Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 26 463 til 26 487 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl er dette?
Hei, bildet er tatt i Østfold i juli.
B.Ø. (02.08.2017)
Svar:
Dette er en møller, trolig en ungfugl.
Roar Solheim (02.08.2017)
Rovfugl
Kom en rovfugl flygende, nesten seilende med mørk kropp og to gule flekker/ringer ytterst på vingene. Størrelse på musvåk, men ikke fullt så avrundete vinger.
J.G. (02.08.2017)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si sikkert hva dette kan ha vært uten et foto av fuglen.
Roar Solheim (02.08.2017)
Skadet tårn seiler?
Hei vi har funnet en tårn seiler? m istykker slått vinge. Virker ikke knekt. Trolig falt ned av ukjent årsak. Flakset istykker. Har respondert på førstehjelp og overlevd første døgnet. Siden Rødliste art, dyrleger annet som tar på seg dette? Infeksjon trolig største problem. På sikt om fjærfollikkel, vinge brusk skadet varig. Muligheter? Mvh Lise Collett
N.N (02.08.2017)
Svar:
Denne er voksen, og burde kunne komme seg dersom den fores, og hvis vingen ikke har bruddskader. Søk på nettet på "food for swifts", så vil du kunne finne mer informasjon.
Roar Solheim (02.08.2017)
Hønsehauk
Jeg vet at det er en hønsehauk som er ungfugl i området og mener kanskje det er en til. Men spørsmålet er, finnes det voksenfugl i området da?
Q. (02.08.2017)
Svar:
Det gjør det sannsynligvis. Tror ikke hønsehaukungene har blitt helt selvstendige ennå, men ut mot september begynner de nok å streife vekk fra sitt oppvekstområde.
Roar Solheim (02.08.2017)
Hva slags rovfugl er dette?
Hei!
Vi så denne rovfuglen i et fjellområde i Buskerud i midten av juli.Området ligger omtrent 1000 moh, og det var i et område med både skog og myr. Da vi så den komme flygende mot oss kunne det ligne på en måke i form da den fløy med vingene i en spiss omvendt "V". Det var meget kraftig motvind på stedet. Den ga ikke noe lyd fra seg.Et par dager etterpå så vi en Myrhauk hann ikke så langt unna det samme området, men da på/rett over tregrensa (denne fløy ikke med vingene i en "V", men det var ikke vind denne dagen). Kan dette også være en Myrhauk eller er det en annen art? Bildene ble dessverre ikke særlig gode, men håper at de kan vise noen trekk ved fuglen. Takk for hjelpen!
H. (02.08.2017)
Svar:
Dette er en fiskeørn som seiler eller stuper nedover i lufta, derfor holder den vingene svært vinklet.
Roar Solheim (02.08.2017)
Ugler
Hei, hvilke ugler er registrert hekkende på Hadeland? Gran kommune.
hvilke kan jeg " lete " etter der?
takker.
A. (01.08.2017)
Svar:
Vet dessverre ikke konkret hvilke som er funnet hekkende, men du kan garantert se etter kattugle, perleugle, spurveugle, hornugle og neste vår kanskje også lappugle (har hekket to ganger i Oppland så vidt vi kjenner til).
Roar Solheim (01.08.2017)
Måker
N.N (01.08.2017)
Svar:
Dette er ikke et spørsmål!!!
Roar Solheim (01.08.2017)
En fugl krasja på vinduet mitt
N.N (01.08.2017)
Svar:
Og hva var spørsmålet ???
Roar Solheim (01.08.2017)
Perleugle
For et par år siden satte jeg opp en fuglekasse ved vår hytte i Hamarøy beregnet på perleugle som det finnes en del av i dette området. I mai oppdaget jeg til min glede at en perleugle stakk hodet ut av hullet i kassen. Dette gjentok seg et par ganger da jeg besøkte hytta i løpet av våren/ forsommeren. Jeg holdt god avstand til kassen i denne perioden, og forsøkte å opptre varsomt. I løpet av mine besøk på hytta i løpet av sommeren så jeg ikke noe mer til min nabo. For et par dager siden valgte jeg imidlertid å undersøke kassen litt nærmere, og fant tre døde unger. To av dem var ganske store med tydelige tegninger, den tredje var adskillig mindre og var blitt spist av. Mitt spørsmål er: Er årsaken mitt nærvær, og bør jeg flytte kassen lengre unna hytta, eller skyldes dette matmangel.
Mvh
Haavard Lorentzen
N.N (01.08.2017)
Svar:
Ditt nærvær har garantert ikke noe med dette å gjøre. Her har sannsynligvis en eller begge de voksne forsvunnet, kanskje har de blitt tatt av andre rovfugler. Hvis hannen har omkommet eller blitt spist, klarer ikke hunnen både å varme ungene og å jakte for å skaffe dem mat, og da vil ungene dø.
Roar Solheim (01.08.2017)
Foreldreløs måkeunge
Hei
Det er en tilsynelatende foreldreløs måkeunge rett utenfor vinduet der jeg sover. Den piper i ett kjør, stakkars liten.
Jeg lurer på hva som vil være det beste for den?
Det er mange andre måker som bor på taket. Jeg har tidligere i sommer hørt at vaktmesterene hadde tenkt å fjerne noen måkeegg - kan det hende de har fjernet måkeforeldre også?
Siden det er flere måker i området - kan det hende noen av disse tar seg av den foreldreløse måkeungen etterhvert, eller er dette unaturlig adferd for måker?
Bør jeg ta kontakt med vaktmesteren, og be dem fjerne måkeungen?
Bør måkeungen avlives?
Hva er en ornitologsk anbefaling ovenfor etterlatte måkeunger?
Jeg har ikke mulighet til å eventuelt "redde" måkeungen. Med det mener jeg å ta den til meg, gi den husrom, mat, varme og omsorg.
A. (01.08.2017)
Svar:
Hvor sikkert er det at måkeungen er forlatt? Måkeunger piper og tigger om mat ganske ustanselig, selv når foreldrene forer dem regelmessig. Det beste er rett og slett å la måkeunger og andre fugleunger være for seg selv, fordi man oftest risikerer å gjøre mer galt pga feiltolkning av situasjonen.
Roar Solheim (01.08.2017)
Løvsanger?
Er dette en løvsanger?
T.F. (01.08.2017)
Svar:
Ja, dette er høyst sannsynlig en løvsanger (for å være 100% sikker må du enten holde fuglen i hånda eller høre sangen).
Roar Solheim (01.08.2017)
Vevhog
Hva spiser vevhog
S. (01.08.2017)
Svar:
Da må du forklare hva det ER for noe? Aldri hørt dette som navn på noe slags dyr.....
Roar Solheim (01.08.2017)
linerle med kvite halefjør
Me har observert ei/fleire? linerle, antageleg ungfugl, som har kvit halefjør. Har aldri lagt merke til det før. Kan det vera at ho har mista fjører eller det det normalt at det er slik? Eller finnest der variantar som har kvite halefjør?
Reidar Å.Strøm
R.Å.S. (01.08.2017)
Svar:
Linerlene har noen stjertfjær med mye hvitt på, så her er jeg usikker på om det er disse du ser, eller en fugl med mer hvitt på stjertfjærene enn normalt? Det kan nemlig også forekomme, så her er det ikke mulig å gi deg noe mer utfyllende svar uten foto av fuglen(e).
Roar Solheim (01.08.2017)
Hvilken rovfugl
Vi observerte det vi tror er tre unge rovfugler på hytta i helga. Uklart bilde, men er det noen her inne som kan se hvilken fugl det er? De laget en høy bilalarm liknende lyd når de fløy.
T.M. (01.08.2017)
Svar:
Dette er tre ungfugler av dvergfalk, ser det ut til.
Roar Solheim (01.08.2017)
Taksvalekolonier
På Turtagrø (S&Fj) og Haukeliseter (Telemark)turisthytter, begge godt over tregrensa, var det begge steder "masse" taksvaler som hekket under takfremspring på forskjellige bygninger. Klarer taksvalene seg bedre på fjellet enn i lavlandet?
C.B.L. (01.08.2017)
Svar:
Det har vi ikke noe data som kan si noe om, men det er ikke uvanlig at taksvaler hekker både i seterregionen og høyere til fjells.
Roar Solheim (01.08.2017)
Svanebæsj??
Hvordan ser svanebæsjen ut? Ser den ut som andre fuglers bæesj eller ser den ut som hundebæsj??
S. (01.08.2017)
Svar:
Gåselorter er fingertykke, og jeg går ut i fra at svanenes etterlatenskaper ser nokså like ut som gåseskit, men jeg har ikke studert dem direkte.
Roar Solheim (01.08.2017)
Hva er dette?
Dette bildet er tatt i helgen på Vegglifjell ca 900 moh. På FB fle denne bestemt til buskskvett juv, men jeg er fremdeles usikker. Den viste ikke noe hvitt da den fløy og var ganske tillitsfull. (I det minste nok til at jeg fikk løfte kameraet og ta noen bilder) Selv om den ikke hadde full tegning på gumpen mistenker jeg dette å være blåstrupe juv. (Eller noe annet....) Kan du hjelpe?
E.W. (01.08.2017)
Svar:
Dette Er en ung buskskvett.
Roar Solheim (01.08.2017)
Gresshoppesanger / Andøya
Hei. Vi synes vi så (tegningene passet) og hørte gresshoppesanger på Andøya i juli. MEN det passer jo ikke helt når vi leser om fuglens utbredelse og "sjeldenhet". Kan det ha vært en gresshoppesanger? Eller må vi viske ut det krysset i boken vår?
L.L. (01.08.2017)
Svar:
Gresshoppesanger kan nok dukke opp flere steder, men det er vanskelig å si om det er denne dere har sett/hørt uten bilde eller lydopptak av fuglen.
Roar Solheim (01.08.2017)
Hvilken and?
Så denne på Island, Myvatn. Er usikker på art, men sikkert en ungfugl?
Mvh Robert Fredagsvik
R.F. (01.08.2017)
Svar:
Dette er en havelle hunn.
Roar Solheim (01.08.2017)
Er dette en ung grønnspett?
Eller hva slags fugl er det? Den hadde "hakkespettlyd", men er litt usikker på hvilken fugl det er som vi observerte i Gudbrandsdalen for en uke siden.
C. (01.08.2017)
Svar:
Ja, dette er en grønnspett.
Roar Solheim (01.08.2017)
Sanger
Kan dere si hvilken sangful dette er?
Sett på Tromøy - Arendal
T.F. (01.08.2017)
Svar:
Bildet er for mørkt og tatt i vanskelig vinkel til at en kan si noe slik det ser ut her. Ved å åpne det i fotoshop og lysne det, ser det imidlertid mest sannsynlig ut til å kunne være en (ung?) tornsanger.
Roar Solheim (01.08.2017)
Fugler flyr i sirkler
Hei! Jeg er nå i Malta, og har sett en "flokk" med fugler fly rundt og rundt en bygning. Dette har jeg sett to ganger nå, og begynner å lure på hva det kan være. Har sett de flyr i rundt 20 min, før vi ikke hadde tid til å se på de mer.
Jeg vet ikke hva slags fugl det er, men lurer på hvorfor de gjør det.
W. (01.08.2017)
Svar:
Det er faktisk ganske vesentlig å vite hva slags fugleart dette er for å kunne vurdere hva som kan være årsaken til oppførselen.
Roar Solheim (01.08.2017)
Halsbåndparakitt på vei til å etablere seg i Norge?
Jeg traff på en halsbåndparakitt i dag, i Osloområdet. Kjenner jo disse fra andre europeiske byer. Kan det tenkes at de vil kunne etablere seg i Norge også?
C. (01.08.2017)
Svar:
En interessant observasjon. Ja, det er absolutt mulig, siden de har spredt seg så langt nord som til Hamburg. Vi hadde en som ble observert i Fredrikstad for et par år siden, men vi vet ikke om denne fløy fra Tyskland eller var rømt fra fangenskap i Norge. Det er det vanskelig å finne ut av uten å få fanget inn fuglen(e).
Roar Solheim (01.08.2017)
Pigvin
Har pingviner knær?
M. (01.08.2017)
Svar:
Ja. Alle landlevende pattedyr med "normalt" utviklede lemmer, har knær i baklemmene. Det er leddet mellom lårbein og leggbein. Hvaler og seler mangler knær slik landlevende pattedyr har.
Roar Solheim (01.08.2017)
Dueunge i balkongen
Hei!
En dua hadde legget 2 egg i vår blomsterpotte i balkongen. Det ene egget har klekket og fuglen serr ut til å vokse fått mye fjær, dt andre egget klekket aldri. Men nå i det siste ser jeg to andre duer usikker på om den ene er moren som driver å drar i dueungen og den begynner å pipe noe voldsomt, den er ikke fullt voksen enda eller klar til å fly ser det ut som alikevel kommer de tilbake hver dag å prøver å dra i fugleungen, hva er grunn til dette, ser ut som fugleungen ikke liker det og jeg pleier skremme bort disse to duene.
L. (31.07.2017)
Svar:
Vet dessverre ikke hva som kan være grunnen til denne noe uvanlige oppførselen, men det høres ikke helt normalt ut. Duer pleier ikke å forsøke å dra ungene sine rundt omkring...
Roar Solheim (31.07.2017)