Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 26 578 til 26 602 av totalt 49 924 spørsmål «forrige neste»
Fjær fra hvilken fugl? Svaberg, kyst og skog
Hei!
Hvilken fugl kan denne fjæren stamme fra? Funnet i Halden, juli, ved sjøen, ved liten blandingsskog, svaberg og hytter.
:)
M. (18.07.2017)
Svar:
Denne klarer jeg ikke å artsbestemme uten å holde den i fingrene. Mønsteret kan stemme med rugde, tårnfalk og kanskje jordugle, men struktur og mykhet avgjør også ved en artsbestemmelse - derfor fingerfølelsen nødvendig i tillegg.
Roar Solheim (18.07.2017)
Heipiplerke?
Er dette en heipiplerke? Sett i fjellet på 1000 meters høyde.
J.A.S. (18.07.2017)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en heipiplerke (bildet er litt lyst og kornete).
Roar Solheim (18.07.2017)
Småfugl
Hva er dette slags fugl?
N.N (18.07.2017)
Svar:
Dette er en ungfugl av dompap - mangler mørk hette på hodet.
Roar Solheim (18.07.2017)
Hva slags fugl er dette og hvorfor så tam?
Denne fuglen satte seg ned rett ved meg, knapt en meter, og ble sittende selv om jeg beveget meg og kom nærmere. Jeg lurte på om den var skadet, men den fløy noen meter vekk da jeg kom for nær. Hva slags fugl er det? Og er det noe som forklarer oppførselen? Bildet er tatt i dag på Bømlo, Hordaland.
P.A.G. (18.07.2017)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper, og måten den sitter og bruser opp fjærene på, tyder på at den er syk eller uvel. Den KAN ha fått hjernerystelse etter et møte med et vindu, og da vil den kunne komme seg etter en hvilepause (opptil et par timer).
Roar Solheim (18.07.2017)
Hvilken fugl er dette?
Observert på Ekkerøya Øst for Vadsø 30 juni.
Er det en tyvjo?
S.E. (18.07.2017)
Svar:
Dette er en mørk tyvjo.
Roar Solheim (18.07.2017)
Kråkeunge på besøk
Hei! Vi har den siste uken hatt besøk av en kråkeunge (vi TROR det er en kråkeunge, han er ca. like stor som en voksen kråke, men på brystet er fjærene mer "dunete", og han er ikke veldig flink å fly og hopper derfor mye på bakken). Han kommer til huset vårt hver dag og er veldig nysgjerrig på hva vi styrer med og er såpass tam at vi kan mate han fra hånden. Jeg lurer da på to ting. Hva bør vi fore han med? Hittil har han fått litt grove rundstykker og litt pølsebiter, men er det bedre å f.eks gi han havregryn? Videre lurer jeg på om vi burde lage til noe slags lite hus til han som han kan sove i der han er trygg for nabolagets katter, eller burde vi la han klare seg selv?
N.N (18.07.2017)
Svar:
Kattemat på boks inneholder bra med næring for en kråkeunge. Bare brød- og kornmat kan bli noe ensformig. Hvis fuglen hopper omkring på egen hånd bør den omtrent være klar til å kunne fly selv, så det beste kan nok være å la den klare seg ute selv - da er det også lettere når den skal klare seg på egen hånd etter hvert.
Roar Solheim (18.07.2017)
kråkeunge dårlig å fly
denne fallt ut av redet før de andre ungene, ble tatt hånd om av naboene, nå vandrer den mellom flere naboer, den flyr veldig dårlig, må fortsatt mates, har den noen muligheter, hvordan bør dette håndteres, burde kanskje ikke blitt tatt hånd om, men det ble nå gjort, kan ikke bare la den sulte heller,
M.H. (17.07.2017)
Svar:
Ja, den kan nok klare seg hvis den fores til den er flyveklar og selvstendig - det kan ennå ta noen uker.
Roar Solheim (18.07.2017)
Svartsvan
Hei, vi så en svartsvan på Senja i Troms i går, og jeg lurer på om jeg burde informere noen om dette.
R.S. (17.07.2017)
Svar:
Du kan kontakte Statens Naturoppsyn lokalt.
Roar Solheim (18.07.2017)
Redekasse Tårnfalk Falco tinnunculus
Det ble suksess med tårnfalkasse med innvendige mål B x D x H = 34 x 37 x 36 cm. Fem egg, fem unger, store og sterke. En fin opplevelse.
G.I.I. (18.07.2017)
Svar:
Det var morsomt. Flott bilde også av ungene i kasseåpningen!
Roar Solheim (18.07.2017)
Mating av småfugl
Kan jeg gi fuglene havregryn?
A.B. (17.07.2017)
Svar:
Ja, det er såvidt vi kjenner til ikke noe problem.
Roar Solheim (17.07.2017)
Hvilken fugl er dette?
Vi var ute å gikk tur på fjellet (Osen i Åmot kommune), og kom over denne døde fuglen. Den har helt hvite ben som ser ut som sammensatte ringer, og grå klør. Nebbet var grått. Hvilken fugl er dette? Har den noen naturlige fiender som kan ha skadet den?
L. (17.07.2017)
Svar:
Dette er ei røy (storfugl hunn). Det er dessverre ikke mulig ut i fra bildet å se hva som kan ha hendt med den. Den er neppe tatt av rovpattedyr eller en rovfugl, for da ville den ha vært spist.
Roar Solheim (17.07.2017)
sommerfugl
Hva heter de sommerfuglene som er oransje og svart?
L.M. (17.07.2017)
Svar:
Det er det en lang rekke arter som er, så her er det umulig å gi deg noe svar, dessverre...
Roar Solheim (17.07.2017)
Fugler og sneglegift
Hei, dette er nok en observasjon som andre har hatt, nemlig at fugler spiser sneglegift. Jeg har hatt hage og brukt sneglegift i flere år, men aldri, før i sommer opplevd at kråker, skjærer og måker spiser opp sneglegiften. Ikke nok med det- de vandaliserer planter og spirer også i samme rennet!De hadde fest på en georgine jeg reddet opp fra bakken til terrassen- neste dag var den totalt smadret! Det virker ikke som om fuglene får det minste vondt i magen en gang! Ser ut for at jeg må velge mellom skjærer og snegler. Det blir som å velge mellom pest eller kolera- her ei natt våknet jeg med to velvoksne snegler OPPI senga! Lurer på om jeg må anskaffe moskusender?
I.G. (17.07.2017)
Svar:
Det går an å legge ut sneglegift slik at bare sneglene og ikke fuglene får tak i den. Se høstnummeret av Fuglevenn-bladet for 2015: http://www.fuglevennen.no/innsendt/oppslag/1420/5888a45fcefde/fuglevh2015ld.pdf
side 24 - der finner du beskrivelse av hva du kan gjøre.Roar Solheim (17.07.2017)
Fuglemat i sommer
Hva gjør vi?
Vi gir fuglene i hagen veldig mye mat. Kjøper 25 kilos sekker med avskallet solsikkefrø som de spiser opp i løpet av en måned. Dertil kjøper jeg billige kneippbrød og billig mysli som vi legger ut på plenen. Nå har vi sikkert 50 spurver, massevis av kjøttmeis, blåmeis, noen grønnsisiker og en flaggspett. Dertil skjærer, kaier og gråmåker. Et yrende fugleliv. Men hva skjer når vi reiser på ferie? Sulter de ihjel? Vi er litt bekymret.
A.K. (17.07.2017)
Svar:
Nei, det gjør de ikke. Fuglene er tilpasset at mat kan forsvinne, og finner mat på andre steder. Mat i naturen er en ressurs i konstant endring.
Roar Solheim (17.07.2017)
Rovfugl
Vi gikk en tur på fjellet på Skeikampen i går da vi fikk øye på en stor rovfugl. den fløy litt sammen med en fugleunge også, så det virker som det er et rede på toppen av fjellet. Hva slags rovfugl er dette?
T. (17.07.2017)
Svar:
Dette er en fjellvåk. Men den fløy neppe sammen med en unge, derimot kan det hende at en annen fugl (f. eks. tårnfalk) mobbet den voksne fjellvåken.
Roar Solheim (17.07.2017)
Hvilken liten fugl er dette?
N.N (17.07.2017)
Svar:
Dette ser ut til å være en løvsanger.
Roar Solheim (17.07.2017)
Fiskeørn og avstand til helikoptertransport
Har et spørsmål til planlagt helikoptertransport nær fiskeørnreir i august. Transporten er planlagt utført i første havdel av august, 2-3 løft, og med avstand til fiskeørnreiret på minst 1 km (kjører omvei rundt lokaliteten). Ingen transport over reiret. Er dette "innafor" det som er akseptabelt? Vi vet at ørneungene begynner å planlegge "avgang" fra reiret på denne tida, og at de er mye i lufta. Reirlokaliteten ligger på ei lita øy, og de er erfaringsmessig ikke veldig vare for forstyrrelser fra folk til fots eller i båt/kano.
H. (17.07.2017)
Svar:
Dette høres i utgangspunktet ikke problematisk ut for meg. Helikopteret passerer på langt hold, og en slik passering skjer forholdsvis raskt. Det er helst når de voksne ruger eller varmer små unger at en avskremming fra reiret kunne være problematisk hvis fuglene må holde seg borte lenge, men når det skjer så sent at det er store unger, så skulle ikke dette ha noen negativ effekt på fuglene.
Roar Solheim (17.07.2017)
Hva slags fugleunge? Hauk eller ørn?
Hei,
Familien har vært på ferie hos foreldrene mine på Helgerød i Sandefjord. I skogen bak huset er det reir i ei gammel furu. Ut av reiret kom denne fuglungen. Den hadde kallelyder nesten som et kra-kra. Den fløy/svevde i lengre og lengre sirkler ut i fra rede fra dag til dag, og sist fredag satt den plutselig på plenen. Den var ganske svær.. "Frokostbordkomiteen" holder en knapp på hønsehauk, men når vi ser på bildene på nytt så blir vi litt i tvil. Kan dere hjelpe?
M.F...P.I.F. (17.07.2017)
Svar:
Dette er en musvåk ungfugl. Artig at dere har hatt dem hekkende så nær.
Roar Solheim (17.07.2017)
ørn/falk og lys
Reagerer ørner/falker negativt på eit spesielt lys, innen for ein viss bølgelengde?
Ø.M.B. (17.07.2017)
Svar:
Det har jeg aldri hørt noe om, og blir dermed også nysgjerrig på hva som er grunnlaget for at du spør om nettopp dette?
Roar Solheim (17.07.2017)
småfugler
Jeg bor i et villaområde i kanten av skauen. Har glede av småfuglene, særlig i et stort furutre. Følger litt med, men driver ikke med systematisk observasjon. Fredag morgen så jeg mange fugler i furua, som vanlig, telte 6 forskjellige arter. Etter det har det vært tomt for fugler, og det virker som at det gjelder hele området. Nabo kappet trær fra og med tirsdag, kan det være årsaken? Hvor er de?
K.S. (17.07.2017)
Svar:
Slike enkeltfunn er det som regel dessverre ikke mulig å gi noe svar på, fordi det kan være rene tilfeldigheter som gjør at fuglene plutselig ikke dukker opp på en forplass.
Roar Solheim (17.07.2017)
Måkeunge?
Vis a vi min leilifhet har jeg opservert en stor fugl som ikke klarer å fly. Den har vært på taket der i mange dager. Ligger mye, men står av og til opp, pusser ene vingen og prøver av og til å flakse. For et par dager siden kom det en maken fugl der Så ut som den prøvde å få den på vingene. Det var et utrolig opplevelse. Men dagen etter var den vekk. Det som ikke er vekk, er to voksne måker. Trodde først at de bare ventet på at den andre skulle dø, få noe å spise. Men nå lurer jeg på om det kan være ungen deres. Den er noe mindre enn måkene og er brunspettete. Har aldri før sett en måkeunge, men når jeg ser på bilder her, er det mulig at det er slik det er. I så fall, hvor lenge er det før ungene skifter ham? Synes så synd på denne stakkaren. Har ikke sett at den er blitt matet.
Takknemlig for svar?
Med vennlig hilsen Bjørg Haarseth.
B.H. (16.07.2017)
Svar:
Dette høres ut som et par takhekkende fiskemåker. Fiskemåkeungene har sin ungfugldrakt helt til neste sommer.
Roar Solheim (17.07.2017)
Trane?
Var ute og kjørte og plutselig kom det en trane? spankulerende over veien. Stoppet opp, det samme gjorde fuglen. Så at det sto igjen en på andre siden av bilen, sammen med en dunete unge.
Stor fugl, som på halsen hadde en "ring" tydelig i fjæra. Ungen var brunlig med spetter
M. (16.07.2017)
Svar:
Ja, du kan ha sett en tranefamilie...
Roar Solheim (17.07.2017)
Hva er dette?
Denne trippet rundt på en grusvei på fjellet i Stryn. Er det gråspurv?
J.A.S. (16.07.2017)
Svar:
Noe uklart bilde, men det ser ut til å være en bergirisk.
Roar Solheim (17.07.2017)
Svart liten kråkefugl i Alpene
Var nettopp en tur i Alpene og observerte ganske ofte svarte kråkefugler på størrelse med kaie. Hvilken art er ?
R. (16.07.2017)
Svar:
Det kan ha vært alpekaie (den har gult nbb). Alpekråke er svart med rødt nebb.
Roar Solheim (16.07.2017)
Fant denne i Oslo
Fant fuglen fredag 14.07.2017 her i Oslo i Casparis gate.
Aldri sett sånn fugl før i byen. Norsk art?
Z. (16.07.2017)
Svar:
Dette er restene av en ung strandsnipe, unge av i år.
Roar Solheim (16.07.2017)