Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 27 393 til 27 417 av totalt 50 189 spørsmål «forrige neste»
Mennesker og fuglereir/unger.
Er det noe i at fugleforeldre kan sky unger som mennesker har tatt på. Er det forskjell på ugler og andre fugler i så måte?
I.G. (05.06.2017)
Svar:
Fugler reagerer IKKE på at du tar på en fugleunge, men langvarig nærvær ved fugleunger kan forårsake at kråkefugler eller rovdyr som spiser slike kan oppdage dem og spise dem.
Roar Solheim (09.06.2017)
Hei
31 mai . Måtte bytte ut dørhengslene på denne kassen i dag . Brukte hammer , syl og drill . Fluesnapperfruen lot seg ikke skremme.... opplevelser som gjør det kjekt å være " fugletitter "
Per Beverfjord
N.N (31.05.2017)
Svar:
Flott! Mange ganger kan fuglene være svært så tillitsfulle og akseptere mye.
Roar Solheim (09.06.2017)
Ringmerking.
Lurer på hvem som ringmerker fuglene ved Østensjøvannet?Det er en liten Sothøne som er under bilbroen som går over Østensjøvannet.Den foten som er ringmerket er helt ødelagt.Og hun har det fryktelig vondt tydeligvis.Kan det være fordi ringen er festet for hardt rundt foten og er det mulig att noen kan se på den?Den har lidd i ukevis.
I.L. (31.05.2017)
Svar:
Ringmerking skjer ved at en ring settes løst rundt foten, så det er neppe ringen som er årsaken til at denne fuglen er skadet. Vet dessverre ikke navn på hvem som merker i området. Du kan evt. henvende deg til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum for å høre nærmere om dette.
Roar Solheim (09.06.2017)
Fugleegg
Hvilken fugl er det som har lagt disse eggene? Jeg fant dem da jeg klatret i et tre på hytta
N.N (31.05.2017)
Svar:
Dette ser ut som et bokfinkreir.
Roar Solheim (09.06.2017)
Vandrefalk, hva avgjør om hekker?
Enkelte år har et par hekket på en klippe ved Bergen, enkelte år hekker paret ikke. Søndag var både hunn og hann på reirstedet, men noe hekking synes ikke å være på gang.
N.N (31.05.2017)
Svar:
Det kan være tilgang på mat som avgjør om de hekker eller ikke. Også dersom en av partene i paret er byttet ut siden forrige år (det skjer), kan det hende at fuglene ikke klarer å gjennomføre vellykket hekking det første året.
Roar Solheim (09.06.2017)
Måke med ødelagt fot
Hei, jeg fant en måke som har ødelagt det ene beinet. Det ser ut som det har knukket midt på, og nedre del av beinet henger bare der. Det ser ut som det kanskje har råtnet eller noe sånt, for det er helt svart. Jeg prøvde å gå mot den for å se om jeg kunne få fanget den, men den fløy bort. Hver gang den skal lande må den hoppe på et bein, og den er et lett bytte så den er veldig stressa. Hva kan jeg gjøre?
K. (05.06.2017)
Svar:
Ikke særlig mye dersom fuglen ikke kan fanges inn. I så fall kan det døde beinet klippes vekk. Måker kan klare å leve lenge med bare ett bein, så den kan også bare få være for seg selv. Hvis den ikke fanges og beinet fjernes, vil det til slutt falle av av seg selv.
Roar Solheim (09.06.2017)
Hvilken fugl synger her
Hei
Vedlagt følger lyd fil på en fugl jeg ikke klarer å kjenne igjen. Fuglen holder til i løvskog rundt Sandvikselva i Bærum. Den har lenge vært aktiv her. Fuglen høres tidlig i opptaket og litt lengre ut. Håper dere kan hjelpe til?
O.B. (06.06.2017)
Svar:
Dette er sangen fra en rødvingetrost.
Roar Solheim (09.06.2017)
Hvilken fugl høres ut som Quincy Jones’ «Soul Bossa Nova»
I en uke har jeg hatt en fugl utenfor vinduet om morgenen. Jeg synes sangen dens høres ganske ut som hooken i sangen Soul Bossa Nova (to høye støt, to lavere, i omtrent samme rytme som i sangen): https://youtu.be/9KciKi_DhWg?t=18s Ringer det noen bjelle om hvilken fugl det kan være? Har forsøkt å søke på det på nettet, men ikke funnet svar.
Bor i Trondheim sentrum.
E.V. (06.06.2017)
Svar:
Ikke helt lett å si, men det KAN dreie seg om en trosteart, kanskje starttoner fra en rødvingetrost. De har stor variasjon i sangen med mange lokale dialekter rundt omkring i landet.
Roar Solheim (09.06.2017)
Fugle reir og lopper.
Har kjøttmeiser over soveroms vinduet. De har vært der i flere år. Sommer som vinter. Nå fikk jeg plutselig leiligheten full av lopper. Også i pelsen til bikja. Reiret bør fjernes. Fikk råd av vetrinær om å kjøpe innsektsgift å spraye i karmen. Spraya noe motvillig,lett to tre ganger i karmen og langs grunnmuren. Dagen etter var det stille fra fuglene. Nesten to uker uten aktivitet. En og annen kjøttmeis kom å kalla på de to som har bodd her i årevis. Dette er noe jeg innbiller meg. Jeg angrer bittert på sprayinga. Er redd fuglene tok skade av det. Nå er det mye flying ut og inn i reiret, men ikke noe reir bygging. Jeg vet ikke om det kan være et nytt par som har flyttet inn. Spørsmålet er hvor sannsynlig det er at fuglene har tatt skade av denne sprayinga. Jeg har fryktelig dårlig samvittighet. Fuglene har gitt så mye glede med sitt nærvær i mange år. Helt til jeg fikk loppene inn. Ante ikke at lopper kunne bli et problem. Det kan hende det er samme paret, og at de er friske. Nå har jeg ikke hjerte til å fjerne reiret og plage dem mer enn nødvendig. Når vil du anbefale å få fjernet reiret? Jeg kan ikke lenger lufte på soverommet og regner det at hagen er full av lopper fremdeles. Må bli kvitt problemet.
K.V. (06.06.2017)
Svar:
Hvis det ikke er egg eller unger i reiret, kan du fjerne det. Anbefaler at du da stenger inngangen med finmasket metallnetting slik at ikke kjøttmeisene kan hekke på dette stedet senere. Heng heller opp noen fuglekasser i hagen som de kan hekke i, da vil du i alle fall hindre muligheten for at det er fuglereiret som er kilden til loppene.
Roar Solheim (09.06.2017)
Kråka hakker seg til blods.
Vi har jevnlig besök av ei skikkelig vill kråke (Elvis, pga den fyldige sveisen) i år. Ikke sett kråker så nære tidligere sommere. Mange trær, vi bor ved skogen. Legger ikke merke til kraing, ikke som har plaget oss. Vi er så heldige å være omgitt mye fuglesang hele sommerhalvåret. Og det er virkelig paradisisk. Elvis kommer om natta. Vi hører den først når den kakker på vinuene, men det er sjelden den holder oss våken. Den flyr om vi står opp, straks den ser skyggen av oss. Vi har sett den i glimt. Når vi er hjemme i helgene komer den ikke nærmere enn taket. Noen ganger har vi opservert den innenifra, og Elvis er virkelig skikkelig agressiv på vinuene, på vinduskarmene etc. Når vi kommer fra jobb har den vært på vinduene våre, vi ser spor av riping og hakking (spytt, kliss og avføring) Det spyler vi vekk lett nok. Den peller på plantene, men ikke så mye at netting ikke berger salaten etc. Vi ventet på at hormonene skulle roe seg når hekkinga kom i gang. Men i dag kom vi hjem til masse blod utenfor et av vinduene. Blod på ruta og på terassegulvet. Jeg tror den speiler seg og ser en artsfrende som er like tøff som den. Vi har prøvd å henge opp jakker, prøv CD-plater, refleksvester og hengt opp lyse rullegardiner (da blir ikke speilbildet like bra) men Elvis har åpenbart klasket nebbet så hardt at den har skadet seg? Ikke rart, for det nebbet vises på vinduene. Dette er ikke noe kjekt. Har du et tips som kan lede Elvis mot andre rivaler, gjøre verandaen mindre attraktiv...for Elvis? Vi har ikke vann i hagen. Kun bord, stoler etc, og det rører han ikke. Vi kan ikke blende alle vinduene halve året... Vil gjerne forstå oppførselen her, og ikke skremme.
T. (07.06.2017)
Svar:
Dessverre, det er ikke mye annet en kan gjøre i slike tilfeller enn å dekke vinduet helt fra utsiden til den underlige oppførselen opphører.
Roar Solheim (09.06.2017)
Merkelig kråkeoppførsel
Hei! De siste dagene har vi hatt besøk av en kråke som virker ganske agressiv. Den sitter hver morgen på et brett utenfor kjøkkenvinduet vårt. Den lager et voldsomt spetakkel og kra-kra lyden er dyp og nesten litt truende. Den hakker i vinduet, og flyr oppover ruta, slik at hele vinduet er fullt av merker etter vinger, klør og nebb.
Dette skjer hver morgen rundt kl. 6. Vi trodde den kanskje "jaktet" på vinduslampene våre, men selv om vi slukket dem var det samme spetakkel.
Vi har foringsplass/fuglehus tvers ovenfor der den sitter, og dit kommer både spurv, duer, ekorn m.m Så den kan også spise der, men det virker ikke som det er matmangel som gjør den så pågående.
Noen som har opplevd noe lignende? Eller som vet hva vi kan gjøre. Det er ganske "creepy" med en sint kråke som flyr opp og ned langs vindusglasset!
S.M.E. (06.06.2017)
Svar:
Trolig forsøker kråka å jage vekk en innbilt rival som den oppfatter sitt eget speilbilde som.
Roar Solheim (09.06.2017)
Skjære
Vi har skjærereir på terrassen vår. Da vi var i ferd med å fjerne dette gamle, nesten nakne treet, oppdaget vi reiret. Min mann satt inn web camera for å se om det var egg. Talte 6 egg og en klekket unge for ca 2 uker siden. Vi merket tydelig at ledningen fra camera var ukjent for foreldrene, så vi fjernet det. Det sies at disse fuglene "kjenner deg igjen", jeg tror det stemmer. Hver gang jeg går ut kommer de umiddelbart. Får mat i form av brød/fisk/bær og andre ting de liker. Vi tror at ungenes første møte med den store verden vil bli på terrassen vår. Er det noe vi kan gjøre om en event er hjelpeløs/ikke klarer å følge de øvrige? Har tidligere hjulpet en spurvunge. Takk for svar og nyttig side!
T.K. (08.06.2017)
Svar:
Skjæreungene vil trolig forlate redet nokså samtidig, siden skjærene ikke starter å ruge straks det første egget er lagt. Skjærer kan fores med det meste hvis det trengs, men oppbløtet katte- og hundemat kan fungere veldig bra.
Roar Solheim (09.06.2017)
Lundefugl
Hvor mange fisker kan en lundefugl fange i nebbet sitt om gangen?
G.H. (31.05.2017)
Svar:
Har ikke tall på dette, men hvis du søker på bilder av lundefugl på nettet, så kan du sikkert finne en del lundebilkder hvor du selv kan telle småfiskene den har i nebbet.
Roar Solheim (09.06.2017)
fugler
hva lever toppskarv av?
N.N (31.05.2017)
Svar:
Den spiser fisk.
Roar Solheim (09.06.2017)
Albino
hei. Dette bildet tok jeg i helga. Fuglen oppførte seg helt normalt og var i lag med mange Gråspurver så derfor lurer jeg på om dette kan være en albino Gråspurv
H.M.E. (31.05.2017)
Svar:
Det ser ut til å være en gråspurv, men den er ikke albino. Derimot har den en annen genfeil som gjør at de fleste fjærene ikke tar opp fargestoffer under utveksten. Albinoer har røde øyne og opptrer mye sjeldnere enn slike lyse eller hvite fugler som denne.
Roar Solheim (09.06.2017)
skjærereir med unger
Jeg har et grantre som må felles. det er skjærereir oppi treet.Når kan jeg regne med at ungene forlater reiret.
A.W. (31.05.2017)
Svar:
De bør kunne forlate reiret etter 3-4 uker.
Roar Solheim (09.06.2017)
Svart trost
Hei, vi har fått ett trostrede på en ubeleielig plass på hytten når vi kom i går. Det er 4 egg,veit ikke om d kommer flere. Det ruger på natt, men i dag når vi har vært ute, så har rede ligget uten ruging i rundt 6 t. Vil egg overleve, temp ute er rundt 8 grader, det er trist om de skal forlate rede men desverre så kan vi ikke holde oss innendørs pga det...
W.F. (30.05.2017)
Svar:
Vanskelig å si. Egg kan ligge uruget lenge når de er nylagt, men hvis fuglen har ruget dem en stund og fosterutviklingen har startet, så tåler de neppe å ligge udekket så lenge som 6 timer.
Roar Solheim (09.06.2017)
Trenger raskt svar!
Me har har eit fuglehus som står på terrasegjerde vårt. Og det har vist komt eit kjøttmeis par der og fått ungar. Ungane er ca 5 dagar gamle og har ikkje fått noko fjør enda. Men i dag for 10 minutt siden såg me at fuglehuset hadde rast ner i bedde vårt. Med ein gang me såg det tok me det opp igjen. Fugleungene låg ikkje oppi reiret men litt oppå kanten. Eg såg at den eine hadde fått eit skrubbsår. Me rørte ikkje fugleungane i tilfelle foreldra då ikkje ville ha di lenger. Så klarer foreldra å fikse dette eller må me hjelpe til?
S.A.S. (30.05.2017)
Svar:
Beklager sent svar - vi som svarer er ikke alltid tilstede for å kunne lese spørsmålene. I slike tilfeller er det beste å sette tilbake fuglekasse og legge ungene tilbake i reiret, og håpe at foreldrene kommer tilbake og forer ungene. Håper det gikk bra her.
Roar Solheim (09.06.2017)
fjerne reir
Vi skal pusse opp fasaden på huset, og i mønet er det et reir med fugleunger. Tror det er spurv. Har hørt kvitter derfra i 5-6 dager. Når flytter fuglene ut av redet? Kan vi da fjerne med en gang?
M. (30.05.2017)
Svar:
Fugleungene har trolig forlatt reiret nå, siden det har gått noen dager siden spørsmålet ble sendt inn. Når de er ute, kan du fjerne reiret med en gang.
Roar Solheim (09.06.2017)
Myrhauk
Hei! Har observert en hann og en hunn av Myrhauk som tydelig har et reir i Nord-Fron kommune i Oppland! Det har ikke lykkes meg å finne selve reiret men har sett hannen komme med mat til hunnen. Er dette uvanlig her? Har sett denne er oppført som Sterkt Truet, men har de siste åra sett mange myrhauk i fjellet og ellers. Er det tilfelle at denne har hatt en stor økning? Vet dere hva som kan ha forårsaket eventuell oppgang?
Ø. (30.05.2017)
Svar:
Myrhauken hekker mange steder i fjellets vierregion når det er godt med smågnagere. Det er det i år, så din observasjon er ikke uventet.
Roar Solheim (09.06.2017)
toppskarv eller en lom?
jeg prøver på å få med bildet denne ganger.
var på Mallorca i høstferien for to år siden og tok bilde av denne. det var toppskarv i området, men denne er hvit på brystet og halsen, mens ryggen og resten av hodet er mørkt og ser ut til å ha et gult nebb. bildet er veldig dårlig og det er på lang avstand. jeg har tenkt på en lom, men kan de være i Middelhavet? det var dårlig vær så den kan ha blitt blåst nærme kysten. var rundt samme størrelse eller større enn toppskarvene.
N.N (30.05.2017)
Svar:
Bildet er dessverre såpass uklart at jeg ikke klarer å se hva slags fugl det er av de du nevner når jeg prøver å forstørre bildet.
Roar Solheim (09.06.2017)
Spørsmål:
hva gjør jeg med en skadet svale?
N.N (30.05.2017)
Svar:
Ikke mulig å si uten bilde av fuglen for å kunne se hvilken art det er, og beskrivelse av hva slags skade den har.
Roar Solheim (09.06.2017)
Kråkebølle - igjen.
Hei, igjen! Glemte å føye til i forrige innlegg, at kråka ved ett tilfelle,knakk en stilk av en prydbusk og gikk mot katten med; som et våpen! Var et fascinerende syn, selv om ikke katten var happy.Imidlertid ikke tvil om at denne tøtta mener alvor.
N.N (30.05.2017)
Svar:
Interessant adferd!
Roar Solheim (09.06.2017)
Kråkebølle
Hei!Har en kråke i nabolaget, som plager småfugler og katter. Den er singel, og har overtatt skjærenes reir; ikke uten kamp. Jager til og med måkene.Ikke redd for noe. Er dette normal oppførsel, og hvorfor finner den seg ikke en make? Kråkene med unger med unger i nærheten opptrer ikke slik.
N.N (30.05.2017)
Svar:
Vanskelig å si hva som ligger bak at denne kråka oppfører seg slik. En kan ofte bare observere fuglene og undre seg, uten å kunne finne svar på det en ser.
Roar Solheim (09.06.2017)
fugle unge
hei jeg har ingen som kan passe på fugleungen mens jeg er på skolen kan den overeleve i 7 timer mamma er på jobb og pappa ingen har mulighet til og ta den med ingen i familien har mulighet heller hva gjør jeg???? det haster så kan dere svare fort
M. (30.05.2017)
Svar:
Dessverre ikke enkelt å si uten bilde av fuglen. Beklager sent svar - vi som svarer er ikke alltid tilgjengelige på datamaskinen nå om våren.
Roar Solheim (09.06.2017)