Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 723 til 25 747 av totalt 50 178 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
idag så jeg dompapp og den er sjelden ved fuglebrettet
N.N (14.12.2017)
Svar:
Flott. Noen har klaget over at dompapene har uteblitt, så da er det fint at noen får besøk av dem også.
Roar Solheim (15.12.2017)
Grønnfinker
Har fôringsplasser utenfor huset med foringsautomater etc. I alle år har grønnfinker vært helt dominerende, mens andre arter selvsagt også har vært der. I år har grønnfinkene vært helt bort og kjøttmeisen dominerer. Kan det være noen spesiell grunn til det?
Hilsen Sigurd, Levanger.
N.N (13.12.2017)
Svar:
Dette er det dessverre ikke mulig å hoste opp noen naturlig forklaring på. Variasjoner i forplassbesøk er så forskjellige at de knapt kan knyttes til åpenbare årsaker, dessverre.
Roar Solheim (13.12.2017)
Munk
Hei!
Jeg er så heldig å ha en munk-hunn i hagen! (Trondheim) Og så leste jeg at den blant annet er veldig glad i rips. Og da lurte jeg på,til neste år, om jeg skal fryse rips og legge ut til den om vinteren? Vil den spise det da? Og er det annen mat jeg kan gi til den nå? Spiser den solsikkefrø uten skall og brødsmuler? Takk for svar!
Hilsen Tonje
N.N (12.12.2017)
Svar:
Du kan f. eks. legge ut finmalte kakesmuler til munken. Overmodne epler og pærer som du deler i halvdeler er også fin mat for en munk. De fleste bær kan du fryse ned og gi munken neste vinter.
Roar Solheim (12.12.2017)
Dompap
Har fan ikke sett en Dompap til nå i vinter....
Har mange andre arter.
Har dompapen gått tilbake på lista?
S. (12.12.2017)
Svar:
Dompap kan variere i antall fra år til år, så dette behøver ikke å være annet enn lokale variasjoner. Vi har ingen informasjon om en generell tilbakegang i bestanden av dompap.
Roar Solheim (12.12.2017)
Spørsmål:
Sommerfugl i vinterland? Art? På størrelse m trøst. Landet på streng. Så grå ut i det dunkle lyset vi har. Men lyst bryst. Karakteristisk lange halefjær, smal og m knekk opp. Lure på hvilken art.? Da den letta kom d svake tynne triller. Hilsen fuglevenn Kvæfjord
K. (12.12.2017)
Svar:
Det er dessverre ikke mulig å finne ut hva du kan ha sett bare ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (12.12.2017)
Fuglemat som har gått ut på dato
Hei!
Jeg har en pose med fuglemat som gikk ut i februar. Er det greit å gi den til fuglene nå?
K.T. (11.12.2017)
Svar:
Hvis dette er frøblanding, så bør det ikke være noe problem. Dersom fuglene ikke vil ha dette foret, må du kaste det.
Roar Solheim (11.12.2017)
Fluesnapper
Hei. Tok noen bilder av fluesnapper par ved en fuglekasse på hytta. Hytta ligger i Gaular kommune( på ca. 500 høyde meter)ikke så langt fra Haukedalsvannet. Fikk tatt noen bilder når foreldrene matet ungene. Har studert bilde mange ganger og har blitt noe usikker på om ungen faktisk er en fluesnapper unge? Kan det være en gjøkunge? Synes ungen virker noe stor. Bilde er tatt 26.juni 2014. Er spent på svar.
Med vh Ole N. Giil
O.N.G. (11.12.2017)
Svar:
Neida, dette er nok fluesnapperens egen unge. En gjøkunge er mye større og ser helt annerledes ut. Vi kjenner heller ikke til at gjøken har lagt egg inne i kasser med så små inngangshull som dette.
Roar Solheim (11.12.2017)
Spørsmål:
Er gråtrosten større enn svarttrosten?
T. (11.12.2017)
Svar:
De er nesten helt like. Gråtroster veier i gjennomsnitt opp mot 10 gram mer enn svarttroster. Vingelengden er ca 1 cm lenger, men svarttrosten kan ha omkring 1 cm lenger totallengde. Dermed er det vanskelig å si at den ene er markant større enn den andre.
Roar Solheim (11.12.2017)
haukvåk
N.N (11.12.2017)
Svar:
Bildet er allerede besvart - musvåk. Hvorfor sende det inn igjen med et navneforslag som er en hybrid mellom to rovfuglslekter???
Roar Solheim (11.12.2017)
Hvilken and er dette?
Så den på kanotur i Femunden i juni i år, i vassdraget fra Femundsjøen til Røros. Har sjekket i fuglebøker og på nett. Det nærmeste jeg kommer er Laksand, men det stemmer ikke så bra. Regner med at det er en han og en hunnufgl. Begge har brunt hode, Laksandhannen har jo grønt hode
A.A. (11.12.2017)
Svar:
Bildene er vanskelige, men begge fuglene ser ut til IKKE å ha tydelig hvit strupe, noe som er karakteristisk for laksand hunn. Dermed kan det se ut som at dette er to siland hunner, men jeg kan ikke si dette sikkert pga bildekvaliteten.
Roar Solheim (11.12.2017)
Horndykker
Er horndykkerne monogame?
T.A.D. (10.12.2017)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Tror nok de for det meste holder sammen i par under hekketiden, men uvisst om fuglene kan forsøke seg på snikparringer med andre partnere. Det er stor mulighet for at de kan være mer stedtro mot hekkeplassen enn den de hekket med året før. Hvis de da vender tilbake til samme sted, vil mange kunne ha samme partner som året før. Men de ser ikke ut til å holde seg sammen med hverandre i vinterhalvåret.
Roar Solheim (10.12.2017)
Ugle i bynære områder
Har hengt opp 3 kasser til kattugle i villaområde i Larvik. Har hørt kattugla om natten mange netter siste ukene i området kassene er satt opp.
1) Kan du si om det er mest sannsynlig en hann eller en hunn?
2) Lokker den på en partner allerede nå siden det henger en rugekasse nærheten eller er det for tidlig nå i desember?
E.L.T. (10.12.2017)
Svar:
Både hanner og hunner av kattugle kan gi lyd fra seg hele vinteren, og særlig hvis det finnes en del smågnagere. Hanner kan både rope dersom de har en make, og dersom de er enslige og lokker på en - umulig å vite hvilken situasjon en bestemt ugle er i der du har hørt den. Men når du i det minste hører kattugler i området, så er jo det den minste forutsetningen for muligens å kunne få den som hekkefugl i en av kassene dine.
Roar Solheim (10.12.2017)
Brød til fuglene ?
Hei. Jeg gir fuglene brødsmuler som alltid har vært vanlig, men de skal jo helst ikke ha salt. Brød inneholder vel salt. Er det kanskje ikke bra for dem ? I dag laget jeg meisebolle med Flott matfett, solsikkekjerner og rosiner. Er rosiner egentlig bra for dem ? Nå er visst havregryn også blitt ok, det var det ikke før. Er det egentlig ok ? Jeg spør altså om tre retter til fuglene her; brødsmuler, rosiner og havregryn. Takk for svar.
N.N (10.12.2017)
Svar:
Alt dette kan du fore fuglene med. Brødsmuler har fugler fått så lenge jeg kan huske, uten at det ser ut til å ha tatt livet av noen. Rosiner er tørket frukt, og det er skikkelig snadder. Det samme gjelder lettkokte havregryn.
Roar Solheim (10.12.2017)
kråkejeger
Kom over denne kråkejegeren.Hva er det for fugl ?
T.K. (10.12.2017)
Svar:
Dette er en musvåk, en ungfugl fra i sommer. Hvis den har klart å fange ei kråke, er det imponerende. Det er nok ikke vanlig byttedyr for en musvåk.
Roar Solheim (10.12.2017)
Spørsmål:
Mater fuglene i busken med villfuglblanding og solsikkefrø. Men det blir så mye frø nedfall på bakken som lokker til seg rotter. Er det noen annen som jeg kan mate de med?? Meiseboller spiser de ikke om vinteren. Tror de fryser kanskje???hva med talg? Trenger et svar, kan jo ikke slutte å mate de etter så mange år. Fortvilet
A.B.S. (10.12.2017)
Svar:
Der hvor det ikke er ønskelig med mye matnedfall på bakken, kan du henge opp halve kokosnøtter, eller fett eller talg i metallnett laget av finmasket kyllingnetting. Meiseboller av god kvalitet pleier alltid å bli spist. Plastnett bør tas av, og meisebollene henges i metallnettrør som er laget for meiseboller. Det beste er å smelte matfett og lage egne meiseboller. Da kan du kontrollere kvaliteten, og disse blir som regel alltid spist.
Roar Solheim (10.12.2017)
Stokkand med pigmentfeil?
Bildet er fra Horten i dag
N.N (10.12.2017)
Svar:
Det er tydelig mye stokkand i denne fuglen. Men det er ikke mulig å si om det er en viltlevende stokkand med pigmentfeil, eller avkom etter krysning mellom ordinær viltlevende stokkand og en rømt tamvariant av stokkand. Dessverre er det svært mange slike på rømmen rundt omkring.
Roar Solheim (10.12.2017)
Kjøttmeis
Det er stort sett dompap og kjøttmeis på brettet hele vinteren. Nå har vi sett at noen av kjøttmeisene er helt blodrød i det hvite feltet rundt øynene og under stjerten. En av meisnene har ikke hvitt i det hele tatt, alt er rødt. Andre av meiene har røde prikker eller mindre felt i det hvite. De aller fleste er vanlige kjøttmeisen, alle med tydeligvis stor apetit. Er det røde tegn på sykdom eller mangel?
N.N (09.12.2017)
Svar:
Dessverre vanskelig å si uten bilder av fuglene. Forsøk å få tatt noen bilder.
Roar Solheim (10.12.2017)
Fugler på foringsplassen
Hei.
Jeg forer med solsikkefrø, frøblanding og laget noen meiseboller. Vanligvis er foringsplassen godt besøkt særlig av meisene våre.
Når det er kaldt som i dag (-7,5 grader C ) er det ikke fugler her. La også merke til tidligere at når gradene krøp nedover ble fuglene borte. Jeg forer i utkanten av Oslo så jeg lurer på om fuglene har noen steder som det er varmere, når det er kalde dager?
J. (10.12.2017)
Svar:
Det er dessverre veldig vanskelig, som regel umulig, å forstå hvorfor fugler kommer eller forsvinner fra en forplass i løpet av vinteren. Etter hvert har vi sett så mye variasjon i forhold til vær, temperatur osv at det ikke lar seg gjøre å frambringe klare årsaksforhold.
Roar Solheim (10.12.2017)
Liten svart fugel
Har 2 stk veldig små "brun"svart fugler i hagen min, har ikke sett de før, og finner de ikke noen plass
De er veldig kjappe og sky
N.N (10.12.2017)
Svar:
Lurer på om det kan være to gjerdesmetter. I dårlig lys kan de virke nesten sorte.
Roar Solheim (10.12.2017)
Gråmåke?
Er dette en vanlig gråmåke? ...mye kroknebb?
N.N (09.12.2017)
Svar:
Det ser slik ut - gråmåke med uvanlig lang krok ytterst på overnebbet.
Roar Solheim (10.12.2017)
Hvilken fugl
N.N (09.12.2017)
Svar:
Dette er en bokfink med en del lyse armsvingfjær.
Roar Solheim (10.12.2017)
hvilken fugl er dette?
N.N (10.12.2017)
Svar:
Dette ser ut til å være en ung islom.
Roar Solheim (10.12.2017)
hvilken fugl er dette?
N.N (10.12.2017)
Svar:
Bildet er dessverre svært mørkt, men jeg mistenker at det kan dreie seg om en islom.
Roar Solheim (10.12.2017)
Svart lita and
Fann ei daud and på sjøen i dag. Svart, kvitt band på venga og gult, flatt nebb.
Eg kan ikkje sei eg har sett ei slik før. Kan de hjelpe med kva and det er?
Diverre er biletet av nebbet ikkje så godt. Teininga på nebbet var nokså markant.
E.U. (09.12.2017)
Svar:
Dette ser ut til å være en sjørre hann.
Roar Solheim (09.12.2017)
korleis fóre med sauetalg
Har fersk sauetalg med litt kjøtrestar i. Har hengt det ut ved fuglebrettet i ein brukt løksekk. Det var den sterkaste nettingen eg fant og den er av plast.No har den hengt ute nokre dagar, utan at eg ser antydning til at nokon av fuglane prøver seg. Ikkje skjora eingong! Burde eg heller koke det så fettet smeltar og lage meisebolle?
A. (08.12.2017)
Svar:
Det er egentlig underlig verken meiser eller skjærer har oppdaget dette, for sauetalg er noe av det mest attraktive foret som disse fuglene kan finne etter min erfaring. Men ikke bruk plastnett - da kan skjære og nøtteskrike hakke ut og ta med seg alt på kort tid for å lagre det i skogen. Jeg har selv laget små nettingbur av kyllingnetting som jeg har festet på trestamme, og så stappet fåretalg nedi. Det har alltid vært massevis av meiser på slikt for. Anbefaler at du får tak i slik netting og servere talgen i.
Du kan selvfølgelig også prøve å smelte talg og lage egne meiseboller. Det er også attraktivt, ikke minst fordi du da selv kontrollerer kvaliteten på foret du blander i meisebollen!Roar Solheim (08.12.2017)