Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 25 469 til 25 493 av totalt 49 949 spørsmål


#Diverse

Sidensvans

Hei igjen.
Din antagelse kan nok stemme. Vi har også framdeles store flokker av sidensvans her.
John A Suhr

N.N (20.12.2017)

Svar:

Det var interessant å høre. Det ser ut til at sidensvansene har holdt seg ganske langt nord i landet i høst.

Roar Solheim (20.12.2017)


#Fuglekasser

Stær

Hvor stort må hullet i ei stærekasse være?
Er det mulig og få stær til og hekke i kasse?

O.1.Å. (20.12.2017)

Svar:

Stær hekker ofte i fuglekasser. Bruk et hull på ca 4,5 cm i diameter (du kan også bruke 5 cm dersom du ikke har bor som lager 4,5 cm hull).

Roar Solheim (20.12.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sjelden gjest?

Hei. Har fått en ny gjest på matbrettet; den er litt som en dompapp hunn i fargene, men ca 10ganger så stor. Den har litt hvitt øverst på brystet, og en blå strek nederst på vingefjærene. Veldig sky. Takknemlig for svar.mvh mona dale

M.D. (20.12.2017)

Svar:

Høres ut til at dette kanskje kan være en kjernebiter (?) - sjekk den.

Roar Solheim (20.12.2017)


#Økologi og atferd

Gråtrosten overvintrer i Finnmark?

Hei. Det er fortsatt store mengder med rognebær som gråtrosten forsyner seg av. Det forundrer meg likevel at gråtrosten ennå ikke har dratt sydover. Klarer den å overvintre her, eller drar den når det er slutt på rognebær?
John A Suhr

N.N (18.12.2017)

Svar:

Jeg vil tippe at de stikker avsted når det er slutt på bærene, og vinterens strenghet begynner å "ruske" i dem. Kanskje bærmengden i nord også er årsaken til at det er få rapporter om sidensvans i den sydlige delen av landet?

Roar Solheim (18.12.2017)


#Sykdom og skader

Syk kjøttmeis

Vi har en stund (8 dager omtrent)observert en kjøttmeis med en stor kul ved nebbet. Hva kan dette være?

B. (18.12.2017)

Svar:

Trolig en fugl med fuglekopper - det er ganske vanlig å se på kjøttmeiser.

Roar Solheim (18.12.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Her i fuglematen er det mykje blåmeis,og nokre gonger dukkar det opp ein liten som ser litt annleis ut enn dei andre. Den har ikkje så rein blåfarge,er vel gjerne litt mindre, svart "under håka" og oppe på hovudet,men det som gjer mest at den skil seg ut er at den har ei kvit, lang stripe opp i det svarte på hovudet.

M.G. (17.12.2017)

Svar:

Sjekk om det er svartmeis du ser.

Roar Solheim (17.12.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

seilere i Croatia

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg var i Croatia i sommer og da så jeg flere seilere. Jeg vet at det finnes både gråseilere og tårnseilere, men jeg er usikker på de jeg tok bilder av. Jeg syns at de hørtes ut som gråseilere, men de fløy fort rundt i småflokker om kvelden slik som tårnseilere. Jeg syns også at fuglene jeg tok bilder av ser ut som gråseilere. Om natten sov de i sprekker på store steinbygninger.

N.N (17.12.2017)

Svar:

Dette bildet er altfor mørkt til at det er mulig (i alle fall for meg) å se hvilken art dette er av de to nevnte. De er i utgangspunktet vanskelige å skille på gode bilder, så dette hjelper dessverre ikke.

Roar Solheim (17.12.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tornskate eller rødhodevarsler i Croatia

Bilde vedlagt spørsmålet

Når jeg var i Croatia i sommer tok jeg bilde av denne ungfuglen. Jeg så både voksne tornskater og rødhodevarslere i området.

N.N (17.12.2017)

Svar:

Bildet er dessverre for mørkt til at jeg kan se hvilken av de to nevnte artene dette kan være.

Roar Solheim (17.12.2017)


#Diverse

Takk for svar Solheim

Ønsker deg og dine god jul.
Harepus koser seg her. Takker for svar, har to hakkespetter i ulik størrelse her, 6 kjøttmeiser, 3 par dompapper, og noen som er litt røde på hodet.
Takk for svar i 2017

C.H. (16.12.2017)

Svar:

Takk for julehilsen! Fint at du har gjester på forplassen.

Roar Solheim (17.12.2017)


#Trekkfugler

Trekkfugler

Når trekkfugler kommer tilbake fra syden etter vinteren, kommer de til samme sted som de var i fjor?

A. (17.12.2017)

Svar:

Noen gjør det, andre gjør det ikke, så her er det veldig mange forskjellige strategier avhengig av art og hva de spiser.

Roar Solheim (17.12.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei!
Har plutselig fått nytt besøk på fuglematingen min; d ser ut som en dompapp hunn forstørret 10x. Den har litt hvitt bakerst på vingene.

M.D. (17.12.2017)

Svar:

Sjekk om du kan ha sett kjernebiter.

Roar Solheim (17.12.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags falk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi tror dette er en falk, er det rett, og i så fall hvilken? Tok bildet på Tveita i Oslo i morges. Falken var i følge med ei kråke som åpenbart ønska å tirre den mest mulig.

K.R. (16.12.2017)

Svar:

Den øverste fuglen er en spurvehauk, ser ut som at den blir forfulgt/mobbet av en kråke.

Roar Solheim (16.12.2017)


#Diverse

Harepus

Ornitolog er liksom ikke den rette, eller?????
Er på Hardangervidda. Ser mange harespor Legger ut høy, noen nøtter og eple. Harepus kommer kl 17! - hver ettermiddag. Noen kommentarer?

C.H. (16.12.2017)

Svar:

Ikke annet enn at harer gjerne kan komme på en slik forplass og forsyne seg - det har mange andre opplevd også.

Roar Solheim (16.12.2017)


#Økologi og atferd

Rare hettekråker

Hei hei, her kommer et litt rart spørsmål om hettekråker.
Jeg bor i sentrum i Oslo og her er det mange kråker. Jeg er veldig glad i kråker og stopper ofte opp for å titte på dem om noen er nærme. En gang da jeg stoppet opp for å se på en kråke som sto på en mur 2-3 meter unna meg tittet vi lenge på hverandre (jeg prøver å kopiere hodebegevelsene hans.) Plutselig begynner han/hun å brekke seg for å spy ut noe greier. Det syns jeg var merkelig, men det som var like merkelig var at det samme skjedde en gang til den samme uken en annen plass i byen. Jeg har aldri sett det før. Vet du hva det kan bety?

L. (16.12.2017)

Svar:

Dessverre, det er ikke annet å trekke ut av en slik observasjon at det mest sannsynlig dreier seg om tilfeldigheter. Fuglene må ha spist noe de ikke tålte, og har gulpet det opp igjen.

Roar Solheim (16.12.2017)


#Fugleforing

Duer på fuglebrettet

Vi mater småfuglene på fuglebrettet med villfuglblanding og brødsmuler. I det siste har duene overtatt brettet. De spiser opp alt, og småfuglene må vente til omtrent alt er spist av de store. Hvordan kan vi hindre de store fra å spise opp for de små? Har prøvd med å lage ståltrådnett med ca 12 cm åpninger. Det hindrer kråker, måker og skjærer i å spise opp, men ikke duene. Men spurvene kommer seg heller ikke gjennom. Bare meiser og rødstruper (eller er det bokfinker?) kommer gjennom. Hvordan skal jeg lage skjermingen for at spurvene også kommer gjennom? Det later ikke til at spurvene klarer å lande på ståltrådene, men det gjør meiser og duer!!

O.S.S. (16.12.2017)

Svar:

Dette løses best ved å fore med frøautomater inne i et forbur hvor nettingen har ca 5 x 5 cm store åpninger. Se Fuglevennens høstnummer 2007 (https://www.fuglevennen.no/innsendt/pdf/oppslag/84/491195b32f070/fv_2-07_h_st.pdf). Her kommer alle småfuglene inn, mens duer, kråker, skjærer og andre må nøye seg med det som faller på bakken.

Roar Solheim (16.12.2017)


#Økologi og atferd

Kjernebiter

Observerte nylig en kjernebiter på fuglebrettet utenfor Mosjøen i Nordland. Ettersom jeg aldri har sett en før lurer jeg på om utbredelsen av arten er i endring?

H. (16.12.2017)

Svar:

Ja. Kjernebiteren fantes midt på 1970-tallet bare i Bøkeskog i Vestfold. I dag dukker den opp på forplasser nord til Nordland. Økningen skyldes trolig økt tilgang på solsikkefrø på forplasser om vinteren.

Roar Solheim (16.12.2017)


#Fugleforing

Mating av fugler og hvorfor blir de færre om vinteren?

Jeg bor i Oslo og har matet fugler med frø i flere år. Vi har hatt mye besøk, men hvorfor blir de færre når det blir kaldt? Man skulle tro det var viktigere å få tak i mat.
Og hvorfor vil ikke spurvene ved vårt danske sommerhus ha brødsmuler? Men de tar gjerne døde fluer.

R.G. (16.12.2017)

Svar:

Hvorfor det blir flere eller færre fugler på forplassene under skiftende værforhold, er nesten umulig å finne forklaring på, så her må vi dessverre melde pass. Det er heller ikke godt å si hvorfor spurvene ikke tar brødsmuler, men ofte kan slikt henge sammen med at de finner annen, mer ettertraktet mat andre steder.

Roar Solheim (16.12.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Store flokker med småfugler

Har i de siste observert store flokker med småfugler som spiser frø fra bjørk og or. De flytter seg fort fra tre til tre. Nokså små fugler på spurvestørrelse , svart på hode og gråaktige på overside , men lysere under. De ble først sett i Steinkjer-området og nå i dag på Byåsen. Det kan være hundrevis av dem. For ordens skyld, det er ikke sidensvans.

J.B.H. (15.12.2017)

Svar:

Jeg tipper at dette dreier seg om gråsisik.

Roar Solheim (16.12.2017)


#Diverse

Rognebær

Har tatt opp rognebær fra frysa og venter på Sidensvansene.
Er ikke en Sidensvans og se på brettet men Svarttrost og gråtrost spiser grådig.
Kommer ikke Sidensvansene til Vanse i vinter?

R.T. (15.12.2017)

Svar:

Det er det ikke mulig å vite på forhånd, dessverre.

Roar Solheim (16.12.2017)


#Sykdom og skader

Spurvehauk

En spurvehauk krasjet i mitt altanvindu og ligger på ryggen å blinker og puster. Bør jeg ta den i en eske og inn i garasjen en stund. Er det bedre pga det er 1 grad ute nå?

N.L. (15.12.2017)

Svar:

Det beste i slike tilfeller er å ta fuglen inn slim at den er beskyttet mot skjærer, katter og andre som kan ta livet av den.

Roar Solheim (16.12.2017)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, reddet denne lille fuglen fra å fryse fast i isen. Lurer på hva slags fugl dette er.

N.N (15.12.2017)

Svar:

Dette er en stjertmeis. Underlig at den skal kunne fryse fast i is.

Roar Solheim (16.12.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Har fugler humor?

H.S. (13.12.2017)

Svar:

Godt spørsmål som det ikke er lett å svare på. Humor er kanskje noe som er knyttet bare til oss mennesker fordi det er nært knyttet til språk, men fugler kan tydeligvis leke seg og gjøre ting fordi de finner det underholdende. Ravner og kråker kan for eksempel ake på ryggen ned snøskråninger, leke seg med pinner i lufta osv, men lek er ikke nødvendigvis lik humor.

Roar Solheim (15.12.2017)


#Økologi og atferd

Nøttekråke

En enslig nøttekråke har slått seg ned i
treet ved siden av fuglebrettet. Den følger etter meg da jeg er ute. Ser ut som den har det bra, men synes atferden er rar. Østfold

K.B. (14.12.2017)

Svar:

Ja, det er ikke godt å vite hva som frambringer akkurat den oppførselen.

Roar Solheim (15.12.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

En Kjernebiter og en Dompap hunn spiser sammen på fuglebrettet hver dag nå og lurer på om de kommer til og hekke sammen til våren?

T.6.K. (13.12.2017)

Svar:

Nei, de tilhører forskjellige arter, og vil ikke søke partnere blant andre enn sin egen art.

Roar Solheim (15.12.2017)


#Økologi og atferd

Hvilken ugle?

Bor i utkanten av Hønefoss på Østlandet. Ganske landlig, med bondegårder, store jorder og skog (gran, furu og bjørk) tett på.

Har i mange år dann og vann sent på kvelden/om natten hørt ugle som "uhuu'er" om natten, vanligst vår/sommer. Nå en kveld hørte jeg plutselig "sangen" igjen, selv om det var vinter.

Har alltid lurt på hva slags ugle det kan være. Vet at infoen er noe sparsom, men håper på svar hva det sannsynligvis er.

H.G. (14.12.2017)

Svar:

Dette er temmelig sikkert kattugle. Kattuglene er stasjonære i hekkeområdet sitt året rundt, og de kan rope hele året. Hvis det er mye mus, hvis hannen søker en ny hunn, hvis det komme fremmede ugler inn i området - dette er bare noen mulige årsaker til at uglene også kan rope midt på vinteren.
Kattuglehannens rop er et langt hooooooo, så oppholdt og deretter ho hohohohohohoho (en skjelvende hukring i siste del).

Roar Solheim (15.12.2017)

««første 25 469 - 25 493 av 49 949 siste»»