Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 26 659 til 26 683 av totalt 49 926 spørsmål «forrige neste»
Fant ikke fiskevennen
Hva slags flyndrefisk kan dette være?
O. (09.07.2017)
Svar:
Siden dette er en spørsmålsside for fuglespørsmål, er ikke fisk de dyrene vi som svarer kjenner best. Men dette ser ut til å være enten rødspette eller sandflyndre (rødspettene MÅ ikke alltid ha de tydelige røde flekkene).
Roar Solheim (13.07.2017)
andunger
Hei!
Vi har 6 andunger som er på tur å klekke i en rugemaskin. Vi fikk litt panikk og må dobbelsjekke hva gjør vi? Skal de være avgrenset fra de store endene? Kan vi stenge inne en stor and sammen med de? hva spiser de?
G. (10.07.2017)
Svar:
Håper dette ikke er ville ender, for de har dere ikke lov til å ta inn og klekke. Tamender må dere spørre burfuglfolk om.
Roar Solheim (13.07.2017)
Kattugle
Kom over ei kattugle(ikkje unge iår) som har ei sterkt skadd vinge. Eg har fanga ho og oppbevarer ho i bur. Finns det eksperter i mitt området som kan vurdere skadeomfanget? Ho verkar svak og ingen matlyst.
Mvh Joar Losnegard, Fjellgardsvegen 86, 5414 Stord i Hordaland
N.N (10.07.2017)
Svar:
Prøv å få tak i Jan Rabben på Stord. Han er fuglekjenner og naturfotograf.
Roar Solheim (13.07.2017)
Måseunge
Hei. Vi har nå tatt vare på en måseunge i ca 16 dager. Nå er den så stor at vi har ordnet et bur ute på verandaen vår. Når må den slippes løs? Når er den flyvedyktig? Den har litt vondt i det ene beinet og ligger mest på magen, og er ustø når den prøver å stå .Er det normalt?
J.L. (10.07.2017)
Svar:
Denne ser dessverre ikke frisk ut. Spørsmålet er om den har fått riktig for. Kattemat, fisk og næringsrik kost er påkrevet. Denne er nok ikke flyveklar før om minst 4 uker.
Roar Solheim (13.07.2017)
aggresive måker
hei
bor midt i oslo og har egen takterasse på 6o kvm har ikke registrert at måker har tilhold her og ingen måkeskit
det er en hel del måker rundt omkring i luft og på tak går ofte mange dager mellom hver gang at jeg er på takterassen
nå har en måke (er vel to) som ser ut til mest å sitte på taket av nabohuset begynt å "angripe" og skrike når jeg er på takterassen..tenkte først at de kunne ha reir her men har sjekket mulige og umulige plasser uten å kunne finne noe har heller ikke sett at de aktuelle måker noen gang har landet på terassen eller nært ( på terasse hos naboen) så synes dette er veldig merkelig
hva kan årsaken være?
N.N (11.07.2017)
Svar:
Selv om du ikke klarer å se selve reiret, så er det nok sannsynlig at de har unge(r) i nærheten. Ellers er det ingen grunn til at de skal oppføre seg aggressivt.
Roar Solheim (13.07.2017)
Grønnfink
Har i løpet av en uke funnet 3 døde grønnfink ved fuglebrettet på Maurset /Hardangervidda. Har stoppet foring, tatt ned brettene, skurt dem og malt. Er fugledøden tegn på sykdom?
C.H.A. (11.07.2017)
Svar:
Det KAN det være. Grønnfink kan rammes av salmonella, og en sykdom som kalles gulknop. Denne tok livet av mange grønnfink for noen år siden.
Roar Solheim (13.07.2017)
Stor kråkefllokk
Hei! Har fulgt med på en stor samling kråker (80-100 stk.), som i et par timer nå har "pendlet" mellom den samme høyspentmasten og det samme treet. De støyer i luften, men er stille når de sitter.
Husker å ha sett store flokker på høsten/ vinteren, men ikke midt i juli? Er det bare tilfeldig?
A. (11.07.2017)
Svar:
Ja, det tror jeg. Kan i alle fall ikke gi deg noen forklaring på din observasjon.
Roar Solheim (13.07.2017)
Måker
Hei
Er det slik at måker har trukket fra havet og mer inn mot byene, grunnet matmangel i havet? Bor i en kystby (tønsberg) og hver vår/sommer er det alltid måkeunger overalt, er dette bærekraftig for måkene? de virker så sårbare når de løper rundt midt i byen, veldig lett offer for katter, trafikk og dyrehatere. Er måkene generelt bestandmessig på vei nedover? og hvilke måkearter er vanligst i byen, og synker de også i bestand? Håper du klarer du å svare på alle spørsmål for dette er viktig kunnskap! :)
M. (13.07.2017)
Svar:
Det er fiskemåkene som i økende grad har funnet ut at det kan lønne seg å hekke på hustak. Selv om måkeungene kan bli påkjørt eller tatt av katter osv, så har de likevel større hekkesuksess enn når de hekker på bakken. Dette fordi rødrev og mink ikke kommer til og kan spise egg eller unger. Det er altså ikke matmangel som fører til utviklingen, men økt hekkesuksess.
Roar Solheim (13.07.2017)
Måker
Heisann!
Vi har en måke her på jobben, som har en skadet fot som vi derfor er begynt å kaste litt kjeksbiter til. Kan dette være farlig for den? Og den har også begynt i det siste og komme helt bort til oss når vi er ute og bare lage en pipelyd og løfte på hodet, istedenfor det typiske måke skriket. Spør den etter mat da, når den bare lager dette lille pipet?
K. (12.07.2017)
Svar:
Ja, pipingen er nok en tiggelyd. Spørsmålet er om dette er en eldre måke, eller en voksen unge. I siste tilfelle vil det være naturlig at den lager slike tiggelyder. Det er ikke farlig at dere forer den.
Roar Solheim (13.07.2017)
Uønskede duer
Jeg bor i toppetg. i ei blokk. I likhet med meg er duene veldig glad i min balkong. Hvordan kan jeg bli kvitt uønsket besøk?
B.S. (12.07.2017)
Svar:
Har dessverre ikke noen gode løsninger for å holde duer vekk, annet enn å sperre av områder med nett (og det er kanskje ikke så veldig ønskelig over en balkong).
Roar Solheim (13.07.2017)
Observasjon av hauk
Hei
Padlet på Seutelva ved Fredrikstad i dag, og over oss svevde en tydelig grå rovfugl, sannsynligvis hauk. Tydelig mørkt parti ytterst på hver vinge.
(Sett underside). Hvilken hauk kan det være??
S.H. (12.07.2017)
Svar:
Du kan ha sett en sivhauk hann - det er nok den mest sannsynlige arten på stedet.
Roar Solheim (13.07.2017)
Taksvalereir
Bygger taksvalene opp nye reir for hvert år, eller bruker svalene de gamle år etter år?
J.G. (13.07.2017)
Svar:
Dersom reiret ikke har falt ned, så kan de benytte og utbedre på et gammelt reir. Men ofte faller taksvalereirene ned i løpet av vinteren, siden de er sammenkittet jord og leire.
Roar Solheim (13.07.2017)
Hva sort fugl er dette?
Ikke det aller beste bilde.
E. (13.07.2017)
Svar:
Bildet er veldig mørkt, men det må likevel dreie seg om en tornsanger.
Roar Solheim (13.07.2017)
Overforing
Hei, vi river et tak som desverre hadde en svale unge under seg og vi kunne ikke omplassere den, dersom jeg tror jeg har overfor den hVa skal jeg gjøre?
N.N (13.07.2017)
Svar:
Dette høres ut som en tårnseilerunge. Den kan fores opp, men da må du søke på engelsk: "food for swifts" og se hva du får opp.
Roar Solheim (13.07.2017)
Hva slags fugl er dette ?
Hei , lurer så veldig på hva slags fugel som har laget reir her bak ved Garagen . Hadde ett Ifjor også på hjørnekasse på huset vårt . Mvh Linn marie
L.M. (09.07.2017)
Svar:
Litt vanskelig bilde, men mistenker at dette er unger av gråfluesnapper.
Roar Solheim (13.07.2017)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette som kolliderte med vinduet vårt her i Sandefjord? Den kom seg heldigvis ganske fort.
M. (09.07.2017)
Svar:
Dette er en vendehals. Fint at den kom til hektene igjen.
Roar Solheim (13.07.2017)
Hatt en måke i 2uker nå.
Finner den seg tilrette hvis jeg setter den ut blant andre måker.
N.N (10.07.2017)
Svar:
Dessverre ikke lett å si... Du kan ikke annet enn å prøve.
Roar Solheim (13.07.2017)
Hva er dette?
Hvilken fugl skal dette bli? Synes det likner mest på en vaktler, men er vel ikke så sannsynlig.. Fant ved våtmark/kulturlandskap.
N.N (10.07.2017)
Svar:
Foto mangler, ikke mulig å gi deg noe svar her...
Roar Solheim (13.07.2017)
Hakkemerker fra tretåspett?
Hei. Jeg har aldri lagt merke til dette før, men har fått det for meg at dette må være disse hakkemerkene fra tretåspett som den lager for å få tak i sevje. Eller tar jeg feil?
På forhånd takk for svar. Jeg vil også benytte anledningen til å skryte av dere. Spør en ornitolog er til stor hjelp for oss som ikke helt vet, men gjerne vil vite. :-)
F.L. (09.07.2017)
Svar:
Ja, dette er veldig markante ringinger etter tretåspett. Det er ikke ofte en ser dem så markert som her.
Roar Solheim (13.07.2017)
Er dette en steinskvett?
N.N (09.07.2017)
Svar:
Ja, det stemmer.
Roar Solheim (13.07.2017)
Flytte et rede
Trenger et råd om fugler. Når jeg kom opp på hytta, viste det seg at en liten familie har okkupert en liten plass under taket. Her har de bygget rede og lagt fire egg. En stille og fredelig plass, helt til vi kom. Nå står eggene alene stort sett hele dagen, foreldrene tør ikke å være der når vi er ute. Spørsmålet er, skal jeg flytte redet så de kan kan være i fred?
E.W.A. (10.07.2017)
Svar:
Dette er et gråfluesnapper rede. Nei, du må ikke prøve å flytte det, DA vil i alle fall fuglene forlate redet. Det KAN hende at de etter hvert vil godta at dere er der, og fortsette rugingen. Går det galt, så er det ikke mye dere kan gjøre, dessverre.
Roar Solheim (13.07.2017)
En usikker fugleobservasjon en sen sommerkveld.
Hei, jeg og familien var ute på tur i helga og observerte en fugl som sannsynligvis var litt større enn en trost. Fuglen fløy rett over tretoppene i en stor sirkel, i en bølgebevegelse, dvs den fløy ikke i konstant høyde, men fløy rolig opp og ned i sirkel. Den hadde en lang stjert og slanke spisse vinger. Mens fuglen fløy slik i ring hadde den en fin fuglesang, men dessverre vanskelig å gjengi denne... Vi klarte ikke å observere noen fargekjennetegn for avstanden var for stor, og lyset noe begrenset. Terrenget den ble observert i er myrterreng men en del furu og bjørk. Høyde ca 550moh, Midtre Gauldal Kommune i Sør Trøndelag. Tidspunktet var ca kl 16.
G.W. (10.07.2017)
Svar:
Klarer dessverre ikke å finne ut hva dere kan ha sett ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (13.07.2017)
Sidensvanser
Hvor i allverden blir sidensvansene hen om sommeren på sørlandet?
Ser jo i tusenvis på høsten rundt.
Er sidensvanser en truet art?
S.O. (10.07.2017)
Svar:
De er vintergjester her. Om sommeren hekker de i nordlige barskoger. De er funnet hekkende så langt sør som i Hedmark, men ellers må du til de nordlige barskogene i Skandinavia for å finne sidensvanser om sommeren.
Roar Solheim (13.07.2017)
bergand?
var i Hornborgarsjøen i april. dette bildet er et utklipp av et bilde jeg tok av noen hettemåker. i bakgrunn så jeg at det svømte taffelender. de to endene helt til høyre er toppender og den foran er en taffeland. er anden oppe til venstre en bergand hann?
N.N (11.07.2017)
Svar:
Her henger ikke noe bilde med, så det er umulig å gi deg noe svar....
Roar Solheim (13.07.2017)
Fugl på vestlandet, observert én gang
Gikk på "vidden" i Bergen og så en fugl jeg ikke finner bilde av på nettet.
Jeg har bare sett den én gang.
Den har et skarp og kort en- tones rop.
Den var svart/ hvit med markante overganger (også grå parti).
Hodet var svart og det gikk en smal svart stripe fra hode og nedover brystet.
Ellers husker jeg dessverre ikke så mye: tror vingene/ stjert var svarte og det var grå partier utenom brystet.
Den var kanskje på størrelse med en terne (ikke større), men den hadde en mer "rank/ oppreist" holdning og lang nakke.
M.V. (12.07.2017)
Svar:
Kan dette dreie seg om de klagende varselfløytene fra en heilo?
Roar Solheim (13.07.2017)