Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 26 730 til 26 754 av totalt 49 936 spørsmål «forrige neste»
skaden måkeunge....hva kan jeg gjøre å helberede sårede nebbet, som blør?
vi har reddet måkeungen, noe dager gammel, nå er han 22 dager hos oss, Vokser og alt gikk bra. Men idag fikk had skade på nebbet og det blr fra nebbet. Dett skjedde i dag på moningen, ...hva skal jeg gjøre , slik at han blir bra....jeg vasket nebbet hans i vann....er det noe som jeg kan gjøre....??? Un uke siden vi har bygget større bur fra hønsenetting..so jeg vet ikke on det har kommet en større måken, eller kråke, eller cat og skadet ham...Er det noe, jeg kan gjøre å hjelpe helberede sårede nebbet?
hąper at jeg får svar
N.N (06.07.2017)
Svar:
Ikke lett å si noe når du ikke har bilde av skaden, men vanligvis er det ikke annet du kan gjøre her enn å la ungen få mest mulig ro og la skaden lege seg selv.
Roar Solheim (06.07.2017)
Skadet fugleunge.
Hei.
Denne fugleungen fløy inn i hyttevinduet vårt tidligere i dag på Resdalen, Meldal.
Den har kviknet litt til men vil enno ikke fly. Den flakser med vingene men får ikke til å lette. Har prøvd å gitt den fluer/mark men den vil ikke ha. Hva bør vi gjøre.
Kan det være en gråfluesnapper?
T.B. (06.07.2017)
Svar:
Dette er en svarthvitfluesnapperunge. Den kan ha fått skader som har gitt lammelser. Du kan ikke gjøre annet enn å ta tiden til hjelp inntil 2-3 dager. Enten kommer den seg, eller så dør den.
Roar Solheim (06.07.2017)
Skade - sykdom på bena
Så tidligere ett spørsmål fra Nina 27.06.2017 Kl 18:32 hvor hun forespør om benproblemer på en kanarifugl. Jeg oppdaget ved en tilfeldighet dette også på en Bokfink her på matfjellet i hagen og skulle gjerne visst hvorvidt det er noe en kan gjøre. Det ser ut som om hudskjellene på bena spriker ut som om de er fylt av sopp ? midd ? og instinktivt tenker jeg at daglig fotbad i mildt grønnsåpevannbad kan hjelpe men hvordan hjelpe en villfugl er nok langt vanskeligere.
M. (06.07.2017)
Svar:
Det er lite man kan gjøre med slike tilstander hos viltlevende fugler. De må klare seg selv. Noen kan leve lenge med slike handicap, andre ender som mat for rovfugler eller rovpattedyr.
Roar Solheim (06.07.2017)
Skarv i Heggefjorden i Valdres
Jeg observerte nylig en fugl i Heggefjorden, Øystre Slidre (Valdres), som jeg mener så ut som en skarv. Har lest at den er observert i Strandefjorden (mellomskarv), som ikke er langt unna. Er det observert kolonier så langt mot fjells i Norge tidligere? Skarven som har tilhørighet i Strandefjorden, er det kjent om denne overvintrer her, eller om den trekker sørover? Hvilken betydning har skarv hatt for ørretpopulasjonen der den har etablert seg?
Ø.K. (06.07.2017)
Svar:
Det trekker regelmessig storskarv over Sør-Norge om våren, mot Trøndelagskysten. Ofte mellomlander disse i ferskvann, både i vann og langs større elver. Flere steder holder skarvene seg i innlandet mye av sommeren, og dette er et nokså vanlig fenomen. Derfor kan det plutselig dukke opp skarv (storskarv) på steder der du aldri har sett dem før.
Roar Solheim (06.07.2017)
Hva slags ugle?
Heisann! Lurer på hva slags ugler som sitter i trærne rett utenfor huset vårt hver kveld og lager disse lydene. Tror det er tre unger,har sett mor komme flyvende med mus til de. Takk for svar. Mvh Lars.
N.N (06.07.2017)
Svar:
Dette er tiggelyder fra hornugleunger. De hørtes ut som gammeldagse 17. mai trompeter (!).
Roar Solheim (06.07.2017)
Stor fugl
Satt ute på hytten idag i Bæverfjord på Nordmøre, da vi så 2 store fugler, lignet på Trane, men hadde svarte vinger og hvit buk og hals. Vi så kun undersiden.
Vi tenkte på stork, men de har litt hvitt på vingene. Så nå undrer jeg på hvilken fugl dette kan være? Jeg har dessverre ikke bilde av de.
N.N (05.07.2017)
Svar:
Kan du ha sett to gråhegrer?
Roar Solheim (05.07.2017)
Hvilken fugl er dette
Denne fugl ble fotografert av viltkamera. Jeg spekulerer på om det er en Rødstrupe.
T.A.H. (05.07.2017)
Svar:
Jeg klarer ikke å se noen fugl på dette bildet, fordi det er så overeksponert. Kan derfor ikke si hva det er du har fanget opp....
Roar Solheim (05.07.2017)
Svart hvit fluesnapper
Jeg har en kasse med kameraovervåking,i denne kassa har to hunner lagt 10 egg tilsammen, disse har en felles hann. I starten var det heftige kamper i kassa, hannen prøvde å hive ut den ene hunnen, men greide ikke det.Begge hunnene ruget på eggene, tidvis alene og tidvis sammen. Nå er to klekket, det oppsto en del uenighet/ forvirring om hvem av hunnene som skal mate ungene når de begge var i kassa og hannen kommer med mat, men etter hvert ser det til å gå riktig bra med alle sammen. Dette er vel et noe uvanlig bofellesskap?
J.O. (05.07.2017)
Svar:
Ja, dette er helt uvanlig! Dersom du har tatt noen bilder av alle tre fuglene sammen, så send gjerne til meg, så vi kan ta inn en liten sak om dette i bladet Fuglevennen i høst!
Roar Solheim (05.07.2017)
Fjær
Lurer på hvilken fugl/fugler disse fjærene tilhører. Fant begge i Vagleskogen i Sandnes (Rogaland) for et par uker siden. Har observert haukugle der et par ganger i vinter (selv om det ut i fra kartet på wikipedia ikke ser ut som den oppholder seg på Vestlandet?), så lurer på om de kan være fra den...
J. (05.07.2017)
Svar:
Fjæra til venstre er en håndsvingfjær fra kattugle, fjæra til høyre er en armsvingfjær fra en musvåk.
Roar Solheim (05.07.2017)
Sort og gul fjær
Noen som vet hva slags fugl en slik fjær tilhører?
Åsgårdstrand, Vestfold
05.07.17
K. (05.07.2017)
Svar:
Dette er en håndsvingfjær fra en stillits! De er veldig flotte.
Roar Solheim (05.07.2017)
Blåmeisunge med skadet fot
En blåmeisunge , ca 11 dager etter forlat reidet sammen med sine søsken, ble observert på foringsbrett hos meg med en skadet fit...følgelig har denne ungen meget store balanseproblemer ved landing på flate eller gren, samt konkurrere med andre meiser om maten på brettet...han/hun er mest av tiden på bakken og plukker smuler - lett bytte for rovfugler og andre farer....noe som kan gjøres?
D.N.V. (04.07.2017)
Svar:
Det beste er å la fuglen være i fred. Noen fugler kan overleve og klare seg med slike handicap, andre blir til slutt tatt av rovfugl. Siden mange fugleunger og ungfugler ender som mat for andre før de rekker å bli et år gamle, så er det ikke noen katastrofe om denne ikke klarer seg i lengden.
Roar Solheim (05.07.2017)
Spurv bygger reir på matbrettet
Vi har en spurv som har blitt heilt skrullete og bygger reir på matbrettet like ved altandøra vår. Dette er en umulig situasjon. Hva skal vi gjøre? Prøve å flytte tegnebrettet et annet sted?
O.E. (05.07.2017)
Svar:
Dette høres ikke ut som en spurv, men kanskje en annen art av spurvefuglene. Vanskelig å gi noe godt råd uten et bilde som kan vise situasjonen litt mer klart.
Roar Solheim (05.07.2017)
SPURVUNGER
JEG SKULLE FJERNE ET FUGLERED UNDER ET TAK MEN DET DATT UT 4 SPURVEUNGER MEN 2 AV UNGENE FINNER JEG IKKE IGJEN DE ANDRE 2 UNGENE HA JEG LAGT OPPE I EN LITEN ESKE HVA SKAL JEG GJØRE VIDERE.
T. (05.07.2017)
Svar:
Dessverre vanskelig å rette opp slike skader når uhellet først har inntrådt. Hvis ikke redet med ungene kan legges tilbake igjen, er det sannsynlig at de dør av matmangel (det skal mye til at foreldrene finner dem og gjenopptar foring, men du KAN prøve å legge reir med ungene oppi tett opp til der reiret tidligere var).
Roar Solheim (05.07.2017)
Skjære
En venn fant denne fuglen i veibanen da hun kjørte til jobb i morges. Hun sa den trolig hadde blitt påkjørt. I frykt for at den skulle bli påkjørt igjen eller tatt av et annet dyr så tok hun den med til meg. Har fått matet den og gitt den vann. Den har ingen synlige skader som jeg har lagt merke til men den virker litt ustødig og beveger seg svært lite. Jeg lurer da på om denne skjæra fortsatt er en unge som ikke er flyvedyktig eller om den ikke flyr pga skade.
N.N (05.07.2017)
Svar:
Dette er en nesten fullvokst skjæreunge. Den burde kunne fly helt fint nå, så dermed er det stor sannsynlighet for at den kan ha fått en treff med en bil. Men den ser såpass OK ut at du kan holde den i fangenskap og pleie den noen dager, så kommer den seg sannsynligvis såpass at du kan slippe den igjen.
Roar Solheim (05.07.2017)
Billig fuglemat
Hei,
Jeg lurte på hvor det er billigst å kjøpe solsikkefrø og evt villfuglblanding? Har hørt litt forskjellig... Kjøper 2.5kg poser med solsikkefrø på Coop og Europris for under 40kr og fuglene spiser det. Samme med villfuglblanding som inneholder korn, solsikkefrø m.m., samme steder og pris.
Hvor pleier du/dere å kjøpe fuglemat? Hva er prisen?
S.S. (05.07.2017)
Svar:
Har dessverre ikke prisoversikter over fuglemat og salgssteder, men du KAN kanskje sjekke et sted som Felleskjøpet.
Roar Solheim (05.07.2017)
Fuglekonge?
Vi har noen små fugler som sitter på strå i enga og spiser fallskjermer fra visne løvetann utenfor huset vårt ved Kalvsjø i Oppland. Vi klarer ikke å ta noe godt bilde av dem. Kan det være fuglekonge eller har dere en annen antagelse
N.N (05.07.2017)
Svar:
Det er neppe fuglekonge (som er mer insektspiser om sommeren), men det kan kanskje dreie seg om grønnsisik. Vanskelig å si noe mer sikkert uten bilde.
Roar Solheim (05.07.2017)
Er dette en Gulirisk?
Lurer på om dette kan være den sjeldne fuglen Gulirisk?
Den kommer hver dag for å spise solsikkefrø. Første sommeren vi har sett denne her på hytta i Aremark i Østfold.
L.L. (05.07.2017)
Svar:
Nei. Dette er en gulspurv hann.
Roar Solheim (05.07.2017)
Spørsmål:
Kan trosteunger født året før, komme tilbake til samme stedet de var født, for å hekke (på samme stedet) f,eks i samme busk/hekk?
N.N (05.07.2017)
Svar:
Fugleunger kommer sjeldent tilbake akkurat til samme lokalitet hvor de selv ble klekket, men gjerne til samme region.
Roar Solheim (05.07.2017)
Hva slags fugl er dette?
Så den fly mellom løvtrær på fjellet ved Synnfjellsporten, Oppland.
N.N (05.07.2017)
Svar:
Bildet er for uskarpt til at jeg kan si noe sikkert. Profilen kan minne om både piplerke og jernspurv.
Roar Solheim (05.07.2017)
Hva slags due er dette?
Hvit due med rosa nebb sammen med en flokk byduer på Tveita, Oslo. Albino bydue? Eller noe annet?
N.N (05.07.2017)
Svar:
Denne KAN faktisk være en ekte albino (bydue), fordi både føtter og nebb er lyserøde, og øyet ser også ut til å være rødlig.
Roar Solheim (05.07.2017)
Spørsmål:
Hvorfor samler fiskemåker seg i store flokker på et innlandsvann i stokke
N.N (05.07.2017)
Svar:
Måker kan samle seg i slike flokker enten der de finner mye mat sammen, men det kan også være at de har en felles vaske-/badeplass på stedet.
Roar Solheim (05.07.2017)
Hva slags due?
Hei!
Tok akkurat bilde av en litt forkommen due i Grimstad. Vet noen hvilken art det er? En tyrkerdue uten nakkebånd eller en mer sjelden art? Mvh. Ole Kristian Thomassen art?
O.K.T. (05.07.2017)
Svar:
Dette er en tyrkerdue, og den forekommer fast her i Grimstad (hvor jeg som svarer bor).
Roar Solheim (05.07.2017)
Hvilken fugl?
Hei,
Så denne fuglen (se vedlegg) ved borettslaget (Skjetten, Skedsmo) i dag. Kan den artsbestemmes?
M.P. (05.07.2017)
Svar:
Ja. Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (05.07.2017)
Hvordan skremme bort en Gråhegre?
Jeg har en gammel gårdsbrønn hvor jeg har satt ut Koifisker over flere år og de største var ca. 35 cm. Men, herom dagen oppdaget jeg at det manglet noen fisker og tidlig en morgen fikk jeg se en Gråhegre lette fra dammen og da forsto jeg hvem som var tyven. Hegra har nå tømt dammen for fisk og jeg tørr ikke sette ut ny fisk før jeg får stoppet tyven.
Har dere et godt råd og er det noen andre som leser dette å har et godt såd, så tar jeg mot alle tips med takk.
O.K.B. (05.07.2017)
Svar:
Det er vanskelig å skremme vekk fugl som oppdager at det finnes noe spiselig som ligger åpent for servering slik som en fiskedam. Eneste sikre metode er å sikre dammen med et nett over slik at ikke hegrene kan få tak i fiskene.
Roar Solheim (05.07.2017)
Spurv barn
Hei,jeg fant en spurv barn og gi ham katttunge maten nå til 2 uker jeg kan gjør det.Men spørsmål etterpå skal jeg kjøpe melorm fersk? Eller mikse samme kattunge mat med tørkede insekter? Fordi melorm er bedre kansje og han må vet hvordan spise levende ormer.
Også jeg vil å forstår,er det mylig når han voksne opp lære han gå tilbake til naturen igjen? Hvis han skal er hjemme nå,kansje kan ikke leve der ute...
Takk for hjelpen!
G. (04.07.2017)
Svar:
Ikke lett å se hva slags fugleart dette er. Det er trlig OK å fore med det du har gitt ungen. Den kan kanskje klare seg selv, men kan også ende opp som nærmest tam - ikke godt å forutsi.
Roar Solheim (04.07.2017)