Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 733 til 47 757 av totalt 50 019 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken type fugl er dette?
Sett i Fredrikstad i helgen

E.A. (11.02.2008)

Svar:

Dette er ei knoppand (moskusand). Arten er en innført art i Norge, og stammer fra Latin-Amerika.

Frode Falkenberg (16.02.2008)


#Diverse

svaner og ugle

hei hei har to spørsmål, holder til på Bømlo i hordaland og har for tiden 7 flotte sangsvaner i vannet nedenfor huset, vannet har utrolig mye planter og vekster i bunn og er grunt og fint, tror du desse fuglene kan holde til her til sommeren og få unger her?? dem har vært her ca 1 mnd nå.

Spørsmål 2, eg har minst 2 ugler som sitter i dem store granene rundt huset og lager lyder om kvelden, hører dem hver kveld nesten, er det mulig og få dem til og hekke i uglekasse her? veit orientologisk forening har hengt opp kasse eit annet sted på Bømlo, men har ikkej snakka med dem, kansje det kunne vært av interesse for dem??

I. (15.02.2008)

Svar:

Selv om sangsvanene har utvidet sitt hekkeområde i Norge kraftig de siste 30 årene, så tviler jeg på at de vil hekke på Bømlo. Disse trekker nok nordover igjen i mars-april. Uglene du har rundt deg er høyst sannsynlig kattugle. Lag en kasse med inngangshull 10-12 cm i diameter, kassen bør være ca 60 cm høy og med innvendige tverrmål ca 28-30 cm. Fyll minst 10 cm grov flis i bunnen, og heng den opp 5-6 meter over bakken i skogkanten. Heng den ut i løpet av 1-2 uker, og du har gode sjanser til å få kattuglene til å hekke. Kasser er omtalt i eldre numre av Fuglevennen. Disse ligger ute på lenka "Tidsskrift" på www.fuglevennen.no.

Roar Solheim (15.02.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kretsende rovfugl i Oslo

I dag (14/2) så jeg tre kretsende rovfugler over rodeløkka. Det var en stor og to mindre. For meg så det ut som hønsehauk (to hanner og en hunn), men jeg kan ikke få det til å stemme med hverken sted eller oppførsel. Jeg så fuglene i ca tre minutter, og de tok ikke et eneste vingeslag utenom et par utfall mellom den ene lille og den store. De var forholdsvis høyt oppe, men det var ikke tvil om at det var rovfugl.
Jeg har lest at hønsehauken kan kretsfly under kurtisen, men den er vel ikke nå, og hvorfor var det tre stykker? Og hvorfor i all verden kretset de over Rodeløkka på vei ned mot sentrum? Håper dere kan opplyse meg litt, for dette synes jeg var fryktelig forvirrende.

Tusen takk!

Torben Grue

N.N (14.02.2008)

Svar:

Det er neppe hønsehauk du har sett over Oslo på denne tiden av året, men derimot er det sannsynlig at det er spurvehauk. Det kan være vanskelig selv for drevne ornitologer å skille de to artene når en bare ser dem mot himmelen uten noen målestokk å forholde dem til. Tipper at du har sett en hunn og to hanner, trolig er det ungfugler. Det er mange av dem i tettbygde strøk i vinterhalvåret. Hønsehauken ser du derimot vanligvis bare enkeltindivider av når de tar seg inn i bystrøk.

Roar Solheim (14.02.2008)


#Fugleforing

Fuglefiendtlige frøautomater

Kjøpte et rør som skal fylles med frø. Nede var det flere plaststykker hvor fuglene kunne sitte og spise. Ett av disse stykkene hadde fallt av slik at hele hullet bak sto åpent. Frøene rant ut, men en liten stakkar trodde at det kunne være en liten rest igjen, så den krabbet inn i hullet. Da vi fant den, sto den fast inni røret. Nå er ikke jeg noen tilhenger av de dyreste dingsene, men iallefall kan det være lurt å sjekke at de mindre dyre har en viss kvalitet. Og ellers ta ned automater som er ødelagte, noe vi ikke hadde gjort. Fuglene kommer seg inn på de utroligste steder..i tillegg til at de setter beina fast i enkelte typer nøtteposer.

N.N (14.02.2008)

Svar:

Slike observasjoner er viktige å få dokumentert, så andre ikke gjør den samme feilen. Kan du ta bilde av denne automaten og det ødelagte røret og sende, slik at vi kan bruke det i Fuglevennen?

mvh Redaktøren

Roar Solheim (14.02.2008)


#Fuglekasser

Svar paa sporsmaal

Hei. Det var jeg som stilte sporsmaal om fuglekassen i never og hvilke fugler som ville besoke den. Den vil vaere rund i bunn, grunnen til det er etter at jeg saa paa flere reier saa jeg at alle var formet som en bolle, saa hvorfor ikke ha en kasse som er rund? har det noe for seg? Hvilke fugler tror du vil foretrekke dette? jeg hadde blitt kjempe glad om du kunne svart. Sitter litt i villrede her.

R. (10.01.2008)

Svar:

Om fuglekassen er rund, firkantet eller trekantet har ikke noe å si såfremt den er stor nok til å romme fuglen som skal inne i kassen og at hullet er tilpasset den aktuelle fuglen. Såkalte hulerugere er ute etter hullrom i tre eller bygninger og er ikke så nøye på hvordan det er. I så måte er en fuglekasse ofte å regne som en luksusbolig ifht. mange av de hulrom de finner ellers.
Les mer om mål på fuglekasser her:
http://www.fuglevennen.no/aktiviteter/by/natur/bn4/

Morten Ree (14.02.2008)


#Diverse

Måkers fordøyelsessystem

Hei.
Sitter her og lurer på en sak: Hva slags fordøyelse har måkene? De sluker jo hele, levende fisker m.m. Har de krås, som mange andre fugler, eks. ryper? Håper på svar, og sier på forhånd takk.

L.H. (09.01.2008)

Svar:

Måkene har krås og et fordøyelsessystem likt de andre fuglene. Men de har i likhet med innsket og kjøttspisende fugler en svært sterk magesyre som er tilpasset det faktum at de sluker hele byttedyr.
Rypene som du nevner har som andre fugler som lever av vegetabilsk føde et behov for å sluke småstein for å få hjelp til å bearbeide maten i kråsen.

Morten Ree (14.02.2008)


Ørner

Hei! Jeg har et prosjekt på skolen om ørner. Kan du hjelpe meg med disse spørsmålene?
Hva heter den minste ørnearten i Verden?
Hvor høyt kan ørner fly?

O.J. (08.01.2008)

Svar:

Av verdens 59 ørnearter så er den Australske Little Eagle(Aquila morphnoides), verdens minste ørn. Det norske navnet på denne arten er småørn. Den er ca. 45-55 cm og veier ca. 800 gram. Til sammenligning kan våre ørner, havørn og kongeørn oppnå en vekt på over seks kilo.

Fuglene kan fly svært høyt og enkelte arter, blant annet stripegåsa, trekker over Himalayafjellene. Ørnene pleier å fly høyt for å få oversikt over terrenget og se etter evt. åtsler eller byttedyr. Ofte klarer vi ikke med det blotte øye å se ørnen opp mot himmelen. De kan nok fly i høyder på rundt 1 til 2 km og selvsagt også høyere hvis nødvendig.

Morten Ree (14.02.2008)


#Økologi og atferd

Ta av og lande

Finnes det noen fugler som tar av og lander på samme måte som fly? Jeg tror det er Albatrossen som krasjlander litt klønete, men er det noen som må løpe i gang vingene på en måte og løpe seg ned i fart? Mvh Nina

N.N (08.01.2008)

Svar:

Alle våre dykkende fugler vil måtte løpe på fart på vannoverflaten før de klarer å "ta av", og vil også ha en lav innflyging hvor de glir bortover vannet ved landing, akkurat slik som fly!
Eksempler på arter her er kvinand, laksand, smålom, storlom, lomvi m.fl.
Våre andefugler som ikke dykker under med hele kroppen, slik som stokkand og krikkand, letter direkte opp fra vannet.

Morten Ree (14.02.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn?

Hei,
Jeg kjørte over Bokn i Rogaland for noen dager siden, og så en stor fugl sveve høyt over meg. Den hadde en karakteristisk rovfuglfasong, den var svart og vingetuppene, eller fingrene, så ut til å være hvite. Jeg har prøvd å finne denne i fugleboken min, uten hell. Den minner mest om kongeørn, men jeg får det ikke til å stemme med fargene. Kan du hjelpe meg?

M.E. (07.01.2008)

Svar:

Jeg tror nok lyset har bedratt din synsopplevelse litt, da det ikke er rovfugler som har hvite "fingre" i vingene. Når man ser en rovfugl mot himmelen vil ofte fuglen virke mørk, og der lyset går igjennom ut i vingespissene kan man bedras til å tro at det er lys farge. Du mener det kunne være kongeørn og det er godt mulig, de streifer over store områder nå vinterstid. En kongeørn er normalt fullt utfarget i 6-årsalderen og er da mørk brun over hele kroppen. En ungfugl som ble født i fjor vår vil ha hvit stjert med markert bredt fargebånd ytterst, den vil ha et stort hvitt felt under hver av vingene. Det hvite i fjærdrakten vil avta gradvis fram mot voksen fjærdrakt i 6 årsalderen.

Morten Ree (14.02.2008)


#Økologi og atferd

mark i jorden

hvordan kan fuglene finne mark i jorden når den er så langt nede?

S.T. (07.01.2008)

Svar:

Marken går ofte høyt opp i jordlaget og kan til og med være i gresset. Hvis man tar en jordspade og spar opp en stor jordklump så vil man ofte finne mest mark helt oppunder rotsystemet til gress og planter. Men marken er avhengig av fuktighet og ved langvarig varme og tørke søker den nedover i jorden for å få litt fuktig og kjølig jord. I slike tørre sommre så sliter en del av trostene, spesielt gråtrost, med å finne nok næring til ungene sine, og vil få dårlig hekkeresultat.

Morten Ree (14.02.2008)


#Fugleforing

Knoppsvaner

Vi har en svanefamilie i bukta utenfor huset med 3 barn. Vi har matet dem med kneipbrød er det farlig ? Eventuelt hva annet kan vi mate dem med da det er koselig å ha dem her

T. (03.01.2008)

Svar:

Brødmat er helt OK.
Svanene lever av vegetabilsk kost som den i hovedsak finner på bunnen i grunne vann. Den spiser også noen smådyr.

Morten Ree (14.02.2008)


#Diverse

kongeørn

Hvor stor kan en kongeørn bli? (vekt og bredde/lengede)
Er det den største ørnen i verden?

N.N (02.01.2008)

Svar:

Kongeørnen har et vingspenn på 185-224 cm, kroppslengde 80-95 cm, vekt 2,6-6,7 kg. Hos kongeørnen som hos alle rovfugler og ugler så er hunnen større enn hannen. Den store forskjellen i vekt skyldes variasjoner i årstidene. En kongeørn kan ofte ha vanskeligheter med å finne føde i vinterhalvåret og dødeligheten er stor, spesielt blant unge fugler. Man må anta at den har størst vekt seint på høsten da tilgangen på mat er god og hekkesesongen er over. Ørnene er nesten avhengig av å finne åtsler, f.eks. døde elger på vinteren for å klare å overleve.

Kongeørnen er ikke den største ørnen i verden. Hvis en bruker vingespenn som mål på størrelse, vil vår egen havørn (vingespenn opp mot 265 cm og vekt opp mot 7 kg) kunne bli blant de aller største ørnene i verden. Det finnes imidlertid flere arter gribber, samt kondorer (f.eks andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm) som kan bli betydelig større i vingespenn. I vekt vil nok harpyørna (9 kg) og apeørna(8 kg)kunne bli noe tyngre enn havørna, men disse har noe kortere vingespenn.

Morten Ree (14.02.2008)


#Økologi og atferd

Fiskemåken

Legger fiskemåken egg, selv om hun ikke har en make ?
Når fiskemåken har klekt ut av et egg, hvor lenge er det til den greier seg selv ?

C. (01.01.2008)

Svar:

Fiskemåken må danne et par og bygge et rede før den legger egg. Ungene til fiskemåkene holder sammen med foreldrene fram til de skal trekke sørover på høsten. Da blir måkefamilien med andre fiskemåker ned til Danmark og Storbritannia. Noen få fiskemåker overvintrer også langs kysten av Vestlandet, mens andre kan dra helt ned til Portugal.
Les mer om fiskemåken her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=30&vis=

Morten Ree (14.02.2008)


#Trekkfugler

Trekkfugler i Brasil.

Hei! Jeg bor i Rio de Janeiro i Brasil, og kan hver dag observere smaafugler som flyr i v formasjon langs kystlinjen. Det er naa sommer i Rio og vinter i Norge. Kan dette vaere trekkfugler paa vei tilbake til Norge... Hva slags fugler kan dette vaere...

A.M.B. (30.12.2007)

Svar:

Ingen norske trekkfugler bruker Brasil som sitt vinterkvarter. Selv om det er sommer så vil ofte noen spurvefugler danne flokker like etter hekkingen er over og streife omkring. Stæren er en slik art hvor man kan se store flokker allerede fra midtsommer.

Morten Ree (14.02.2008)


#Økologi og atferd

Revir for tretåspetter (og andre spetter)

Lurer på hvor langt unna oppvekststedet ungene til et tretåspettpar må dra for selv å stifte bo ?
Hvor nært hverandre kan disse fuglene hekke ?

(og gjerne også slik info for andre spetter også)

N.N (01.01.2008)

Svar:

Vi har 8 spettearter i Norge, inkludert vendehals, som er den eneste som er trekkfugl. Ellers er spettene stand og streiffugler. Det er spesielt de unge fuglene som streifer omkring for å finne nok mat om vinteren og prøve å finne et ledig hekkeområde til våren. Fuglene har en tendens til å hekke ganske nær sitt fødested. En tretåspett krever et område 10-20 hektar i hekketiden, alt etter hvor stor andel døde/gamle trær som finnes der. Det vil si at det kan være fra 5-10 par på 1 kvadratkilometer gunstig hekkeområde.
Les mer om tretåspett og andre spetter PÅ:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=223

Morten Ree (14.02.2008)


#Diverse

vendehals

Hei, lurer på om dere vet noe om det har blitt mindre vendehals siste årene, og eventuelt hvorfor det.
Har ikke hørt den har skreket på 4-5 år nå. Dette er i Fredrikstad området..

T.E.B. (29.12.2007)

Svar:

Vendehals er en art som det finnes svært lite registreringsmateriale på i Norge. Men ringmerking under trekket blant annet ved Jomfruland fuglestasjon viser er urovekkende tilbakegang. I våre naboland Finland og Sverige har arten også vist en markert negativ trend siden 1960-tallet, men tall fra Sverige viser en liten framgang fra 1990 og til i dag. På den nye rødlista for Norge er arten ført opp som "LC" (Livskraftig bestand). Det er merkelig at den ikke er gikk status "DD" (Datamangel), men her har nok Artsdatabanken lagt trenden i Sverige til grunn.
Vendehalsen hekker i hule trær og gamle hakkespetthull, men kan også hekke i fuglekasser laget etter samme mål som stærkasser, med innflygingshull 50mm. Husk å fyll litt fliser og bark i bunnen av kassen.

Morten Ree (14.02.2008)


#Fugleforing

Fuglemat

Hei! Jeg lurer på hvilke typer frø/korn fugler kan spise og ikke kan spise. Har hørt at noen frø eser seg opp i magen deres. Kan jeg gi dem byggkorn, hirse, quinda, solsikkefrø, kokos og nøtter? Hva vil du anbefale å gi dem? Jeg vil begynne å sette ut mat til villfugler.

E.G. (20.12.2007)

Svar:

Når det gjelder mating av fugler så kan du nærmest legge ut hva som helst, bare du ikke legger ut mat med salt i. Det har vært sagt at det ikke skal fòres med f.eks. havregryn da denne vil utvide seg i fuglens mave når den får fuktighet. På grunn av fuglenes raske fordøyelsessystem så er dette omgitt med liten fare og fra maten blir svelget til den kommer ut som ekskrement skjer raskt.
Jeg anbefaler at folk har variert kost til fuglene. De senere år har solsikkefrø dominert fòringstilbudet, men vi skal huske at ikke alle fugler klarer å åpne disse frøene. Bruk brødsmuler og rester av frukt i tillegg til korn og frø. Det er også flott med matfett blandet med solsikkekjerner etter oppskrift på hjemmesidene hos fuglevennen.

Morten Ree (14.02.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette biletet er teke av dotter mi Gunn Bente Stølen for ei veke sidan. Denne fuglen har halde til på bakkane nedanfor huset vårt sidan jul. Det er vanskeleg å få teke bilete av fuglen. Han er svært sky når me nærmar oss, men bryr seg heller lite om at bilane susar forbi på 5-10 meters avstand. Me trur det kan vera ein musevåk, men er usikre då musvåk ikkje skal vera her på Hatlestrand i Kvinnherad kommune, Hordaland på denne tida av året.

G.K.S. (12.02.2008)

Svar:

Joda, dette er helt tydelig en musvåk. Og som bildet også viser, så er bakken fri for snø. Da kan musvåken fremdeles jakte mus og andre småpattedyr. Musvåk er en av de fuglene hvor enkelte individer hvert år forsøker å overvintre. Hvis snøen drøyer eller uteblir, kan slike musvåker bli værende lenger inne i landet over vinteren enn i vintre hvor snøen faller dyp. Som du også har observert, så er det vanskelig å komme noe særlig nær en slik musvåk. I en bil som suser forbi kan du passere på få meters avstand, men stanser du bilen langs veien, så vil oftest musvåken lette og fly lenger unna.

Roar Solheim (13.02.2008)


#Økologi og atferd

Trekkfuler

Vi har en liten familiefeide om trekkfugler og spising.
Noen har hørt at trekkfugler "skaffer" seg lus før fugletrekket starter, og at de har dette som "matfat" under trekket over lange havstrekninger.
Min mening er at lus og snyltere vil stjele mer energi en de avgir. Det ville være som å stikke hull på din egen bensintank for å samle bensin. Desuten tror jeg de sitter på plasser på kroppen der de er mest mulig beskyttet mot å bli spist av sine egne fiender (hals/nakke)
Vi vil gjerne få klarhet i dette?

E.K. (08.02.2008)

Svar:

Du har helt rett! Ingen dyr har nytte av parasitter som suger blod eller spiser av dem, og siden parasittene definitivt ikke har noen nytte av å bli spist, så vil de nettopp oppsøke deler av fuglenes kropp hvor de ikke vil være tilgjengelige. Fuglenes trekk gjennomføres ved hjelp av energi lagret på kroppen som fett, eller ved hyppige rastestopp hvor fuglene lett finner næring.

Roar Solheim (09.02.2008)


Hvem av dem er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Satt å knipsa bilder på hytta i Enebakk på Mandag...Finner ikke ut Navnet på Denne....

N.N (30.01.2008)

Svar:

Dette er en svartmeis. Beste kjennetegn her er den hvite flekken i nakken, omgitt av helt svart farge.

Roar Solheim (30.01.2008)


#Økologi og atferd

Egg og fugler

Nylig viste NRK1 et program om egg og fugler. Flotte bilde og mange opplysninger gjorde programmet svært interessant. Vi fikk se at fugler som legger eggene på smale fjellhyller, har pæreformede egg – så de ikke skal trille utfor.
Gjøken legger egg som i utseende og størrelse ligner på eggene til vertsfamilien. Elles vil ikke fuglen vedkjenne seg dem. Og vi kan spørre: Hvordan vet gjøken det?
Og vi fikk se noe underlig: Den lille gjøkungen, blind og uten fjær, sparket eggene som vertsfuglen hadde lagt, ut av reiret. Han ville være alene for å få all maten selv. Men hvordan visste han at han skulle gjøre det slik? Det sa de ikke noe om i programmet.

S. (30.01.2008)

Svar:

Fargen på gjøkeggene bestemmes av hunnfuglens arveanlegg. Hun legger egg hos samme vertsart som hun er fostret opp hos. Arveanleggene for en bestemt eggtype har variasjon. En hunngjøk som legger for ulike egg hos en vertsfugl, får eggene sine ødelagt, dermed bringes ikke arveanlegg for et "dårlig" egg videre. En hunngjøk som har arveanlegg for meget vertsartlike egg, får opp sine unger, og da øker andelen av arveanlegg for "gode" egg i gjøkbestanden. Gjøkungen "vet" ikke slik vi "vet" noe, at den "må" kaste ut vertsungene, men over lang tid har egenskapen vært nyttig, og den nedarves som en instinktiv handling. Alle gjøkunger som fjernet sine konkurrenter, fikk mer mat og bedre overlevelsessjanser, og egenskapen spredte seg. Gjøkunger reagerer når de får noe (et egg eller en fugleunge) på eller ot ryggen, med å dytte dette "fremmedlegemet" opp og over reirkanten.

Roar Solheim (30.01.2008)


Spettekasse

Hvordan skal en spettekasse se ut ? Skal deg være hull til innflyging eller lager den hullet selv ??? Kan du sende meg målene på en dvergspettkasse eller til andre spetter ?

Ø.E. (29.01.2008)

Svar:

Hakkespetter kan du ikke lage kasser til, for de hakker jo ut reirhullene sine selv (det er det som gjør dem til HAKKEspetter!). Men det HAR hendt at flaggspett har hekket i stærkasse, men dette er så uvanlig at du nok heller kan prøve på å vinne i Lotto!

Men alle de andre hulrugerne kan du fint lage kasser til.
Hakkespettene kan imidlertid bruke disse om vinteren til å overnatte i, og da kan de dessverre også hakke dem i stykker (nye hull, større hull etc).

Roar Solheim (29.01.2008)


#Diverse

oter

Bilde vedlagt spørsmålet

hvilken nytte har meneskene av oteren?

S.M.C. (29.01.2008)

Svar:

Hvilken nytte har oteren av menneskene?

Roar Solheim (29.01.2008)


#Diverse

PILFINK OG GRÅSPURV

HEI,JEG DRIVER Å REGISTRER FUGLER VED FORBRETTET/PLASSEN.MATEN JEG GIR ER MEISBOLLER,JORDNØTTER,SOLSIKKEFRØ OG BRØDSMULER.DET ER NESTEN INGEN GRÅSPURV RUNDT FORPLASSEN UNTATT NOEN HUNNFUGL,MEN MASSE PILFINKER SOM DET NESTEN IKKE VAR TIDELIGERE.LESTE AT GRÅSPURVEN VAR FORSVUNNET NESTEN DLERE PLASSER.HVA ER ÅRSAKEN ??

J.R. (21.01.2008)

Svar:

Det er et trolig et komplekst svar på akkurat dette spørsmålet. Hovedgrunnen til gråspurvens tilbakegang er nok tilgjengelig næring, både i og utenfor hekketiden. Du kan lese mer om det her: http://www.forskning.no/Artikler/2006/februar/1139825142.16. Som du nevner finnes nå pilfinken, gråspurvens nære slektning, mer utbredt i Norge enn for ca. 10 år siden. Den har ekspandert og etablert seg i Trøndelag og nordover på Vestlandet i løpet av de ti siste åra. Tidligere var den å finne fra Østlandet og rundt sørlandskysten til Rogaland.

Frode Falkenberg (29.01.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle??

Så snart det begynner å skumre ute starter noe jeg tror er ei ugle med en " ho-ho-ho-ho"-konsert som varer til langt på kveld.. Hva slags ugle er det, og hvor er den ellers i året?

R.K. (28.01.2008)

Svar:

Det kan være flere alternativer, men jeg vil tro at det enten er perleugle eller kattugle. Det kommer litt an på hvor i landet du bor, og også hvordan skog du har i nærheten av deg. Hør på de to artene på denne siden: http://fuglar.no/galleri/lyder.php.

Frode Falkenberg (28.01.2008)

««første 47 733 - 47 757 av 50 019 siste»»