Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 25 847 til 25 871 av totalt 50 012 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gul mellomstor fugl

Vest-Agder, innland, spredt bebyggelse med mye skog og vann rundt. Så en knall gul fugl i dag. Litt opprett i formen. På str med trost ca. Fløy før jeg fikk studert den. Hadde en høy litt hakkete lyd og knallrødt område rundt ansiktet

N.N (24.10.2017)

Svar:

Se om du kan ha sett en grønnspett. Den har mye gult i det grønne, og noe rødt i ansiktet. Ellers er det pirol hann som kan stemme med beskrivelsen, men den er neppe å finne i Norge nå, siden den er en trekkfugl og svært uvanlig gjest i landet.

Roar Solheim (24.10.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Igår så jeg en fugl som var noe mindre enn en kråke. Hele fuglen var ganske svart, og hadde en mørkere, stor, svart flekk (nærmest rund) øverst på vingene. Nebbet var ca. 4-5 cm, grågult og tynt. Den spiste barlindbær i hekken vår. Rakk ikke å ta bilde dessverre. Jeg finner den ikke i fugleboken. Vet du hvilken art det kan være? Jeg har aldri sett den før. På forhånd takk for svar.

E.B. (24.10.2017)

Svar:

Har dessverre litt vanskelig for å finne ut hva dette kan ha vært ut i fra denne beskrivelsen, uten bilde.

Roar Solheim (24.10.2017)


#Trekkfugler

Tjeld

Har hørt tjeld i Stavanger den siste uka. Burde ikke de ha dratt sørover nå, eller hender det at de overvintrer her?

N.N (24.10.2017)

Svar:

De fleste har nok trukket til England eller Danmark, men det hender at enkelte tjeld overvintrer langs kysten av Norge også.

Roar Solheim (24.10.2017)


#Økologi og atferd

Kråke fløy i hodet på meg

Hei
I dag når jeg gikk til skolen og spiste frokost samtidig, kom det en kråke å satte klørne i bakhodet mitt. Jeg har ikke sår såvidt jeg kan se. Men redd som jeg ble så kastet jeg brødskiven. Er dette normal oppførsel for en kråke? Og hva kan jeg gjøre nå som den har lært at jeg er redd for å unngå slike situasjoner i framtiden på den veien?

N.N (24.10.2017)

Svar:

Du sier at du kastet en brødskive. Da er nok dette en fugl som har oppdaget at den kan skremme folk som har mat i hendene til å kaste fra seg maten. Noen få steder har kråker og måker funnet ut dette, f. eks. måker ved pølse- og potetchips-utsalg som stuper ned mot folk slik at de slipper maten på bakken. Det er samme adferd som disse fuglene utfører mot rovfugler eller andre fugler som de prøver å stjele mat fra. Nå har tydeligvis noen også funnet ut at adferden fungerer overfor oss mennesker også! Unngå å spise på skoleveien, så holder nok kråka seg unna.

Roar Solheim (24.10.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl bygger slike reir?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl bygger slike trur? Vestnes, Møre og Romsdal. I tre, kilt mellom greiner, drøyt 1,5 m over bakken.

E.F. (23.10.2017)

Svar:

Dette ser ut til å være et gjerdesmettreir.

Roar Solheim (23.10.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stort reir

Vi fant ett stort reir i ett tre i furu/granskog.
Med kikkert kunne vi se at rundt reiret var det mye furukvister rundt.
Noen fuglerester og beinrester lå på bakken også...
Lurer på hvem som bruker denne reirplassen for reiret var enormt stort.

R.(. (23.10.2017)

Svar:

Uten bilde er det ikke mulig å si noe mer sikkert enn at dette kan ha vært reir brukt av hønsehauk, eller til og med kongeørn (kommer helt an på hvor det er).

Roar Solheim (23.10.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjendt fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fikk en fugl på fugleforinga vår på Klokkarvik i Sund på Sotra 22.10. Form og størrelse var omtrent som en gulspurv, men mye med den stemte ikke med noe jeg har sett før så jeg sendte bilder av den ut på ID og fugl. Etter hvert er svarene snurpet inn til svarthode- eller brunhodespurv. Synes selv at den bærer mest preg av svarthode, men kan noen i ekspertpanelet hjelpe med å bekrefte eller avkrefte dette?

B.R.O. (23.10.2017)

Svar:

Er enig i at dette ser ut som en ung fugl av en av de to artene, men dette ligger nokså langt utenfor feltkunnskapen for oss som svarer på denne siden. I tillegg står det angitt i Gyldendals fugleguide at 1. vinters drakt hos disse to kan være tilnærmet umulige å skille i felt, så her må jeg melde pass. Imidlertid er nok svarthodespurven langt mer sannsynlig som tilfeldig gjest i Norge enn brunhodespurven.

Roar Solheim (23.10.2017)


#Fuglekasser

Spurveugle

Kjøttmeisen har hekket i spurveuglekassa iår.
Må man gjøre rein kassa om man skulle være heldig og få spurveugla til og hekke i kassa igjen til neste vår?

G.O. (23.10.2017)

Svar:

Småfuglkasser bør alltid renses ut om høsten, slik at det gamle reiret kastes ut. Hvis du ønsker spurveugle som hekkeart, må du i tillegg legge inn minst 5 cm med tørr flis (ikke sagflis, men grovere flis) i bunnen av kassa.

Roar Solheim (23.10.2017)


#Fuglekasser

Farge på fuglehus

Er det noen spesielle farger man bør ha på et fuglekus i forhold til fuglen som skal bo i det? Hva passer best til/hva foretrekker kjøttmeis?

N.N (23.10.2017)

Svar:

Fuglene ser ut til å tolerere mange slags farger, men det sies at de ikke liker blå farge (vi har ikke testet ut dette ennå). Generelt anbefales likevel naturfarger som grått, brunt, brungrått, eller grønnlig.

Roar Solheim (23.10.2017)


#Økologi og atferd

Jordet ved Bjørkelangen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Jeg var på tur hjem fra Charlottenberg da jeg kjørte en sidevei forbi Bjørkelangen. På jordet ikke langt derfra var det noen svaner og andre fuglearter. Og de gikk i sakte i samme retning. Hvorfor samler de seg på et jordet på denne måten, er det for å dra videre sørover ? Mvh Frank Riktor

N.N (23.10.2017)

Svar:

Svanene er på jordet for å beite. Tidligere så en sangsvaner nesten bare beite på grunt vann, men i de senere år ser en stadig oftere at de også går opp på land for å beite. Her er det i tillegg masse gjess i bakgrunnen.

Roar Solheim (23.10.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

På tur inn på skogen mellom Randsfjorden og Sperillen sist lørdag , så jeg lenge på denne fuglen som hoppa rundt og spiste et eller annet på bakken. Litt dårlige bilder, men har sett i mine fuglebøker og har ikke klart å artsbestemme den. Hva tror ekspertene?

B.H. (23.10.2017)

Svar:

Veldig dårlig bilde, men det ser ut til å være en snøspurv, kanskje en ungfugl.

Roar Solheim (23.10.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er litt i tvil pga uklart bilde. Hvilken sanger er dette. Sted: Kvitsøy- Rogaland i går lørdag.21.10

L.E. (22.10.2017)

Svar:

Dette ser mest ut til å dreie seg om en løvsanger, men det er ikke mulig å si sikkert fordi bildet er såpass uklart.

Roar Solheim (22.10.2017)


#Diverse

lundefugl

Hva er årsaken til fargen lundefuglen har på nebbet

S.S. (22.10.2017)

Svar:

Det er et spørsmål som dessverre ikke har noe åpenbart svar. Hvorfor har noen fugler utviklet gult nebb, mens andre har rødt? Dette er bare noe vi kan spekulere over, men ikke finne "riktig" svar på.

Roar Solheim (22.10.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ungfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hva er dette? tok bildet tidligere i sommer

N.N (22.10.2017)

Svar:

Denne ungfuglen har såpass kraftig nebb at det kan minne om nebbet til en gråspurv. Men fjærdrakten stemmer ikke med gråspurv, så jeg klarer dessverre ikke å finne fram til hvilken art dette er. Både vinkel og lys er vanskelig, i tillegg synes ikke hele stjerten.

Roar Solheim (22.10.2017)


#Økologi og atferd

Måken lurer meitemarken

Måken på vedlagte video får meitemarken til å tro at det regner ved å trampe i bakken, som så kryper til overflaten til den visse død. Er dette vanlig, eller har denne måken funnet på noe som ingen andre måker/fugler kan?

E.T. (21.10.2017)

Svar:

Dette er en vanlig "jakt" metode på meitemark og andre jordlevende smådyr hos flere måkearter, og hos f. eks. vipe. Du ser dette oftest hos hettemåker.

Roar Solheim (22.10.2017)


#Fugleforing

sykdom hos pilfinken ?

Jeg forer fuglene med brødsmuler og har eget foringsbrett og formater med solsikkefrø. Senere også med fugleboller jeg lager selv.
Nå har jeg et spørsmål ang. pilfinken- de kommer på brødbrettet men ser så pjuskete ut. Blåser seg opp i fjærene men ellers flygedyktige. Kan det være noe med foret? jeg har gitt dem det samme i flere år. Lurer på om dem spiser for mye, men kjøttmeis og spettmeis ser ok ut.

G.S.H. (22.10.2017)

Svar:

Nei, dette har neppe noe å gjøre med hva du forer fuglene med. Enten bruser de seg opp for å virke store og skremmende, eller så er det flere av dem som kanskje er syke - umulig å avgjøre bare ut i fra en beskrivelse.

Roar Solheim (22.10.2017)


#Fugleforing

Skille spurv og meis ved foring

Hei,
Jeg bor i en Oslo-gård med balkong. Liker å mate fugler. Men har fått et problem. En spurveflokk har vokst i størrelse og overtatt hele matfatet. Det blir rett og slett for mange spurv. Har forsøkt ulike foringsmåter som kanskje ville favorisere meisene, men dette har ikke virket.

Har noen et råd for hvordan jeg kan fortsette å mate meisene, men hindre at balkongen blir full av spurv?

J.S.J. (22.10.2017)

Svar:

Da kan du prøve med å bare henge ut meiseboller, eller halve kokosnøtter. Meisene hakker gjerne ut kokosfettet,men det er nok ikke så ettertraktet blant spurvene.

Roar Solheim (22.10.2017)


#Diverse

Haukeugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. :)
Da eg var ute og gjekk tur i dag (22.10.17) såg eg ei haukeugle. Fekk teke bilde av ho som eg legger ved her.
Tenkte eg skulle melde frå om dette sidan eg veit at haukeugler er litt sjeldne.

S.H. (22.10.2017)

Svar:

Tydelig en haukugle, ja. De er slett ikke så uvanlige, og i år har det hekket mange haukugler flere steder i Sør-Norge. Du kunne jo ha notert ned hvor du så denne fuglen i spørsmålet...

Roar Solheim (22.10.2017)


#Diverse

Spørsmål:

er det lov og ha hvit due i norge

A. (22.10.2017)

Svar:

Dette høres ut som en slags tamform av duer, og da bør du henvende deg til enten en dyrebutikk, eller til norges brevdueforbund.

Roar Solheim (22.10.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig å se hvilken art dette er? Bildet er tatt på lang avstand helt sør i Spania i dag.

N.N (20.10.2017)

Svar:

Dette ser ut til å være en stær. Lyset er vanskelig, så det er vanskelig å se om den lyse fargen på kinn og bryst er reell lys farge på fuglen, eller gjenskinn i metallglans på et mørkt bryst. Dermed er alternativene enten den helt mørke middelhavsstæren, eller en rosenstær.

Roar Solheim (21.10.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var dårlig lys, så litt uklart bilde. Det var en flokk på ca 20stk.

N.N (21.10.2017)

Svar:

Tror dette er en gråsisik.

Roar Solheim (21.10.2017)


#Diverse

Dvergdykker

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg mener jeg observerte dvergdykkere ved hytta i Østfold i går. De var på størrelse med andunger og dykket i ett sett. Bør jeg rapportere det, og hvordan gjør jeg det i så fall? Fikk ikke tatt noe godt bilde, men legger ved det jeg tok. (Den nærmeste fuglen.)

L.J. (21.10.2017)

Svar:

Dvergdykker blir regelmessig sett i Sør-Norge, så den er ikke uventet. Observasjoner av fugler kan registreres på Artsportalen (artsdatabanken), men du kan også se etter lokale kontaktpersoner for Norsk Ornitologisk Forening i Østfold. Gå inn på NOF-siden birdlife.no og søk under organisasjon.

Roar Solheim (21.10.2017)


#Diverse

Svarttrost.

Idag så jeg en helt mørk fugl med mørkt nebb, på ca. størrelse med en svarttrost. Etter å ha bladd i tidligere spørsmål, så regner jeg med at det var en ung svarttrost hann. Men når blir nebbet gult?

A. (20.10.2017)

Svar:

Det blir det først neste sommer, når fuglen er ett år gammel.

Roar Solheim (20.10.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Type ugle.

Hei. Jeg så en ugle på Hafjell nå og lurer på hva slags ugle dette er.

O.H.L. (20.10.2017)

Svar:

Umulig å si uten bilde, men de to mest aktuelle artene er nok enten haukugle eller jordugle.

Roar Solheim (20.10.2017)


#Fugleforing

Er for mye solsikkefrø farlig for småfuglene?

Er for mye solsikkefrø farlig for småfuglene? https://bramat.no/kosthold/matvarer/401-for-mye-solsikkekjerner-kan-vaere-farlig

R. (20.10.2017)

Svar:

Solsikkekjerner kan kanskje være farlig i for store mengder for oss mennesker (vi er ikke utviklet som rene frøspisere), men det er neppe skadelig for fuglene.

Roar Solheim (20.10.2017)

««første 25 847 - 25 871 av 50 012 siste»»