Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 466 til 25 490 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Kjernebiter
Observerte nylig en kjernebiter på fuglebrettet utenfor Mosjøen i Nordland. Ettersom jeg aldri har sett en før lurer jeg på om utbredelsen av arten er i endring?
H. (16.12.2017)
Svar:
Ja. Kjernebiteren fantes midt på 1970-tallet bare i Bøkeskog i Vestfold. I dag dukker den opp på forplasser nord til Nordland. Økningen skyldes trolig økt tilgang på solsikkefrø på forplasser om vinteren.
Roar Solheim (16.12.2017)
Mating av fugler og hvorfor blir de færre om vinteren?
Jeg bor i Oslo og har matet fugler med frø i flere år. Vi har hatt mye besøk, men hvorfor blir de færre når det blir kaldt? Man skulle tro det var viktigere å få tak i mat.
Og hvorfor vil ikke spurvene ved vårt danske sommerhus ha brødsmuler? Men de tar gjerne døde fluer.
R.G. (16.12.2017)
Svar:
Hvorfor det blir flere eller færre fugler på forplassene under skiftende værforhold, er nesten umulig å finne forklaring på, så her må vi dessverre melde pass. Det er heller ikke godt å si hvorfor spurvene ikke tar brødsmuler, men ofte kan slikt henge sammen med at de finner annen, mer ettertraktet mat andre steder.
Roar Solheim (16.12.2017)
Store flokker med småfugler
Har i de siste observert store flokker med småfugler som spiser frø fra bjørk og or. De flytter seg fort fra tre til tre. Nokså små fugler på spurvestørrelse , svart på hode og gråaktige på overside , men lysere under. De ble først sett i Steinkjer-området og nå i dag på Byåsen. Det kan være hundrevis av dem. For ordens skyld, det er ikke sidensvans.
J.B.H. (15.12.2017)
Svar:
Jeg tipper at dette dreier seg om gråsisik.
Roar Solheim (16.12.2017)
Rognebær
Har tatt opp rognebær fra frysa og venter på Sidensvansene.
Er ikke en Sidensvans og se på brettet men Svarttrost og gråtrost spiser grådig.
Kommer ikke Sidensvansene til Vanse i vinter?
R.T. (15.12.2017)
Svar:
Det er det ikke mulig å vite på forhånd, dessverre.
Roar Solheim (16.12.2017)
Spurvehauk
En spurvehauk krasjet i mitt altanvindu og ligger på ryggen å blinker og puster. Bør jeg ta den i en eske og inn i garasjen en stund. Er det bedre pga det er 1 grad ute nå?
N.L. (15.12.2017)
Svar:
Det beste i slike tilfeller er å ta fuglen inn slim at den er beskyttet mot skjærer, katter og andre som kan ta livet av den.
Roar Solheim (16.12.2017)
Hva slags fugl er dette?
Hei, reddet denne lille fuglen fra å fryse fast i isen. Lurer på hva slags fugl dette er.
N.N (15.12.2017)
Svar:
Dette er en stjertmeis. Underlig at den skal kunne fryse fast i is.
Roar Solheim (16.12.2017)
Spørsmål:
Har fugler humor?
H.S. (13.12.2017)
Svar:
Godt spørsmål som det ikke er lett å svare på. Humor er kanskje noe som er knyttet bare til oss mennesker fordi det er nært knyttet til språk, men fugler kan tydeligvis leke seg og gjøre ting fordi de finner det underholdende. Ravner og kråker kan for eksempel ake på ryggen ned snøskråninger, leke seg med pinner i lufta osv, men lek er ikke nødvendigvis lik humor.
Roar Solheim (15.12.2017)
Nøttekråke
En enslig nøttekråke har slått seg ned i
treet ved siden av fuglebrettet. Den følger etter meg da jeg er ute. Ser ut som den har det bra, men synes atferden er rar. Østfold
K.B. (14.12.2017)
Svar:
Ja, det er ikke godt å vite hva som frambringer akkurat den oppførselen.
Roar Solheim (15.12.2017)
Spørsmål:
En Kjernebiter og en Dompap hunn spiser sammen på fuglebrettet hver dag nå og lurer på om de kommer til og hekke sammen til våren?
T.6.K. (13.12.2017)
Svar:
Nei, de tilhører forskjellige arter, og vil ikke søke partnere blant andre enn sin egen art.
Roar Solheim (15.12.2017)
Hvilken ugle?
Bor i utkanten av Hønefoss på Østlandet. Ganske landlig, med bondegårder, store jorder og skog (gran, furu og bjørk) tett på.
Har i mange år dann og vann sent på kvelden/om natten hørt ugle som "uhuu'er" om natten, vanligst vår/sommer. Nå en kveld hørte jeg plutselig "sangen" igjen, selv om det var vinter.
Har alltid lurt på hva slags ugle det kan være. Vet at infoen er noe sparsom, men håper på svar hva det sannsynligvis er.
H.G. (14.12.2017)
Svar:
Dette er temmelig sikkert kattugle. Kattuglene er stasjonære i hekkeområdet sitt året rundt, og de kan rope hele året. Hvis det er mye mus, hvis hannen søker en ny hunn, hvis det komme fremmede ugler inn i området - dette er bare noen mulige årsaker til at uglene også kan rope midt på vinteren.
Kattuglehannens rop er et langt hooooooo, så oppholdt og deretter ho hohohohohohoho (en skjelvende hukring i siste del).Roar Solheim (15.12.2017)
Spørsmål:
idag så jeg dompapp og den er sjelden ved fuglebrettet
N.N (14.12.2017)
Svar:
Flott. Noen har klaget over at dompapene har uteblitt, så da er det fint at noen får besøk av dem også.
Roar Solheim (15.12.2017)
Grønnfinker
Har fôringsplasser utenfor huset med foringsautomater etc. I alle år har grønnfinker vært helt dominerende, mens andre arter selvsagt også har vært der. I år har grønnfinkene vært helt bort og kjøttmeisen dominerer. Kan det være noen spesiell grunn til det?
Hilsen Sigurd, Levanger.
N.N (13.12.2017)
Svar:
Dette er det dessverre ikke mulig å hoste opp noen naturlig forklaring på. Variasjoner i forplassbesøk er så forskjellige at de knapt kan knyttes til åpenbare årsaker, dessverre.
Roar Solheim (13.12.2017)
Munk
Hei!
Jeg er så heldig å ha en munk-hunn i hagen! (Trondheim) Og så leste jeg at den blant annet er veldig glad i rips. Og da lurte jeg på,til neste år, om jeg skal fryse rips og legge ut til den om vinteren? Vil den spise det da? Og er det annen mat jeg kan gi til den nå? Spiser den solsikkefrø uten skall og brødsmuler? Takk for svar!
Hilsen Tonje
N.N (12.12.2017)
Svar:
Du kan f. eks. legge ut finmalte kakesmuler til munken. Overmodne epler og pærer som du deler i halvdeler er også fin mat for en munk. De fleste bær kan du fryse ned og gi munken neste vinter.
Roar Solheim (12.12.2017)
Dompap
Har fan ikke sett en Dompap til nå i vinter....
Har mange andre arter.
Har dompapen gått tilbake på lista?
S. (12.12.2017)
Svar:
Dompap kan variere i antall fra år til år, så dette behøver ikke å være annet enn lokale variasjoner. Vi har ingen informasjon om en generell tilbakegang i bestanden av dompap.
Roar Solheim (12.12.2017)
Spørsmål:
Sommerfugl i vinterland? Art? På størrelse m trøst. Landet på streng. Så grå ut i det dunkle lyset vi har. Men lyst bryst. Karakteristisk lange halefjær, smal og m knekk opp. Lure på hvilken art.? Da den letta kom d svake tynne triller. Hilsen fuglevenn Kvæfjord
K. (12.12.2017)
Svar:
Det er dessverre ikke mulig å finne ut hva du kan ha sett bare ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (12.12.2017)
Fuglemat som har gått ut på dato
Hei!
Jeg har en pose med fuglemat som gikk ut i februar. Er det greit å gi den til fuglene nå?
K.T. (11.12.2017)
Svar:
Hvis dette er frøblanding, så bør det ikke være noe problem. Dersom fuglene ikke vil ha dette foret, må du kaste det.
Roar Solheim (11.12.2017)
Fluesnapper
Hei. Tok noen bilder av fluesnapper par ved en fuglekasse på hytta. Hytta ligger i Gaular kommune( på ca. 500 høyde meter)ikke så langt fra Haukedalsvannet. Fikk tatt noen bilder når foreldrene matet ungene. Har studert bilde mange ganger og har blitt noe usikker på om ungen faktisk er en fluesnapper unge? Kan det være en gjøkunge? Synes ungen virker noe stor. Bilde er tatt 26.juni 2014. Er spent på svar.
Med vh Ole N. Giil
O.N.G. (11.12.2017)
Svar:
Neida, dette er nok fluesnapperens egen unge. En gjøkunge er mye større og ser helt annerledes ut. Vi kjenner heller ikke til at gjøken har lagt egg inne i kasser med så små inngangshull som dette.
Roar Solheim (11.12.2017)
Spørsmål:
Er gråtrosten større enn svarttrosten?
T. (11.12.2017)
Svar:
De er nesten helt like. Gråtroster veier i gjennomsnitt opp mot 10 gram mer enn svarttroster. Vingelengden er ca 1 cm lenger, men svarttrosten kan ha omkring 1 cm lenger totallengde. Dermed er det vanskelig å si at den ene er markant større enn den andre.
Roar Solheim (11.12.2017)
haukvåk
N.N (11.12.2017)
Svar:
Bildet er allerede besvart - musvåk. Hvorfor sende det inn igjen med et navneforslag som er en hybrid mellom to rovfuglslekter???
Roar Solheim (11.12.2017)
Hvilken and er dette?
Så den på kanotur i Femunden i juni i år, i vassdraget fra Femundsjøen til Røros. Har sjekket i fuglebøker og på nett. Det nærmeste jeg kommer er Laksand, men det stemmer ikke så bra. Regner med at det er en han og en hunnufgl. Begge har brunt hode, Laksandhannen har jo grønt hode
A.A. (11.12.2017)
Svar:
Bildene er vanskelige, men begge fuglene ser ut til IKKE å ha tydelig hvit strupe, noe som er karakteristisk for laksand hunn. Dermed kan det se ut som at dette er to siland hunner, men jeg kan ikke si dette sikkert pga bildekvaliteten.
Roar Solheim (11.12.2017)
Horndykker
Er horndykkerne monogame?
T.A.D. (10.12.2017)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Tror nok de for det meste holder sammen i par under hekketiden, men uvisst om fuglene kan forsøke seg på snikparringer med andre partnere. Det er stor mulighet for at de kan være mer stedtro mot hekkeplassen enn den de hekket med året før. Hvis de da vender tilbake til samme sted, vil mange kunne ha samme partner som året før. Men de ser ikke ut til å holde seg sammen med hverandre i vinterhalvåret.
Roar Solheim (10.12.2017)
Ugle i bynære områder
Har hengt opp 3 kasser til kattugle i villaområde i Larvik. Har hørt kattugla om natten mange netter siste ukene i området kassene er satt opp.
1) Kan du si om det er mest sannsynlig en hann eller en hunn?
2) Lokker den på en partner allerede nå siden det henger en rugekasse nærheten eller er det for tidlig nå i desember?
E.L.T. (10.12.2017)
Svar:
Både hanner og hunner av kattugle kan gi lyd fra seg hele vinteren, og særlig hvis det finnes en del smågnagere. Hanner kan både rope dersom de har en make, og dersom de er enslige og lokker på en - umulig å vite hvilken situasjon en bestemt ugle er i der du har hørt den. Men når du i det minste hører kattugler i området, så er jo det den minste forutsetningen for muligens å kunne få den som hekkefugl i en av kassene dine.
Roar Solheim (10.12.2017)
Brød til fuglene ?
Hei. Jeg gir fuglene brødsmuler som alltid har vært vanlig, men de skal jo helst ikke ha salt. Brød inneholder vel salt. Er det kanskje ikke bra for dem ? I dag laget jeg meisebolle med Flott matfett, solsikkekjerner og rosiner. Er rosiner egentlig bra for dem ? Nå er visst havregryn også blitt ok, det var det ikke før. Er det egentlig ok ? Jeg spør altså om tre retter til fuglene her; brødsmuler, rosiner og havregryn. Takk for svar.
N.N (10.12.2017)
Svar:
Alt dette kan du fore fuglene med. Brødsmuler har fugler fått så lenge jeg kan huske, uten at det ser ut til å ha tatt livet av noen. Rosiner er tørket frukt, og det er skikkelig snadder. Det samme gjelder lettkokte havregryn.
Roar Solheim (10.12.2017)
kråkejeger
Kom over denne kråkejegeren.Hva er det for fugl ?
T.K. (10.12.2017)
Svar:
Dette er en musvåk, en ungfugl fra i sommer. Hvis den har klart å fange ei kråke, er det imponerende. Det er nok ikke vanlig byttedyr for en musvåk.
Roar Solheim (10.12.2017)
Spørsmål:
Mater fuglene i busken med villfuglblanding og solsikkefrø. Men det blir så mye frø nedfall på bakken som lokker til seg rotter. Er det noen annen som jeg kan mate de med?? Meiseboller spiser de ikke om vinteren. Tror de fryser kanskje???hva med talg? Trenger et svar, kan jo ikke slutte å mate de etter så mange år. Fortvilet
A.B.S. (10.12.2017)
Svar:
Der hvor det ikke er ønskelig med mye matnedfall på bakken, kan du henge opp halve kokosnøtter, eller fett eller talg i metallnett laget av finmasket kyllingnetting. Meiseboller av god kvalitet pleier alltid å bli spist. Plastnett bør tas av, og meisebollene henges i metallnettrør som er laget for meiseboller. Det beste er å smelte matfett og lage egne meiseboller. Da kan du kontrollere kvaliteten, og disse blir som regel alltid spist.
Roar Solheim (10.12.2017)