Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 846 til 25 870 av totalt 50 176 spørsmål «forrige neste»
hvilken fugl er dette?
N.N (18.11.2017)
Svar:
Dette er en gråstrupedykker.
Roar Solheim (18.11.2017)
Fuglekoppevirus
Jeg har en kjøttmeis som har fuglekoppevirus. Den er og spiser nøtter og frø hver dag. Det er 3 uker siden jeg la merke til den. Han ser like pigg ut som de andre, men er lite vakker. Jeg leser at dette kan smitte ved avføring. Jeg har oppheng for mat, men fuglene kaster jo en del på bakken. Jeg har satt et bord under for å kunne vaske den. Hvor varmt vann må jeg ha for å "drepe" viruset? Hvor lenge er det smittsomt i avføringen. Mat detter jo på bakken og fugler går der og spiser. Forslag?
S.L. (17.11.2017)
Svar:
Vet dessverre ikke om du kan ta livet av dette viruset slik du foreslår, eller om dette kan smitte direkte mellom fuglene. Tror dessverre at det er lite du kan gjøre her.
Roar Solheim (17.11.2017)
Fjær
Jeg fant denne fjæra på Dovrefjell, hvilken fugl er den fra?
På forhånd takk for svar!
W.R. (17.11.2017)
Svar:
Dette er en stjertfjær fra en ung havørn. Det er en del havørn i fjelltraktene i indre deler av Sør-Norge.
Roar Solheim (17.11.2017)
Spørsmål:
Kritthvit stor fugl med lange ben og krumt langt tynt nebbSatt i toppen avet tre ved Rhone i Frankrike
I.F. (17.11.2017)
Svar:
Store, hvite fugler med lange bein i trær høres mest ut som noen av de hvite hegreartene. I USA kunne dette vært hvit ibis (den har krumt, tynt nebb), men hvite ibiser skal ikke finnes i Europa. Derfor litt usikker på hvilken art du kan ha sett.
Roar Solheim (17.11.2017)
Fett
Lurte på og smelte flott fett på en trestamme....
Tror du spetter og Meiser vil like det...
R.3.K. (16.11.2017)
Svar:
Ja, det vet vi at de spiser! Men du kan bare ta matfett og gni det langs en trestamme, du behøver ikke å smelte det først. Du kan også finmale hasselnøtter og blande i fettet, og så smøre dette utover. Fugler som f. eks. trekryper spiser gjerne av dette!
Roar Solheim (17.11.2017)
Hvilken fulg har mistet denne fjæra?
Fant denne fjæra på min vandring i Nord Spania- mellom Carrion de los Condes og Calzadilla de la Cueza. Området er en del av mesetaen, åkre så langt øyet kan se.
Vi så mange rovfugler- små med brune spisse vinger som sto stille i lufta.
Men hvilken fugl har mistet denne fjæra? Jeg ble veldig glad når jeg fant den;)
Håper du kan hjelpe.
Vennlig hilsen
A.B.J. (16.11.2017)
Svar:
Denne er jeg usikker på. For det første er det ikke målestokk slik at størrelsen kan bedømmes. Hadde den vært funnet i Norge, så kunne det bare ha dreid seg om armsvingfjær fra en ung kongeørn. Det KAN det være, men det kan også hende at det er stortrappe. Den har også armsvingfjær som er hvite med et mørkt bånd ytterst. Men jeg har ikke selv noen gang sett eller holdt stortrappefjær i hendene, så derfor er det litt vanskelig å si sikkert. Ut i fra beskrivelsen av stedet du fant fjæra, ville jeg likevel tippe på stortrappe.
Roar Solheim (17.11.2017)
Spiser fugler havre?
Jeg har kjøpt en fugleblandinh med blandt annet havre. Og dette ligger igjen på brettet hver gang jeg skal fulle på mer! Solsikkefrø nøtter og andre frø jeg ikke vet hva heter går først!
I. (16.11.2017)
Svar:
Havre spises bl.a. av gulspurv, men solsikkefrø er mer næringsrike, og da hender det at fuglene tar det mest nøringsrike først. Frøblandinger er derfor ikke den beste måten å fore på. Det er bedre å ha rene frøsorter hver for seg - da kan du se om det er noen som ikke blir rørt, og da bør du ikke legge ut denne typen mat.
Roar Solheim (17.11.2017)
vilken fågel är detta
jag satt i skogen å fotograferade fisk så kom det en stor fågel å drog för bi, ja fick upp kameran å fick tatt några bilder men kan själv inte avgöra vem fågel det er,
M.D. (17.11.2017)
Svar:
Denne ser ut til å ha et rett, spisst nebb, og da er det mest sannsynlig snakk om en ravn ut i fra profilen på fuglen. Men vinkelen er vanskelig, så her kan jeg ikke si dette sikkert.
Roar Solheim (17.11.2017)
Spørsmål:
Hvor lang tid tar det før ei Svane blir hvit?
N.N (15.11.2017)
Svar:
Tror de blir hvite når de er ett år gamle og skifter fjær for første gang (men har ikke litteratur for hånden her jeg er nå slik at jeg får ikke sjekket om dette er eksakt).
Roar Solheim (16.11.2017)
Spørsmål:
Har lyst til og holde ei Nøtteskrike!
Hvordan skal jeg få det til?
Noen som ringmerker i området rundt Mjøsa?
M..G. (15.11.2017)
Svar:
Sjekk hjemmesidene til NOF Hedmark (Hedmarksfugl) og se om det foregår ringmerkingsaktiviteter. Dette burde gå an å få til. Nøtteskrika kan imidlertid bite kraftig, så det er en fugl man skal håndtere med forsiktighet!
Roar Solheim (16.11.2017)
Hvilken art?
To ungfugler smalt inn i stuevinduet for en stund siden. Den ene ble straks plukket opp av en spurvehauk, mens den andre ble liggende på verandaen. Den kviknet til etter at jeg satte den på en gren inne i et buskas. Men hvilken fugl er det?
Det flyr stadig vekk fugler inn i stuevinduene her. Jeg pleier alltid å plukke opp de som lander på bakken og sette dem på en gren så fort de klarer å holde seg fast selv. Så går jeg litt fram og tilbake og prater til dem, så de skal følge med på meg istedet for å sovne. Nå høres jeg sikkert ut som en gal fugledame, men alle fuglene jeg har gjort dette med har våknet til og fløyet sin vei etterpå. Nå har jeg laget en slags "uro" som jeg har hengt utenfor vinduene, i håp om at færre fugler skal fly rett inn i dem.
H. (15.11.2017)
Svar:
Dette er en bjørkefink. Det beste du kan gjøre for fugler som kolliderer med vinduer uten å dø, er å ta dem inn i et bur eller en pappeske og gi dem beskyttelse inntil de kommer til hektene igjen.
Roar Solheim (16.11.2017)
Ugler
Hvor stor er dødeligheten blant kattugleungene?
N.N (15.11.2017)
Svar:
Det har vi ikke eksakte tall for, men trolig dør mer enn halvparten av alle (katt)ugleunger i løpet av første høst og vinter.
Roar Solheim (16.11.2017)
Spørsmål:
Kan kongeørn angripe og skade/drepe rådyr?
O.R. (15.11.2017)
Svar:
Kongeørn kan i sjeldne tilfeller ta så store byttedyr som rådyr. Det skjer sannsynligvis helst om vinteren hvis et rådyr er svekket eller hindres i å flykte av mye snø.
Roar Solheim (16.11.2017)
Fuglebrett & Skjærer
I "alle" år her jeg hatt det samme fuglebrett med mat til meiser og andref fugler. Men i år har skjærene tatt helt over og ingen meiser mm. tør å komme. Jeg bruker samme for som tidligere - meiseboller, solsikkefrø og nøtter mm. Det er opptil 6 skjærer som raserer brettet samtidig. Hvordan skal jeg bli kvitt problemet?
(følgen er jo at skjærene får godt med mat og småfuglene tilsvarende mindre)
Hilsen Helge Fossnæs / Son
H.F. (16.11.2017)
Svar:
Du må få montert forautomatene inne i et forbur. Siden du har lagt inn e-post adresse, kan jeg sende deg PDF-filer fra slike omtaler i Fuglevenn-bladet direkte.
Roar Solheim (16.11.2017)
Ukjent fugl
Denne fant jeg ved husveggen. Den har nok ikke tålt møtet med veggen.
Jeg finner ikke noe som likner i noen av de bøkene jeg har, så det er litt interessant å se om du finner ut av det.
H.A. (15.11.2017)
Svar:
Dette er en konglebit hunn - finkefugl. Legg den i plastpose og frys den ned - den kan ha museal verdi.
Roar Solheim (15.11.2017)
hvordan skaffer dyr oksygen
hvordan skaffer fugler oksygen
N.N (15.11.2017)
Svar:
Høres ut som et skoleoppgavespørsmål, så dette må du søke etter og lese om på nettet selv.
Roar Solheim (15.11.2017)
Spørsmål:
Hva et havørna
N.N (15.11.2017)
Svar:
Den spiser fisk, sjøfugl (måker, ender, gjess mm.) og kadavere av selvdøde dyr.
Roar Solheim (15.11.2017)
FUGLEFORING
Skal man fylle på matbrettet så snart det er tomt for mat, eller skal man vente en stund til neste på fylling ?
M.S. (15.11.2017)
Svar:
Det finnes ingen "regel" for det du spør om, men dersom du helst vil ha fuglene på besøk så mye som mulig, er det beste å fylle opp med mat før det er helt tomt. Hvis forplassen tømmes, flyr fuglene til naboområder på leting etter annen mat. Da kan det kanskje drøye litt lenger før de dukker opp igjen på din forplass når du fyller opp etter et kort opphold.
Roar Solheim (15.11.2017)
Foring
Hei,
Jeg har lyst til å sette ut mat til fuglene på verandaen min. Jeg bor i 2.etasje. Lurer på om dette kan være til ulempe for naboen under mtp fuglebæsj? Har ikke peiling på fugler, bare synes det hadde vært koselig å sett på dem spise samtidig som de får tilgang på mat :)
M. (14.11.2017)
Svar:
På et slikt sted bør du ikke fore med frø - det gir mye skall og nedfall av matrester. Meiseboller i nettingrør og halve kokosnøtter er trolig det beste å fore med - da detter det ikke ned mye rester.
Roar Solheim (14.11.2017)
Spørsmål:
Er det smågnagerår iår?
Østlandet
N.N (14.11.2017)
Svar:
Det har vært bra med klatremus på Østlandet i vår og sommer, og det kan se ut til at markmus holder seg og får en topp også til våren 2018. Dette er kvalifisert gjetting, og bare tiden vil vise om det blir slik.
Roar Solheim (14.11.2017)
Død måke midt i byen
Jeg ser at det har vært stilt et slikt spørsmål tidligere, men da fikk ikke innsenderen et adekvat svar. En ting er å la døde fugler og dyr bli liggende ute naturen, men hva gjør man når det er snakk om en måke som ligger på fortauet ved en sterkt trafikkert vei midt i byen? I rundt 14 dager har det ligget en død måke på fortauet på broen som går over Smalgangen på Grønland i Oslo. Jeg ser den hver gang jeg går forbi, men har ikke noe lyst til å løfte den opp og bære den med meg. Så hvem kan/vil fjerne den?
M.V. (14.11.2017)
Svar:
Det er ikke noen fast etablerte systemer som tar seg av slike tilfeller, så vanligvis blir ikke slike kadavere fjernet. Noen ganger blir de spist opp av kråker, rev eller grevling, andre ganger blir de bare liggende og tørke ut. Hvis de er til sjenanse for noen, bør man ta kontakt med helsemyndighet eller kommunelege/lokal viltnemnd.
Roar Solheim (14.11.2017)
Spurvehauk
Bygger spurvehauken nytt reir hvert år?
N.N (14.11.2017)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Trolig skjer begge deler - noen bygger nytt rede, mens andre bruker det samme reiret flere år etter hverandre. Hønsehauk bruker definitivt ofte samme reir flere år etter hverandre.
Roar Solheim (14.11.2017)
Hubro
Naboen fant ei død hubro under ei kraftledning :-(
Han ville bare hive denne store ugla men jeg mener noen vil ha denne og kanskje stoppe den ut...
Hvis ikke det er så dyrt da...!!
G.K. (14.11.2017)
Svar:
Den har definitivt museal interesse. Ta gjerne direkte kontakt med undertegnede.
Roar Solheim (14.11.2017)
Hvilken fugl
Hvilken fugl er dette? (Går det bare an å laste opp -1- bilde?)
G. (14.11.2017)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (14.11.2017)
Spørsmål:
Er havregryn bra for fuglene
N.N (14.11.2017)
Svar:
Lettkokte havregryn kan du trygt gi til fuglene.
Roar Solheim (14.11.2017)