Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 902 til 47 926 av totalt 50 225 spørsmål


#Diverse

Gåsegribb

Hvor stort vingespenn har gåsegribben som holder til i Nord-Spania?

K.J.B. (15.02.2008)

Svar:

Gåsegribben har et vingespenn på 235 - 270 cm og en kroppslengde på 95 - 110 cm. Som hos alle rovfugler så er det hunnen som er den største.

Morten Ree (19.02.2008)


#Diverse

Spørsmål:

hvilke steder holder hvithode havørnen til?

N.N (05.02.2008)

Svar:

Hvithodehavørn (Bald Eagle) er nasjonalt symbol for USA. Den har sin utbredelse kun i Nord Amerika og er representert i alle stater bortsett fra på Hawaii, tyngdepunktet for utbredelsen er i Alaska og California.
Hvithodehavørnen var på 1700 tallet en svært vanlig fugl over hele utbredelsesområdet, og bestanden er blitt estimert til å ha vært hele 300-500 000 par den gang. I 1950 var det ca. 10 000 par i USA, men masseskyting, utbygging, bruk av DDT i landbruket førte til at bestanden på 1960-tallet falt til dramatiske 500 par. Heldigvis kom sterke verneinteresser inn i bilde og et felles løft med sterkt fokus på å redde denne flotte fuglen har nå ført til at det per i dag er ca. 10 000 hekkende par av hvithodehavørn i USA.
Les mer om arten her:
http://www.eagles.org/moreabout.html

Morten Ree (19.02.2008)


#Diverse

sruts

Hei! jeg lurer på hvor mye et stutsegg veier

M.E.S. (06.02.2008)

Svar:

Et strutseegg veier fra 0,7 - 1,6 kg, det tilsvarer ca. 24 vanlige hønseegg. Vekten på egget utgjør ca. 2 % av kroppsvekten på strutsen. Hos for eksempel vår nest minste fugl gjerdesmett så utgjør vekten på egget 13 % av kroppsvekten.
Les mer om strutsen her:
http://www.namsskogan-familiepark.no/public.aspx?pageid=39013

Morten Ree (19.02.2008)


#Fuglekasser

uglekasse

hvordan lager jeg en uglekasse?

N.S. (17.02.2008)

Svar:

Du finner masse informasjon om hvordan du lager uglekasser i nummer 1/2005 av bladet vårt "Fuglevennen". dette nummeret kan du laste ned i sin helhet fra adressa: http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/. Ta også en titt på denne nettsiden for mer info: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/intro.php.

Frode Falkenberg (19.02.2008)


#Diverse

sommerfugler

hei. jeg er en jente på 12 år som lurer på hvor lenge sommerfugler lever??
hvis man har en sommerfugl inne, kan den dø lett?
og ett siste spørsmål.. vingene, kan det se ut som at vingen er sprukket?, og hvorfor i så fall.
kan dere vise meg ett bilde av en sommerfugls vinge NØYE..!!!

K. (18.02.2008)

Svar:

Sommerfuglenes livssyklus er delt i fire: egg, larve, puppe og voksen. Det er gjerne i den siste fasen, altså som voksen fargerik sommerfugl (imago), de har den korteste levetiden. Den kan variere fra bare noen uker til noen måneder. En del arter tar ikke til seg næring som voksne. Jeg vet ikke hva du mener med sprukket, men sommerfuglene har fire vinger, et par forvinger og et par bakvinger. Utformingen på sommerfuglenes vinger er det stor variasjon på, og noen er mer fliket enn andre. Ta en titt på http://www.lepidoptera.no/ for å se bilder av mange av våre sommerfugler (velg galleri).

Frode Falkenberg (19.02.2008)


#Fuglekasser

Flaggspett

Bor ved skogen og har foringsplass for en mengde fugler vinterstid. Bl.a har vi alltid flaggspett på foringsplasse. En av dem, en hann har okupert en stærkasse i ett nabotre til foringsautomatene. Er dette normalt? Tenkte først over det i vår da jeg observerte hakkespett som var veldig interessert i kassa, den var da antageligvis bebbodd av kjøttmeis.Tenkte hakkespetten tok fugeungene, men så den aldri fly ut med noe i nebbet. Nå holder den til i kassa, kommer og spiser en stund, og flyr inn i kassa igjen. Sitter gjerne med hodet delvis ute og kikker også, er ikke dette pussig oppførsel da? Nesten så jeg lurer på om den har tenkt å hekke der i år???

T.H.L.(.I.S.M.S.L. (04.02.2008)

Svar:

Hei!
Flaggspetten kan benytte fuglekasser som overnattingsplass, men vil nok ikke finne på å hekke i de. De lager egne hull til det.

Tore Reinsborg (18.02.2008)


#Økologi og atferd

fugler

hvorfor drar så mange sørover?

M. (04.02.2008)

Svar:

Hei!
Mange av fuglene våre drar sørover fordi de ikke vil takle matknappheten her om vinteren. Dette vil i størst grad gjelde de av fuglene våre som lever av insekter.

Tore Reinsborg (18.02.2008)


#Økologi og atferd

merkelig adferd blandt fuglene i byen vår fredrikstad.

Har tusenvis av fugler som har flakset rundt i en 2-3 ukers tid. De flyr i unormalt store flokker å det ser ut de flyr uten mål og mening. Stuper rett mot biler på hovedveier. Og det ser ut som de rett og slett sliter med å orientere seg.
Håper på et raskt svar da dette er veldig spesielt å se på.

H. (03.02.2008)

Svar:

Hei!
Hvis det er kråker som oppfører seg slikt har det sin forklaring i at de opptrer i flokker om vinteren. De vil da kunne opptre i store mengder i nærheten av f.eks en overnattingsplass og flygemønsteret kan oppleves som veldig uryddig i forbindelse med dette.

Tore Reinsborg (18.02.2008)


#Trekkfugler

Finnes det en populær rasteplass for trekkfugl

Til en mulig avissak, ønsker jeg tips om det finnes øyer eller områder hvor trekkfugler til Norge m.fl. raster på - på vei nordover å til våren. Og som er kjent for dette og gjerne besøkt av ornitologer og andre interesserte.Lokasjonen bør fortrinnsvis ikke være for langt sørover i Europa, feks fra Nord-tyskland og nordover. Håper dere kan hjelpe en voksen også. :)

A.G. (01.02.2008)

Svar:

Hei!
Trekkfugler har forskjellige trekkruter til og fra Norge, og det vil være avhengig av hvilke arter det er snakk om for hvilke områder de raster i. Kortnebbgjessene som skal til Norge og videre til Svalbard har f.eks et opphold i Danmark før de flyr til Innherred i Trøndelag, videre via Vesterålen/Andøya til Svalbard. De overvintrer hovedsaklig i Nederland. Ellers er Jæren og Lista to områder i Norge hvor det samles mye trekkfugler på veg nord- og sørover.

Tore Reinsborg (18.02.2008)


#Økologi og atferd

villfugler og foring

Hei! Jeg har et lite hus for frø der jeg har havre og solsikker. Dette huset tømmer meisene ved å plukke ut frø til de finner de de helst vil ha. Gulspurven og dompappen sitter på bakken og eter det som detter ned. I det siste har det samla seg opp frø på bakken. Det er snø på bakken og frøene blir frosne, men kan det likevel bli skadelige bakterier i dette for fuglene?

Jeg har i dag lat merke til en blåmeis uten halestjert. Er det vanlig? Kan den ha kommi utfor en katt?

Og en anna liten blåmeis ser ut som den er våt. Er det vanlig? Hva kan dette være?

Men ellers har jeg en tjuetalls meiser som ser ut til å være i veldig god form, samt en gjeng med gulspurv og en horde dompapp...Så her er det mye å titte på! :-)

H. (31.01.2008)

Svar:

Hei!
Det er ikke uvanlig at meisene kan miste stjerten, og det kan være flere årsaker til det. Predatorer som katter kan forårsake dette direkte ved at de fysisk kan fjerne stjerten, men også ved at fuglene kan "sjokkmyte" som en følge av angrep. Overnatting i et trangt rom kan også føre til at stjertfjær faller av. Stjertfjærene vil imidlertid vokse ut igjen. Hvis blåmeisa ser oppblåst ut kan det være en indikasjon på at den har fått salmonella-bakterier i seg.

Tore Reinsborg (18.02.2008)


#Fuglekasser

pilfink

jeg har en tett granhekk som det altid er en del pilfink i det jeg lurer på om pilfinken vil hekke i hekken hvis jeg setter opp mange fuglekasser der de har mulighet til og hekke i koloni eller om det heller vil benytte seg av låver og uthus i nærmiljøet
hilsen Tom arne..

N.N (31.01.2008)

Svar:

Hei!
Pilfinken er relativt følsom for forstyrrelser i hekketiden, så hvis du skal henge opp fuglekasser til den bør de henge 3-5 meter over bakken i litt større trær. Du kan gjerne henge opp kassene i nærheten av den populære hekken deres.

Tore Reinsborg (18.02.2008)


#Økologi og atferd

er fuglen kaldblodig?

jeg lurer på hvilken dyr som er kaldblodig? fugl,fisk....
hva innebærer dette?

C. (06.01.2008)

Svar:

Hei!
Fuglene er varmblodige, men de er f.eks i stand til å sette ned kroppstemperaturen når det blir veldig kaldt. Fisk derimot er vekselvarm (kaldblodig) og kroppstemperaturen vil svinge i takt med omgivelsene. Dette medfører at de blir tregere i kaldt vann.

Tore Reinsborg (18.02.2008)


#Økologi og atferd

Hakkespett

Hei. Jeg hørte på TV (animal planet) at hakkespetten kan høre med tungen. Når den har hakket et hull, kan den med tungen høre hvor byttet er. Er det i det hele tatt noen sannhet i dette?

B.K. (06.01.2008)

Svar:

Hei!
Spettene hører nok ikke med tunga, men de har en ekstremt lang tunge som de kan hente ut næringsemner med. F.eks bruker grønnspetten sin lange tunge til å hente ut maur langt inne i maurtua. Spettene kan oppfatte f.eks krafsing av stokkmaur inne i røttene på trær, hvoretter de hakker seg inn og henter ut maurene.

Tore Reinsborg (18.02.2008)


#Diverse

kongeørn

kan kongeørn drepe rev og jerv

N.N (30.01.2008)

Svar:

Kongeørnen er en kraftig rovfugl som har klør som er sylkvasse og ca. 5 cm lange. Den kan i spesielle situasjoner drepe mindre reinsdyr (opp til 40 kg) samt rådyr. Kongeørnens vanligste byttedyr er rype og hare. Men den tar også rev. En jerv vil være en alt for stor risiko for en ørn, og om den skulle prøve så vil den være avhengig av å lykkes 100% i første forsøk, ellers ville den sannsynligvis blitt drept selv.

Morten Ree (18.02.2008)


#Diverse

Fugler i Oslo

Hei, jeg jobber i barnehage og neste måned skal vi jobbe med fugler i Norge. Siden barnehagen hører til i Oslo, lurer vi på hvilke fugler vi kan regne som de vanligste her. Vi lurer også på hvor vi bør dra for å se på rikt fugleliv? Er Østensjøvannet bra?

S.I.W. (30.01.2008)

Svar:

Hyggelig å høre at det settes fokus på fugler i barnehagen. Håper dere har kommet godt i gang selv om dere har måtte vente på svar fra oss. På vinters tid i Oslo så har dere sikkert mye gråspurv, kjøttmeis og en og annen svarttrost. Østensjøvannet er en flott fugleplass såfremt vannet er isfritt, midtvinters er det vel ikke så mye fugl der, men vil være et ypperlig sted på våren.
Vi har egen fylkesavdeling i Oslo, sa et godt tips er å gå inn på deres hjemmesider eller kontakte dem for tips:

http://www.nofoa.no/index.php

Morten Ree (18.02.2008)


#Diverse

Fugler på balkongen.

Hei.
På balkongen har vi en stor balkongkasse(i sement) som er beplantet med små granbusker og Erica. Når det ikke er folk i leiligheten, er det trolig fugler som graver i jorda. Dette fører til at det stadig er mye jord på balkonggulvet.
Har du noen forklaring på dette? Hvordan kan vi bli kvitt denne aktiviteten i balkongkassa?
Mvh
Kari

K.M.G. (28.01.2008)

Svar:

Alle fugler liker å "bade" i tørr jord/sand får å rense fjærdrakten. Skal man hindre dette er en finmasket netting en mulighet, evt. lage en utskåret uglefigur og male på skarpe gule øyne å sette ut blant plantene.

Morten Ree (18.02.2008)


#Økologi og atferd

kan en svartbak jakte på andre dyr

jeg så en gang vi var i Bergen ppå en feri fra skolen vi var på en holme ikke så langt fra sentrum da jeg så en skad skjere og nor den så eg svartbak hylte hun som en katt svartbaken bare landa og rista hu til døde og svelkte henne hel. ikke lenge etter kom en svane famile med seks unger så komm en svartbak og snapte en av ungene. i mitt nabolag er det en snill gamel mann som mater alle vill kattene. en gang var det 5 katter rundt matt fatet og så kom et svartbak par jeg kaller the hunter jeg har mange navn på forsjellige par men alikevel så løpp kattene sin vei nor svartbakene kom så slukte bsvartbaken helle boksen. hvorfor jeg kaller dem the killer er for det jeg så de skremte vekk en erfugel og tok eggene. eller kan dete være andre måker

N.N (28.01.2008)

Svar:

Svartbaken er en stor og kraftig fugl som absolutt kan ta livet av andre dyr og fugler. Den er såkalt altetende og lever av alt spiselig søppel fra menneskene, fiskeslo, åtsler, egg og fugleunger med mer.
Jeg vil tro katter har stor respekt for svartbaken, spesielt ettersom det ofte kommer mange måker når de først oppdager noe spiselig.

Les mer om svartbak her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=196

Morten Ree (18.02.2008)


#Diverse

Fredsduer

Hvorfor er en hvit due valgt som et internasjonalt fredssymbol? Noen som vet?

L. (21.01.2008)

Svar:

Fuglene er blitt sett på som fredelige, elskelige vesen, og er gjennom turtelduer blitt symbol på kjærlighet, mens hvite duer står for fred. Innen kristendommen symboliserer fuglen den hellige ånd. Duene har tydeligvis alltid hatt en nærhet til menneskesamfunn og er derfor myteomspunnet.

Hvitt blir i vestlig kultur forbundet både med renhet og uskyld (hvite brude-, dåps- og konfirmasjonskjoler) og fred (fredsflagg og fredsduer). Både i tradisjonell og moderne populærkultur representerer hvitt ofte det gode i motsetning til svart som ofte representerer det onde.

Morten Ree (18.02.2008)


#Diverse

va er sterkest av svartbak og hønsehauk

kan virkelig en svartbak vinne en hønsehauk i kamp. for jeg tror jeg så en svartbak i kamp mot en hønsehauk

N.N (28.01.2008)

Svar:

En hønsehauk kan være en trussel mot en svartbak, gjennom sine kraftfulle angrep i stor fart og med livsfarlige klør. Men hvis ikke hauken lykkes helt med angrepet og kommer i kamp med en eller flere stormåker, så vil den være ille ute og det vil være uvisst hvem som går seirene ut av kampen.

Morten Ree (18.02.2008)


#Diverse

knoppsvaner

Hei! jeg er student ved arkitekthøgskolen og lurer på om det er noe som kan gjøres for å redde svaner fra å fryse fast i isen på vinteren? Jeg har opplevd et par ganger at dette har skjedd i det frosten kommer på karmøy. Viken de holder til i er veldig traffikert på den e ne siden, mens terrenget er svært bratt på motsatt side.
1) Hadde det vært en ide og lage en flåte/kunstig øy eller "huslignende" gjenstand som kunne vært ankret litt borte fra den traffikert veien? evt. har du tanker om utforming på noe slikt?
2) Er det noen på noen måter svaner holdes lengre i live i fangenskap enn i det fri(utenom matforing)?
3) Er det slik at svanepar har territorier eller kan de også leve i "flokk".

L. (23.01.2008)

Svar:

At svaner fryser fast sjer heldigvis ikke så ofte og det er en av mange farer som svanene må lære seg å unngå og på et vis leve med. En kunstig liten "øy" utpå et vann vil alltid ha en sterk tiltrekkningskraft på fuglene både som oppholdssted og evt. hekkested. En slik konstruksjon må ha grunneiers godkjenning før den lages.
De fleste dyr/fugler vil ha mulighet for å leve lengre i fangeskap enn i naturen. De er da som regel skånet for rovdyr, ulykker, terretoriekamper og får i tillegg tak i mat på en enkel måte.
I hekkesesongen har svanene egne terretorier som de forsvarer flittig. Men utenom hekketiden kan de leve sammen med flere svaner.

Morten Ree (18.02.2008)


#Diverse

observasjon

Vi har flere år på rad observert hekkende fiskemåke, somhar fått frem unge flere år på rad. Hvor bør jeg melde en slik observasjon.

A.L.M. (22.01.2008)

Svar:

Norsk Ornitologisk Forening (NOF) driver et fortløpende prosjekt på kartlegging av hekkefugler i Norge. Du kan gå inn på NOF sine hjemmesider og lese om prosjektet under denn linken

http://www.birdlife.no/prosjekter/hekkefuglatlas.php

Selve prosjektet har eget nettsted www.fugleatlas.no

Morten Ree (18.02.2008)


#Økologi og atferd

revir

hva er revir

N.N (21.01.2008)

Svar:

Et revir er et geografisk område som et eksemplar av en dyreart (pattedyr, fugler eller fisk) betrakter som sitt eget territorium, og vil forsvare mot inntrengere av samme art og samme kjønn. Det er oftest hannen som forsvarer området. Hensikten er å sikre seg og sin familie (gruppe) tilgang på føde, samt for hannens vedkommende å sikre seg forplantning med en utvalgt hunn, eller flere utvalgte hunner.

Reviret forsvares med aggressiv oppførsel overfor konkurrenter.

Hos pattedyr blir revirgrensene også ofte markert med urin eller avføring. Hos fuglene blir reviret også markert med fuglesang.

Enkelte fugler hekker i kolonier, og da samarbeides det med forsvar av området, mens hver enkelt i tillegg forsvarer sitt reir mot artsfrender.

Morten Ree (18.02.2008)


#Trekkfugler

Fugler

Hva bestemmes når fuglene skal reise om høsten og når de skal komme tilbake?

K. (16.01.2008)

Svar:

Svært mange av våre fugler lever av insekter eller mat som de finner på bakken, eller i vann. Når høsten kommer med frostnetter og etter hvert også snø, så må disse fuglene søke ut av landet og reise til varmere strøk. Insekteterne er de som reiser først, og de skal også lengst ettersom de overvintrer stort sett i Afrika. De fuglene som blir tilbake om vinteren er slike kan legge om kostholdet og leve av frø (meieser og finker), av barnåler og knopper (storfugl, orrfugl og rype) og noen av rovfuglene og uglene som kan ta byttedyr. Mange av endene drar ut til isfrie områder langs kysten på vinteren.
Når våren nærmer seg og fuglenes "biologiske klokke" forteller at tiden for å formere seg nærmer seg, så søker fuglene i millioner mot det nordlige Europa og Skandinavia for å hekke for her vet de at det er masse mat for dem selv og deres ungekull.

Morten Ree (18.02.2008)


#Økologi og atferd

Kråkeråd

I kveld den 15.1.08 sår jeg og min samboer et mylder med kråker flygende i nærheten av vårt hus. For oss begge såg det ut som det var over 1000 kråker samlet. Himmelen var full i kråker. Eg kan ikke huske at jeg noen gang har sett så mange på en gang. Er det et fenomen at kråker samler seg for å holde ”kråkeråd”?
Dette fenomenet ville jeg gjerne fått vite litt mer om det er mulig.
Har søkt på nett for å se om eg kunne finne noe, men fant ikke noe.
Ville vært tanknemmelig for et svar.

Vennlig hilsen Liv Teigen

L.T. (15.01.2008)

Svar:

Kråka er en vanlig hekkefugl over hele landet. På høsten foregår det et trekk fra nordområdene i Russland, Finland, Sverige og Nord-Norge til kysstrøkene og byene i Sør-Norge. Dette gjør at vi får masse kråker i perioden september-april enkelte steder sørpå. Disse har flere overnattingsplasser rundt om hvor kråker fra svært store områder og i betydelige antall samles for natten i store trær. Dette medfører stor aktivitet og høyt lydnivå på ettermiddag/kveld og tidlig om morgenen. Det er dette som er såkalte "kråketing". På dagtid sprer disse individene seg utover store områder på søk etter mat. Hvorfor de samles slik er vanskelig å si, men det har blant annet å gjøre med at de blir mer beskyttet overfor fiender som mår og hubro, som jakter kråker på natten.

Morten Ree (18.02.2008)


#Økologi og atferd

Flyr i plog

Hvorfor er det noen fugler flyr i plog og kan 16 fugler fly nøyaktig i et slikt mønster?

M.S. (15.01.2008)

Svar:

Store tunge fugler som gås, svane og traner flyr alltid i plog når det skal forflytte seg over store avstander. Dette gjør de for å minske luftmotstanden å gjøre det lettere å fly slik at det sparer krefter. De skifter på hvem som flyr først, for det er den tyngste oppgaven. Det blir på samme måte som syklistene gjør i de store sykkelrittene. De skifter på å ligge foran i feltet, det er alltid lettere å ligge bak. Så det handler om å samarbeidet for å spare krefter.

Morten Ree (18.02.2008)

««første 47 902 - 47 926 av 50 225 siste»»