten. Den hekker meget fåtallig på Finnmarksvidda, og har hatt en dramatisk tilbakegang i forrige århundre. Du kan se et bilde av en fugl fra Pasvik i Finnmark på http://cyberbirding.no/photo/a_erythropus_01.php. Les dessuten om det norske dverggåsprosjektet på http://www.birdlife.no/prosjekter/dverggaas.php. Når det gjelder generelt sjedne og tilfeldige gjester i Norge så kan du finne masse informason om slike arter på http://www.birdlife.no/nskf/.

Frode Falkenberg (25.01.2008)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Kan dere sende meg en side av fuglekasser som jeg kan bygge

Ø. (25.01.2008)

Svar:

Prøv denne siden: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/intro.php. Her finner du et utvalg med mål på fuglekasser, samt informasjon om fuglene man kan få til å hekke i kassene. Du kan dessuten laste ned temanumrene av Fuglevennen nummer 1-2004 og 1-2005, som dreide seg om fuglekasser. Lenka dit er: http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/.

Frode Falkenberg (25.01.2008)


#Fugleforing

Hva er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har veldig mange av denne fuglen på brettet. Der har jeg en blanding av villfuglfrø/solsikke. Har også et brett under tak med tørket brød som den også spiser. Jeg bor ved Randsfjorden.

G.S.H. (25.01.2008)

Svar:

Fuglene på bilder er pilfinker (Passer montanus). Den er en nær slektning av gråspurven. Pilfinken har i løpet av de siste 20 åra blitt vanligere i store deler av Sør-Norge. Husk å legge inn dine funn fra foringsplassen på fuglevennen.no!

Frode Falkenberg (25.01.2008)


#Økologi og atferd

Flokker med kråker, ravner og kajer

I Askim, Østfold er det hver morgen et svare spetakkel av store flokker med kråker, ravner, kajer og skjærer. Hvorfor samles alle disse forskjellige artene i så store flokker hver morgen? Dessuten ser det ut til at de samles i ett spesielt tre.

S.W. (25.01.2008)

Svar:

Kråkefuglene har vanligvis felles overnattingsplasser utenfor hekketiden. Den viktigste årasken til det er trolig vern mot predatorer (rovdyr), men overnattingsplassene kan også fungere som informasjonssentraler mener visse forskere.

Frode Falkenberg (25.01.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måke/terne

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Den ble sett fra Danmarksferga utenfor Hirtshals sist sommer

B.A. (25.01.2008)

Svar:

Bildet viser en ungfugl av krykkje (Rissa tridactyla). Det er en relativt liten måkeart som hekker i fuglefjell. Se flere bilder av krykkjer på: http://cyberbirding.no/gull/ind_blk.php, og les om arten på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=99.

Frode Falkenberg (25.01.2008)

««første 47 684 - 47 708 av 49 949 siste»»