Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 26 661 til 26 685 av totalt 50 282 spørsmål «forrige neste»
mørkbrun fugl med rødbrun hals, trost ?
så en flott fugl ut av frokostvinduet idag, og har leita etter den i fuglebok og på nett i en times tid uten hell .. jeg må videre med dagen min ! hadde desverre ikke kamera tilgjengelig.
den var på størrelse med en svarttrost, kanskje litt større. litt rusten rødfarge på brystet, men ikke like langt ned som på en rødstrupe f.eks. mens jeg sitter å skriver dette , fløy en (samme fugl ?) forbi vinduet og opp på taket, den var lysebrun på undersiden.
kan dette være nok info for en kløktig ornitolog ? jeg dirrer i spenning !
mvh anders
A.M. (09.08.2017)
Svar:
Jeg mistenker at du har sett en ungfugl av svarttrost. De kan være nokså lysebrune/oransjebrune på brystet,så det er nok den mest sannsynlige forklaringen på det du har sett.
Roar Solheim (09.08.2017)
fuglekasse
Rydder man og vasker fuglekassen etter at det har vært rede i den eller lar man det bare være sånn til neste sesong. Det er litt fugleavføring på veggen ,men selve rede ser fint ut.
M. (09.08.2017)
Svar:
Du trenger ikke å vaske en fuglekasse, men kast ut reirrestene. Bruk gjerne vanlig gummihansker hvis du ikke vil ta i et reir med fugleekskrementer. Fuglene bruker aldri opp igjen gamle reir, og hvis restene blir liggende i kassa, bygger de neste år et nytt reir oppå det gamle. Hvis ikke brukte reir da renses ut, vil kassa til slutt bli fylt opp med reirrester.
Roar Solheim (09.08.2017)
Ukjent fugl
Bildet er tatt på Fuglsettomta i Hamar. Vi trenger hjelp til artsbestemmelse.
Ø.S. (09.08.2017)
Svar:
Dette er en ung fiskemåke.
Roar Solheim (09.08.2017)
Ekorn
Jeg vet at dette ikke er en fugl men,hvor stort hull bør man ha vis man vil få ekorn?Eller trenger ikke ekorn hull?
N.N (09.08.2017)
Svar:
Hvis du ønsker ekorn i en fuglekasse, må hulldiameter være minst 6 cm.
Roar Solheim (09.08.2017)
Natteravn?
Igår kveld var jeg ute å matet kanin sånn ca kl 23. Det var mørkt. Det kom flygende en fugl på størrelse med svarttrost. Det virket som den ble veldig overrasket og kom med varselrop. Hvilke fugler flyr etter at det har blitt mørkt.
K.J. (08.08.2017)
Svar:
Det kan mange dagaktive fugler gjøre, så det er ikke noe argument for at det må være en nattravn. En svarttrost kan bli skremt opp i nattemørket, og vil gi fra seg kraftige varsellyder når den flyr avsted. Du vil neppe høre noen lyder fra en nattravn på denne tiden av året.
Roar Solheim (08.08.2017)
hvilken fugl er dette?
N.N (08.08.2017)
Svar:
Dette er en sanger, men siden den er i kraftig fjærskifte er det ikke mulig å se sikkert hvilken art det dreier seg om. Jeg har likevel en mistanke om at det sannsynligvis er en hagesanger.
Roar Solheim (08.08.2017)
Hegre unge i hagen
Hei.
Vi har da hatt en Hegre unge i hagen i 2 uker som vi har måttet ta vare på og mate da den ikke flyr sin vei og mor og far aldri har vært å se. Vært i kontakt med fuglehjelpen og ornitologisk fakultet for å få vite hva vi skulle gjøre med den og hva den spiser. Den har aldri sett skadet ut men vil ikke dra ennå hvertfall.
Vet ikke hvor gammel den nå har blitt, men meste dunen er nå vekke og den øver på å flakse i hagen. Den er fortsatt nokså klumsete i bevegelsene sine og oppfører seg som en unge.
Nå har den hvertfall spist oss ut av hus og vi har fått alt av ulik fisk fra venner og bekjente til en periode til, Men den spiser særdeles mye.
Men nå følger den etter meg overalt i hagen og er veldig nysgjerrig.
Den har også tatt i bruk hundehusene våre som rede om natten og er ikke redd for å jage vekk de to hundene våre ( sibirske huskies, som for øvrig ikke får være løs rundt den selvsagt)
Men mitt spørsmål er nå: hva gjør vi videre med den nå? Klarer den å fiske og finne mat selv om vi setter den ned ved sjøen? Må vi vente til vi ser den flyr selv? Og når kan vi forvente at den flyr?
Hver dag går den rundt i hagen og utforsker og så inn i hundehus om natten :)
K.H.N. (08.08.2017)
Svar:
Denne er neppe klar til å fiske på egen hånd ennå, og det er ikke mulig å gi deg noe tidspunkt for når den kan være klar for dette heller. Det går sjeldent bra å plutselig sette ut en slik fugl, så den må nok selv få ta valget om hvorvidt den vil fly sin vei, og når den vil gjøre dette. Når en tar hånd om fugleunger kan det ofte ende med at fuglene blir avhengige av foring lenger enn det som er vanlig når fuglene fores av sine riktige foreldre.
Roar Solheim (08.08.2017)
Fiskemåseunge som ikke flyr
På taket utenfor jobben er det en fiskemåseunge. Den må være minst 6 uker. Det ser ut til at foreldrene nå har forlatt den. Den ser for så vidt fin ut for øyeblikket, men det er ikke noe der ute den kan spise, og det er lite flaksing/flyforsøk på den. Vi er litt bekymret for den....... Den burde vært på vingene nå om den var i orden? Hvor lenge bør vi vente før vi evt kontakter lokale fugleforeninger om den, og hører om de kan hente den?
N.N (08.08.2017)
Svar:
Vanskelig å si. Det høres underlig ut at den ikke flyr dersom vingefjærene er helt utvokst (og det bør de være nå).
Roar Solheim (08.08.2017)
Syke skjærer
Hei!
Alle skjærer i området jeg bor ser plutselig syke ut; de fleste har veldig få fjær på halsene. Burde jeg melde dette? Hvor i så fall?
På forhånd!
N.N (08.08.2017)
Svar:
De er sannsynligvis inne i årets fjærskifte - da ser de litt pjuskete ut en stund før nye fjær vokser ut.
Roar Solheim (08.08.2017)
Rovfugl på fjellet
Hei, jeg så en rovfugl i kikkerten min her fra hytta på Vegglifjell, ca 900 moh. Den satt i et grantre. Utseende: mørkt/sort hode, en tydelig hvit "kappe" rundt brystområdet og mørk/sort underkropp. Finner ingen rovfugl som passer til denne beskrivelsen i fugleboka mi. Hva kan det være?
E. (08.08.2017)
Svar:
Mistenker at du har sett en fjellvåk.
Roar Solheim (08.08.2017)
Tar blomstene i verandakassen
Kommer 2 3 duer og plukker hele stilker fra million bell planten.
Lager de reder nå?
Og hvordan blir meg kvitt dem?
N.N (08.08.2017)
Svar:
Duer må fysisk stenges ute dersom du ikke vil ha dem på terrassen. Tamduer kan hekke nesten hele året.
Roar Solheim (08.08.2017)
Spørsmål:
Hvilken fugl er dette?
N.N (08.08.2017)
Svar:
Dette er en fiskeørn.
Roar Solheim (08.08.2017)
Spørsmål:
Hvilken fugl er dette?Trane?
N.N (08.08.2017)
Svar:
Ja, dette er en trane.
Roar Solheim (08.08.2017)
Hvilken fugl har slike egg?
Fant dette egget i barskog og myr ca. 500 m o.h. I søndre land kommune. Det er hvitt og ca 6-7 cm langt og ble funnet liggende i lyngen som tomt skall. Hvilken fugl legger slike egg?
F. (07.08.2017)
Svar:
Egget kan ha bleket, slik at det kan være et skogsfuglegg (storfugl). Vanskelig å si noe helt sikkert så lenge det nå mangler farge eller mønster. Det er for spisst til å stamme fra noen ugle.
Roar Solheim (07.08.2017)
Spørsmål:
spiser måkene albueskjell?
N.N (07.08.2017)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Tviler på at de kan klare å løsne dem fra underlaget, men dersom de får tilgang til et løsnet skjell, er det gode muligheter for at en måke ville spise innholdet.
Roar Solheim (07.08.2017)
Spørsmål:
Hvor langt mellom bør man henge fuglekasser?
Å. (07.08.2017)
Svar:
Det kommer an på hvilke arter du henger opp for. Småfuglkasser i hage kan henge med 5-10 m mellomrom, men da er det ikke sikkert at det kommer fugler i alle. I skog henger jeg småfuglkasser med 30-40 m mellom kassene (minst). Uglekasser henger jeg vanligvis med 500m - 1 km mellom kassene.
Roar Solheim (07.08.2017)
Vepsevåk?
Litt større bilde
S. (07.08.2017)
Svar:
Ja, her er det tydelig en vepsevåk!
Roar Solheim (07.08.2017)
Fugl som flyr med hengende ben
Hei.
I det siste har vi sett et par fugler som flyr rundt i nærområdet ved Furnes ungdomsskole. De har vinger som er brede, middels lange, med markert avrundede spisser. Bena henger ned, med tærne samlet i en løs knute. De er brune i fargen of lager kree kree lyder. De setter seg gjerne i bjørk. Jeg trodde det kunne være åkerrikse, men de er vel ikke særlig dagaktive? i tillegg mistenker jeg disse for å hente store konglelignende frukter fra et par gran/furutrær, av utenlandsk type (vet ikke arten, men de har lange myke nåler, ca ti cm lange) på gården Dobloug, som de tar med ned til bjørkene ved skolen, og hakker opp for å få ut frøene. Klarer du å identifisere fuglene på bakgrunn av dette?
B.K.M. (07.08.2017)
Svar:
Det må være nøttekråker du har sett og hørt, og kanskje en invasjon av de som kalles sibirnøttekråke. De går spesielt etter sembrafurukongler, og store kongler fra andre, utenlandske bartrær.
Roar Solheim (07.08.2017)
Vepsevåk?
Kan dette være en vepsevåk? Uvanlig? Halv time nord for Åmål i Sverige
L. (07.08.2017)
Svar:
Bildet er veldig lite, og lar seg ikke forstørre, så her er det ikke mulig å se noe klart. Men det lille en ser, tyder på at fuglen har veldig mye hvitt på undersiden, og jeg mistenker derfor at dette er en fiskeørn eller en veldig lys musvåk (det finnes en del slike i Sverige).
Roar Solheim (07.08.2017)
Spørsmål:
Når tid er det lurt og henge opp fuglekasser til neste vår?
Å. (07.08.2017)
Svar:
Heng dem opp nå i høst, så har fuglene god tid til å finne kassene. Det lønner seg også å henge dem opp nå på høsten, så får du det ikke plutselig travelt hvis snøsmeltingen kommer sent på våren.
Roar Solheim (07.08.2017)
Hvilken fugl et dette?
Hei. Kom over denne fuglen idag. Den virket ikke redd for meg når jeg nærmet meg den. Den var så fin og gul så ble så usikker på hva slags fugl det er. Er det en spurv?
E. (07.08.2017)
Svar:
Dette er en ung grønnfink.
Roar Solheim (07.08.2017)
Løvsanger?
Hva er egentlig forskjellene mellom løv-gransanger?
L. (07.08.2017)
Svar:
Det sikreste kjennetegnet er forskjeller i utforming av håndsvingfjærene, og da må du fange inn fuglen og holde den i hånd. Ofte har gransanger mørke bein, mens løvsangeren har tydelig oransjegul farge på undersiden av tærne, og beina er lysere. Men dette er ikke et 100% sikkert kjennetegn, derfor er det vingeformelen som ringmerkere bruker. Det betyr at en sjelden kan si helt sikkert hvilken art en har med å gjøre bare ut i bra fotografier, men anta med en viss sikkerhet. Derfor ser du sjeldent svar på disse artene her at det ER den ene eller den andre, bare at det sannsynligvis dreier seg om....
Roar Solheim (07.08.2017)
Hvilken fugl
Hei, er dette en due? Reagerer på at det er fjør på føttene, og litt spist nebb. Den støkket som ei rype. Så den ikke fly, da jeg ikke ville skremme den opp.
F.O.S. (07.08.2017)
Svar:
Ja, dette er nok en rømt tamdue, eller en bydue med litt uvanlige tegninger.
Roar Solheim (07.08.2017)
Enslig grågås
Hei vi har ei enslig grågås som gresser her i Leikvik i Tjeldsundet og oppholdsstedet er under bilene . Den fotfølger oss og vi syns det er morsomt. Spørsmålet er hva skjedd med ho /han og hvordan vil den klare seg ? Er det noe vi kan gjøre ?
N.N (06.08.2017)
Svar:
Ikke mulig å si hva som får denne fuglen til å oppføre seg slik, men det er ikke noen grunn til å foreta seg noe spesielt.
Roar Solheim (06.08.2017)
Ukjent fugl
Hva slags fugl er dette?
E.R. (06.08.2017)
Svar:
Dette er en slags tamand, men har ikke noe navn på den (kan være en krysning av ulike varianter - ofte et skikkelig rot å finne ut av!).
Roar Solheim (06.08.2017)