Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 742 til 25 766 av totalt 50 172 spørsmål «forrige neste»
sover fugle i redder?
sover fugle i redder?
J. (08.12.2017)
Svar:
Fuglene oppsøker IKKE gamle reir for å sove i dem om vinteren. Under hekketiden sover selvfølgelig den fuglen som ruger på eggene, også i reiret når den er der.
Meiser sover gjerne inne i fuglekasser om vinteren. Hvis ikke kassene har blitt renset, vil de nødvendigvis kanskje ende opp med å sove på et gammelt reir. Det er bedre å rense ut kassene på høsten, fordi meiser som bruker kassene om vinteren da er mindre utsatt for å kunne få på seg parasitter som fuglelopper o.l.Roar Solheim (08.12.2017)
Kjernebitar i Romsdal
Kjernebitar observert og fotografert på foringsplass i Malmefjorden i Fræna, Romsdal. Har ikkje høyrt om eller sjølv sett kjernebitar på desse kantar av landet. Er kjernebitaren i ferd med å trekke lenger nordover? Finst det andre observasjonar i Møre og Romsdal, ev endå lenger nord?
Ø.F. (07.12.2017)
Svar:
Ja, kjernebiteren har ekspandert nord til Trøndelag og Nordland i nyere tid, og det har kommet mange meldinger om observasjoner også fra Møre og Romsdal. Årsaken til denne økningen kan kanskje skyldes tilgangen på solsikkefrø på forplasser om vinteren.
Roar Solheim (07.12.2017)
Farlig fuglemat?
Hei!
Jeg har kjøpt et spann fuglemat, skrelte solsikkefrø, på Felleskjøpet. Disse var ikke merket, men på forespørsel til produsent fikk jeg vite at de er fra Bulgaria.
Jeg vil anta at disse kan komme fra solsikker som er sprøytet. Det er alvorlig hvis vi bidrar til å svekke småfuglbestanden, når vi mater i beste mening?
Startet egentlig med å kjøpe økologiske frø, men det er skrekkelig dyrt.
Ingen fuglemat-forhandlere ser ut til å ha bevissthet omkring dette?
Synspunkt?
A.O. (07.12.2017)
Svar:
Du er inne på et veldig viktig poeng. Dessverre er fuglemat ikke gjenstand for samme kritiske vurdering som mat for oss mennesker. En del aktører tjener nok også mye på å bruke fuglemat av dårlig kvalitet, ikke sjekke negative innvirkninger som bruk av sprøytemidler mm. Dette er et problem som det nok vil kreve mye arbeid og påtrykk for å få endret, dessverre.
Roar Solheim (07.12.2017)
"fuglebur" med masker på 50x50mm
Hei!
Jeg har lest flere steder om fuglebur eller fuglekarnapp for å blant annet holde skjærer unna meisebollene. Jeg har nå laget meg et ganske stort slikt bur, men det jeg lurer på, hvilke fugler er det som ikke vil komme seg igjennom disse maskene? Jeg har hatt grønnfink inni der, men vil feks en dompap gå igjennom? (Tenkte å fore fra bakken) Vil også legge til at skjæra vil få anna mat.. Vil bare ikke at den skal ta småfuglmaten..
N.N (07.12.2017)
Svar:
Dompap vil kunne fly gjennom netting med 5 x 5 cm åpning.
Roar Solheim (07.12.2017)
Kjøttmeis
Hei. På våren, seinvinteren, såg eg ein kjøttmeis på foringsbrettet som hadde ein stor kul i panna, over auga. Han var der i fleire uker. Nå er det ein som har ein stor kul på kinnet. Sett han i fleire dager nå. Kå kan dette vera da? helsing Randi
R.H. (06.12.2017)
Svar:
Dette er sannsynligvis meiser som har fuglekopper. Vi vet ikke om de kan bli bra av denne sykdommen, eller om de beholder disse kulene helt til de dør. Det ser i alle fall ut til at enkelte individer kan leve med disse koppe-kulene lenge.
Roar Solheim (06.12.2017)
Sidensvans og rognebær
Under ei bær-tung rogn fant jeg et tynt rødt "teppe" på sneen etter at en stor flokk sidensvans hadde inntatt et måltid i trekrona. Restene av bær på sneen syntes å være knuste/tyggete bær (ikke hele nedfallsbær).
Spørsmålet er da: Spiser ikke sidensvansen hele bærene? Spytter de ut stein/skinn/ eller fruktkjøttet; eller er det rett og slett bare bærslafsing og umotivert søl som resulterer i rødfarget teppe på sneen?
O.H.(.N.O.N.T. (04.12.2017)
Svar:
Sidensvansene sluker rognebær og mange andre bær hele. Bærene går raskt gjennom fuglenes fordøyelsessystem, og fuglene trekker bare ut sukkeret i bærene. Bærrestene skites ut igjen som hele eller store deler av bær med fruktkjøttet synlig. Det er nok slike bærekskrementer du har funnet på bakken.
Roar Solheim (05.12.2017)
Gråsisik eller polarsisik?
Hei. Er det gråsisik eller polarsisik jeg har hatt besøk av på foringsplassen i dag?
Tok video i dag
E.U. (04.12.2017)
Svar:
Disse ser mest ut som ordinære gråsisiker. Polarsisikene har mye mer hvitt og er helt hvite på overgump og nedre del av rygg. Selv om denne delen er vanskelig å se på disse fuglene, så ser de likevel mest ut som gråsisiker.
Roar Solheim (05.12.2017)
Fugl
Hvilken fugl har lange ben
N.N (05.12.2017)
Svar:
Det er det svært mange arter som har, så dette spørsmålet har knapt noen mening! Storker, hegrer og traner har typisk lange bein, det samme har mange vadefugler (stylteløperen er kanskje en av de mest ekstreme).
Roar Solheim (05.12.2017)
Spørsmål:
Hei!
Har dere nybegynnerkurs i ringmerking?
Bor i Stavanger.
N.N (04.12.2017)
Svar:
Siden du bor i Stavanger, skal du ta kontakt direkte med Ringmerkingssentralen på Stavanger Museum og spørre om de kan gi deg direkte informasjon her.
Roar Solheim (04.12.2017)
Hann eller hunn?
Hei har en utstoppet tårnugle, kan dere svare på hvilket kjønn det er, om det er en hunn eller hann ugle?
mvh Annonym
A. (04.12.2017)
Svar:
Nei, det ikke mulig å se forskjell på kjønnene hos noen andre av uglene i Europa enn snøugle.
Roar Solheim (04.12.2017)
Revåte
Hva slags fugl er å anbefale og ha på åta for og lokke frem rev?
T.I.R. (04.12.2017)
Svar:
Dette må du forhøre deg med revejegere om - det er ikke noe vi har svar på her på disse fuglesidene.
Roar Solheim (04.12.2017)
Kjøttmeis jager vekk hakkespett
Hei.
Jeg har innimellom besøk av både flaggspett og gråspett.
I dag ble jeg vitne til at kjøttmeisen flokker seg rundt gråspetthannen og kjeppjager den vekk fra hagen.
Var virkelig ikke klar over det hierarkiet i fugleverden.
Er dette noe kjent fenomen?
N.N (04.12.2017)
Svar:
Kjenner ikke til at meiser har jaget gråspett, men det forbauser ikke om den ville gjøre det overfor en flaggspett. Flaggspetten kan nemlig selv forsøke å angripe og hakke ihjel småfugler for å spise av dem (selv om dette nok er svært sjeldent om vinteren).
Roar Solheim (04.12.2017)
Kulde
Hei! Vi har kjøttmeis inne i fuglekassa vår med kamera, virkelig gøy å følge med :-) Men det ser så kaldt ut å ligge på bar bakke inne i kassa. Det har ikke vært reir der. Kan vi legge inn noe? Høy? Eller skremmer vi bare den da? Er det en sjangse for at den kommer til å legge egg der nå som den overvintrer der? Dette er i Møre og Romsdal.
N.N (04.12.2017)
Svar:
Fuglene trenger IKKE reir eller annet materiale inne i kassene - de klarer seg utmerket uten. Faktisk foretrekker fuglene kasser UTEN gamle reir, fordi det da er mindre fare for at de skal få på seg parasitter fra reirene. Meisen kan gjerne hekke i en kasse som har blitt brukt til sovekammer om vinteren, men det er ikke nødvendigvis det individet som har brukt kassa om vinteren som kommer til å hekke der til våren.
Roar Solheim (04.12.2017)
Spørsmål:
Hva liker fuglene best av delfiafett eller matfett?
Håper på matfett siden den er billigere....
T.H.P.B. (04.12.2017)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Her må det forsøk med å legge ut begge fett-typer til for å kunne gi svar. Vi i Fuglevennen har ikke gjort slike tester.
Roar Solheim (04.12.2017)
Hønsehauk
Hvorfor er Hønsehauken i kategorien satt opp som nær truet?
Tror det er flere hønsehauker enn "ekspertene" tror....
S. (04.12.2017)
Svar:
Dette spørsmålet skal du rette til Artsdatabanken.
Roar Solheim (04.12.2017)
Svarttrost?
Så denne på flyplassen i Bergen for et par dager siden.
Er det en svarttrost med pigmentfeil?
Er det evt. vanlig?
H.B. (03.12.2017)
Svar:
Ja, dette er en svarttrost med en genfeil som gjør at enkelte fjær ikke tar opp farge under utvekst. Dette er nokså vanlig å se hos svarttrost, men også hos mange andre spurvefugler.
Roar Solheim (03.12.2017)
Pysillumfrø ok i meisebolle?
Hei, jeg tenkte lage figur-meiseboller med 4åring og når han helst ikke skal håndtere mel pga allergier lurer jeg på om fugler kan spise pysillumfeøskall (funker som erstatning for limet i mel;)
N.N (03.12.2017)
Svar:
Jeg vet dessverre ikke hva slags frø dette er,men i utgangspunktet er alle frøsorter som kan brukes som menneskeføde helt brukelige som fuglemat også. Bare legg ut noen og se om ulike fuglearter forsyner seg av dem.
Roar Solheim (03.12.2017)
Spørsmål:
Er det mulig å si hvilken fugl som har lagt dette egget? Funnet er gjort tilbake i tid så husker dessverre ikke omstendighetene rundt det.
N.N (02.12.2017)
Svar:
Egg kan i utgangspunktet være vanskelige å artsbestemme, blant annet fordi mange arter har stor variasjon i eggfarge. Her mangler også en målestokk slik at det er vanskelig å vite hvor stort dette egget er. Kamuflasjefargene viser at det er en bakkehekkende fugl, med vadefugler eller hønsefugler som mulige arter. Egget virker for rundt til å stamme fra en vadefugl, og jeg mistenker at det kan være et rypeegg (lirype eller fjellrype), uten at jeg kan si dette med absolutt sikkerhet.
Roar Solheim (03.12.2017)
Hjelpe svarttrosten
Hei, har en enslig svarttrosthann som bor under verandatrappa vinterstid. 1. Den ser kald ut, kan jeg legge noe dekke i form av høy, halm eller liknende til den som skaper en lunere bolig for den i kulda?
2. Hva spiser den helst? Jeg ser den helst finner maten på bakkenivå, den er sjelden å se oppe på fuglebrettene, har du noen forslag til hvordan jeg kan hjelpe den gjennom vinteren? Jeg er veldig takknemlig for svar.
K.F. (03.12.2017)
Svar:
Du behøver IKKE å gjøre noe med hensyn til varme/isolering for ville fugler. Lave temperaturer klarer de som regel å takle bare de har tilgang på nok mat. Svarttroster (og andre troster og rødstrupe) spiser veldig gjerne frukt. Hvis du får tak i litt overmodne epler og pærer i matbutikkene (slike som likevel vil bli kastet), så kan du dele dem i halvdeler og pigge dem fast på greiner i trær og busker - fuglene sitter gjerne oppe i trærne og hakker på slik frukt. Du kan også strø finhakkede kake- og brødsmuler på bakken der trostene ferdes, det spiser de også gjerne.
Roar Solheim (03.12.2017)
Fugler med reir i ventil!
Hei,
Jeg har i flere år hatt fiugler som har holdt til i en ventil. Det har gått font, da rommet stod ubrukt, men nå når det har blitt soverom er det litt håpløst.
Er det greit at jeg stenger av denne på nåværende tidspunkt med tanke på legging av egg ol.?
E.R. (03.12.2017)
Svar:
Ja, for all del! Steng ventilen med finmasket metallnetting ytterst, så kommer det ikke fugl inn i ventilen. På denne tiden av året er det ikke fare for hekking (bare i noen ytterst sjeldne tilfeller hekker gråspurv så sent, men sjeldent i ventiler).
Roar Solheim (03.12.2017)
Svane unge
Hva skjer når den ikke kan fly ?
N.N (02.12.2017)
Svar:
Hvis den ikke kan fly nå i desember må det være noe galt. Enten er den skadet eller syk. Hvis vannet ikke fryser der den holder til kan den kanskje klare seg (og muligens leges?), hvis ikke omkommer den uten menneskelig inngripen.
Roar Solheim (03.12.2017)
Spørsmål:
Blander Gråtrost og rødvingetroster seg på vinteren i matsøk?
R.P. (02.12.2017)
Svar:
Ja, du kan ofte se flere trostearter i blandede flokker høst og vinter.
Roar Solheim (02.12.2017)
Spørsmål:
Er falker hulebrukere?
N.N (02.12.2017)
Svar:
Falker hekker enten i kvistreir etter kråker og andre rovfugler (små falker), eller i klippevegger. Vandrefalk og jaktfalk kan hekke på fjellhyller med overbygg, av og til som hulrom inn i fjellveggen, men en kan ikke dermed kalle dem hulebrukere. Tårnfalk kan hekke i gamle svartspettreir, så den er den eneste som kan hekke i hulltrær.
Roar Solheim (02.12.2017)
Gråmåke?
N.N (02.12.2017)
Svar:
Vanskelig å si sikkert, men mest sannsynlig ung gråmåke. Hvis du kan lese av fargeringen, så kan svaret bli sikkert.
Roar Solheim (02.12.2017)
chipp
Jeg har arvet en kongeørn, etter min fars død. Den ble kjøpt i stavanger på en auksjon på 80 tallet. Jeg ble fortalt att det kreves chipping på rovfugl. Er dette mulig å få gjor?
M.H. (02.12.2017)
Svar:
Da må du kontakte Fylkesmannens miljøvernavdeling, eller viltavdelingen ved Miljødirektoratet (Trondheim) og spørre hvordan du skal gå fram.
Roar Solheim (02.12.2017)