Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 27 394 til 27 418 av totalt 50 311 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette?
Bildet ble tatt på Gressholmen 14. juni -17 like i nærheten av den gamle sjøflyplassen

Mvh Reidun Nordby-Madsen

N.N (15.06.2017)

Svar:

Dette er en siland hann i overgangsdrakt.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Diverse

Måkeunge

Hei, Min datter kom hjem med en liten måkeunge og vi prøvde å finne foreldrene, men uten lykke. Ungen er liten, men lager mange lyder. Hva skal vi maten den med og hvor ofte? Hilsen bekymret mor

N.N (15.06.2017)

Svar:

Måker er altetere, men kattemat kan egne seg bra.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Diverse

Måkeunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg fant en måkeunge på fortauet i midt-byen. Har observert den i ca. 2 timer, foreldrene kom ikke og jeg tok den med siden det var farlig mht trafikk. Den spiser og er veldig aktiv. Når kan jeg slippe den fri igjen? Den er liten og kan ikke fly...

N.N (13.06.2017)

Svar:

En så liten måkeunge må fores i minst 5-6 uker før den kan klare å begynne å se etter mat selv.

Roar Solheim (15.06.2017)


Måseunge falt ned

Måseunge falt ned fra taket hos oss. Står forskrekket på bakken mens mammaen angriper oss hver gang vi skal inn. Hva gjør man for å hjelpe? Ingen har det bra :)

A. (13.06.2017)

Svar:

Det beste er å la måkene få være mest mulig for seg selv uten forstyrrelser.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Diverse

Skjæreunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har nå fostret en skjæreunge i to dager. Han hadde vært alene i minst et døgn før han ble tatt inn. Området var heller ikke trygt for unge eller voksen fugl. Ingen skader.
Å mate den, har gått bra og hann er blitt friskere.
Men jeg lurer litt på cirka når han blir
flyveklar. Halefjærene er veldig korte enda men han prøver å fly og reagere på vind ved å spre vingene.Han kan også gripe mat selv i noen grad.
Har ikke tenkt å ha den som kjæledyr men heller prøve å ta ham ut på tur og få den til å fly.
Når bør jeg begynne å forvente å han begynner å klare seg selv? (har ellers rimelig tid å gi den)

K. (13.06.2017)

Svar:

Det går nok et par uker før denne skjæreungen kan fly, og enda lenger før den kan klare seg på egen hånd.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Økologi og atferd

Kråker atferd under hekking

I det siste har vi hørt mye rabalder av kråkene i nabolaget. Det er et rede ikke så langt fra der vi bor. Har ikke hørt så mye fra kråkene tidligere, kan dette ha med at de har unger å gjøre?

Har også sett ved et par anledninger at de har jaget løskattene, gått etter dem og kraet veldig. De t virker også ut som de irriterer hunden ute på luftetur i Hagen ekstra når hun bjeffer på de. Det er veldig morsomt og se. Er dette pga hekking kanskje?

N.N (13.06.2017)

Svar:

Ja, disse kråkeforeldrene har nok unger som de er redde for og vil beskytte.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Diverse

Egg i reir på bakken

Bilde vedlagt spørsmålet

Noen fugler har lagt egg i rede på bakken bak hytta vår. Vi lurer på hva slags fugl det er - legger ved et bilde.
Det er tre katter som frekventerer omr. Kan det være en ide å sette opp et gjerde rundt for å beskytte dem mot kattene?

A. (13.06.2017)

Svar:

Dette kan være et rødstrupereir. Hvis du vil skjerme det mot katter, må nok et gjerde stå minst en meter unna reiret (dvs litt omkrets på gjerdet).

Roar Solheim (15.06.2017)


#Diverse

Skumle og plagsomme måker

Hei. Jeg har oppdaget at en måkefamilie har hatt/har et reir i borettslaget rett under min terrasse. Jeg bor i øverste etasje og blir plaget ved at beste utkikkspunkt for foreldrene er min terrasse. Det er tre unger på gresset nedenfor. Jeg kan ikke være på terrassen min uten at de skremmer meg inn igjen. Jeg lurer på hva man kan gjøre for å hindre dette? Barna ble antakeligvis født for en uke siden (det var iallefall da jeg ble vekket på natten flere ganger av bråk fra foreldrene). Hvor lenge er ungene nede på gresset tro? Vil de flytte på seg slik at jeg kan få være på terrassen min etterhvert?

S. (13.06.2017)

Svar:

Når ungene allerede er nede på bakken, er det en mulighet for at måkene kan trekke seg noe vekk om ikke så altfor lenge.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Sykdom og skader

Års unge funnet, virker tam og søvning

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisan,
vi har et skjære reir bak huset. I går kveld kom en av våre barn inn med en av skjære ungene, den var blitt angrepet av 2 katter.
Den virker helt frisk på utsiden, om enn litt tynn. Ungen vil ikke fly, den er ikke redd mennesker, og ser ut til å ha "høydeskrekk", løfter vi den høyt for å slippe ham fri ved reiret så faller den av hånden, gjærestolper, greiner ol., sukk.
Den er ikke sulten eller tørst, den har nå sovet i 24 timer med hode under vingen i et bur i skyggen på terrassen.
Vi har fått i den mat og drikke via sprøyte i nebbet, men den går rett tilbake til å sove. Hva kan vi gjøre mer for denne flotte fugelungen?

A. (15.06.2017)

Svar:

Denne er så stor at den bør kunne fores og kanskje klare seg, dersom den ikke har fått indre skader etter katteklør. Dere må bare ta tiden til hjelp og se om den kommer seg etter noen dager. Skjærer kan fores med nesten hva som helst - de er altetere.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Diverse

Skjærereir under hustak

Hei,
Vi har har skjæremor som har bygd reir på en særdeles upraktisk plass. Ikke for henne men for oss ettersom det er så nært soveromsvinduet til både oss og vår lille sønn at det skjærmer utsyn. Vi prøvde fjerne det helt i tidlig fase og dro på ferie. Nå når vi kom hjem så vi at hun har bygs et skikkelig prakteksemplar mens vi var borte. Det er ganske åpenbarnt at reiret ikke kan være der og jeg er ganske fortvilet for jeg er en stor fuglevenn og liker i motsetning mange også skjæra. Har hun lagt egg nå tror du? Hun er hel veldig sjeldent. Bare en gang i løpet av dagen og da sitter hun bare på taket. Er hun da ferdig med reiret og bare venter? Jeg vil jo aller helst forsøke å flytte reiret ett annet sted så komplett som mulig. Går det om hun ikke har lagt egg? Om hun har lagt egg får det være der. Trenger altså litt hjelp med dette fordi jeg har en mann som ikke har så stort hjerte for disse fuglene enn jeg har. Hva kan vi kjøre som er humant?

J.P. (11.06.2017)

Svar:

På denne tiden har trolig de fleste skjærer enten egg eller store unger i reirene. Det har ikke noe for seg å forsøke å flytte et skjærereir. Du må heller forsøke å lage hindringer slik at skjærene ikke bygger på nytt på samme sted når dere fjerner reiret etter ungeperioden.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Diverse

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fant denne like utenfor på plenen i går. Var veldig kald. Har gitt litt sukkervann og eggehvite jevnlig. Han har hatt avføring to ganger, og virker livlig.
Det er vel liten sjanse for at han klarer seg, men mannen min orket ikke å la en katt ta ham. Vet dere hva slags fugl det er?

N.N (11.06.2017)

Svar:

Denne fugleungen er for liten til at jeg kan se hvilken art det dreier seg om. Det er veldig vanskelig å fore opp slike små fugleunger. Det krever både nok tid og oppofrelse. Som regel er slike små unger dødsdømte hvis de faller ut fra et reir, og det er ikke anbefalt å forsøke å fore dem opp, dessverre.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Diverse

Kjøttmeismamma død

Hei ! Jeg er så fortvilet nå, vi har en kasse hvor kjøttmeis har lagd rede og det er nå masse liv oppi der. Jeg har med stor glede sett fugleforeldrene fløyet inn og ut med mat til de. Jeg har fulgt litt ekstra med, fordi ifjor endte det med at fugleungene døde. Dette fordi begge foreldrene hadde omkommet, og det er jeg ganske 100 prosent sikker på var fordi katten vår tok de. Derfor har jeg vært på ekstra vakt i år for å forhindre at dette skulle skje igjen. Men nå har det altså skjedd igjen !! Katten vår lå med fuglemamma (eller pappa) i kjeften, jeg prøvde forgjeves å få tatt den fra han, men den var desverre død. Så nå er det bare en igjen. Om det er en han eller hunn det vet jeg ikke. Men den flyr stadig vekk ut og inn av reiret. Så det virker ikke som det er dårlig med mat å finne. Spørsmålet er om ungene klarer seg med bare 1 til å mate de ? Og hvis det da skulle skje at den siste blir tatt også, hva skal jeg da gjøre ? Går det ann å ta ungene til seg å prøve å mate de så de overlever ? Huff og huff !!

K. (13.06.2017)

Svar:

En alenefugl kan klare å fore opp ungene selv, men jeg foreslår at du legger bånd på katta dersom du vil unngå fugletragediene! Katter KAN faktisk trenes til å være i bånd som en hund (i alle fall i en slik kritisk fase), eller de kan også holdes konstant innendørs noen uker slik katteholdere ofte gjør i store byer

Roar Solheim (15.06.2017)


#Økologi og atferd

Hadde 5 trast unger i reir

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det normalt at mor hiver ut en unge hvis reiret blir for trangt ?? Det var 5 unger ' men for 2 dager siden var den ene ute av reiret og prøvde å legge den opp igjenn ". Med hansker på " men den ville ikke ?? Syns synd på den 😇😇

N.N (14.06.2017)

Svar:

Nei, foreldrene hiver ikke ut noen unger, men det hender at en unge kan ramle ut fra et reir ved et uhell.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Fuglekasser

Blåmeis-kull

Bilde vedlagt spørsmålet

Dumt spørsmål : men kan blåmeisen legge to kull omtrent samtidig? Se bildet. Nederst til høyre ligger det fire som på langtnær er så godt utviklet som de over.
(Var så heldig at vi så 7-8 av dem forlot redet i dag tidlig.)!

N.N (15.06.2017)

Svar:

Nei, dette er en helt uvanlig situasjon! Ikke godt å si hva som har skjedd her. Kanskje har en hunn nr 2 verpet i samme kasse, noe senere enn den første?

Roar Solheim (15.06.2017)


#Fuglekasser

Blåmeis unger

Jeg har et spørsmål?

Jeg så en Død Blåmeis død kassa i dag er det så at mamman fjerner det
eller må vi gjøre det selv?

T.E.B. (14.06.2017)

Svar:

Meisene fjerner ikke døde unger selv, så dersom det fremdeles er levende unger i reiret, er det til hjelp dersom du kan fjerne slike døde unger. Det hindrer fluemark i å plage de levende ungene.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Fuglekasser

Blåmeis i fuglekassa

Hei! Vi har nettopp flyttet inn i nytt hus, og med på kjøpet kom en fuglekasse, komplett med blåmeisfamilie! Vi synes det er veldig stas. Nå er vi litt redd for å forstyrre dem. Vi har liten uteplass, og hadde egentlig planlagt å sette en trampoline rett ved siden av der fuglekassa henger. Vi tenkte å vente til fugleungene er ute av reiret, men kan det hende foreldrene vil bruke kassa til et nytt kull i sommer? Til neste sommer vil vi nok flytte kassa, har du noen tips i forhold til dette, himmelretning osv. Takknemlig for råd! Hilsen fugleglad.

S. (15.06.2017)

Svar:

Fuglene venner seg raskt til trafikk av mennesker når dette ikke medfører direkte kontakt med fuglekassa.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Diverse

Fôre spurv, meis, og trost som er svake?

Jeg er med i en hjelpegruppe på Facebook for å redde småfugler som har falt ut av reiret. Det eneste folk klarer å bli enige i er at man må gi antibiotika etter kattebitt og og holde fugler varm ved å bli pakket inn i kluter , men ellers krangler de voldsomt om hvorvidt fugl skal gis fôr som f eks makk og insekt eller ikke. Noen mener at fugl blir kvalt av vann og mat mens andre mener at småfugler vil sulte og tørste i hjel uten næring . Hva stemmer egentlig?

A. (15.06.2017)

Svar:

Det er vanskelig å finne riktig mat til slike fugler, bl. a. fordi ulike arter forer ungene med forskjellig kost. Som regel vil du finne mest informasjon ved å søke med engelske søkeord slik at du treffer engelske nettsider om slike emner.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Diverse

Blåmeis - forlatte unger

Hei!
Vi har utrolig nok fått blåmeis på balkongen vår i en tredje etasjes leilighet. Riktig nok bor vi ganske landlig, med skog bare 100m unna.
I dag måtte vi dessverre oppleve at foreldrene sluttet å mate ungene på ettermiddagen, og de har ennå ikke kommet tilbake. De pleier å fly inn i fuglekassa rundt kl.21, for å sove sammen med ungene. Jeg tror at været kan være en av årsakene. Den siste uka har det nesten bare vært regn og mye vind (Hobølkommune). Hele i går regnet det nærmest uavbrutt. I tillegg har blåmeisparet fått 9 unger, ca. 4 uker gamle, alle friske og vel, jeg sjekket for første gang i dag. Kan det være at foreldrene har gitt opp? Jeg leste at i noen tilfeller forlates ungene når hele fôringsprosessen energimessig ikke er rentabel lenger.
Jeg leste også at du tidligere svarte på et lignende spørsmål med at begge foreldrene trolig har omkommet - men er sannsynligheten for at begge omkommer samme dagen ikke ganske liten? Vil én fortsette å fôre uten den andre?

Mest viktig for meg er å vite hva jeg kan gjøre! Fugleungene sitter der, har øynene åpne og alle er vel. De er så godt utviklet allerede at det er hjerteskjærende å tenke på at de måtte dø. Når jeg er på jobb er jeg borte hjemmefra i 8 timer, og det høres litt lenge ut for at ungene ville holde ut uten mat eller drikke, eller er dette mulig? Finnes det noen som kan ta seg av fugleunger? Hvem kan jeg kontakte?

Mange spørsmål, og jeg håper veldig dere kan svare på dem, takk!

S. (10.06.2017)

Svar:

Jeg har selv hatt flere kjøttmeiskull hvor det ser ut til at foreldrene har gitt opp ungene fordi de ikke har funnet nok mat, med døde unger i kassene som resultat. Dette er dessverre en del av naturens gang, og ikke noe vi kan gjøre så mye med. Det finnes ikke noe organisert mottak av forlatte fugleunger eller skadde fugler her i Norge.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vingene rett til værs

Hei, Jeg var sist på dobbeltbekkasinleik og da så jeg litt lenger ned i dalen en fugl som i glideflukt hadde vingene nesten rett til værs. Hva slags fugl kan det være. Har desverre ikke bilder. Høydem må ha vært ca. 600 meter

J.S. (10.06.2017)

Svar:

Ikke helt lett å si, men noen vadere kan ha fluktspill hvor de holder vingene litt uvanlig. Kanskje kan du ha sett jordugle, eller myrhauk, så her er det mange muligheter.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Økologi og atferd

bjørn

hva spiser ærfugl

N.N (09.06.2017)

Svar:

Den spiser bl. a. små blåskjell.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Diverse

Due har lagt egg på verandaen min i 6 etg.

Hvordan kan jeg best løse dette?
Noen jeg kan kontakte?

R. (10.06.2017)

Svar:

Har dessverre ikke noen kontaktadresser for slike tilfeller. Prøv å finne lokale fuglefolk eller dyrekjennere.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sivsanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi tror dette er en sivsanger: flat skalle, stripen ved øyet osv., men jevn farge på ryggen uten striper stemmer ikke med det vi finner i bøker

P.K.L. (11.06.2017)

Svar:

Nei, dette er en spettmeis.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugler på Tempelsetra (Norefjell)

Vi har i går og i dag sett mange ugler. Opptil 6 ugler samtidig i trær rundt hytta. Vi har hatt hytte her i mange år, men aldri opplevd makan. Har vært inne og sett på bilder fra andre og er veldig usikker på hvilke art dette er. Starter med en hes lyd som slutter ped et pip. Er lyse grå på brystet, mørkere grå på vinger og hodet. (Mulig spettet)

M.S.O. (10.06.2017)

Svar:

Du har temmelig sikkert truffet på et kull med utfløyne haukugleunger.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig and.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Denne anden bor i Stavanger. Den har ikke grønt hode, men gråbrunt og det har jeg aldri sett hos en and før. Dessuten er kroppen hvit ser den skulle vært grå. Er det genfeil? Er det en hann? Heldigvis blir den akseptert av de andre endene selv om den ser annerledes ut.

L. (10.06.2017)

Svar:

Dette er nok en kryssning mellom stokkand og en tamand, eller også en rømt tamand med noen stokkandkarakterer.

Roar Solheim (15.06.2017)


#Økologi og atferd

måse

kor lenge lever ein måse

H.M. (11.06.2017)

Svar:

Avhenger av art, men enkelte kan bli eldre enn 30 år!

Roar Solheim (15.06.2017)

««første 27 394 - 27 418 av 50 311 siste»»