Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 26 363 til 26 387 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl
Hvilken fugl er dette? Observert i Sørfjorden ved Risør. https://1drv.ms/i/s!AvMvGbxiWAGeg9QvH72D8UhVhmxVQg
O.R. (06.08.2017)
Svar:
Bilder kan legges ved på denne siden - da kan andre også se dem. Bildet er av en gås, og det ser ut som at dette er en krysning mellom kanadagås og hvitkinngås. Slike hybrider mellom kanadagås - hvitkinngås og/eller grågås inntreffer nå og da.
Roar Solheim (06.08.2017)
Silkehegre
Hatt besøk av denne flotte på øya Kvitsøy i Rogaland. Kan bilder eller funn være av interesse
M.H. (05.08.2017)
Svar:
Ja, men meld den inn på hjemmesidene til artsdatabanken.
Roar Solheim (06.08.2017)
Skadet måke
Hei fuglevenn,
fant en ung måke (ikke flygedyktig) tok han med meg hjem (snart en uke siden) han har en store garde, både med muligheten for ly og uten. Han halter virkelig på den ene foten, han er rød og hoven rundt det nederste leddet på foten samt. han har hadd noen vannblemmer på den vonde foten, både under og over. Han hadde gått over en uke på en parkeringsplass før jeg fant han så vet ikke om blemmene kan komme derifra. Tar han ut av buret flere ganger daglig og prøver og motivere han til å fly litt, han har blitt litt ivrig på og "hoppe" ut av hånden for å fly, men kræsjlander med nebbet først i jorda... Vingene hans virker veldig tunge når han prøver pg han blir fort sliten. Han spiser godt av både mark og rå fisk. Han har også eget badebasseng som han liker veeldig godt, men problemet er at denne uka som jeg har hadd han så synes jeg ikke han har blitt så veldig mye bedre... begynner å lure på om jeg bare drar det ut og om det er vits eller ikke å prøve lengre? reddet to nyklekkte kjøttmeis i fjord som hadde falt ut av reiret, det gikk veldig bra, men disse var jo ikke skadet på noen måte...
H. (05.08.2017)
Svar:
Dersom vingefjærene er fullt utvokst og fuglen ikke klarer å fly, selv etter en ukes pleie og foring, er den sannsynligvis syk eller skadet på annen måte. Da vil det nok være mest riktig å avlive fuglen.
Roar Solheim (05.08.2017)
Kan du si meg hva dette er?
Vi befinner oss på Skeikampen, Gausdal, fuglen er hvit og stor.Spiller nattestid. Er det en hornugle?
Vil sette stor pris på svar, særlig guttene våre på 10 og 11, spm ble "forfulgt" av den tilbake til hytta etter blåbærturen i går kveld-og som holdt oss alle våkne helt til kl 4 i natt...
O.P.L. (05.08.2017)
Svar:
Ja, dette er tiggelyder fra en flyvedyktig hornugleunge.
Roar Solheim (05.08.2017)
Ung bergirisk?
N.N (05.08.2017)
Svar:
Kanskje - litt vanskelig å si sikkert.
Roar Solheim (05.08.2017)
Spurvugle
Er dette spurvugle?
K.N. (05.08.2017)
Svar:
Nei. Dette er en kattugle. Spurveugla er mye mindre, og mer brun.
Roar Solheim (05.08.2017)
Svaner
En svanefar er blitt fjernet og drept av mennesker.
Svanemor er igjen med 3 barn. Vet de er monogame....og kan dø av sorg.
Har hørt at det er veldig viktig at hun får se sin avdøde mann. Nå leter hun etter ham.
Vet du noe om det? Og har du evt.en link?
A. (05.08.2017)
Svar:
Har dessverre ingen nettsider du kan lete etter informasjon på. Svaneungene var ganske store nå, og de klarer seg ganske sikkert selv om hannen er død. Hunnen finner trolig en ny make i løpet av vinteren. Det er ofte harde kamper mellom knoppsvanehanner om å ta over et territorium, så her dukker nok ganske sikkert en ny hann opp for å overta. Knoppsvanehannene kan sloss til en dør for å prøve å overta et territorium!
Roar Solheim (05.08.2017)
Fugleunger
Hvilken fugleart er dette?
Bilde ble tatt den 5 august , Flornes , Nord Trøndelag
Vi så tre unger .
I.K. (05.08.2017)
Svar:
Dette ser ut som nyklekte unger av enkeltbekkasin eller rugde.
Roar Solheim (05.08.2017)
Fugleunge fløy inn i hytta
I går fikk vi besøk av en fugleunge som fløy inn i hytta vår på Filtvet (Hurum). Den var ca 10 cm lang brun med gule prikker over det hele. og en hvit ring rundt de store øynene.
Lite rett nebb. Jeg har bilde av den, men det er dårlig nett her så det kan jeg bare sende via sms.Noen har tippet stær, men den var jo så liten. Jeg kan sende bilde via sms. pga dårlig nett her. Hilsen Karen Linckert Stenehjem
K.L.S. (05.08.2017)
Svar:
Bildet du sendte viser litt lite av fuglen, men det ser mest ut til å være en ung rødstrupe.
Roar Solheim (05.08.2017)
Varsler
De som ringmerker/fuglestasjoner kan de få varsler i nettene?
Biter disse?
R.K.M. (04.08.2017)
Svar:
Svaret er ja på begge spørsmål. Både varsler og tornskate biter skikkelig med nebbet!
Roar Solheim (05.08.2017)
Hornuglefjær?
Hei
Vi påstår at denne fjæren er fra en hornugle, men moen hevder at den er fra hønsehauk. Hva tror du/dere?
(Funnet er fra Feren, Meråker)
G.E.L. (04.08.2017)
Svar:
Dette er en armsvingfjær fra en tårnfalk.
Roar Solheim (05.08.2017)
Hei.
Et eldre par bosatt på en gård , vet jeg er opptatt av fugler . De hadde kommet over dette skallet , tok vare på det for å spørre meg om fra hvilken fugl ? Et snarlig tips fra meg var låvesvale .. Kan du være enig i det ? Egget ut fra dette skallet på størrelse med svart /hvit fl.snapper
Hilsen Per Beverfjord
N.N (04.08.2017)
Svar:
Ja, det ser ut som en veldig riktig bestemmelse!
Roar Solheim (04.08.2017)
Ny sommerfugl
Fant denne sommerfuglen på terassen. Googlet hva det kunne være og det står den ikke finnes i Norge , men i Sverige. Kan dere fortelle noe mer?
S. (04.08.2017)
Svar:
Denne heter brun bjørnespinner og finnes både i sør- og midt-Norge.
Roar Solheim (04.08.2017)
Rovfugl
Kom en rovfugl flygende, nesten seilende med mørk kropp og to gule flekker/ringer ytterst på vingene. Størrelse på musvåk, men ikke fullt så avrundete vinger.
Jan Granberg (02.08.2017 11:05)
Dessverre ikke mulig å si sikkert hva dette kan ha vært uten et foto av fuglen.
Roar Solheim (02.08.2017 15:22)
Hvis jeg sier at dette er nord for Osensjøen Hedmark, hjelper det noe? Forslag? Veldig gule flekker under på vingene.
N.N (02.08.2017)
Svar:
Det kan hende at du har sett en myrhauk hunn, selv om jeg ikke vil beskrive den som en fugl med gule felter ytterst på vingene. Gulfargeangivelsen stemmer for meg ikke spesielt med noen arter, derfor vanskeligheter med å finne gode forslag.
Roar Solheim (04.08.2017)
En sjelden fugl
En dag i slutten av juli så jeg en fugl i hagen, den vakreste fuglen man kan tenke seg. Den var på størrelse med en sidensvans og hadde stor sett bare oransje farger, litt mørk oransje som gikk over i lys rosaoransje nedover brystet. På hodet var det en mørk ring som gikk rundt hele hode ihøyden over øynene. Dessverre var jeg opptatt i en viktig telefon, så jeg fikk ikke tatt bilde av den. For meg følte jeg at dette var en så spesiell fugl at jeg ble høytidelig og tenkte at den kom til meg av en spesiell grunn!!!! Har lett på nettet etter den, men har ikke funnet den. Kan du hjelpe meg?
N.N (04.08.2017)
Svar:
Sjekk om du kan ha sett en hærfugl!
Roar Solheim (04.08.2017)
Gjerdesmett
Noen har røvet reiret til gjerdesmetten . Fire unger lå halvspiste på bakken og åpningen til reiret var revet i stykker !!
S.A.H. (04.08.2017)
Svar:
Dert kan ha vært mange forskjellige kjøttspisere her - røyskatt, mår, kråke for å nevne noen.
Roar Solheim (04.08.2017)
Svaler
Når klekkes det 2. kullet til svalene?
N.N (04.08.2017)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke noen tidsangivelse for, men antar at i Sør-Norge kan det dreie seg om i overgangen juli-august.
Roar Solheim (04.08.2017)
Jerpe?
Hei. Jeg tok dette bildet for to dager siden, i Rendalen. Etter å ha studert den og sett i et par fuglebøker, synes jeg den ligner mest på en jerpe, men den har jo nesten ikke hale. En kylling kanskje?
H.C. (04.08.2017)
Svar:
Ja, dette er en jerpe. Tror imidlertid at det er en voksen fugl som har mistet alle stjertfjærene. Det kan være at de felles nå, men den kan også ha mistet dem i nærkontakt med et rovdyr.
Roar Solheim (04.08.2017)
Bruker småfuglene redet etter at ungene har fløyet ut?
N.N (04.08.2017)
Svar:
Nei, det gjør de som regel ikke, men f. eks. låvesvaleunger kan lande på reiret noen dager etter at de har begynt å fly. Reirene blir ikke brukt opp igjen hos de fleste spurvefugler. Det kan hende at låvesvaler og taksvaler kan legge kull nr 2 i samme reir, men dette er jeg usikker på.
Roar Solheim (04.08.2017)
Hvilken fugl er dette?
Tok dette bildet i formiddag av 2 litt større fugler. Kun den største av de er med på dette bildet, som dessverre er av dårlig kvalitet. Bildet ble tatt på Hundorp, Sør-Fron kommune i Midt-Gudbrandsdalen. Den største (på bildet) var gråaktig med noe hvitt på siden av hodet, mens nummer to var noe mindre og mer rødlig i brystregionen (rødbrun). Tipper det var en hann og en hunn. Den minste hadde også noe hvitt på sidene av hodet. Den største må ha vært større enn en middels kråke! Vi kjenner ikke igjen fuglen, men tror vi har sett en lignende fugl før. Etter hvert satte de seg ved siden av hverandre.
I.F. (04.08.2017)
Svar:
Dette ser ut til å være to ringduer.
Roar Solheim (04.08.2017)
Trekker måsunger
Er måsunger sterke nok til å trekke sørover om høsten, eller klarer de å overvintre i nord.
B. (04.08.2017)
Svar:
Hvis de voksne trekker, så gjør nok også ungfuglene det. Hos de artene som ikke trekker, overvintrer ungfuglene.
Roar Solheim (04.08.2017)
Fuglekrasj i verandavindu!
Vedlagte bilde viser en fugl som krasjet inn i verandavinduet mitt, og ble stående som paralysert i lang tid. Det ble en litt spent stemning da katten vår, Elsi, kom tuslende. Men hun begynner å bli gammel, 13 år, og gikk forbi et par ganger uten å ense fuglen. Vet dere hva slags fugl dette er?
M.T. (04.08.2017)
Svar:
Dette er en piplerke, enten heipiplerke eller trepiplerke, men jeg kan ikke bestemme den sikkert ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (04.08.2017)
Hvilken fugl er dette?
Sender et bilde til nå, av "Sør-Fron-fuglen"...
I.F. (04.08.2017)
Svar:
Dette er en ringdue.
Roar Solheim (04.08.2017)
Lavskrike?
Hei! Jeg observerte i går en fugl jeg ikke har sett før utenfor høyblokka i Akersgata (regjeringskvartalet). Den satt lavt nede på greinene på de gamle løvtrærne foran høyblokka og også nede på bakken hvor den spiste noen frø (eller noe annet) fra jorda rundt trærne. Minnet meg først om en nøttekråke, men hadde ikke dennes flekker/spetter. Fargen var brunlig-grå med rustrøde flekker. Minnet også litt om en trost, men den var mørkere (NB: var ikke svarttrost hunn - den vet jeg godt hvordan ser ut). Det var to stykker - et par? La også merke til en veldig lett og leken, nesten akrobatisk flukt når den fløy ned fra greina - den stod nesten stille i luften et øyeblikk. Tillitsfull. Eneste fugl jeg kan finne som likner er lavskrike - men etter det jeg leser holder denne til i barskog. Hva tror dere?
H.W. (04.08.2017)
Svar:
Jeg tror dette var enten nøttekråke eller nøtteskrike. Lavskrikene finner du aldri vekk fra gammel, høyereliggende barskog, og de ville aldri dukke opp i Oslo.
Roar Solheim (04.08.2017)
Musvåk/fjellvåk
Hei, lurer på om det er fjellvåk eller musvåk som befinner seg nord i Rondane? Var på tur igår der to fugler trolig følte seg truet av oss og pep og sirklet rundt oss i lufta et kvarters tid. De svevde langt opp i lufta og kom ned mot oss i luftangrep flere ganger men kom aldri i kontakt med oss. Er det trolig at de ville ha gått til direkte angrep? Når vi kom hjem leste vi om musvåk i Danmark som angriper mennesker fra bak og klorer, gjør fjellvåk og slik?
N.N (04.08.2017)
Svar:
Dette var nok helst fjellvåk. I Norge har jeg aldri hørt om nærgående musvåk. Fjellvåken derimot stuper ofte ned mot folk og varsler med mjauende rop hvis de kommer nær reir og unger. Av og til kan de kanskje gå så nær at de berører folk, men det er også sjeldent.
Roar Solheim (04.08.2017)