Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 26 816 til 26 840 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Rødfalk?
Hei. På ettermiddagsturen i dag her på Golsfjellet observerte jeg et falke par. Ble oppmerksom på dem pga en ganske skingrende varseltone. Den ene satte seg i en gran ca 15 meter fra der jeg stod og ble sittende ganske lenge. Rødbrun ensfarget rygg og grått hode. Sjekket fugleboken og eneste som passer beskrivelsen er Rødfalk, kan det stemme at et par dukker opp her o nord?
M.S. (30.06.2017)
Svar:
Nei, så absolutt ikke! Du har garantert sett tårnfalk! Rødfalk er aldri sett i Skandinavia så vidt jeg kjenner til.
Roar Solheim (30.06.2017)
Ravner med gult nebb
Hei
Er ikke skoleelev, men spør allikevel da dette var litt merkelig. For et par dager siden, mens jeg jobbet i hagen. hørte jeg et "Kraaaa" over meg. Snudde meg og forventet å se en kråke, eller skjære - men der, noen meter over meg fløy ikke bare en, men to store, svarte ravner. MEN, de hadde gule nebb - begge to. Dette var mellom Sandefjord og Larvik. Bortsett fra nebbene så dette helt ut som ravner.
M. (30.06.2017)
Svar:
Hvis ravnene har gul farge på nebbet, må de ha spist noe som har avsatt gul farge på nebbene. Ellers har ravn sort nebb.
Roar Solheim (30.06.2017)
Spørsmål:
Er Det vanlig at spurvehauken bygger reir rett ved siden av hytta?
N.N (30.06.2017)
Svar:
Kanskje ikke, men dersom det er tett skog der, kan det kanskje skje.
Roar Solheim (30.06.2017)
Hvilken rovfugl
Hei
Gikk tur langs Frøylandsvannet på jæren. Der gikk vi gjennom en tett skog og så denne sittende inni skogen. Bildet ble dessverre ikke så godt(mobilbilde). Er den allikevel mulig å identifisere? Den satt på en gren og fremstod som høy og slank. Nå jeg gikk nærmere flakset den inn i skogen og forsvant.
L. (30.06.2017)
Svar:
Dette er enten spurve- eller hønsehauk, men bildet har for lav oppløselighet til at en kan se det sikkert. Ser en på størrelsen i forhold til treet den sitter i, vil jeg likevel anta at det er en spurvehauk.
Roar Solheim (30.06.2017)
Hvilken fugl
Har hørt lyden flere ganger, men får aldri øye på fuglen! Regner med det er en "uvanlig" lyd fra en relativt vanlig fugl, lurer derfor også på hva slags type lyd det er - ungfugl, varselrop?
N.N (29.06.2017)
Svar:
Ikke helt enkelt å finne hva dette er. Hører en meget høy pipelyd, men også noen andre, mer diffuse lyder i bakgrunnen.
Roar Solheim (30.06.2017)
sv. Måke unge
Ja vi lar lille kylling være i fred. Men dumme folk stopper for å ta bilder, så den har blitt turist storm. det er ille når foreldre lar barnet løpe etter lille kylling. Vanja
N.N (29.06.2017)
Svar:
Ja, det er dessverre stor mangel på kunnskap om hvordan man bør oppføre seg i forhold til fugleunger ute i naturen.
Roar Solheim (30.06.2017)
Fugle egg
Vi fant fem fuleegg uten noen mor
D.N. (30.06.2017)
Svar:
Og hva viser egentlig dette bildet?
Roar Solheim (30.06.2017)
hvilken fugl
Har en fuglekasse med en fugl som eg ikkje veit hva er,har 4 eller 5 unger,en var død og ett egg var ikkje klekket.Hvilken fugl er dette?
Å.K. (30.06.2017)
Svar:
Dette er vendehals.
Roar Solheim (30.06.2017)
Rede på bakken
Hvilken fugl bygger rede på bakken ? Var på tur ca 900 moh, og to steder fant vi reder m unger som lå på bakken, tett ved sti/ vei, bare gjemt inntil en trestamme eller nærmest inni en blåbærtur. Ungene (tre, fire stk) så ut som små frosker m gult nebb. Ikke noe eggeskall å se.
K. (29.06.2017)
Svar:
Mange fugler har reir på bakken, og din beskrivelse er dessverre ikke tilstrekkelig til å kunne si hva slags art som kan ha bygget disse reirene.
Roar Solheim (29.06.2017)
Hvilken fugleunge er dette?
Denne fuglenungen gikk jeg meg på i skogen mellom to ganske store skogsvann.
Jeg ser det er en våtmarksfugl men hvilken art er det?
D.H.M. (29.06.2017)
Svar:
Dette er en traneunge.
Roar Solheim (29.06.2017)
Måke unge
Hei i 5 dager har vi hatt en liten måke unge, som vi tror er fiskemåke utenfor blokka ved bussholdeplassen i Sandakerveien i Oslo. Vi tror den har hoppet/ falt ned fra taket. leste at fiskemåken vandrer ut av reiret raskt og at foreldrene fører dem til sjøen/ våtmark, problemet er at de må over flere trafikerte gater . Foreldrene passer på og forer, men har flere unger på taket. Bare flaks den ikke har blitt tatt av en hund.. Er det noe vi kan gjøre? Den er ikke flyvedyktig...
V. (29.06.2017)
Svar:
Det beste er å la måkene være for seg selv med minst mulig forstyrrelser.
Roar Solheim (29.06.2017)
Kan foret være årsaken?
Vi har hatt flere dødsfall blant grønnfinkene. Vi har solsikkefrø, fuglefrø for villfugler og havregryn som mat i et rør. Er det noe vi kan gjøre for disse fuglene som blir syke?
Mvh
Hilde Furseth
H.F. (29.06.2017)
Svar:
Dere kan neppe gjøre noe for de fuglene som blir syke. Grønnfink hr i flere år blitt rammet av en sykdom som kalles gulknopp, ellers kan salmonella spres blant finkefugler. Da bør man slutte å fore noen uker og rengjøre forplass og frøautomater.
Roar Solheim (29.06.2017)
Flere fugler i nabolaget
Hei,
Jeg har et par spørsmål som dreier seg om å få opp mangfoldet av småfugler i nabolaget. Jeg kunne gjerne tenkt meg flere småfugler rundt huset både for kosen av dyreliv pluss at de tar en del insekter og edderkopper.
Første spørsmål drier seg om fuglekasser. Kan man sette opp flere høvelig tett og hvilken størrelse på åpning bør man gå for? Eventuelt "hybelhus"?
Hva bør man mate fuglene med, sommer og vinter?
C. (29.06.2017)
Svar:
Hybelhus bør man unngå, fordi de fleste fugler ikke liker å hekke i kolonier. Det viktigste er at det er bra med trær og busker, og gjerne busker med fuglespiselige bær. Foring er også et bra tiltak.
Roar Solheim (29.06.2017)
Aldri sett disse før
Hei
Observerte to småfugler i dag i Drammensområdet. Hode og kropp var grå/brun og lignet en slank gråspurv, halen var svart med hvite prikker, vingene var gråsvarte og hadde brede knallgule sikksakk-striper. Det så ut som de spiste gress. Størrelsen på fuglene var litt mindre enn en gråspurv.
Hva slags fugl kan dette være?
T. (29.06.2017)
Svar:
Sjekk om du kan ha sett stillits.
Roar Solheim (29.06.2017)
Svartbak
På glasstaket i Munchs gate er det en svartbakunge. Tidligere denne uka var det to men har bare sett en unge de siste dagene. Foreldrene har vært der ellers i uka men i dag har jeg ikke sett noen som mater el holder vakt. Hvor lenge klarer unger seg og er det vanlig at ungene er flere timer for seg selv? Den er ikke flyvedyktig ennå. Den holder til i renna men går opp på glasstaket innimellom. Blir litt engstelig for denne ulldotten.
A.M.S. (29.06.2017)
Svar:
Det KAN skje at slike unger kan bli liggende noen timer for seg selv noen timer. Det er ikke mulig å angi noe som "normalt" i slike sammenhenger, og det beste er som regel å la fuglene være for seg selv og ikke blande seg inn det som skjer.
Roar Solheim (29.06.2017)
Spettmeis mater stærunger.
Har eit stærepar i kassa på låveveggen, begge foreldra mater ungane som vanlig, men dei har fått hjelp av ei spettmeis som er minst like ivrig i tenesten. Kor vanlig/ uvanlig er det?
K. (28.06.2017)
Svar:
Det er ikke spesielt vanlig. Slik mating blir oftest sett når ikke-foreldre forer gjøkunger. Gjøkungens røde gap er et sterkt matestimuli for mange småfugler, og det kan få andre enn fosterforeldrene til å fore gjøkungen når de ser den gape og tigge etter mat.
Roar Solheim (29.06.2017)
Uvanlig stor fuglebæsj
Vi har en stor hage hvor mange fugler trives godt, og i det siste har jeg i plenen funnet noe jeg antar er fuglebæsj da den er brun og hvit. Men den er uvanlig stor, på størrelse med kattebæsj.... Er det noen fugler i Rogaland som kan være synderen her tror dere?
J. (28.06.2017)
Svar:
Umulig å si uten et bilde. Gjess etterlater store, sigarformede ekskrementer.
Roar Solheim (29.06.2017)
Hvilken sanger?
Vanskelig å artsbestemme sangere... Denne satt på samme sted i 2 minutter, Børsesjø. ingen sang.
N.N (28.06.2017)
Svar:
Mest sannsynlig en løvsanger, men det er vanskelig å skille løv- og gransanger bare ut i fra slike bilder.
Roar Solheim (29.06.2017)
Er dette en blåmeis unge
Er dette en blåmeis eller kjøttmeis unge ?
P.T.N. (28.06.2017)
Svar:
Ja, dette er en blåmeis ungfugl.
Roar Solheim (29.06.2017)
ukjent fulg
Denne kommer og spiser på foring plass - spiser på bakken når de andre søles.Den er litt større enn kjøttmeis. Hva slag fugl er dette
P.T.N. (28.06.2017)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (29.06.2017)
Hvilken fugl er dette
Jeg lurte om denne er en rødvinge trost eller hva? bildet ble tatt i april 2017. Unneland, Arna
P.T.N. (29.06.2017)
Svar:
Ja, dette er en rødvingetrost.
Roar Solheim (29.06.2017)
Spørsmål:
Norges største rovfugl
N.N (28.06.2017)
Svar:
Havørn er størst både med hensyn til tyngde og vingespenn.
Roar Solheim (28.06.2017)
Artsbestemmelse
Nylig observert en trostelignende fugl i form og størrelse. Den er helt svart i fargen, men med rødt bryst - klar rødfarge.
Sted Målsnes, Målselv kommune Troms.
Fant ikke noe som lignet i fugleboka.
Hvilken fugl kan dette ha vært?
S.M.H. (28.06.2017)
Svar:
Vanskelig å si uten et bilde av fuglen. Det KAN dreie seg om rømt burfugl. Vi fikk melding om en slik for ikke så lenge siden, og da viste det seg å være en utenlandsk art på rømmen.
Roar Solheim (28.06.2017)
Måkehærens atferd og bevegelser i Trondheim
Hei.
Jeg har fulgt måkene i noen år, og hatt en del kontakt med de i forskjellige sammenhenger.
Jeg reagerer på at enkelte av de har ekstrem høy agresivitet og irrasjonell atferd slik jeg ser det(utover det å ville beskytte ungene og seg selv mot farer og rovdyr), og mener dette har sammenheng med narkomani blant måkebestanden som følge av konsumering av forurenset grunnvann/drikkevann her i Trondheim. Dette går utover deres evne til å ta være på sine unger, og deres relasjoner med andre fugler og folk i områdene de er i.
I tillegg har jeg merket lokalt der jeg bor at de i et kortere tidsrom(5-15min) sent på natten (En mellom ca kl.03-05) hvor aktivteten og kommunikasjonen blant måkene er ekstremt, med masse lyder og bevegelser, på et konsentrert område like i nærheten av det området de har kolonialisert og normalt vokter over på dagene.
Dette er noen betraktninger og spørsmål jeg har ift. Måkehøren.
V. (27.06.2017)
Svar:
Beklager, men din teori om at måkene har unormal adferd pga urent vann er nok svært søkt - dette er lite trolig tilfelle. Som regel finnes det en god grunn for at fugl oppfører seg som de gjør, selv om det ikke er innlysende for oss hva som er årsaken.
Roar Solheim (28.06.2017)
Fargene på en stokkandhann
Når utvikler stokkandhannen sine farger med grønt hode og fargede fjær? Har hatt et forlatt ungekull hjemme i 4 uker og nå satt de ut i et skogsvann. Prøver å kjenne dem igjen blant alle de andre endene. Lurer derfor på hvor gammel hannen er når han får grønt hode?
N.N (27.06.2017)
Svar:
Er usikker på om han kanskje får en del av denne drakten allerede nå i høst, men at den kanskje har en del brune ungfuglfarger fremdeles, som ikke blir borte før neste fjærskifte når fuglen er litt over ett år gammel.
Roar Solheim (28.06.2017)