Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 27 005 til 27 029 av totalt 50 011 spørsmål «forrige neste»
Hva spiser en Måse unge
Hei, jeg lurer på hva måse unger spiser? Det var en måse unge som har dotte ned fra et tak og brekt vingen, tok den med inn og lagt den i en eske med gress og sånt, hva kan jeg mate den med? Og gjøre for at den får det bra?
A.K.N. (19.06.2017)
Svar:
Dersom den har brukket en vinge, må skaden vurderes av en fuglekjenner eller en fuglekyndig veterinær, for å se om den kan leges eller ikke. Hvis den ikke kan gro riktig, må fuglen avlives. Hvis bruddet ikke er komplisert, kan det gro i løpet av 2-3 uker. Måker spiser nesten alt mulig av ukrydret mat, men kattemat og fisk kan være gode alternativer.
Roar Solheim (19.06.2017)
Kråker
Hei;kråker har slått seg til i pipa,en av dem har falt ned i røret mellom pipe og peis,den skriker fælt. Er det noe jeg kan gjøre eller ringe til?
K.O. (19.06.2017)
Svar:
Ikke godt å vite. Du må forsøke å sjekke om ungen kan berges ut gjennom askeåpningsluka. Tror nok det er sannsynlig at dette dreier seg om kaier, og ikke kråker.
Roar Solheim (19.06.2017)
Titte i kassen etter klekking
Kan jeg , uten å forstyrre for mye, kikke i kassen på fugleungene 1 gang år dag?
N.N (19.06.2017)
Svar:
Ja, dette er ikke et problem.
Roar Solheim (19.06.2017)
Småfugl
Hvilken fugl er dette? Fikk ikke et godt øye på den, men den var grålig, slank og liten.
N.N (19.06.2017)
Svar:
Ikke helt lett å si hva dette kan være. Gråfluesnapper kan kanskje værer aktuell, men kjenner ikke denne lyden fra gråfluesnapperen.
Roar Solheim (19.06.2017)
Svane
Hvor fort kan en svane fly?
L. (19.06.2017)
Svar:
Har ikke data på dette, men ved søk på engelsk på nettet finner jeg opplyst at sangsvaner kan oppnå hastighet på opp mot 135 km/t. Det høres litt raskt ut, og et sted mellom 60 og 90 km/t synes mer realistisk når jeg selv har fulgt raske laksender på mellom 80-90 km/t (målt på fugler som flyr parallellt med bil).
Roar Solheim (19.06.2017)
Skadet bokfink
En bokfink fløy nettopp i vinduet mitt og ble liggende. Har tatt den inn og den ser ut som den har kommet seg litt, er med oppreist nå. Har lagt fram solsikkefrø, er det noe jeg kan gi som er lettere for den å få i seg? Hva kan jeg gjøre i framtiden for å hindre at fuglene flyr i vinduene? Lurer på om plassering av fuglemater nært et hjørne har noe å si, siden de kanskje prøver å ta snarveien gjennom vinduet.
M. (19.06.2017)
Svar:
Dette er en ung dompap, ikke en bokfink. Trolig har den fått hjernerystelse. Hold den innendørs noen timer og se om den kommer til hektene igjen. Knuste solsikke-kjerner eller hasselnøttkjerner kan kanskje være bra mat å tilby en finkefugl, samt muligheten til å kunne drikke vann. Hvis den prøver å fly inne er den nok klar til å kunne slippes ut. Vinduer kan beskyttes med rovfuglsilhuetter (kontakt Natur og Fritid), men det lar seg neppe gjøre å 100% forhindre fremtidige kollisjoner.
Roar Solheim (19.06.2017)
Flaggspett.
Har flaggspett en lang tunge som kan brukes til å få ut fugleunger fra kasser som ikke er så djupe? isåfall så er mange av de kassene vi får kjøpt laget feil? Jeg så en film nå nylig der flaggspetten nesten nåde bunen på en kasse ved å stikke tungen inn.
K.S. (19.06.2017)
Svar:
Tror flaggspetten helst må komme seg inn i fuglekassene for å få tak i egg og unger. Men det du nevner er jo en interessant detalj, og det kan kanskje ikke utelukkes at en flaggspett kan klare å fiske opp en liten, nyklekt fugleunge bare med tunga (?)
Roar Solheim (19.06.2017)
Søt liten rødbrun fugl
Jeg var nettopp på ferie i Tyskland og så denne fine fuglen. Finnes den i Norge også? Hva heter den? Bildet er desverre litt uklart fordi fuglen var mer opptatt av hoppe rundt og spise enn å bli tatt bilde av
L. (19.06.2017)
Svar:
Dette er en bokfink hann, kanskje den nest vanligste fuglearten i Norge etter løvsanger.
Roar Solheim (19.06.2017)
Fuggleegg
Fant dise fuleegga bak vifra på et gamelt stabur vi har å lurer på va slaks ful det kan være
N.N (19.06.2017)
Svar:
Litt vanskelig å se (bildet er litt lyst), men har en mistanke om at det kanskje kan være rødstrupe.
Roar Solheim (19.06.2017)
Hva slags ugle er dette?
Denne driver og jakter hver dag (altså på dagtid) ute på jordene her på Atna. jeg har trodd det var en jordugle, men noen sa det var en hornugle? Veldig glad for hjelp her - jeg er så dårlig med disse flotte uglene våre :)
K.E.G. (19.06.2017)
Svar:
Dette er en hornugle. Legg merke til de mange smale tverrstrekene på stjerten. Jordugla har færre, bredere tverrbånd.
Roar Solheim (19.06.2017)
Måke
Vi er litt uenige om hvilken måke dette er. Er det fiskemåke?
G.B. (19.06.2017)
Svar:
Ja, dette er en fiskemåke. Hvor er bildet tatt? Slike hekkekasser er vanlige en del steder i Finnmark.
Roar Solheim (19.06.2017)
Spørsmål:
Kva fugl er dette??
N.N (19.06.2017)
Svar:
Litt vanskelig å si sikkert, for både svarthvitfluesnapper og rødstjert har slik eggfarge. Mistenker at det kan være rødstjert, uten at jeg kan si dette sikkert.
Roar Solheim (19.06.2017)
Fiskemåker paret seg
Observerte i dag et fiskemåkepar som paret seg. Er det sannsynlig at de gjøre dette med det formål å produsere et nytt kull? Ville det ikke være veldig sent i sesongen?
J.M. (19.06.2017)
Svar:
Tror kanskje noen fiskemåker kan forsøker å hekke så sent, selv om det begynner å bli sent i sesongen. Det kan være et par som har mistet sitt første kull. Vet ikke om de kan klare å produsere to kull, men tviler på dette.
Roar Solheim (19.06.2017)
Svart hvit fluesnapper
Hei! Har vært så heldig å få fluesnapper i en av kassene i hagen. Eggene er klekket og ungene har laget fin lyd i kassa. Men: I dag fikk katten tak i den som kom med mat, og ungene er da mor-/farløs. Er det noe håp for ungene i kassa, er det evt noe vi kan gjøre?..Og...den voksne fuglen var faretruende lavt i terrenget (satt på hagestolene osv) og ble derfor bytte for katten. Er det noe vi kan gjøre med f.eks oppheng av kassa som kan forhindre at dette skjer igjen?
S.R. (18.06.2017)
Svar:
Dersom den andre av foreldrene er i live, kan den klare å fore opp ungene alene. Men hold katta i bånd eller innendørs noen uker til fluesnapperne har fått ungene sine på vingene, såp går det kanskje bra med dem.
Roar Solheim (18.06.2017)
gran eller furukorsnebb
Hei, tok dette bilde i februar, men er ikke sikker på om det er gran eller furukorsnebb.
E. (18.06.2017)
Svar:
Dette ser mest ut som grankorsnebb. Hos furukorsnebb virker nebbet noe kraftigere (her ser en også nebbet fra siden i profil, og da er det av og til mulig å skille de to artene).
Roar Solheim (18.06.2017)
Spørsmål:
Hei,
Bor midt i Moss, og i kveld rett før kl. 22 landet denne gjesten på rekkverket på balkongen i 4. etasje. Størrelse som en due, men nebbet er ikke det jeg forbinder med et duenebb. Kroppen var litt slankere enn en vanlig bydue.
Den var meget pen, og lite redd (bildet er tatt på 1,5 meters avstand mens jeg stod på balkongen.
Hvilken art er denne gjesten min?
H.K. (18.06.2017)
Svar:
Nebbet ser litt uvanlig langt ut, men ellers ser dette ut som en ung ringdue.
Roar Solheim (18.06.2017)
Hvilken fugl har slike egg
Dette reiret ligger oppunder taket på ei hytte som ligger ved Øyungen i Holtålen
O. (18.06.2017)
Svar:
Mistenker at dette er reir og egg til en gråfluesnapper.
Roar Solheim (18.06.2017)
Ørnerede
Er det lurte å gå/se oppi ett fiskeørn rede med unger oppi?
T. (18.06.2017)
Svar:
De som ringmerker ørnunger klatrer bare opp i reiret når ungene er store nok til å kunne merkes. Det er ikke anbefalt å klatre opp i ørnereir uten at det har et slikt formål (merking, forskning).
Roar Solheim (18.06.2017)
Blåmeisungen
Tusen takk for svar om blåmeisungen! Et siste spm; Da setter jeg den ikke ut før den er klar, men kan jeg ta den med på en kjøretur (2,5 timer en vei)? Altså ta den med meg til sørlandet på hytteferie og fortsette matingen, for så å kjøre hjem igjen med den? Sikkert dumt spm, men tenker om dette "kludrer" til en eller annen retningsans di har og stresser den opp ;) ;) ;)
N. (18.06.2017)
Svar:
Nei, dette er ikke noe problem.
Roar Solheim (18.06.2017)
En spurv med skadet fot
Idag fløy en spurv rett inn i stua vår og kræsjet.
den ene foten er hengslete og vi tror det er "hofta" som er ute av ledd
Den spiser eller drikker ikke og er veldig rolig.
Hva tror du det er? Og
Hva skal vi gjøre?
S. (18.06.2017)
Svar:
Dette er en ung steinskvett. Ikke godt å si hva som kan ha skjedd med den, kanskje er det et brudd oppe i låret, men mer sannsynlig har den forstrukket muskel eller ledd. Dette kan komme seg etter en stund. Dersom den klarer å sitte opp på det andre beinet, er det trolig best å slippe den fri.
Roar Solheim (18.06.2017)
Blåmeis
Vi har et stort fugleliv og selvsagt mye reir rundt oss der vi bor, og opplever jo selvsagt da at fugleunger hopper utav redet litt for tidligt i ny og ne. Moren mater dem og vi har alltid latt naturen gå av seg selv der. Men, denne gangen hoppet en liten meisunge ut midt i et utendørs bursdagsselskap med over 20 barn og unge. Jeg observerte moren som matet den 1 gang, men så ble d stille. Og fuglungen ble i løpet av dagen og kvelden veldig medtatt og ingen mor i sikte. Jeg laget et provosorisk rede og hadde den inne på natten og ute på trappen på dagtid. Matet med en masse av kokt egg, hasselnøtt og solsikkekjerner, og litt karbonadedeig innimellom. Fuglungen kan ikke fly, har fjær men ikke under vingene. Problemet er at vi drar på bilferie om 5 dager, blir borte i 1 uke...skal jeg bare sett den ut å la ting gå sin gang når vi drar? Evnt ta den med oss? Tror du den er flyvedyktig til dess og hvor lenge er meisen avhenging av mat fra moren?
N. (18.06.2017)
Svar:
Dette er en unge av blåmeis. Den må trolig mates lenger enn 5 dager før den kan klare seg selv, så det kan bety at den går en sikker død i møte dersom du setter den ut for tidlig. Hvis den lar seg fore, kan den absolutt klare seg etter en stund.
Roar Solheim (18.06.2017)
Funn av due
Fant en død due bak huset. Merket med rød ring og blå ring på andre foten. NOR 2016 080 93. Og TauRIS 2000. Hva gjør vi med dette?
N.N (18.06.2017)
Svar:
Rapporter til Norges Brevdueforbund - dette er en tam/brevdue.
Roar Solheim (18.06.2017)
Måkeunger falt ut av redet
2 Måkeunger under balkongen min på
Oppsal(Skøyenåsvn 31)
Hva kan jeg gjøre for å hjelpe dem?
Foreldrene er rundt her hele tiden for å passe på,
men jeg er redd de blir reve mat i løpet av natten
W.M.C. (18.06.2017)
Svar:
Det beste er å la foreldrene passe på ungene sine selv. Noen fugleunger BLIR faktisk mat for andre, og det er en del av naturens gang vi ikke bør forsøke å legge oss opp i.
Roar Solheim (18.06.2017)
Hvilken måke er dette
Er måken til venstre ungen til fiskemåkene?
Bildet er tatt 18.06 i Tufsingdalen.
M.R. (18.06.2017)
Svar:
Nei. Den til venstre er en ungfugl av en av de større måkene. Mistenker at det er en ung svartbak pga noen få sorte fjær på vingene, samt det kraftige nebbet.
Roar Solheim (18.06.2017)
Sanglerke
Tok dette bilde i dag på Røyse. Ser at sanglerke er i en rød- og svartelistekategori. Har registerte den på Artsobservasjoner. Har fått positiv tilbakemelding på IDfugl, men håper du kan gi en endelig bekreftelse.
A.O. (18.06.2017)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en sanglerke (bildet er lyst - overeksponert).
Roar Solheim (18.06.2017)