Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 27 052 til 27 076 av totalt 50 009 spørsmål


#Fuglekasser

Fuglekasser

Er det greit å løfte av lokket på fuglekassa og ta ein rask kikk på fugleungane?

A.R. (17.06.2017)

Svar:

Ja, det kan du trygt gjøre. Du kan ta en kort sjekk hver dag, uten at det bør bety noe for fuglene.

Roar Solheim (17.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snøugle

Er det sannsynlig at vi har observert snøugle i fjellet mellom Ål og Hemsedal?
Vingespenn 1-1,2 m; hvitt hode og sorte øyne. Farge hvit med tan undertone som du ser helt nærme. Oppleves derfor hvit.

N.N (17.06.2017)

Svar:

Dessverre - det er større sannsynlighet for at du har observert jordugle, men det er sjeldent mulig å værer helt 100% sikker ut i fra beskrivelse alene.

Roar Solheim (17.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart og rød fink?

I dag kom plutselig en fugl inn gjennom den åpne verandadøra mi. Jeg fikk god tid til å se på fuglen da jeg sikkert brukte mer enn en halvtime på å få den ut igjen. Det som etter hvert slo meg var at jeg aldri har sett maken før! Fuglen var helt svart med mørkerødt bryst og også med en rød forholdsvis kraftig stjert. Den hadde også et ganske kraftig nebb. Forslag til hvilken art dette kan være?

N.N (16.06.2017)

Svar:

Dette høres ikke helt lett ut. Kan du angi ca størrelse (meis, gråspurv, stær eller større?) , samt hvor i landet dette skjedde?

Roar Solheim (16.06.2017)


#Diverse

Fiskeørn og støypåvrkning

Hei, lurte på om det er gjort noen forskning på hvordan helikopterstøy påvirker fiskeørn? Redd for at helikopter trasee fra planlagt Beredskap senter på Taraldrud skal påvirke de/det parret som hekker ved Bråtatjern på Siggerud hvert år.

J.E. (16.06.2017)

Svar:

Kjenner dessverre ikke til noen slike undersøkelser. Det er gjort undersøkelser over helikoptertrafikk og sjøfuglkolonier, men jeg kjenner ikke noe vedrørende fiskeørn. Tror ikke selve støyen vil være problematisk, mnen dersom helikoptere flyr over ørnereiret eller nær det, vil det kunne skremme ørnene av reiret under rugetiden. Synet av helikopteret er derfor trolig mer skremmende enn lyden.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Observerte en rovfulg i Sola (Rogaland) som jeg ikke klarer å finne ut av. Trodde det var en stor måke, både ift størrelse og vingeprofil (relativt slanke vinger uten markante "fingre" slik som hos feks kråkene), men så at den hadde klør og ikke "svømmeføtter". Den var mørkere i fargen enn en måke, men jeg har desverre ikke flere opplysninger da den kom glidende over meg i sterkt motlys. Ganske sikker på at det var en rovfugl da både kråkene og måkene varslet og stupte etter den. Noen idé om hva det kan ha vært? Jeg får ikke vingeprofilen til å stemme med de artene jeg har sjekket opp.

N.N (16.06.2017)

Svar:

Veldig vanskelig å si noe sikkert her. Selv rovfugler som har "butte" vinger med tydelig sprikende håndsvingfjær ("fingre"), kan folde vingene litt bakover når de glir slik at vingen ser spiss ut. Både falker, hauker og våker kan dermed få nokså like vingeprofiler.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Diverse

Overlevelse svaneunger

Tre a v de Fire svaneungene døde i fossen i Frognerparken nå i juni
Men endene greier seg. Hvorfor

S.U.M. (16.06.2017)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å gi noe svar på når en ikke har fulgt utviklingen og stedet på egen hånd.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lurer på type fugl vedlagt bilde

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette. Bilde er tatt på spirsltoppen i midten av juni

H.S. (16.06.2017)

Svar:

Dette er en trekryper.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Fuglekasser

1.trinn

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har observert et reir i ei fuglekasse over en periode. vi tror det er svart hvit fuglesnapper. fuglen har lagt seks egg og ruget på dem. Da vi skulle se om reiret i dag så det slik ut som på vedlagt bilde. Hva kan ha skjedd?

S.B.R. (16.06.2017)

Svar:

Ungene har klekt, men er døde. Det kryper maur på dem. De kan ha sultet ihjel dersom hunnen eller begge foreldre har omkommet, eller hvis de har hatt vanskelig med å finne nok mat. Det skjer dersom det er regnvær og kaldt. Vet ikke om maurene kan ha tatt livet av ungene.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sykdom og skader

skadet mås,vigeskade

Hvem ter seg av en mås som har bruket en vinge .

S.E. (15.06.2017)

Svar:

Det finnes ikke noen organiserte mottak av slike, dessverre.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Ringmerker

Funn av due

Hei, me har funne ei due som var ringmerka. Kan de hjelpe til med å få analysert dette nr som stod på foten til dua, eventuelt gje beskjed til dei som har registrert henne. Dua hadde skade i hovudet/nakken og døde dagen etter att me fant henne.
Nr. 762 NOR 019 2015

K.H. (15.06.2017)

Svar:

Kontakt Norges Brevdueforbund - dette er en tamfugl.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

småfugl med gulhvitt hode/hals

Hei, jeg fikk besøk av en liten gråbrun fugl med markant lyst hode, hals og nakke. Som om han hadde dyppet hodet i melk. På størrelse med en fink omtrent, eller kjøttmeis. Den spiste på bakken under fuglemateren. Finner den ikke i bøkene mine. Hva kan den være? Jeg bor i Svene i Numedal, i skogkanten.

A.L.K. (16.06.2017)

Svar:

Dette høres mest ut til å kunne være en gulspurv. Det er også en mulighet for at det er en spurvefugl med mange hvite/lyse fjær i hodet. Slike genfeil er nokså utbredt, og skaper forvirring ved artsbestemmelse.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Reir/egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse ligger utenfor gjerdet i barnehagen og vi lurer på hva slags fugl:)

E.U. (16.06.2017)

Svar:

Mistenker at dette er et gulspurvreir.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei. De siste par dagene har vi sett en enslig fugl i hagen sammen med gråspurvene og snøspurvene. Fuglen har lyst brunt/oransje brust, gråblått hode, oransje nebb og hvite ringer (briller) rundt øynene. Bakover vingene er den spraglete grå med lyse (antydning til gule) flekker. Framme på hodet har den noen brede lyse striper skrått nedover fra nebbet (stripene er ikke kjempetydelige, bare litt lysere enn fargen rundt). Ser ut som en stor bart :)
Fuglen er i Mehamn i Finnmark.
Vet dere hva dette kan være? Har lett gjennom fugleboken og søkt på nett uten hell.

T. (26.05.2017)

Svar:

Beklager sent svar - jeg har vært opptatt på feltarbeid. Dessverre ikke lett å si hva dette kan dreie seg om. Beskrivelsen din kan f. eks. passe på hortulan, men det er ikke en fugl som en forventer skal dukke opp i Finnmark. Det KAN dreie seg om en sjelden, tilfeldig gjest langveisfra. Slike dukker av og til opp i Finnmark. Håper du kan ha klart å ta et bilde av denne fuglen.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sykdom og skader

Skjæreunge med brukket fot.

Hei. Jeg har to skjæreunger for opphold til de kan flyge. Den ene går med gipset fot, etter dyrlegebesøk. Jeg lurer på hvor lenge før vi kan ta ettrekontroll(røntgen) for å se om den er grodd. Jeg liker ikke å vente for lenge, så kneleddet blir stivt. På forhånd takk for hurtig svar, da gipsen allerede har vert på i 5 dager.

J.W. (11.06.2017)

Svar:

Det er veldig vanskelig å lege brukne fuglebein på denne måten. Fugleknokler gror vanligvis i løpet av et par uker. Men dersom et ledd er stivet av, kan en risikere at det forblir stivt uten å kunne beveges senere. Fugler som er i pleie i USA med slike skader gis "fysioterapi" med bevegelse av låste ledd hver dag under pleieperioden, slik at ikke leddene skal stivne.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En ukjent gul hvit meis

Hei har observert en småful, den ser nesten hvit ut i flukt, nor den sitter se den lys gi ut med avtagende farge mot hvit pån stjetten.hodet har sort hette med skapt markert sort rundt hvite kinn (mulig horisontale striper på kinn), hetten går over i en mørkere stripe midt etter brystet. Den er observert i tregrensen (400moh) i blandet skog. Den er på størrelse med en stor meis.

T.O.S. (25.05.2017)

Svar:

Klarer dessverre ikke å finne hvilken art dette kan ha vært. Beskrivelsen høres mest ut som en kjøttmeis med veldig lys kroppsfarge (som da virker mer hvit enn gul).

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl på fjellet

Hei,
Jeg møtte på en fugl på fjellet som laget en rar lyd, vanskelig å beskrive. Den hadde hvit kropp, sort hode og oransje spisst/langt nebb. Ble sett på kysten på vestlandet. Noen ide om hvilken fugl det kan være? Den var på størrelse med ei rype.

N.N (28.05.2017)

Svar:

Det høres mest ut som at du kan ha sett en vadefugl, men vanskelig å finne eksakt art ut i fra denne beskrivelsen. Spover eller enkeltbekkasin kan være mulige.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Trekkfugler

Trekkfugler

Hvordan vet fuglene at de skal trekke tilbake igjen til Norge etter vinteren?

4. (30.05.2017)

Svar:

>Vanskelig å si sikkert. Det er nok flere faktorer som spiller inn, alt etter hvor fuglearten overvintrer. Daglengde, mattilgang, vær og klima kan bety noe.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Hei. I dag så jeg en fugl som er grå på hodet svart rund øyne grå på brystet og rødbrun på vingene alt sammen temmelig ensfargede fargeområder. Størrelsen er på troststørrelse. Jeg finner ikke noe som kan ligne i fugleboka eller på nettet. Tenkte det kanskje kanskje var en lavskrike men det var ved siden av et boligområde i grøftekanten i en busk i Trondheim. jeg så ikke flere sammen med ham.

N.N (04.06.2017)

Svar:

Ja, lavskrike er kanskje den fuglen som først faller en i tankene med denne beskrivelsen, men det er uvanlig at de dukker opp langt vekk fra gammel barskog. Kan ikke si hva slags annen art du kan ha sett.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit og svart andefugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Hvilken and har svart topp på hodet og svarte vinger, men hvit forøvrg?
Et par ble observert 8. juni på vannet i Steinbrygga båthavn ved Borre kirke i Horten.
Mvh Knut Bjørge

N.N (09.06.2017)

Svar:

Dette er en ærfugl hann.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Fugleforing

Foring med solsikkefør i hekketiden for småfugl

Vi er av den lokale kjøpmannen blitt frarådet å fore med solsikkefrø i tiden hvor småfuglene hekker. Årsaken skal være at det ikke er heldig at de nyklekkede fugleungene blir matet med solsikkefrø.

Vi har aldri tidligere hørt om at dette skulle være et problem og ser også fra registreringene på dette nettstedet at mange forer med solsikkefrø i hekketiden.

Jeg vil gjerne høre hva fagfolk mener om dette.

B.N. (11.06.2017)

Svar:

Dere kan bare fore. De voksne finner da enklere mat til seg selv, og får mer tid til å lete etter insekter til ungene. I dårlig vær kan slik foring bidra til at ungene ikke sulter ihjel.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Besøk i fuglekassa.

Vi har en fugl som vi aldri har sett før. Den er liten og nett. Står stille som en kolibri. Har hvit kalott, og en del oransje, bl a mellom halestjert fjærene. Bor tett sammen med alle spurvene.

N.N (09.06.2017)

Svar:

Mistenker at dere har besøk av en rødstjert hann.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fasan?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg regner med at dette er en fasan?
Men er det en ung hann, eller? Vi observerte den på besøk i går her i Hedrum, ei mil fra Larvik by.

N.N (11.06.2017)

Svar:

Dette er en voksen hunn fasan.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Diverse

måker

Har et måkepar i nærheten som har fått en unge... Nå gjør naboen hva som helst for å ta livet av måkemor...... Noe jeg kan gjøre ... Har han lov til det ?

E.H. (11.06.2017)

Svar:

Nei, dette har han ikke lov til! Kontakt kommunen eller politiet.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Diverse

Kråkeunge

Hei! Vi fant en kråkeunge i et boligfelt i dag. Den virker ikke skadet, og vi fant heller ikke reiret dens, men den har begge ben, og begge vinger intakte. Vi har den i garasjen i natt, og snekrer en fuglekasse til den i morgen, med åpning på toppen, slik at vi kan fore den fra en mer naturlig vinkel. Vi kommer ikke til å kose med den eller prøve å temme den - vi håper den med tiden kan lære seg å fly og leve et normalt fugleliv, vi vil bare hjelpe den på vei. Hva slags mat er det best å gi den? Er det noe vi kan kjøpe fra butikken/dyrebutikk? Hva slags underlag bør den ha i kassa?

N.N (11.06.2017)

Svar:

Kråker kan spise nesten hva som helst av ukrydret mat, men f. eks. kattemat, fisk og kjøttrester er veldig bra., Det tar flere uker før en kråkeunge kan klare seg på egen hånd.

Roar Solheim (16.06.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor flokk med skarv

Hei!
Den siste helgen i mai så jeg en svært stor flokk med fugl ved kysten av Bamble, jeg beregnet at det måtte være mellom 350 og 500 fugler i flokken. De oppførte seg ikke som fugler på vanlig trekk, de forandret retning flere ganger og søkte sørover langs kysten. De dannet
ulike plogformasjoner flere ganger underveis, men oppførte seg nesten som duer gjør når de virrer rundt i store flokker. Det så ut som skarv, sorte med hvite bukpartier, men jeg har aldri sett eller hørt om at skarv kan oppføre seg på denne måten før?

K.H. (13.06.2017)

Svar:

Dette høres nesten mer ut som en flokk med gjess. Skarvene pleier sjeldent å opptre i så store flokker. Vanligvis er det kanskje noen titalls fugler. Unge skarver er ofte hvite på buken, men i en så stor flokk ville det ha vært både voksne (med mørk buk) og unge fugler. Derfor litt vanskelig å si hva du kan ha sett.

Roar Solheim (16.06.2017)

««første 27 052 - 27 076 av 50 009 siste»»