Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 556 til 47 580 av totalt 49 925 spørsmål «forrige neste»
Hva slags fugl er dette?
Hei hadde besøk av denne som skaffet seg lit mat utenfor mitt kontor. Da den merket meg i vinduet tokk den dua med seg og fløy vekk. Kjempefin fugl en kolega hadde kamera vi fikk mange fine bilder.
T.B. (09.03.2008)
Svar:
Flott bilde av en spurvehauk, som ser ut til å ha slått en bydue!
Roar Solheim (09.03.2008)
Tunge? Hakkespett?
I en eller annen bok leste jeg at grønnspetten bruker TUNGEN for å få tak i mat. Er dette sant? Jeg trodde de "hakket" maten og så spiste den, eller no sånt. Og i så fall er det bare Grønnspetten som bruker tungen til å få tak i mat?
A.T. (04.03.2008)
Svar:
Hei!
Det er også andre spettearter som har en lang tunge. F.eks slektningen gråspett har også det. Om vinteren trenger de et kraftig spisst nebb til å hakke seg inn i dypfryste ytre lag av maurtuer, og så bruker de tungen til å hente ut maur med. De trenger også sitt kraftige nebb til å lage reirhull med.Tore Reinsborg (05.03.2008)
trekkfugler
hvorfor hekker ikke trekkfuglene i sydligere strøk?
B.W. (04.03.2008)
Svar:
Hei!
Dette er et komplisert men meget godt spørsmål. Man tror at våre trekkende arter (som overvintrer langt sør) hekker her fordi de som hekker her har hatt høyere hekkesuksess enn de som har valgt å hekke i overvintrringsområdene. Dermed har det blitt fordelaktig for en del arter å trekke opp hit å gjennomføre hekkingen, mens de motsatt har større fordeler av å overvintre i sørligere strøk.Tore Reinsborg (05.03.2008)
Ukjent småfulg
Jeg har hatt besøk på terrassen av en liten fugl jeg ikke
har sett før. Stor som en tennisball, og med en gul stripe
på hodet. Den var veldig tam, vedlegger et bilde.
Å.H. (04.03.2008)
Svar:
Hei!
Bildet ditt viser vår minste fugl - fuglekongen.Tore Reinsborg (05.03.2008)
orrfugl
Hva er det hvite i orrfugelens ekskrementer
N. (03.03.2008)
Svar:
Hei!
Det hvite i fugleekskrementene er urinsyre.Tore Reinsborg (05.03.2008)
Kattugle
Korleis er det perfekte områd å henge opp ein Kattuglekasse? Korleis skal område runt være?
N.M. (03.03.2008)
Svar:
Hei!
Heng kattuglekassen din i et område med mye løvskog, og da i lavlandsområder fra Trøndelag og sørover. Da skulle du ha en god mulighet for å få den hekkende i kassen.Tore Reinsborg (05.03.2008)
kolibri
e det sant at kolibrien tar 200 vinge spen på 1min?
M.S.H. (03.03.2008)
Svar:
Hei!
Hos kolibri er det faktisk blitt målt hele 200 vingeslag på ett sekund hos en art. Gjennomsnittet hos de minste artene ligger imidlertid på 70-80 vingeslag i sekundet.Tore Reinsborg (05.03.2008)
Kanarifugl
Hvilke planter/tresorter er ikke giftige for kanarifugler. Tenker å la kanarifuglene få leve mest mulig ligt som naturen
Ønsker svar fortest mulig !!!
Ø. (02.03.2008)
Svar:
Hei!
Når det gjelder spørsmål om kanarifugler, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.Tore Reinsborg (05.03.2008)
Kråke
Vil halefjærene til en kråke som har mistet alle, vokse ut igjen??
N.N (27.02.2008)
Svar:
Hei!
Fjær hos fugler skiftes ut med jevne mellomrom, og nye stjertfjær vil etterhvert vokse ut.Tore Reinsborg (05.03.2008)
Verdas mest vanlege måse?
Kva slags måseart er mest talrik i verda - krykkja eller fiskemåsen
T. (27.02.2008)
Svar:
Hei!
Det finnes flere par krykkje enn fiskemåke, men fiskemåken har en videre utbredelse. Også hettemåken er mer tallrik enn fiskemåken.Tore Reinsborg (05.03.2008)
Spørsmål:
Tror dette er en hønsehauk eller spurvehauk. Litt vanskelig å beregne størrelse men kanskje klarer du se hvilken art, på fargene?
T. (26.02.2008)
Svar:
Hei!
Ut fra bildet virker fuglen for liten til å være hønsehauk. Dermed er det antagelig en spurvehauk hunn pga lyse brystsider.Tore Reinsborg (05.03.2008)
hvilken fugl
Pudder-grått hode/"hette", lang stjert, svart/brun stripe i nakken, opptrådte i stor flokk med meisearter på fettkule. Størrelse som blåmeis. Hvilken fugl?
K. (26.02.2008)
Svar:
Hei!
Ut fra din beskrivelse er det mulig du har sett ei granmeis eller løvmeis. Disse to er veldig like av utseende.Tore Reinsborg (05.03.2008)
HAKKESPETTBØKER
HEI
FINNES DET NOEN BØKER OM HAKKESPETTER NORSKE ELLER SVENSKE SOM ER GITT UT,SYNES DET ER VELDIG VANSKELIG OG FINNE NOK INFORMASJON OM HAKKESPETTER.HØRTE AT DET SKULLE LAGES EN DVD OM HAKKESPETTER ??
J.T.R. (26.02.2008)
Svar:
Hei!
Ved å følge nettlenken under vil du finne spesialbøker om spettefugler:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!B!Drik!FB!Fgru!SpTu!&rstadv=JTore Reinsborg (05.03.2008)
Hønsehauk på St Hanshaugen?
På lørdag 23 februar så vi det vi tror er en hønsehauk spise en due på St Hanshaugen - er det mulig? Jeg trodde det var mest spurvehauk i tettbygde strøk om vinteren, men dvi har studert bilder og kommet til at det ikke kan være en spurvehauk.. Hva er mulig?
A.U.S. (26.02.2008)
Svar:
Hei!
Om vinteren er det ikke uvanlig at hønsehauken trekker inn mot byene. Her vil den særlig finne mye mat i form av duer. Som regel er det ungfugler som oppdages jaktende inne i byer.Tore Reinsborg (05.03.2008)
uidentifisert rovfugl
var en tur i flatanger, n-trøndelag i helga og så en fugl som vi først trodde var en fjellvåk, men som ikke stemmer med fuglebøker vi har kikket i.
fuglen hadde et vingespenn på omtrent 1,5m, den var kullsort og hadde to hvite flekker på oversiden av vingene.
disse flekkene var trillrunde.
tenkte at det kunne være en ungfugl, men den så ut til å være godt voksen.
M.S. (26.02.2008)
Svar:
Hei!
Ut fra din beskrivelse av fuglen er det mye som tyder på at dere har sett en ungfugl av kongeørn. Disse har store hvite felter under vingene og indre del av stjerten.Tore Reinsborg (05.03.2008)
Spørsmål:
Heii!;D
Lurer på om Oret og Hørselen til fuglen, til en skole lekse.
Kan du fortelle meg litt om det?
E. (26.02.2008)
Svar:
Hei!
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.Tore Reinsborg (05.03.2008)
Spørsmål:
Hvilke ulikheter og likheter er det mellom fuglegruppene meiser spurver og finker?
M. (26.02.2008)
Svar:
Hei!
Nebbet til en finkefugl og spurvefugl vil være mest likt mellom de artsgruppene du nevner. Disse to har relativt kraftige nebb tilpasset å spise forholdsvis harde næringsemner som forskjellige typer frø. Meisenebbet er spissere, bedre tilpasset å lirke fram larver/insekter fra sprekker i stammer/grener. Kjernebiteren som er en finkefugl har et så kraftig nebb at den er i stand til å knuse kirsebærkjerner.Tore Reinsborg (05.03.2008)
Kjernebiter
Hei jeg har hatt et kjernebiter par hos meg nå i 3 sesonger hvor sjelden er denne fulglen, og skal man rapportere inn denne fuglen mener jeg har leste det et sted
J.I.F. (26.02.2008)
Svar:
Hei!
Kjernebiteren er mest tallrik på Østlandet og ned til Agder-fylkene, men har også økt markert i antall på Vestlandet og i Trøndelag de senere åra. Avhengig av hvor du bor kan det hende at kjernebitere skal rapporteres til "Lokal rapport og sjedenhetskomitè" (LRSK). Hvis du følger nettlenken under, vil du kunne finne oversikt over fylkesavdelinger av NOF, og på deres nettsteder vil du kunne finne LRSK og deres rapporteringslister.
http://www.birdlife.no/organisasjonen/lag.phpTore Reinsborg (04.03.2008)
Når hekker egentlig duer?
Hei
La merke til et par duer som hang rundt verandaen min for ca 14 dager siden. Etter dette har jeg ved flere anledninger observert minst èn due på min veranda.
I helgen når jeg gikk ut på verandaen for å legge fra meg et par ting, fløy det opp en due fra noen kasser jeg har liggende der ute. Hadde egentlig ikke sett så nøye etter, men når jeg bøyde meg ned, så jeg et provisorisk reir, samt 2 egg i reiret.
Jeg trodde ikke duer hekket så tidlig på året (i Oslo)? I og med at det enda er Februar og har vært kaldt både på dag og kveldstid, er det nærliggende å tro at eggene er døde?
I min blokk setter vi ikke særlig pris på duer, da de skiter ned gårdene, borettslaget har derfor innført forbud mot mating. (jeg har aldri matet de, men er veldig sjelden ute på verandaen).
Hva bør jeg gjøre i forbindelse med disse eggene?
O.H.H. (25.02.2008)
Svar:
Hei!
Duer er blant de artene som kan starte hekkingen veldig tidlig, så det kan nok gå bra med hekkingen hvis du lar de være i fred i kassen.Tore Reinsborg (04.03.2008)
fugletrekk
Når foregår vårens fugletrekk ved La Linea, Spania?
N.N (25.02.2008)
Svar:
Hei!
I Spania har de første trekkfuglene ankommet for en god stund siden, men trekket vil nok kunne fortsette til et stykke ut i mai når det gjelder de seneste artene (spesielt insektspesialister).Tore Reinsborg (04.03.2008)
norske trekkfugler
kan dere gi meg en liste av norske trekkfugler?
C. (24.02.2008)
Svar:
Hei!
I Norge har vi så mange trekkfugler (de aller fleste) at det vil ta for lang tid å liste opp alle. De mest typiske trekkfuglene er de som lever av insekter hele året (f.eks. fluesnappere og svaler). Hvis du kjøper Gyldendals fugleguide, vil trekktider for de forskjellige artene være angitt. Boka kan skaffes via nettstedet under:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&SOKG=ALLE&sokopd=JATore Reinsborg (04.03.2008)
skjære
lever skjæra sammen som par hele livet?
N.N (22.02.2008)
Svar:
Hei!
Hvis de gjennomfører vellykkede hekkinger vil de nok kunne holde sammen til en av de dør. Man ser ofte at de bygger nye reir oppå hverandre for hvert år, og haugen med kvist kan tilslutt bli så stor at reiret rett og slett faller ned på grunn av vekta.Tore Reinsborg (04.03.2008)
fuglekasse med cam
hei jeg har en fuglekasse med cam tror du di vil gota den? er redd ho eller han særlig ho blir sina når ho skal ruge?? når begyner di og bygge rede kjøttmeis eller blåmeisa kan di begyne og bygge rede neste månde eller i april gleder meg som et barn!!
S.L. (20.02.2008)
Svar:
Hei!
Det vil antagelig gå bra med hekkingen selv om det er web-kamera tilknyttet kassen. Du må nok vente til litt ut i april før det eventuelt vil bli reirbygging i kassen.Tore Reinsborg (04.03.2008)
Hva slags fugl er dette?
Hei!
Her ute på Statfjord C i Nordsjøen kom vi over en liten fugl som har kommet seg litt bort. Vi lurer på hva slags fugl dette er så håpet kanskje du kunne hjelpe oss med det?
På forhånd takk:)
I.M. (02.03.2008)
Svar:
Bildet viser en stær. Les mer om stæren på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=194 og se arten ankomst til Norge i år på: http://miljolare.no/data/ut/by/natur/bn2/?or_id=214&send=Vis.
Frode Falkenberg (03.03.2008)
Lager av mus
I fjor opplevde jeg å finne lagret mus i kasser med hull med en diameter på 32 mm. Kassene lå ganske nær hverandre.
Tenker da først og fremst på spurveugle, men trodde den trengte større åpning. Kan det tenkes at den bare slipper musa inn åpningen uten å fly inn i kassa
T.H.M. (27.02.2008)
Svar:
En spurveugle vil IKKE slippe mus inn gjennom et hull den ikke selv kan komme inn gjennom. Hva skulle i så fall det være godt for, å lagre mat der den er utilgtjengelig ??? Av og til kan du finne mus lagret i kasser med liten hulldiameter. Da er det helst en spurveugle hann som har lagret der. Hannen kan være betydelig mindre enn hunnen.
Roar Solheim (01.03.2008)