Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 27 135 til 27 159 av totalt 50 306 spørsmål


#Sykdom og skader

Ringmerket svane

vi har en ringmerket svane U801 som har holdt til her lenge. Den har problemer med å gå, halter på høyre ben.
Hvem har event. ansvar eller hvem kan jeg kontakte.

Å.P.B.7.B.S.T.9. (04.07.2017)

Svar:

Finn fram til lokal viltnemnd eller lokale fuglefolk.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Økologi og atferd

Hekkesesong måker

Hei, bor i et område med flere borettslag. I midten er det et fjell/skogområde der mange måker hekker. Her leker også områdets unger, deriblant mine. I dag kom jeg i diskusjon med noen sinte naboer som ropte fra terrassen i femte etasje. Hørte ikke hva de sa, men at de ville ha meg vekk fra fuglene var ganske klart.

Jeg hadde da med noen nabounger som hele dagen hadde lurt på hvorfor måkene var så hissige, og masse andre ting. Jeg fortalte dem at det var unger og at de burde la dem være i fred. Som ventet var det ingen som brydde seg så mye om dette så fort jeg forsvant - så jeg tok dem med til et sted der vi kunne se noen unger (ca ti meters hold) og oppleve hvordan foreldrene stupte ned mot oss for å jage oss bort.

Mitt spørsmål er: Hvordan anbefaler ornitologen å lære barn om hekketid? Hvor langt unna bør vi oppholde oss? Ta gjerne med i beregningen at dette er på barnas lekeplasser og umiddelbare nærhet - og akkurat nå på plattingen til huset mitt. Disse måkene KOMMER til å bli forstyrret av unger, katter, bikkjer og folk uansett - hvordan gjøre det skånsomt for flest mulig av dem?

E. (02.07.2017)

Svar:

Du kan ta med barna og gå langsomt nærmere måkenes reir eller unger, og stoppe når måkene begynner å stupe ned mot dere, og så forklare hvorfor måkene gjør dette. De er gode foreldre som forsøker å beskytte ungene sine, og i måkenes verden framstår vi som farlige rovdyr som kanskje kan spise ungene deres (det vet ikke måkene!).

Roar Solheim (04.07.2017)


#Fugleforing

Hva kan du mate ender med

Hva kan du mate ender med

N.N (01.07.2017)

Svar:

Ender kan man gi brød, men dersom du skal gi dem mer fullverdig kost over lengre tid, er trolig hønsefor bedre.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Diverse

Hva skal jeg gjøre?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! I starten av juni fant jeg ut at vi har en fugl som har lagt rede i ventilasjonen på vaskerommet vårt. Når vi så litt nærmerr så vi at det låg 6 egg. De første ukene hørte jeg ofte kvitring ifra mora og når jeg forsiktig titta inn i hullet såg jeg hu.
Den siste uka har jeg verken hørt eller sett hu, og idag så jeg at det kun ligger 3 egg igjen. Mine spørsmål er;
Hvordan fugl er det utifra hvordan eggene ser ut?
Hvor lenge er rugetiden?
Og kan det være at de 3 gjenværende eggene er døde? Og at de 3 andre har klekt og mora har tatt de med seg? Siden jeg har ikke sett eller hørt noe type "babykvitring".
Uansett, hva skal jeg gjøre med de gjenværende eggene?

G.R. (02.07.2017)

Svar:

Dette er nok et kjøttmeisrede med tre gjenliggende, ubefruktede egg. De ungene som du hørte har nå forlatt reiret. Kast ut reiret med eggene, og tett ventiulen med finmasket metallnetting slik at ikke kjøttmeis hekker i ventilen til neste år. De bør heller å tilgang til en meisekasse.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Diverse

SKJÆREPLAGER.

Er det noe enn kan gjøre mot de store mengdene av skjærer som vi har irunt oss. De tar så å si alt som heter for fugleunger.

K.S. (02.07.2017)

Svar:

Nei. Skjærene er en del av fuglefaunaen rundt omkring oss som vi må godta slik de er. MEN dersom man setter opp fuglekassder går det an å lage innretninger som gjør det vanskelig for skjærene å forsøke å ta fugleunger i det de skal forlate kassene (se tidligere nummer av bladet Fuglevennen på NOF-hjemmesidene).

Roar Solheim (04.07.2017)


#Diverse

Liten trostunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg fant en liten trostunge midt på en parkeringsplass i går, tror ikke den er mer enn noen dager gammel. Har noen få dun, kan ikke stå, og har øynene for det meste lukket. Mater den med mark og litt vann, og har den i en skoeske hvor jeg laget et rede av tørt gress og mose. Hvor varmt skal den ha det? Kan den spise andre ting? Bør bitene være små? Hvor ofte skal den ha mat? Og er det i det hele tatt håp for den lille trosten?

M. (02.07.2017)

Svar:

Ikke godt å se hva slags spurvefugl dette er på dette stadiet. Det KAN gå an å fore opp slike, men enkelt er det ikke. Prøv å søke med engelske søkeord (feeding young boirds etc) så finner du en del engelske sider som kanskje kan hjelpe med å beskrive riktig mattype.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Økologi og atferd

Tårnseilere

Hvor mange unger får et tårnseilerpar normalt per Kull? Har lagt merke til at våre tårnseilerpar alltid er tre når de kommer. Ut på sommeren virker det som tårnseilerpar nr 3 blir kastet ur av reiret. Det ser ganske dramatisk ut. Kan det være en unge fra fjoråret som får beskjed om at den heretter må klare seg Selv?

K.G.K. (02.07.2017)

Svar:

Tårnseilerne legger bare to egg, og en eller to unger vokser opp. Tårnseilere hekker ofte flere nær hverandre i kolonier, slik at det kan være vanskelig å se om flere ungfugler er kullsøsken eller unger fra ulike kull. Tårnseilerunger holder seg så vidt jeg vet ikke sammen med sine foreldre etter at de forlater reiret.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

underarter

kan underarter som brunsisik, engelsk gulerle, sørlig gulerle, såerle og svartryggerle regnes som egne arter. har hørt at brunsisik er egen art, men jeg klarer ikke å skille denne fra gråsisiken

N.N (03.07.2017)

Svar:

Arter og underarter er klassifiseringer som vi mennesker lager for å prøve å skille mellom individer som ser ulike ut. De eksemplene du nevner er svært vanskelige komplekser, og det er pågående diskusjon blant systematikere om disse er underarter eller skal regnes som egne arter. Genetisk er gråsisiken et bredt kompleks hvor både brunsisik, gråsisik og polarsisik kan bestraktes som samme art. Vi forsøker derfor IKKE å bestemme disse fuglene til underart (eller art som noen ønsker å kalle dem) på disse spørsmålssidene.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig lyd

Hei! Våknet idag av en lyd utenfor soveromsvinduet mitt. Det hørtes ut som en klynkende valp. Titter ut av vinduet og plystrer som man gjør til hund og får respons av klynk. Ser fortsatt ingenting og går derfor ut får å se om jeg finner noe. Da ser jeg plutselig en grønnspett (relativt ung fortsatt virket det som pga fargene). Lyden forsvant da den fløy (fløy veldig lavt, rett over hodet mitt). Etter søk på Internett så syns jeg ikke lyden til grønnspetten lignet veldig, men kan det være den?

A. (04.07.2017)

Svar:

Det kan være tiggelyd fra en unge, og det høres nødvendigvis ikke ut som lydene fra den voksne fuglen. Det virker som den mest naturlige forklaringen siden du så at fuglen som fløy vekk var en ung grønnspett.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem har vært eieren av denne fjæra?

Bilde vedlagt spørsmålet

En venn av meg fant denne fjæra på tur. Han mener det kan være hubro, jeg tviler da det ikke er så mye hubro i Akershus. Han skriver: "På tur i skogen i dag, klatret jeg opp noen skrenter og skremte opp en kjempestor ugle som jeg tror er hubro."

J.A.L. (04.07.2017)

Svar:

Dette er en stjertfjær fra røy.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Lokalitet: India, stor skog

N.N (30.06.2017)

Svar:

Har dessverre ikke tilgang til fuglelyder fra India, så her må du heller forsøke å finne noen som kjenner indiske fugler godt. Har dessverre ikke noen navn.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Egg

Hei. Fant to helt hvite og små egg under en fuglekasse. De er ovale i fasongen som et hønseegg. Undrer på hva slags fugl som har vært her. Hilsen Grethe

N.N (01.07.2017)

Svar:

Ikke mulig å si uten bilde av eggene med en målestokk slik at en kan vurdere størrelsen.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva heter denne stakkaren?

N.N (01.07.2017)

Svar:

Dette er en rødstrupeunge.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gul og sort svale

På en fantastisk sommerdag i dag (1. juli 2017), mens vi tøffet ut fra båthavna på Mågerø Marina på Tjøme, flakset det en gul og sort fugl forbi, muligens med en kroppsform og størrelse som kunne minne om en svale. Vi så fuglen bare et sekund eller slikt, og reagerte fordi den hadde en slik klar og tydelig gul farge, nærmest som en sitron, med sort farge i et par tydelige felter. Det var klare linjer der gul og sort møttes.
Fugleboka inneholder ingen fugler som er i nærheten. Og dette var over saltvann, nær åpent hav. Hva kan dette ha vært?

O.B. (01.07.2017)

Svar:

Kanskje dere har sett en vintererle hann (?). En pirol hann kan være et annet alternativ.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Diverse

Måkeunge

Hei!
Jeg har nå hatt en måkeunge skrikende på taket ved siden av i 3 timer i strekk.. Har ikke vært noe rede denne våren/sommeren, så vet ikke hvordan den har kommet seg dit. Det virker som den ikke kommer seg ned ettersom den skriker hele tiden og andre måker flyr over og kommer til ungen innimellom. Det er et rent måke kaos her... hva kan jeg gjøre?

K. (03.07.2017)

Svar:

Bare vente på at foreldrene mater ungen. Kanskje hopper den videre ned på bakken.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Økologi og atferd

Kan svalene forsvinne fra vår låve når naboen har hengt opp en svart fugl drage over kirsebær

N.N (03.07.2017)

Svar:

Tror ikke det, siden fugler lærer veldig raskt at slike plast fugledrager ikke er levende.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Fuglekasser

Svarthvitfuglesnapp

vi oppdaget den 28,06 at det var 6 fugleunger i kassen vår, de hadde dun og fjær så det var nok en stund siden de var klekket. " mor og far" fløy i rute og foret de. Lørdag ettermiddag var det ingen aktivitet og fram til i dag. Vi sjekket kassen og den var tom så fuglene var nok flyttet. Men reiret var også borte er det vanlig ?? Kan det ha skjedd noe annet ??

A.G.H. (03.07.2017)

Svar:

Nei, reiret ligger alltid igjen etter at fluesnapperungene flyr ut, så noen eller noe må ha fjernet reiret (og da kan det også hende at det har gått galt med ungene).

Roar Solheim (04.07.2017)


#Diverse

Rødstrupereir i blomsterpotta

Hei, en rødstrupe har bygd reir i en ampel som henger ved inngangen vår. Fuglen sitter i nærheten og flytter seg ikke. Det er døde unger i reiret. Skal vi fjerne de døde ungene?

E.S. (03.07.2017)

Svar:

Ja, det kan du gjøre.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Fuglekasser

Rødstjert

Fikk rødstjertunger i fuglekassa på Maurset/Hardangervidda. 26 juni så vi en av ungene i kasseåpningen. Stille neste dag. Regnet med at ungene har forlatt redet. I dag 2 juli er det ny aktivitet, særlig om morgenen. Fremdeles rødstjert. Kan det være nytt kull på vei så fort?

C.H.A. (02.07.2017)

Svar:

Vanligvis starter de ikke nytt kull i samme reir som tidligere, og heller ikke så raskt etter at ungene har hoppet ut, så her må det finnes en annen grunn (som jeg dessverre ikke kan finne).

Roar Solheim (04.07.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg klarer ikke å finne ut hva slags fugl dette er. Den satt en stund i et lerketre i hagen. Bildet er tatt ved Mo i Rana i Nordland.

O.J.S. (02.07.2017)

Svar:

Dette er en strandsnipe.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Monoton fuglelåt i bjørkeskog på fjellet

Hva smags fugl? Det er kkke Heilo.

N.N (01.07.2017)

Svar:

Siden du ikke har vedlagt et opptak - en som er monoton i dette leveområdet, er bjørkefink.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle observasjon

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, observasjon Lunden/Bjerke i Oslo 1.juli i boligfelt.
Beklager dårlig bilde pga skumring, zoom og iPhone. Er det mulig å se hvilken ugle dette er?

M. (02.07.2017)

Svar:

Dette er en kattugle.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Fugleforing

Flytting

Går det å flytte fôringsplassen for småfugl??

N.N (01.07.2017)

Svar:

Ja, det er ikke noe problem - fuglene finner en matplass veldig fort.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ved Bamble- kysten

N.N (02.07.2017)

Svar:

Dette er en ung møller.

Roar Solheim (04.07.2017)


#Diverse

Fugl

Hvilken fugl legger blåe egg?

L. (02.07.2017)

Svar:

Flere arter gjør det, bl. a. svarthvitfluesnapper, stær og rødstjert.

Roar Solheim (04.07.2017)

««første 27 135 - 27 159 av 50 306 siste»»