Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 27 303 til 27 327 av totalt 50 249 spørsmål «forrige neste»
Reir/egg
Disse ligger utenfor gjerdet i barnehagen og vi lurer på hva slags fugl:)
E.U. (16.06.2017)
Svar:
Mistenker at dette er et gulspurvreir.
Roar Solheim (16.06.2017)
Hvilken fugl?
Hei. De siste par dagene har vi sett en enslig fugl i hagen sammen med gråspurvene og snøspurvene. Fuglen har lyst brunt/oransje brust, gråblått hode, oransje nebb og hvite ringer (briller) rundt øynene. Bakover vingene er den spraglete grå med lyse (antydning til gule) flekker. Framme på hodet har den noen brede lyse striper skrått nedover fra nebbet (stripene er ikke kjempetydelige, bare litt lysere enn fargen rundt). Ser ut som en stor bart :)
Fuglen er i Mehamn i Finnmark.
Vet dere hva dette kan være? Har lett gjennom fugleboken og søkt på nett uten hell.
T. (26.05.2017)
Svar:
Beklager sent svar - jeg har vært opptatt på feltarbeid. Dessverre ikke lett å si hva dette kan dreie seg om. Beskrivelsen din kan f. eks. passe på hortulan, men det er ikke en fugl som en forventer skal dukke opp i Finnmark. Det KAN dreie seg om en sjelden, tilfeldig gjest langveisfra. Slike dukker av og til opp i Finnmark. Håper du kan ha klart å ta et bilde av denne fuglen.
Roar Solheim (16.06.2017)
Skjæreunge med brukket fot.
Hei. Jeg har to skjæreunger for opphold til de kan flyge. Den ene går med gipset fot, etter dyrlegebesøk. Jeg lurer på hvor lenge før vi kan ta ettrekontroll(røntgen) for å se om den er grodd. Jeg liker ikke å vente for lenge, så kneleddet blir stivt. På forhånd takk for hurtig svar, da gipsen allerede har vert på i 5 dager.
J.W. (11.06.2017)
Svar:
Det er veldig vanskelig å lege brukne fuglebein på denne måten. Fugleknokler gror vanligvis i løpet av et par uker. Men dersom et ledd er stivet av, kan en risikere at det forblir stivt uten å kunne beveges senere. Fugler som er i pleie i USA med slike skader gis "fysioterapi" med bevegelse av låste ledd hver dag under pleieperioden, slik at ikke leddene skal stivne.
Roar Solheim (16.06.2017)
En ukjent gul hvit meis
Hei har observert en småful, den ser nesten hvit ut i flukt, nor den sitter se den lys gi ut med avtagende farge mot hvit pån stjetten.hodet har sort hette med skapt markert sort rundt hvite kinn (mulig horisontale striper på kinn), hetten går over i en mørkere stripe midt etter brystet. Den er observert i tregrensen (400moh) i blandet skog. Den er på størrelse med en stor meis.
T.O.S. (25.05.2017)
Svar:
Klarer dessverre ikke å finne hvilken art dette kan ha vært. Beskrivelsen høres mest ut som en kjøttmeis med veldig lys kroppsfarge (som da virker mer hvit enn gul).
Roar Solheim (16.06.2017)
Fugl på fjellet
Hei,
Jeg møtte på en fugl på fjellet som laget en rar lyd, vanskelig å beskrive. Den hadde hvit kropp, sort hode og oransje spisst/langt nebb. Ble sett på kysten på vestlandet. Noen ide om hvilken fugl det kan være? Den var på størrelse med ei rype.
N.N (28.05.2017)
Svar:
Det høres mest ut som at du kan ha sett en vadefugl, men vanskelig å finne eksakt art ut i fra denne beskrivelsen. Spover eller enkeltbekkasin kan være mulige.
Roar Solheim (16.06.2017)
Trekkfugler
Hvordan vet fuglene at de skal trekke tilbake igjen til Norge etter vinteren?
4. (30.05.2017)
Svar:
>Vanskelig å si sikkert. Det er nok flere faktorer som spiller inn, alt etter hvor fuglearten overvintrer. Daglengde, mattilgang, vær og klima kan bety noe.
Roar Solheim (16.06.2017)
hvilken fugl
Hei. I dag så jeg en fugl som er grå på hodet svart rund øyne grå på brystet og rødbrun på vingene alt sammen temmelig ensfargede fargeområder. Størrelsen er på troststørrelse. Jeg finner ikke noe som kan ligne i fugleboka eller på nettet. Tenkte det kanskje kanskje var en lavskrike men det var ved siden av et boligområde i grøftekanten i en busk i Trondheim. jeg så ikke flere sammen med ham.
N.N (04.06.2017)
Svar:
Ja, lavskrike er kanskje den fuglen som først faller en i tankene med denne beskrivelsen, men det er uvanlig at de dukker opp langt vekk fra gammel barskog. Kan ikke si hva slags annen art du kan ha sett.
Roar Solheim (16.06.2017)
Hvit og svart andefugl
Hei!
Hvilken and har svart topp på hodet og svarte vinger, men hvit forøvrg?
Et par ble observert 8. juni på vannet i Steinbrygga båthavn ved Borre kirke i Horten.
Mvh Knut Bjørge
N.N (09.06.2017)
Svar:
Dette er en ærfugl hann.
Roar Solheim (16.06.2017)
Foring med solsikkefør i hekketiden for småfugl
Vi er av den lokale kjøpmannen blitt frarådet å fore med solsikkefrø i tiden hvor småfuglene hekker. Årsaken skal være at det ikke er heldig at de nyklekkede fugleungene blir matet med solsikkefrø.
Vi har aldri tidligere hørt om at dette skulle være et problem og ser også fra registreringene på dette nettstedet at mange forer med solsikkefrø i hekketiden.
Jeg vil gjerne høre hva fagfolk mener om dette.
B.N. (11.06.2017)
Svar:
Dere kan bare fore. De voksne finner da enklere mat til seg selv, og får mer tid til å lete etter insekter til ungene. I dårlig vær kan slik foring bidra til at ungene ikke sulter ihjel.
Roar Solheim (16.06.2017)
Besøk i fuglekassa.
Vi har en fugl som vi aldri har sett før. Den er liten og nett. Står stille som en kolibri. Har hvit kalott, og en del oransje, bl a mellom halestjert fjærene. Bor tett sammen med alle spurvene.
N.N (09.06.2017)
Svar:
Mistenker at dere har besøk av en rødstjert hann.
Roar Solheim (16.06.2017)
Fasan?
Hei!
Jeg regner med at dette er en fasan?
Men er det en ung hann, eller? Vi observerte den på besøk i går her i Hedrum, ei mil fra Larvik by.
N.N (11.06.2017)
Svar:
Dette er en voksen hunn fasan.
Roar Solheim (16.06.2017)
måker
Har et måkepar i nærheten som har fått en unge... Nå gjør naboen hva som helst for å ta livet av måkemor...... Noe jeg kan gjøre ... Har han lov til det ?
E.H. (11.06.2017)
Svar:
Nei, dette har han ikke lov til! Kontakt kommunen eller politiet.
Roar Solheim (16.06.2017)
Kråkeunge
Hei! Vi fant en kråkeunge i et boligfelt i dag. Den virker ikke skadet, og vi fant heller ikke reiret dens, men den har begge ben, og begge vinger intakte. Vi har den i garasjen i natt, og snekrer en fuglekasse til den i morgen, med åpning på toppen, slik at vi kan fore den fra en mer naturlig vinkel. Vi kommer ikke til å kose med den eller prøve å temme den - vi håper den med tiden kan lære seg å fly og leve et normalt fugleliv, vi vil bare hjelpe den på vei. Hva slags mat er det best å gi den? Er det noe vi kan kjøpe fra butikken/dyrebutikk? Hva slags underlag bør den ha i kassa?
N.N (11.06.2017)
Svar:
Kråker kan spise nesten hva som helst av ukrydret mat, men f. eks. kattemat, fisk og kjøttrester er veldig bra., Det tar flere uker før en kråkeunge kan klare seg på egen hånd.
Roar Solheim (16.06.2017)
Stor flokk med skarv
Hei!
Den siste helgen i mai så jeg en svært stor flokk med fugl ved kysten av Bamble, jeg beregnet at det måtte være mellom 350 og 500 fugler i flokken. De oppførte seg ikke som fugler på vanlig trekk, de forandret retning flere ganger og søkte sørover langs kysten. De dannet
ulike plogformasjoner flere ganger underveis, men oppførte seg nesten som duer gjør når de virrer rundt i store flokker. Det så ut som skarv, sorte med hvite bukpartier, men jeg har aldri sett eller hørt om at skarv kan oppføre seg på denne måten før?
K.H. (13.06.2017)
Svar:
Dette høres nesten mer ut som en flokk med gjess. Skarvene pleier sjeldent å opptre i så store flokker. Vanligvis er det kanskje noen titalls fugler. Unge skarver er ofte hvite på buken, men i en så stor flokk ville det ha vært både voksne (med mørk buk) og unge fugler. Derfor litt vanskelig å si hva du kan ha sett.
Roar Solheim (16.06.2017)
Hvor mange ganger og hva
Hvor mange ganger må måke unger få mat per dag og hva slaks mat ??
N.N (13.06.2017)
Svar:
Måpker kan fores med nesten hva som helst av ukrydret mat. Kattemat er OK. De må fores hver gang de tigger om mat, og det er ikke gitt at dette er et bestemt antall ganger i døgnet.
Roar Solheim (16.06.2017)
Spørsmål:
Hei. Vi har helt usannsynlig mye mygg her på Fjerdingby i Rælingen. Jeg har lest meg opp på fugler som fanger mye mygg, og har lært at svart og hvit fluesnapper er de beste i så måte. Jeg er derfor i ferd med å kjøpe flere fuglekasser for disse fuglene, men så ble jeg plustelig usikker, for hva om svart og hvit fluesnapper finnes finnes i Rælingen.En annen ting som kanskje er litt på siden, men dog.. Dersom jeg skulle bygge en slik kasse selv, anbefales det å sette på et beslag i åpningen slik at ikke større fugler klarer å hakke et større hull. Vet du/dere hvor man kan få kjøpt slike beslag? På forhånd takk for hjelpen.
S. (11.06.2017)
Svar:
Det er alltid en god ting å henge opp småfuglkasser, men jeg er dessverre noe i tvil om at fluesnapperne vil redusere myggplagene merkbart. Beslag for småfuglkasser (hulldiameter 32 mm) får du hos NOFs butikk Natur og Fritid (se nettsider).
Roar Solheim (16.06.2017)
Tilleggsopplysning til tidligere spørsmål om "Blåmeiskull"
Det rare var at vi fant bare en som var død av de fire som var blant "det første kullet". Isåfall må foreldra hatt ei svær stri med fôring til alle nøstene... (Og det så vi også med selvsyn)
A.V. (15.06.2017)
Svar:
Ja, dette kan nok ha vært en krevende oppgave for foreldrene...
Roar Solheim (16.06.2017)
Fuglekvitring hele natten
Hei
Jeg bor på Manglerud i Oslo
Her opplever vi at fuglene kvitrer så å si hele natten.
Mener å ikke ha opplevd dette før.
Har bodd der i 10 år nå.
Er dette normalt? eller er det noe spesielt nå?
I.S. (14.06.2017)
Svar:
Vanskelig å si. Kunstig lys inne i byer kan få mange kvelds- og morgensangere til å synge hele natta.
Roar Solheim (16.06.2017)
Spørsmål:
I dag så jeg pilfinken spiste de små, blå Ferramol-flakene som jeg har lagt ut i hagen til bekjempelse av snegler. På embalasjen står ingenting om at "snegle-maten" er farlig for andre dyr, men jeg ble sjokkert og redd for at jeg gjør noe feil ved å legge ut denne giften. Takknemlig for svar
N.N (16.06.2017)
Svar:
Skjær hull i en plastboks og legg denne over sneglegiften med en stein oppå. Da kan sneglene finne giften, og den er utilgjengelig for fugler.
Roar Solheim (16.06.2017)
Spørsmål:
Hvor mage trekkfugler dør på vei til Norge
N.N (16.06.2017)
Svar:
Det er det helt umulig å vite noe om!
Roar Solheim (16.06.2017)
Nattsanger
Hei, lurer på hvilken flott nattsanger som har kommet hit jeg bor. Den synger hele natten og det er ikke rødstrupe, nattergal eller natteravn. Den synger hele tiden, kun korte pauser. Ligner i intensitet på nattergal, men er mere melodiøs og ren i tonen. Synger lange strofer av gangen og det er herming av rødstrupe, måltrost og skjære innimellom. Dette er et boligfelt med mye løvtrær i indre Østfold. Hadde vært spennende å finne ut hvilken fugl dette kan være. Lena
L.N.L. (16.06.2017)
Svar:
Umulig å si uten et lydopptak, men både myrsanger og busksanger er mulige kandidater her.
Roar Solheim (16.06.2017)
Fuglebaby
Hvis man finner en fugl som har falt ut av redet hva skal man gjøre?
H. (16.06.2017)
Svar:
Helst ikke noe, siden det er veldig vanskelig og tidkrevende å forsøke å fostre opp slike unger. Hvis den har falt ut fra et synlig reir, kan en forsøke å legge ungen tilbake.
Roar Solheim (16.06.2017)
Spørsmål:
Hvilen fugl har lagt egg i fuglekassa vår?
N.N (16.06.2017)
Svar:
Dette ser ut til å være et stærreir. Det lyseste egget er kanskje lagt av en annen hunn (de snylter av og til på hverandre og legger egg i hverandres reir).
Roar Solheim (16.06.2017)
fugl
hvem er årets fugl 2017???
M. (16.06.2017)
Svar:
Taksvala.
Roar Solheim (16.06.2017)
Spørsmål:
Hvor lang tid tar det før kråke unger forlater redet?
Vi har de i en ventilasjonspipe på taket.
N.N (16.06.2017)
Svar:
Dette er nok heller kaier enn kråker. De har en reirtid for ungene etter klekking på ca 4 uker.Lukk pipeåpningene med metallnetting etter at reiret er fjernet utpå høsten, så ikke fuglene slår seg til i pipa igjen neste år.
Roar Solheim (16.06.2017)