Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 27 512 til 27 536 av totalt 50 330 spørsmål


#Økologi og atferd

Måltrost forlot eggene sine.,

Vi har mye løvskog rundt hytta vår ved sjøen, og nyter sangen fra bl a måltrosten hele våren og forsommeren. Etter å ha vært borte fra hytta et par uker, oppdaget vi at en måltrost hadde laget reir i takrenna. Hun ruget hele helgen vi var på hytta, men da vi kom tilbake etter en uke, hadde fuglen bokstavlig talt flydd sin veg - og viste seg ikke hele dagen. Reiret virket litt rufset, det hadde falt lstrå og mose ned på terrassen. Siden ingen fugl dukket opp, tittet vi oppi reiret - og der var det to blå egg. Hva tror du kan ha skjedd? Vi var veldig forsiktige, gikk ikke nærme og rørte ikke reiret mens fuglen ruget. Synes også det var rart at hun bare hadde to egg.

A.G.W. (03.06.2017)

Svar:

Jeg antar at en kråkefugl kan ha oppdaget reiret og forsynt seg med en del av eggene, men ikke fått med seg de to siste. Reiret er forlatt av måltrosten og vil ikke bli brukt igjen.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Kvinand

Hei. Vi bor i Vestmarka Eidskog. De siste 3 åra har vi hatt en Kvinand på besøk i andedammen vår. 2016 så kom hun med kullet (5) sitt på besøk ett døgn og så var de borte igjen. Men jeg tror gjedda i elva tok de. For det vart helt stille ved elva. I slutten av mai, kom hun en gang om dagen, dykket spiste og dro igjen. Men den 1.juni kom hun med 6 små, hun plasserte de her og drar på tur alene, men ungene er her fortsatt, sammen med endene våre, en skjønn harmoni. Mora er her mesteparten av tida, men har noen utflukter. Nå blir det spennende å se utover, for ungene er vel flyvedyktige etter noen og 20 dager. Siden vi forer endene med kraftfor, merker vi at også Kvinandungene har funnet matfatet. Meget aktive unger, de holder et høyt tempo og er aktive under vann. Kjempeartig opplevelse. Vil ungene eventuelt komme tilbake til neste år?

S.S.R.6.2.V. (03.06.2017)

Svar:

Ungene vender kanskje ikke tilbake til akkurat dette stedet, men det er gode muligheter for at den voksne kvinand hunnen gjør det.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Fuglekasser

Blåmeis unger

Jeg har et spørsmål

Nå har jeg fått unger i kassa med kamera
og jeg har nå sett 5-6 stk som får mat også var det 10 er
det så at de andre som lå underst ikke har fått også har de død

T.E.B. (03.06.2017)

Svar:

Det kan hende. Hvis det er lite mat å finne for foreldrene, kan noen av ungene dø og bli liggende underst i reiret.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Hører Møller men ser den ikke

Jeg hørte en møller nær meg i flere timer, men klarte ikke å se den. Er den spesielt sky?

G.O.B. (03.06.2017)

Svar:

Ikke såvidt jeg har erfart, men den kan sitte gjemt i vegetasjonen og være vanskelig å oppdage.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Fuglekasser

Vendehals i svarthvitfluesnapper-kasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Her på Golsfjellet (930 moh) undersøker et vendehalspar en svarthvitfluesnapper-kasse, og det virker som de er interessert. Trang åpning, men de har presset seg inn flere ganger. Noe tro på hekking i en slik kasse? For meg er det en overraskende observasjon av en slik art her til fjells, men desto gledelig. Vi krysser fingrene for hekking:)

P. (03.06.2017)

Svar:

Hvis den klarer å komme seg ut og inn, vil den trolig forsøke å hekke i kassa.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Kattugle unger

Hei.
I kveld flyttet de to små "gråskoltene" ut av uglekassa. Ingen av dem kan fly ennå. En satt på bakken noen meter fra stammen, men storebror var kommet seg et stykke lenger og satt på en stubbe. Mor satt i nærheten og lokket. Klarer de seg nå.?. Blei jo litt bekymret for de små..

E. (03.06.2017)

Svar:

Ja, dette er vanlig oppførsel hos kattugler, og det går nok helt bra. I løpet av noen dager klarer ungene som regel å klatre opp i nærstående trær.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Selskapssyk kråke

Min bror oppdaget i går en kråke stående ved siden av sin påkjørte og avdøde kråke-venn. Han syns den oppførte seg merkelig og valgte å stoppe ved den ettersom den selv sto i fare for å bli påkjørt. Da min bror hadde stoppet og satt seg ned ved kråka, hoppet den frivillig opp på armen hans, og har så og si sitter der siden. Dette var på formiddagen, og kråka befinner seg fortsatt i nærheten av ham. I tillegg satt kråka på skulderen hans mens han kjørte motorsykkel fra der den ble funnet og til huset vårt (omtrent åtte kilometer). Mange spørsmål dukker opp når en kråke oppfører seg på denne måten, men det viktigste er; hva bør vi gjøre med den nå?

S.T. (04.06.2017)

Svar:

Ikke lett å si hva du bør gjøre, men dette høres faktisk ut som en kråke som har sørget over sin døde make! Vi har en del observasjonsrapporter om slik oppførsel hos en del fugler, ikke minst hos kråkefugl.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Ringmerker

Grågås med grønt merke på halsen

I går kjørte jeg forbi en eller kanskje 2 grågjess som hadde et 5 cm grønt merke rundt halsen. Det var flere litt store unger med dem. Så de også senere på dagen, men da jeg endelig kunne gå og lete etter dem, var det 0 funn.

N.N (04.06.2017)

Svar:

Høres ut som en fugl som har fått et halsingmerker. En del gjess merkes på denne måten - de er lette å avlese med teleskop på langt hold.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Fuglekasser

Blåmeis par I fuglekasse på balkong

Blåmeisen har slått seg til på balkongen 2 -3 meter fra balkongdøra I ei fuglekasse på veggen,opprinnelig til pynt. Hunnen la seg til på eggene rundt 25 mai,for da hørte vi lyder fra kassen og hannen matet henne
med Mark og larver. Nå er hun mer og mer ute på lufteturer. Fuglebrettet har vi latt stå og legger mat der hver dag og prøver å forstyrre minst mulig.
Nå er det meldt fint vær og vi ønsker å sitte ute og sole oss litt,vil det ødelegge ruging og klekking,som vi tror er nært forestående?

L. (04.06.2017)

Svar:

Meisene vil trolig kunne venne seg til at dere er tilstede på balkongen.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Konflikt om reirplass

En tjeld prøver å stjele reirplassen til et måkepar, på taket av et hus. Konflikten har pågått i 14 dager. Det ser ut til at tjelden har overtaket, hvem vil vinne en slik kamp, og hvor vanlig er det at tjeld stjeler reirplass fra småmåsen?

J.M.J. (04.06.2017)

Svar:

Dette er nok ikke så vanlig, og det er ikke mulig å spå hvilken art som vil vinne i et slikt tilfelle.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Diverse

Plagsomme svaner

Har du noe råd for å bli kvitt et plagsomt svanepar som invaderer stranden, brygga og plenen vår. Hytta ligger 5 m fra vannet med brygge foran og plen og strand på hver side så dette er ganske plagsomt. Aggressive fugler.

N.N (04.06.2017)

Svar:

Har dessverre ikke noen råd, dette er et spørsmål som må tas opp med kommunale myndigheter.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Hva skal man gjøre hvis man finner en skjære som har falt ut av buret, men som ikke er skadet? Og hva skjer hvis man tar den med hjem og mater den med meitemark?

N.N (04.06.2017)

Svar:

Hvis den ikke er skadet bør den få sitte der den blir funnet - de voksne fuglene pleier å komme og mate ungene etter at de har hoppet ut fra redene.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stjålet egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette egget er ikke klekket, men sikkert stjålet og mistet på veien.
Hva er det?

A.M.K. (04.06.2017)

Svar:

Dette kan se ut som et egg fra en gråspurv eller pilfink, men kan også stamme fra en annen spurvefugl (har dessverre ikke noen bok med bilder av fugleegg for hånden akkurat nå).

Roar Solheim (09.06.2017)


#Sykdom og skader

Skjære unge med brukket ben

Hei,
Vi fant en forkommen skjære unge med brukket ben i dag og tok den inn etter å ha fulgt med på den en stund ute i gresset.
Den virker slapp men etter å ha matet den med en mark og litt vann/brød fra en sprøyte våknet den litt mer til liv.
Høyre ben henger bare å dingler.. Hva skal vi gjøre? Har ikke lyst til å sette den ut da det bor 2 katter der vi fant den.
KB

N.N (04.06.2017)

Svar:

Dere bør få en fuglekyndig person til å se på og vurdere skaden. Dersom skaden er for stor, bør fuglen dessverre avlives. Hvis ikke kan den fores til den blir selvstendig. Skjærer kan gjerne fores med oppbløtet katte- og hundefor, men ellers det meste av ukrydret mat siden de er altetere.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Diverse

Kråkeungemat

Hei, i går var jeg og en annen, i en skog for å hugge trer, men så skjedde det noe dumt. Vi så ikke at det var et kråkereir i det treet vi skulle hugge:( treet ramlet ned, så hørte vi at det var noen der. Nemlig kråkeungene.
De satt fast under treet! Vi ble stresset, og prøvde å sage av greiner for å hjelpe dem. Vi tok på oss hansker, for at ikke kråkemora skal kjenne menneske lukt. Reiret deres var ikke ødelagt, så vi tok det å la det på en haug som lo for seg selv. Haugen var det perfekte stedet, det var det et opent sted, sånn at kråkemora skal se dem. Vi la dem i reiret, og trakk oss unna, for at mora skulle komme.
Vi overvåket stedet, men ingen fugl å se:(
Ungene skrek og skrek. De opnet munnen, da skjønte vi at de var sulten.
Vi sprang til mitt hus, for å hente mat.
Vi tok en papp kopp, så fylte vi den med litt vann og mel, sånn at det ble en bløt grøt, så tok vi flatbrød og knuste det, til det ble til pulver. Vi tok litt gress og finsnittet det, la gresset opp i koppen. Så blandet vi det. Etter det gikk vi opp til ungene. Når vi kom opnet de munnen, så tok vi en plastskje med, vi måtte ha en plastskje, sånn at vi kunne gi dem litt og litt. De likte det, etter de hadde spist lla de seg på hverandre for å få varme.
Så gikk vi for å la dem være i fred.

Tror dere at kråkemora kommer tilbake??
Vil de overleve??

A. (06.06.2017)

Svar:

Vanskelig å si om de voksne kråkene kommer tilbake eller ikke - det kommer an på om de anser reiret for tapt eller ikke. Kråkeunger kan en best fore med oppbløtet katte- og hundemat, men ellers spiser de det meste - de er altetere.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Diverse

Spørsmål:

Hei ! Vi er så heldig å ha et svanepar rett ved oss. Vi har gitt de mat og fulgt med dem i vinter og helt til nå . hunnen har vært borte i 6-7 uker , men idag kom de seilene inn til oss med to skjønne unger . :) Lurer på om man kan se hvilket kjønn ungene har ? og kan vi fortsette å gi dem grovbrød ? Vi gjorde det idag, og de virket veldig sultene .

N.N (05.06.2017)

Svar:

Du ser ikke forskjell på kjønn på svaneunger. Hvis du vil gi dem mat, er det trolig bedre å gi dem hønsefor (som er mer allsidig næringsrikt enn brød).

Roar Solheim (09.06.2017)


#Fuglekasser

Døde fugleunger i fuglekassa??

Hei, ifjor ble det livlig i en ny fuglekasse. Vi hørte ungene og det var mye mating.. Så ble det stille. Jeg trodde da at de var fløyet, men senere på høsten, fant jeg tre døde små og en større fugl i kassen. Er dette normalt?

T.T. (05.06.2017)

Svar:

Ja, hender nå og da at det går galt i fuglekasser. Den voksne fuglen kan faktisk ha dødd av sykdom eller alderdom, og da har ungene sultet ihjel.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Fuglekasser

Egg i fluesnapperreir

Hei.
Har ei ksse som til slitt har blitt inntatt av et fluesnapperpar. Dvs nå ser jeg bare hunnen -i og rundt kassa. Hun har lagt minst et par egg i løpet av siste døgnet, men forlater dem lenge av gangen (timer). Er dette vanlig? Varmt nok? Temp rundt 10-12 gr C.

A. (05.06.2017)

Svar:

Ja. Hunnen starter ikke å ruge før alle eggene er lagt.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Diverse

Skjæreunge

På ett tre i hagen vår har ei skjære reir. En ikke flygedyktig, men uskadet fugleunge har falt ned på plenen. Det er mye katter i området. Hva anbefaler du/dere?

F.H.H.1.I.K. (05.06.2017)

Svar:

Vanskelig å gjøre noe i slike tilfeller. Som regel vil de voksne beskytte ungen og mate den, men dersom den faller ut av redet lenge før normal tid, kan foreldrene anse den som tapt.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Diverse

Skjære på bakken

Hei.
Har et skjære reir i epletreet i hagen. Der har den ene ungen ramlet ut av. Den ligger på plenen og virker litt medtatt.
Hva Kan Vi gjøre med den ? Det Er måler som flyr rundt her og Det virker som om de prøver Å ta Den lille skjæreungen .

N.N (05.06.2017)

Svar:

Vanskelig å gjøre noe i slike tilfeller. Som regel vil de voksne beskytte ungen og mate den, men dersom den faller ut av redet lenge før normal tid, kan foreldrene anse den som tapt.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lys blå egg

Hei, jeg fant ett egg som er farge lysblå (aquablå) på fjære når vi sanket blåskjell. Den er litt mindre enn vanlig hønseegg. Hvilken fugl som legger et så vakkert egg? VI lot den være der men tok ikke bilde fordi hadde ikke med mobilen.

M.W. (05.06.2017)

Svar:

Litt vanskelig å si uten foto, men det KAN dreie seg bom et andeegg.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Fugleunger

Hei. Hvorfor er noen fugler med fjær og andre ikke når de kommer ut av egget?

A.B. (05.06.2017)

Svar:

Noen fugler utvikles slik at ungene kan gå eller svømme kort etter at de er klekket. Alle disse utvikler en ferdig dundrakt før de klekkes. Unger som klekkes i reir og fores der av foreldrene, klekkes som regel uten slik dundrakt, eller veldig sparsom dundrakt, og utvikler fjærdrakten under reirperioden.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Økologi og atferd

Mennesker og fuglereir/unger.

Er det noe i at fugleforeldre kan sky unger som mennesker har tatt på. Er det forskjell på ugler og andre fugler i så måte?

I.G. (05.06.2017)

Svar:

Fugler reagerer IKKE på at du tar på en fugleunge, men langvarig nærvær ved fugleunger kan forårsake at kråkefugler eller rovdyr som spiser slike kan oppdage dem og spise dem.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Fuglekasser

Hei

Bilde vedlagt spørsmålet

31 mai . Måtte bytte ut dørhengslene på denne kassen i dag . Brukte hammer , syl og drill . Fluesnapperfruen lot seg ikke skremme.... opplevelser som gjør det kjekt å være " fugletitter "




Per Beverfjord

N.N (31.05.2017)

Svar:

Flott! Mange ganger kan fuglene være svært så tillitsfulle og akseptere mye.

Roar Solheim (09.06.2017)


#Ringmerker

Ringmerking.

Lurer på hvem som ringmerker fuglene ved Østensjøvannet?Det er en liten Sothøne som er under bilbroen som går over Østensjøvannet.Den foten som er ringmerket er helt ødelagt.Og hun har det fryktelig vondt tydeligvis.Kan det være fordi ringen er festet for hardt rundt foten og er det mulig att noen kan se på den?Den har lidd i ukevis.

I.L. (31.05.2017)

Svar:

Ringmerking skjer ved at en ring settes løst rundt foten, så det er neppe ringen som er årsaken til at denne fuglen er skadet. Vet dessverre ikke navn på hvem som merker i området. Du kan evt. henvende deg til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum for å høre nærmere om dette.

Roar Solheim (09.06.2017)

««første 27 512 - 27 536 av 50 330 siste»»