Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 27 528 til 27 552 av totalt 50 308 spørsmål «forrige neste»
Svart trost
Hei, vi har fått ett trostrede på en ubeleielig plass på hytten når vi kom i går. Det er 4 egg,veit ikke om d kommer flere. Det ruger på natt, men i dag når vi har vært ute, så har rede ligget uten ruging i rundt 6 t. Vil egg overleve, temp ute er rundt 8 grader, det er trist om de skal forlate rede men desverre så kan vi ikke holde oss innendørs pga det...
W.F. (30.05.2017)
Svar:
Vanskelig å si. Egg kan ligge uruget lenge når de er nylagt, men hvis fuglen har ruget dem en stund og fosterutviklingen har startet, så tåler de neppe å ligge udekket så lenge som 6 timer.
Roar Solheim (09.06.2017)
Trenger raskt svar!
Me har har eit fuglehus som står på terrasegjerde vårt. Og det har vist komt eit kjøttmeis par der og fått ungar. Ungane er ca 5 dagar gamle og har ikkje fått noko fjør enda. Men i dag for 10 minutt siden såg me at fuglehuset hadde rast ner i bedde vårt. Med ein gang me såg det tok me det opp igjen. Fugleungene låg ikkje oppi reiret men litt oppå kanten. Eg såg at den eine hadde fått eit skrubbsår. Me rørte ikkje fugleungane i tilfelle foreldra då ikkje ville ha di lenger. Så klarer foreldra å fikse dette eller må me hjelpe til?
S.A.S. (30.05.2017)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er ikke alltid tilstede for å kunne lese spørsmålene. I slike tilfeller er det beste å sette tilbake fuglekasse og legge ungene tilbake i reiret, og håpe at foreldrene kommer tilbake og forer ungene. Håper det gikk bra her.
Roar Solheim (09.06.2017)
fjerne reir
Vi skal pusse opp fasaden på huset, og i mønet er det et reir med fugleunger. Tror det er spurv. Har hørt kvitter derfra i 5-6 dager. Når flytter fuglene ut av redet? Kan vi da fjerne med en gang?
M. (30.05.2017)
Svar:
Fugleungene har trolig forlatt reiret nå, siden det har gått noen dager siden spørsmålet ble sendt inn. Når de er ute, kan du fjerne reiret med en gang.
Roar Solheim (09.06.2017)
Myrhauk
Hei! Har observert en hann og en hunn av Myrhauk som tydelig har et reir i Nord-Fron kommune i Oppland! Det har ikke lykkes meg å finne selve reiret men har sett hannen komme med mat til hunnen. Er dette uvanlig her? Har sett denne er oppført som Sterkt Truet, men har de siste åra sett mange myrhauk i fjellet og ellers. Er det tilfelle at denne har hatt en stor økning? Vet dere hva som kan ha forårsaket eventuell oppgang?
Ø. (30.05.2017)
Svar:
Myrhauken hekker mange steder i fjellets vierregion når det er godt med smågnagere. Det er det i år, så din observasjon er ikke uventet.
Roar Solheim (09.06.2017)
toppskarv eller en lom?
jeg prøver på å få med bildet denne ganger.
var på Mallorca i høstferien for to år siden og tok bilde av denne. det var toppskarv i området, men denne er hvit på brystet og halsen, mens ryggen og resten av hodet er mørkt og ser ut til å ha et gult nebb. bildet er veldig dårlig og det er på lang avstand. jeg har tenkt på en lom, men kan de være i Middelhavet? det var dårlig vær så den kan ha blitt blåst nærme kysten. var rundt samme størrelse eller større enn toppskarvene.
N.N (30.05.2017)
Svar:
Bildet er dessverre såpass uklart at jeg ikke klarer å se hva slags fugl det er av de du nevner når jeg prøver å forstørre bildet.
Roar Solheim (09.06.2017)
Spørsmål:
hva gjør jeg med en skadet svale?
N.N (30.05.2017)
Svar:
Ikke mulig å si uten bilde av fuglen for å kunne se hvilken art det er, og beskrivelse av hva slags skade den har.
Roar Solheim (09.06.2017)
Kråkebølle - igjen.
Hei, igjen! Glemte å føye til i forrige innlegg, at kråka ved ett tilfelle,knakk en stilk av en prydbusk og gikk mot katten med; som et våpen! Var et fascinerende syn, selv om ikke katten var happy.Imidlertid ikke tvil om at denne tøtta mener alvor.
N.N (30.05.2017)
Svar:
Interessant adferd!
Roar Solheim (09.06.2017)
Kråkebølle
Hei!Har en kråke i nabolaget, som plager småfugler og katter. Den er singel, og har overtatt skjærenes reir; ikke uten kamp. Jager til og med måkene.Ikke redd for noe. Er dette normal oppførsel, og hvorfor finner den seg ikke en make? Kråkene med unger med unger i nærheten opptrer ikke slik.
N.N (30.05.2017)
Svar:
Vanskelig å si hva som ligger bak at denne kråka oppfører seg slik. En kan ofte bare observere fuglene og undre seg, uten å kunne finne svar på det en ser.
Roar Solheim (09.06.2017)
fugle unge
hei jeg har ingen som kan passe på fugleungen mens jeg er på skolen kan den overeleve i 7 timer mamma er på jobb og pappa ingen har mulighet til og ta den med ingen i familien har mulighet heller hva gjør jeg???? det haster så kan dere svare fort
M. (30.05.2017)
Svar:
Dessverre ikke enkelt å si uten bilde av fuglen. Beklager sent svar - vi som svarer er ikke alltid tilgjengelige på datamaskinen nå om våren.
Roar Solheim (09.06.2017)
Byggflak
Kan fugler spise bygg,quinuaflak og havregryn?
N.N (30.05.2017)
Svar:
Ja, det kan der.
Roar Solheim (09.06.2017)
Blått egg
Hei!
I skogen ved barnehagen har de en fuglekasse hvor det har blitt lagt et blått egg. Kan det være gjøk? Fluesnapper? Annet? Østlandet, blandingsskog.
T.R. (30.05.2017)
Svar:
Dette er første egg lagt bi et reir bygget av svarthvit fluesnapper.
Roar Solheim (09.06.2017)
Spørsmål:
Hei. Fant denne fuglen i parken og måkene prøvde å spise dem. Den kan ikke fly og virker ikke skadet. Hva skal jeg gjøre nå med fuglen???
N.N (30.05.2017)
Svar:
Her mangler bilde, så ikke lett å se hva du kunne ha gjort.
Roar Solheim (09.06.2017)
Ringmerket halt due i Sandnes
Jeg har en folkevandt (tror jeg) due i gardsrummet mitt.
Klarer ikke lese det lille som står loddrett, men nr.er
395296
Den får brød og vann,men vet ikke hva mer jeg kan gjøre.
N.P. (30.05.2017)
Svar:
Kontakt Norges Brevdueforbund - det er trolig en tamdue.
Roar Solheim (09.06.2017)
Måke
Vi har hatt en besøks "venn" her i noen år . Regner med at det er den samme som kommer hvert år .Den bråket sjelden står mest å ser inn vinduet.
I dag så jeg at den manglet fjær på halsen .
Er pga.måkungene plukker den på halsen ?
mvh
Lisbeth
N.N (30.05.2017)
Svar:
Nei, denne gråmåka må ha vært utsatt for noe annet. Kanskje har den vært i slosskamp med en annen måke, og har nærmest blitt "ribbet" under nebbet.
Roar Solheim (09.06.2017)
Helt reir med 6-7 unger
Heisann vi har en fuglekasse med 6-7 unger hvor mor/far kjøttmeis ser ut til å være borte..kan man hjelpe dem? De har øynene åpne..kvittrer i kassa hele tiden etter mat
B. (30.05.2017)
Svar:
Det er dessverre ikke så lett. En del fugleunger dør hvis foreldrene omkommer før ungene kan klare seg selv - det er en del av det som skjer i naturen, og ikke noe vi kan gjøre så mye med, dessverre.
Roar Solheim (09.06.2017)
Reir på bakken
Vi har eit reir med fire-fem rødstruper på bakken bak skulen. Vil desse klare seg om me held elevane unna? Me har også eit par med gråtrostar tett på. Den eine falt ned frå reiret i dag. Ser foreldra kjem regelmessig med mat og den er snart like stor som foreldra. Elevane lurer på framtidsutsiktene til desse fuglane.
K.U. (30.05.2017)
Svar:
Disse er så store at de er klare for å forlate reiret. Går ut i fra at det har gått bra med dem (feltarbeid drøyer dessverre muligheten for raske svar nå på våren).
Roar Solheim (09.06.2017)
Fjærbytte
Hva er det som bestemmer når bytting av fjærdrakt skal starte hos fugler som skifter fra sommer til vinterdrakt og omvendt? Er det kalenderen, temperaturen, lyset eller utseende på omgivelsene de befinner seg i.....? Dette ble ivrig diskutert på ei fugelgruppe her på Facebook..... ! På forhånd takk for svar :)
R.L. (30.05.2017)
Svar:
Det kan være flere faktorer, og hormoner er nok med å styrer fjærfellingen, men de påvirkes både av lys, daglengde, næring mm, så her finnes ikke ett enkelt svar.
Roar Solheim (09.06.2017)
Snøspurv ?
Denne karen fikk vi besøk av i Klubbvik ved Varangerfjorden i juni 2016.
Er det en snøspurv ? Kjønn ? Min kone som er oppvokst der sier at de kalte den "snøtitting".
Ø.H. (30.05.2017)
Svar:
Dette er en steinskvett hann, ikke en snøspurv.
Roar Solheim (09.06.2017)
Fugler og sneglegift
Fuglene spiser Ferramol, en jernforbindelse( jern og fosfat). Bruk: 5g pr. Kvadratmeter. Max tillatte bruk er fire ganger.. Står ikke mer på pakken, men advarsler om at det er giftig. Jeg har sett fuglene spiser dette, og tør ikke bruke det mer. Har ikke funnet døde fugler.
N.N (30.05.2017)
Svar:
Sneglegift kan du legge ut til sneglene under en boks med hull som bare sneglene klarer å krype gjennom - da får ikke fuglene tak i dette stoffet.
Roar Solheim (09.06.2017)
Svanekull
Hei, vi har fått inn et bilde med åtte svaneunger på Askøy. Slik jeg har forstått det er størrelsen på svanekullet uvanlig stor. Kan dere si noe om hva som er vanlig?
J.E.S.J.A. (30.05.2017)
Svar:
Ja, dette er nok uvanlig mange unger. Har mange observasjoner og rapporter om kull med seks unger, men åtte er ny rekord på det vi har fått meldinger om til Fuglevenn-sidene.
Roar Solheim (09.06.2017)
Artsbestemmelse fugl
Denne snipa (gluttsnipe eller grønnstilk?) fant jeg på svensk side av riksgrensen mot Norge mellom Narvik og Kiruna i et våtmarksområde 450 m o h. Fotografert under parring 28. mai på en svært forsinket vår her oppe. dette lille vannet er delvis isfritt, og mange fugler samlet seg her da vannene ellers var tilfrosset. Normalt er isen borte her 2-3 uker tidligere.
A.S. (30.05.2017)
Svar:
Dette er to grønnstilker.
Roar Solheim (09.06.2017)
Hei.
20 mai lå det 14 egg av kvinand her. 5 juni fikke jeg denne skuffelesen. En kattugle er en av naboene . Dårlig naboforhold ? Jeg tenker kanskje mest at måren har vært på ferde......hva tror du ?
Hilsen Per Beverfjord
N.N (06.06.2017)
Svar:
Ja, dette er nok helst tegn på at en mår har besøkt kassa - det skjer nå og da. Men litt underlig at den ikke har spist opp eller fjernet eggene. Kanskje har den ikke rukket det før du sjekket kassa.
Roar Solheim (09.06.2017)
Salutt i sjøkanten
For noen dager siden ble det fyrt av salutter med eksplosiver i sjøkanten et sted langs Oslofjorden for å åpne et båtarrangement. Er usikker på om det var reir i nærheten, men 4 knoppsvaner ute på vannet og 4 ærfugl ved land fløy opp umiddelbart. Avstand til fyring var 60-100 m for fuglene. Svanene slo seg til ro igjen ganske fort men ærfuglene forsvant. Jeg synes ikke dette så greit ut, men er usikker på om jeg skal følge det videre. Dette skjer hvert år. Hva tror dere, bør jeg høre med kommunens miljøansvarlig eller noe? Jeg har videoopptak.
A. (06.06.2017)
Svar:
Ja, du kan ta kontakt med kommunen og høre om dette er noe de har tenkt på før slike arrangementer, eller om de vil ta hensyn til fuglene bedre ved neste anledning.
Roar Solheim (09.06.2017)
Brå massedød i kjøttmeisrede
Hei,
Vi har en overvåket fuglekasse hvor det i år er kjøttmeis. Det var 8 unger i redet. Om kvelden var det fullt liv i kassen og moren la seg inn som vang. Neste morgen var alle døde og moren forsvunnet. Ingen ytre skader på ungene. Hva kan ha skjedd?
S.V. (07.06.2017)
Svar:
Hunnen kan ha omkommet, og ungene sultet eller frosset ihjel. Fugler dør dessverre også under hekketiden.
Roar Solheim (09.06.2017)
Mulig
Mulig dette spørsmålet er stilt alt. Men vi har fått et kråkerede i pipen. Vi har hørt at de har holdt på der, men turte ikke å gjøre noe nå. Små fugleunger har bodd der i noen uker nå. I kveld fikk jeg høre at de må ha hjelp for å komme seg ut hvis ikke så dør de. Stemmer dette? Hvordan kan jeg vite når de er klare til å fly. Jeg vet ikke eksakt hvor mange uker de er. Men det begynner å bli god lyd i dem. Hva tror du. Kommer de seg ut på egenhånd? Mvh ingelin berby
N.N (06.06.2017)
Svar:
Mistenker at dette dreier seg om kaier, og de kommer seg nok ut på egen hånd, så lenge de voksne kommer seg opp og ned til og fra reiret.
Roar Solheim (09.06.2017)