Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 26 947 til 26 971 av totalt 50 312 spørsmål «forrige neste»
Havørn med blå ring?
Hei,det kan se ut som om det er en blå ring på venstre ben.
Sier det noe om fuglen, eller må man ha mer info (tall)?
M. (20.07.2017)
Svar:
Send bildet til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum. Fargeringen kan kanskje si noe om land eller årstall når fuglen ble merket.
Roar Solheim (20.07.2017)
Hjelp!
Har hatt denne karen på besøk i heile dag. Den fløy i vinduet, og har vert til og fra siden det. Nå er den mye lyd i, men den vil ikkje fly av sted. Den har hatt tilgang på vann og smuler/frø, men viser ingen interesse. Hva skal jeg gjøre med den?
N.N (20.07.2017)
Svar:
Ikke helt lett å se hva slags art dette er - kanskje en ung sisik/irisk (altså en finkefugl). Hold den i hus til i morgen tidlig og se om den da er klar til å fly.
Roar Solheim (20.07.2017)
Hva slags fugl så jeg?
Så noe som lignet på en Skjære,men den var gul på brystet (og der hvor skjæra vanligvis er hvit).
G.T. (20.07.2017)
Svar:
Det finnes noen skjærer med misfarge (bl. a. er det ett individ på Stavangerkanten som er rosa der de ellers skal være hvite), så det kan være en slik skjære.
Roar Solheim (20.07.2017)
Skjæreunge
Hei. Fant en det jeg vil tro er en litt voksen skjærunge som hoppet rundt i hagebeddet mitt idag. Da jeg har katt og det er flere andre katter i området bestemte jeg meg for å fange den og ha den i et bur med tilgang til mat og vann.
Men hva skal jeg nå gjøre videre? Den kan ikke fly, bare hopper rundt. Jeg vil ikke slippe den ut så katter kan ta den heller.
H. (20.07.2017)
Svar:
Det går kanskje 1-2 uker før denne flyr godt, og den er avhengig av foring enda noen uker før den eventuelt kan klare å finne mat på egen hånd.
Roar Solheim (20.07.2017)
Hvilken fugel er dette?
Jeg tror dette er lappspove eller svarthalespove, men er ikke sikker. Bildet er tatt på Karmøy tirsdag 18. juli (forgårs).
S.L. (20.07.2017)
Svar:
Dette er lappspover. De har nmok mislykkes med hekkingen og har allerede startet trekket mot syd.
Roar Solheim (20.07.2017)
Fugleunger med døde søsken
Hei! I forbindelse med at pappa skulle male huset fant han et rede han trodde var tomt og kastet det ned på bakken. Det viste seg at det var fire små fugleunger i redet! Det er bare to som overlevde, men vet ikke hvor mye skade de evt kan ha pådratt seg. De puster, men beveger ikke stort på seg. Har ikke tatt på fuglen, men har tatt på redet. Hva bør jeg gjøre??
K. (20.07.2017)
Svar:
Dette er et rede med gråfluesnapperunger som hopper ut i løpet av et par dager. Det beste er å legge reiret tilbake der det var, og la ungene hoppe ut naturlig. Så kan dere fjerne reiret etterpå.
Roar Solheim (20.07.2017)
Spurvehauk
Vi har hatt spurvehaukhekking i ett granholt i mange år.
Men ingen hekking iår dessverre.....
Ser forresten lite spurvehauker fortiden.
Har bestanden gått tilbake?
Bruker hauken aldri samme reiret?
Er mange gamle reir i dette granholtet fra tidligere.
Vi bor i Søgne
T.E.T. (20.07.2017)
Svar:
Jeg tror spurvehauk ofte kan bruke opp igjen gamle reir, men de kan også flytte på seg, slik hønsehauken og mange andre rovfugler også kan. Det er ikke noen informasjon som tyder på at spurvehaukene har avtatt i antall, så det er nok tilfeldig at fuglene ikke hekker i det gamle reiret nær dere i år.
Roar Solheim (20.07.2017)
Spørsmål:
Når en av parene dør finner den nålevende finne seg ny make ?
N.N (20.07.2017)
Svar:
Som regel gjør alle fugler det.
Roar Solheim (20.07.2017)
Måkunge falt ned fra tak.
Jeg har følgt med på et par med tre unger. Den ene sitter ved bygningen. Piper. Er det noe jeg kan gjøre
C.G. (20.07.2017)
Svar:
Nei. La måkene være for seg selv, og la de voksne måkene håndtere situasjonen.
Roar Solheim (20.07.2017)
Rovfugl på Røros
Hei! Jeg var forleden dag på en kort skogtur utenfor Røros. Vi gikk en sti langs bunnen av en liten dal, med stup på den ene siden. Da vi rundet en sving hørte vi hissige, gjentatte fugleskrik, og vi fikk ganske snart se en nokså stor rovfugl sitte på toppen av stupet. Den fløy noen korte runder (tydelig falke-profil på vingene, altså spisse), men returnerte fort til utgangspunktet. Den sluttet ikke å varsle før vi var godt forbi stedet der den satt. Vi gikk i dalbunnen, på motsatt side ift. der fuglen satt, nokså langt unna, men den likte oss ikke. Vi oppfattet det som at den hekket, siden den virket så aggressiv. Jeg tok det vedlagte bildet (sterk zoom, så noe begrenset kvalitet). Etter fugleboka å dømme (både låt, størrelse og fjærdrakt virker riktig) tenker jeg at dette må være en vandrefalk. Kan det stemme? Er det kjent at disse hekker i Rørostraktene?
T.R. (19.07.2017)
Svar:
Bildet er såpass blast at en kan bli i tvil om dette kan være en jaktfalk, men det ser mest ut til å være en voksen vandrefalk. Vandrefalken har økt sin utbredelse over hele Norge siden den begynte å ta seg opp igjen på slutten av 1980-tallet, og det er derfor ikke noe uventet om den hekker ved Røros.kanten i dag.
Roar Solheim (20.07.2017)
Forlater ikke sin døde venn
En måke forlater ikke sin døde venn. Sittet ved siden av den i to døgn nå. Hva gjør jeg? Kan jeg gjøre noe? :(
I. (19.07.2017)
Svar:
Du skal eller trenger ikke å gjøre noen ting - la måkene være for seg selv, og bare observer hva som skjer.
Roar Solheim (20.07.2017)
Hva slags fugl er dette?
Hei! Fant denne på terrassen, har en overivrig jeger i hus, men var imponert over størrelsen.
Hva slags fugl er dette? Ganske langt, mørkt nebb.
I. (20.07.2017)
Svar:
Dette er en ungfugl av stær.
Roar Solheim (20.07.2017)
Hemsila i Hemsedal
Hei
Jeg antar at dette er knoppand, stemmer det?
Oppførte seg veldig rart, som en tam fugl.
Traff på den under en fisketur i Hemsila i Hemsedal.
N.N (19.07.2017)
Svar:
Dette er en rømt moskusand. Dessverre kryr det av slike rømlinger rundt omkring.
Roar Solheim (19.07.2017)
Spørsmål:
Lurer på hva denne fuglen heter. Bildet er tatt i dag på Slettefjell 1400 moh i Vang i Valdres
I.A.N. (19.07.2017)
Svar:
Dette er en ungfugl av fjell-lerke.
Roar Solheim (19.07.2017)
Ligner nøtteskrike
Men halen ser brun ut, ikke svart. Uten blått felt (?) og med rødt felt under vingene. Muligens noe større enn nøtteskrike. 750 MOH. Ved Brumunddal
S.S. (19.07.2017)
Svar:
Sjekk om du kan ha sett lavskrike.
Roar Solheim (19.07.2017)
Syk andunge
Vi har observert en syk andunge ved Nordre Håøya i Oslofjorden. Den er ikke utviklet som sine søsken og har noe som ligner en svulst/pose under hodet/ nebbet. Hva gjør man med slike tilfeller?
M.H. (19.07.2017)
Svar:
Dette er en grågås ungfugl. Kontakt friluftsetaten i Oslo kommune.
Roar Solheim (19.07.2017)
Hva slags fugl er dette.
Observerte denne nær hytta i fjellet nær Størem, SørTrøndelag i dag. Den fløy av sted i rasende fart, og ble forfulgt av to kråker. Er det en tårnfalk?
H.B. (19.07.2017)
Svar:
Dette er en tårnfalk hann.
Roar Solheim (19.07.2017)
Vinge henger ned på kjøttmeis.
En kjøttmeis skadet vingen idet han fløy mot vindu. Vingen henger ned ved "skulder" og han kunne ikke fly. Vi tok fuglen inn og nå etter en uke henger fremdeles vingen ned men han kan fly noe. Han kvitterer mye og spiser godt og er meget aktiv og tydelig nysgjerrig , hopper rundt omkring, kommer å setter seg på bordet når vi spiser, undersøker alt mulig og flyr litt rundt i stua og retunerer til sin faste plass på noen grener, stubbe vi tok inn i stua :).
Når er det trygt for fuglen å slippes ut igjen? Han kan nå fly litt rundt i stua men vanskelig å vite om det er godt nok spesielt siden vingen enda henger ned. Hvor lang tid tar det for en vinge å bli bra?
S.B. (19.07.2017)
Svar:
Dette høres ut som en muskelstrekk/skade, og kanskje ikke brudd i en knokkel, men vanskelig å si uten å ha sett fuglen. Det høres ut til å gå i riktig retning, så dersom fuglen holdes ca 1 uke til, burde den kanskje være OK til å kunne slippes. Du må egentlig se hvor bra den flyr innendørs, bl. a. om den er i stand til å fly raskt rett opp (fra gulv til tak), eller om flyvingen mer er seilende rett fram. En meis skal kunne manøvrere godt for f. eks. å slippe unna en spurvehauk. Men hvis det ser noenlunde OK ut om ca 1 uke, er det nok best å slippe fuglen fri da.Selv om vingen henger, kan fuglen klare seg hvis den flyr OK. Mange fugler som finner mat på bakken, kan overleve f. eks. et vingebrudd (som gror etter 2-3 uker) mens de hopper på bakken, og så komme seg fint igjen.
Roar Solheim (19.07.2017)
Forlatt andunge
Hei vi er på padletur i Telemarkskanalen. Her sitter en forlatt andunge. Uvisst art. Hva gjør vi? Den er bitre liten, og flukter ikke når vi padler bort til den.
M.A. (18.07.2017)
Svar:
La den være. Det er større sjanse for at den klarer seg alene, eller at dens mor er ett eller annet sted, enn at dere skal klare å fostre den opp.
Roar Solheim (18.07.2017)
Fjær fra hvilken fugl? Svaberg, kyst og skog
Hei!
Hvilken fugl kan denne fjæren stamme fra? Funnet i Halden, juli, ved sjøen, ved liten blandingsskog, svaberg og hytter.
:)
M. (18.07.2017)
Svar:
Denne klarer jeg ikke å artsbestemme uten å holde den i fingrene. Mønsteret kan stemme med rugde, tårnfalk og kanskje jordugle, men struktur og mykhet avgjør også ved en artsbestemmelse - derfor fingerfølelsen nødvendig i tillegg.
Roar Solheim (18.07.2017)
Heipiplerke?
Er dette en heipiplerke? Sett i fjellet på 1000 meters høyde.
J.A.S. (18.07.2017)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en heipiplerke (bildet er litt lyst og kornete).
Roar Solheim (18.07.2017)
Småfugl
Hva er dette slags fugl?
N.N (18.07.2017)
Svar:
Dette er en ungfugl av dompap - mangler mørk hette på hodet.
Roar Solheim (18.07.2017)
Hva slags fugl er dette og hvorfor så tam?
Denne fuglen satte seg ned rett ved meg, knapt en meter, og ble sittende selv om jeg beveget meg og kom nærmere. Jeg lurte på om den var skadet, men den fløy noen meter vekk da jeg kom for nær. Hva slags fugl er det? Og er det noe som forklarer oppførselen? Bildet er tatt i dag på Bømlo, Hordaland.
P.A.G. (18.07.2017)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper, og måten den sitter og bruser opp fjærene på, tyder på at den er syk eller uvel. Den KAN ha fått hjernerystelse etter et møte med et vindu, og da vil den kunne komme seg etter en hvilepause (opptil et par timer).
Roar Solheim (18.07.2017)
Hvilken fugl er dette?
Observert på Ekkerøya Øst for Vadsø 30 juni.
Er det en tyvjo?
S.E. (18.07.2017)
Svar:
Dette er en mørk tyvjo.
Roar Solheim (18.07.2017)
Kråkeunge på besøk
Hei! Vi har den siste uken hatt besøk av en kråkeunge (vi TROR det er en kråkeunge, han er ca. like stor som en voksen kråke, men på brystet er fjærene mer "dunete", og han er ikke veldig flink å fly og hopper derfor mye på bakken). Han kommer til huset vårt hver dag og er veldig nysgjerrig på hva vi styrer med og er såpass tam at vi kan mate han fra hånden. Jeg lurer da på to ting. Hva bør vi fore han med? Hittil har han fått litt grove rundstykker og litt pølsebiter, men er det bedre å f.eks gi han havregryn? Videre lurer jeg på om vi burde lage til noe slags lite hus til han som han kan sove i der han er trygg for nabolagets katter, eller burde vi la han klare seg selv?
N.N (18.07.2017)
Svar:
Kattemat på boks inneholder bra med næring for en kråkeunge. Bare brød- og kornmat kan bli noe ensformig. Hvis fuglen hopper omkring på egen hånd bør den omtrent være klar til å kunne fly selv, så det beste kan nok være å la den klare seg ute selv - da er det også lettere når den skal klare seg på egen hånd etter hvert.
Roar Solheim (18.07.2017)