Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 27 648 til 27 672 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Due?
Denne fuglen har sittet på vår veranda på Hillesøy i Troms siden i går ettermiddag. Er det en due? Kan den være tam siden den ikke flyr sin veg, men fortsatt sitter her?
Mvh. Jorun Nordmo
J.N. (25.05.2017)
Svar:
Dette er en tyrkerdue, og det er ikke en tamfugl.
Roar Solheim (30.05.2017)
Svart/hvit fluesnapper.
Flyr den i flokk eller alene fra Afrika til Norge og er det fjorårets han/ par eller deres avkom som kommer? Flytid fra Afrika? Jeg har faste gjester hvert år i fuglekassene ved hytta på Kvamskogen i Hordaland
E.F. (25.05.2017)
Svar:
Tror fluesnapperne trekker mer enkeltvis og ikke i flokk. Gamle fugler kan gjerne komme tilbake til samme hekkeplass som året før (ringmerking avslører dette), men de kan også flytte noe på seg fra år til år.
Roar Solheim (30.05.2017)
Ukjent fugl
Har sett ein fugl som var gul/grøn oppå ryggen og vengene og gråbrun under vengene og på buken . Den stod stille i lufta og flaksa kraftig med vengene. Den var nesten så stor som ei kråke. Nokon trur at var ein pirol, men det stemmer kun med fargen. Kan det vera ei ugle, moglegvis ein unge? Den vart sett i slutten av april.
Den vart sett ved ei elv i Kviteseid i Telemark.
M. (25.05.2017)
Svar:
Ikke helt lett å si sikkert, men jeg mistenker heller at du har sett en tårnfalk - den jakter på denne måten ved å stille i lufta.
Roar Solheim (30.05.2017)
Kattugle
var på tur igår å hørte både kattuglehannen og hoa.
en plass der de har skreket mye hele våren. plassen er et belte med eldre løvskog ikke langt ifra hus. nå har vel ungene hoppet ut av redet og kan sitte rundt omkring?
rett bak løvskogbeltet er det tett sitkagranskog. jeg såg ikke noe kattugle i løvskogen. Kan de hekke i så tett granskog, å er det vanlig at de hekker i kråke/skjære-reir? kan de hekke på bakken?
De liker seg vel ikke inne i råtett sitka-granskog vel?
Takker for svar!!
A. (25.05.2017)
Svar:
Kattugler kan nok hekke i skjærereir, selv om det ikke er vanlig. De liker ofte å sitte i tette graner om dagen slik at de ikke blir oppdaget av kråkefugler eller småfugler. Da blir de nemlig mobbet og jaget vekk.
Roar Solheim (30.05.2017)
Måsens fiender
Hei, fra verandaen min så følger jeg med på et hekkende måsepar. De har reir på en murkant langs elva utenfor her. Så legger jeg merke til at de er veldig selektiv med hvem de jager bort fra territoriet. Den jager andre måser, kråker, skjære, katter, mens endene får være i fred, samme med tjelden som også hekker her..i natt prøvde de å jage en hegre( tror det var det, lange ben og langt nebb) som vadet i elva etter fisk. Har måsen det innebygd hvem som er fiende og ikke?
N.N (25.05.2017)
Svar:
De fleste fugler lærer veldig kjapt hvilke fugler som kan være farlige for egg og unger, og hvilke som er ufarlige. Noen ganger kan de dermed få seg en ubehagelig overraskelse dersom de ikke har oppdaget en "fiende" i tide.
Roar Solheim (30.05.2017)
Går fuglelåt
Hei. Bor på øynaheia i Froland kommune. Sto ute en morgen og hørte en fuglelåt jeg ikke har hørt før. Kan det være ravnen jeg hører?
N.K.B. (25.05.2017)
Svar:
Jeg klarer dessverre bare å høre varslingen til en bokfink på dette opptaket, så derfor kan jeg ikke gi deg svar på de lydene du sikkert egentlig undrer på.
Roar Solheim (30.05.2017)
Funnet reir med unger på min snøfreser
Hei, jeg skulle flytte min snøfreser,som har delvis stått under preshening.
Når jeg fjerner presheningen dinner jeg reir med inger i😳
Jeg la preshenger over igjenn,men sånn at mamman kan komme inn til de. Snøfreseren ble ikke flyttet på.
Jeg lurer på hva slgs fugel dette er,og hvor lenge de ligger i reir . De har ikke åpnet øynene. Jeg ble så sjokkert,jeg har aldri opplevd dette.
Hva gjør jeg?? Jeg har bare tenkt å la de være å håper moren kommer til de. Jeg håper hun ikke trekker seg velk siden jeg har tatt på presheningen?? Snøfreseren står like ved hundegården. Jeg har katter ,og det er andre katter her innom gårdaålassen. Rart det har blott laget reir der.
Jeg håper at de overlever,håper moren er i nærheten!!
Jeg får lagt til bare er bilde her. Håper dere svaret meg raskt.
Mvh
Carina.a
C. (24.05.2017)
Svar:
Mistenker at dette kan dreie seg om linerle - de plasserer ofte reir på slike steder. Dette går sikkert bra så lenge freseren får stå i ro.
Roar Solheim (30.05.2017)
Foring av fluesnapper
Fluesnapperen har kommet til Bodø og har også fått kona på plass.
Iskald nordlandsk vår gir magert med insekter og annen mat.
Hva kan vi by våre svart/hvite fluesnappergjester frem til sommerbufféten er servert ?
A.N. (25.05.2017)
Svar:
Fluesnapperne er insektspisere, og ikke lette å tilby for. De kan nok spise melbillelarver som man kan få kjøpt i dyrebutikk, men da må de også oppdage en matskål med slike larver. Er usikker på om de vil plukke larver fra en skål.....
Roar Solheim (30.05.2017)
Tjeld med reir på brygge
Hei,
Vi oppdaget i dag en tjeld som har lagt eggene sine på en brygge, bare med noen steiner rundt eggene som rede, slik at de ikke skal trille ut i vannet. Det jeg lurer på er om fuglungene kan overleve på en slik brygge, eller om jeg må følge med til de blir klekket, og flytte dem over til en liten øy ved siden av, slik at de kan lære seg å finne mat? De kan jo ikke svømme, så det er jo veldig risikabelt å bli født på en brygge?
M. (25.05.2017)
Svar:
Når tjeldungene klekkes, begynner de selv å vandre rundt omkring etter ca 1 døgn, så dere trenger ikke å foreta dere noe annet enn å la fuglene få mest mulig ro.
Roar Solheim (30.05.2017)
Hvordan skal man behandle en måke?
N.N (25.05.2017)
Svar:
Umulig å svare på uten å vite hva som feiler den.....
Roar Solheim (30.05.2017)
Spørsmål:
Hvilken farge i tilleg til svart har sangsvanen på nebbet?
N.N (25.05.2017)
Svar:
Sangsvana har gult og sort nebb.
Roar Solheim (30.05.2017)
Fuglereir på barnehagens uteområde
Hei.
Jeg jobber i en barnehage hvor det ligger en fugl og ruger i et tre inne på vårt lekeområde. Det ser ut som en trost. Den er brunlig med gråskjær i fargen og er på str med en trost. Vi har ikke turt å klatre opp i treet for å få et bilde, siden vi er redd for å forstyrre. Det jeg lurer på, er om det er trygt å klatre opp når vi ser fuglen er borte? For å ta bilde av eggene og kanskje av fugleunger når/om de klekker.
M. (27.05.2017)
Svar:
Dette høres ut som en gråtrost. Hvis du kan bruke en stige og klatre opp, går det sikkert bra om du en enkelt gang skremmer av fuglen og tar et bilde av eggene. Når eggene klekkes kan trostene forsvare ungene med å stupbombe forstyrrerne med dritt! Så bare pass på å ikke gå for nær når det kommer unger i trostereiret!
Roar Solheim (30.05.2017)
Vipe
Hei, eg bur på eit gardsbruk I Follestaddalen I Ørsta. Her har eg I alle år kunne sjå hekkandes Viper, både på eiga mark og andre stadar I Follestaddalen (landbruksområde). Siste hekkandes paret var I 2014. Sidan det har eg ikkje sett fleire Viper. Det er eit mysterium og det er trist. Er det landbruket og bruk av plantevernmidlar som er skuld I dette eller er det andre forhold som spelar inn? Vennleg helsing Øyvind Myklebust.
Ø.M. (26.05.2017)
Svar:
Vanskelig å si. Mange steder går vipereir tapt fordi landbruksmaskiner ødelegger dem, men mange bønder gjør også mye for å oppdage og unngå å kjøre over vipereir. Samtidig har vipene gått tilbake i antall, kanskje av andre årsaker også, og vi kjenner ikke sikkert hva som ligger til grunn for nedgangen.
Roar Solheim (30.05.2017)
Sang som spottefugl
Hei! Jeg leser at det ikke er spottefugler i Norge. Er det noen slektninger av dem som synger omtrent likt? I skogen her i Oslo er det en som synger nesten likt som i filmene om "Hunger Games": tuu ti tu-tiii.
D.E.S. (25.05.2017)
Svar:
Jeg kjenner dessverre ikke disse filmene, så jeg klarer ikke å assosiere din beskrivelse med en konkret fugleart.
Roar Solheim (30.05.2017)
Hvor gammel kan gråhegre bli?
Hei.
For 16 år siden så vi for første gang en hegre i vår bukt, Kalvika, ved kjerringvik, Larvik kommune. Siden den gang har det hvert år kommet en, og kun en hegre tilbake til vår bukt. Kan det være den samme? Hvis så, hvorfor kommer den alene? Og hvor gammel kan den bli
J.H.L. (27.05.2017)
Svar:
Har dessverre ikke ringdata for fugl tilgjengelig fra svarstedet nå, men tror at gråhegre nok kan bli eldre enn 16 år. Dermed er det ikke sikkert at det er samme fugl som har dukket opp på dette stedet. Gråhegrer sitter som regel alene når de jakter på fisk eller andre småkryp, så det er mer normalt enn motsatt.
Roar Solheim (30.05.2017)
Hjelpeplikten
Gjelder ikke hjelpeplikten fugler / fuglunger også? Dvs at man har hjepeplikt ved å eventuellt når man finner skadde fugler, fugleunger osv? Dvs frak til veterinær osv.
N.N (25.05.2017)
Svar:
Litt usikker på om lovverket sier noe konkret, men generelt bør man gjøre noe dersom man finner skadde fugler som ikke har sjanse til å overleve. Siden det ikke finnes noe organisert mottak for skadde fugler, er det alltid vanskelig dersom en vil forsøke å hjelpe en skadet fugl. Dersom fuglen bør eller må avlives er det enklere - da har man et moralsk/etisk ansvar til å foreta seg noe og avlive fuglen. Men som sagt - dette er et vanskelig gråsoneområde.
Roar Solheim (30.05.2017)
Hvor lang avstand mellom kvinand kasser?
Lurer på hvor lang avstand det bør være mellom to kvinand kasser? Vi har hengt opp ei kasse som det er hekking i iår. Har hatt ute ei kasse til i flere år ved et annet vann, men aldri hatt hekking der. Vurderer å flytte kassa til det andre vannet. Men hvor langt fra hverandre bør de henge?
N.N (27.05.2017)
Svar:
Kvinender kan nok hekke ganske nær hverandre, bl. a. fordi de også legger egg i hverandres reir (de parasitterer på hverandre nesten som gjøk). Du kan sikkert henge kvinandkasser med 50 m mellomrom, men jeg har ikke noen data på forskjeller i avstand mellom slike andekasser og eventuell hekkefrekvens.
Roar Solheim (30.05.2017)
Vi skal male vegg, når kan jeg ta ned fuglekasse
Hei, vi har glemt å ta ned fuglekassen fra veggen før hekkesesongen og lurer på når vi kan ta den ned for å få malt veggen evn om vi kan male rundt den ila sommeren?
Tidligere år har vi tydelig sett at det har vært fugl i den, men i år har jeg bare ved et par tilfeller sett to forskjellige (tror jeg) småfugl kikke inn i den/vært raskt inne i den. Det var imidlertid en liten fugl som virket som å ville få meg vekk da jeg høytrykkspylte veggen i nærheten en kort periode. Det går ikke an å ta av lokket for evn å se i den og den er laget med "lite" hull, alla spurv vil jeg tro.
I.G. (26.05.2017)
Svar:
Det er synd at du ikke kan se ned i kassa, da hadde du enkelt kunne avgjøre om den er i bruk nå eller ikke. Hvis du er usikker, kan du male rundt fuglekassa og så ta den ned for maling senere på sommeren (august). Foreslår at du lager en ny kasse hvor du kan lette opp lokket og kikke ned i kassa.
Roar Solheim (30.05.2017)
Død kjøttmeis
død kjøttmeis med utvekst
O. (29.05.2017)
Svar:
Nei, dette ser bare ut til å være den fjærløse delen av halsen på fuglen.
Roar Solheim (30.05.2017)
Skjære
Er det vanlig at skjæra hekker i apeskrekk? Vi har eit skjærepar som hekker i apeskrekken i hagen. Trodde ikke at noen fugler likte seg i denne tresorten.
N.N (25.05.2017)
Svar:
Interessant plassering. Skjærene klarer nok å sitte i treet, og de vil få ekstra god beskyttelse fordi få andre vil klatre opp i et slikt tre. Men i tillegg er det heller ikke mange slike trær rundt omkring i Norge, så sjansen for å finne et skjærereir i ett av dem er i tillegg nokså liten.
Roar Solheim (30.05.2017)
Fugleegg
Vi fant et fugleegg i hagen. Det lå under litt jord. Egget er ca 9 cm langt og ca 24 i omkrets. Det er litt beige/hvitt spettet. Er egget dødt når det er kaldt?
G. (28.05.2017)
Svar:
Ja. Det kan også være ubefruktet i utgangspunktet.
Roar Solheim (30.05.2017)
Redde svaneunger
Ganske ille at man ikke skal kunne gjøre noe for å prøve å redde forlatte svaneunger eller andre fugleunger, spesielt når de er sunne og friske uten noe tegn til skade!
D. (28.05.2017)
Svar:
Hva slags redding har de behov for dersom de er sunne og friske uten tegn til skade?
Roar Solheim (30.05.2017)
Blåmeis i kasse med kamera
Hva er det som skjer i reiret ? Ett av eggene er plutselig "lagt til side" ?
K.D. (27.05.2017)
Svar:
Det kan kanskje ha blitt dyttet vekk uforvarende mens meisen har flyttet seg på reiret. Egg som havner litt for langt vekk fra reirgropa kan bli liggende uten at fuglen klarer å dytte det tilbake. Forøvrig et uvanlig blåmeisreir med helt hvite egg. Som regel har de masse små, brunrøde prikker.
Roar Solheim (30.05.2017)
Hekketid
Kom over dette redet i Rana kommune, litt prekært plassert i forhold til ferdsel.. Hvilken fulg tror du dette kan være, mener det lille jeg så av den var brunt. Hvor lenge tror du vi bør stanse ferdselen der, for at fuglen skal få tid til å bli ferdig med redet?
Mvh Sissel
N.N (29.05.2017)
Svar:
Dette ser ut som et gråtrostreir hvor fuglen holder på med å legge egg. De legger vanligvis flere egg enn bare to.
Roar Solheim (30.05.2017)
Fjær
Hvilken art kommer disse fjærene fra? Funnet på skogstur i Romeriksåsen i dag tidlig. Gråblå farge og kun 4-5 cm lange.
N.N (29.05.2017)
Svar:
Det klarer jeg dessverre ikke å si ut i fra dette bildet. Den nederste fjæra til høyre KAN se ut som en ryggfjær fra en gråtrost, men det er vanskelig å vurdere størrelsen.
Roar Solheim (30.05.2017)