Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 599 til 25 623 av totalt 50 185 spørsmål «forrige neste»
Gulspurv
er det vanlig at gulspurven har så hvit stjert?
N.N (13.01.2018)
Svar:
Ja. Det er de ytre stjertfjærene som har mye hvitt.
Roar Solheim (13.01.2018)
LINERLE
Er det lov å ta med en linerle til Spania?
B.E.I. (13.01.2018)
Svar:
Dessverre, nei.
Roar Solheim (13.01.2018)
Fugleskjelett på stranda
Jeg gikk en tur på stranda og fant dette skjelettet. Nebbet var stort i forhold til kroppen, den hadde også svarte svømmeføtter, og den hadde noe som så ut som lange tenner i nebbet. Vi tok bilder med den plassert inntil sko i str. 38 for å kunne gi et inntrykk av størrelsen.
I. (13.01.2018)
Svar:
Dette ser ut til å kunne være restene av en alkefugl, kanskje lomvi, men for å si det sikkert må jeg ha bilde av hele vingen fra oversiden.
Roar Solheim (13.01.2018)
Gråsisik
Hei .
Er det vanlig med gråsisik i Nord Norge ? Hadde ca 10-15 stykker på snøen under foringsplassen. Dette er ved Sagelvvatn i Balsfjord .
Å.M. (12.01.2018)
Svar:
Ja. Gråsisik forekommer vanlig over hele Norge.
Roar Solheim (12.01.2018)
Fant en Småspove
Fant en spove med skade i nakkeområdet, så lurer jeg på hva de spiser. Jeg tok den jo med hjem, for jeg vil hjelpe den.
S. (12.01.2018)
Svar:
Spover spiser mark og andre virvelløse småkryp, så det er ikke lett å fore dem i fangenskap. Søk på engelsk på nettet: "food for waders", så kanskje du finner noen brukbake råd.
Roar Solheim (12.01.2018)
Vintermating av stokkender
Ser i media at det er delte meninger om mating med brød er skadelig for endene. Finnes det bevis på om dette er skadelig eller ikke?
L.J. (11.01.2018)
Svar:
Tror det skal veldig mye brødmating til for at dette skal kunne være skadelig. Derfor er nok beste råd at du trygt kan gi noe brød til endene om vinteren.
Roar Solheim (11.01.2018)
Fuglekasser
Hei
Jeg har noen fuglekasser på huset mitt i Bergen. her har jeg stort sett harr blåmeis, men de siste årene har jeg (heldigvis) også fått vanlig gråspurv. Det jeg lurer på er hvor disse fuglene er / bor etter at ungene har forlatt reiret / fuglekassen? Vi har de fortsatt rundt huset vårt, men jeg kan ikke se at de bruker fuglekassene.
Når det gjelder fuglekassene, lurer jeg på om de skal rengjøres hver høst / vinter eller om jeg bare skal la gamle reir ligge til de flytter inn igjen på senvinteren.
A.F. (11.01.2018)
Svar:
Fuglekasser bør ALLTID renses for gamle fuglereir på høsten. Meiser overnatter ofte i kasser i vinterhalvåret, og helst i kasser uten gamle reir i.
Roar Solheim (11.01.2018)
Spørsmål:
kan småfugler spise kruskakli ?
N.N (11.01.2018)
Svar:
Ja, det går nok helt fint.
Roar Solheim (11.01.2018)
Kjernebiter
Jeg tror jeg observerte en kjernebiter i dag i min hage. Jeg bor på Kråkerøy (Fredrikstad) Kan ikke tenke meg at det kan være noen annen fugl. Men jeg trodde ikke de forekommer i Norge?
W.C. (11.01.2018)
Svar:
Jo da, dette er en kjernebiter. De har økt kraftig i forekomst og utbredelse de senere år, trolig på grunn av vinterforing med solsikkefrø.
Roar Solheim (11.01.2018)
Orange fugl
Jeg var en tur ved Skarnes i dag. På fuglebrettet kom en stor fugl som jaget vekk spurver o.l. Den var på størrelse med en Skjære. Hodet og hele brystet og litt under var orange. På vingene som var mørke var en relativt stor kraftig blå farge firkantet område.
Jeg har ikke noe bilde dessverre. Jeg har sett i flere fuglebøker, men finner ikke noe som passer. Rødstrupe kan likne litt, men er jo liten. Har sett på Nøtteskrike og Pirol. Noe forslag?
D.J. (10.01.2018)
Svar:
Blåfargen på vingen tilsier at du har sett nøtteskrike. Den er langt fra oransje, men mer grålilla i fargen. Oransje stemmer med lavskrike, men den har ikke noe blått og finnes heller ikke i bebygde strøk som ved Skarnes.
Roar Solheim (10.01.2018)
svanefugl
hvilke svanefugl kan ses i norge men legger ikke egg i norge?
L. (10.01.2018)
Svar:
Er dette en slags quiss eller kryssord? Dvergsvaner kan ses i Norge, men hekker ikke her. I tillegg dukker av og til svartsvaner opp - rømt fra fangenskap (de er australske).
Roar Solheim (10.01.2018)
Sangsvane
Jeg bor i Bergensområdet, og har glede av å følge med sangsvanene fra de kommer ca medio november, til de drar igjen utpå våren.
Jeg ser at antallet sangsvaner som oppholder seg på sjø øker når vannene hvor de vanligvis har vintertilhold fryser til.
Kan de ernære seg på sjøplanter?
I så fall; hvorfor drar de da hele vegen sydover fra f eks Finnmark i stedet for å bare søke ut til kysten?
U.B.J. (10.01.2018)
Svar:
Interessant spørsmål, og ikke lett å vite hvorfor de gjør som de gjør. Kanskje finner de ikke riktig næringsplanter i saltvann langt mot nord (?).
Roar Solheim (10.01.2018)
Spørsmål:
ganske stor... rustfarget...kraftig nakke... på størrelse med en flaggspett... nesten
denne småfuglen har jeg ikke sett før... hva er det?
N.N (10.01.2018)
Svar:
Mistenker at det kan dreie seg om en gråtrost, men beskrivelsen er nok for mangelfull til at noe mer sikkert kan sies.
Roar Solheim (10.01.2018)
Klo fra rovfugl?
Hei
Fant denne i hagen under gravearbeid. Kan det være en klo fra en stor rovfugl? Den er hul inni. Funnet er gjort på Helgelandskysten.
J. (10.01.2018)
Svar:
Veldig vanskelig å artsbestemme bare ut i fra et bilde, men grovheten og krummingen får meg til å mistenke at dette IKKE er fra en rovfugl. Også en del andre fugler har krumme klør (skarver, havsule m fl.), men jeg er ikke på et sted hvor slike fugler kan sjekkes for øyeblikket.
Roar Solheim (10.01.2018)
Bitte liten mørkebrun fugl på brettet
Har ved gjentatte anledninger støtt på en knøtt liten fugl på brettet og i omgivelsene. Svak tjattelyd, nesten som rødvingetrost, bare mye svakere.. ca 5 - 6 cm fra hode til stjert.
N.N (10.01.2018)
Svar:
Det høres ut som at du har besøk av en gjerdesmett.
Roar Solheim (10.01.2018)
Hvilken fugl er dette?
Vi bor på Rundhaug i Målselv, indre Troms. Denne ugla satt på en veistikke like utenfor kjøkkenvinduet vårt på ettermiddagen 08.01. 2018. Vi la spesielt merke til de store, sorte øynene, og undrer på om det kan være en kattugle.Men det stemmer jo ikke med at kattugle ikke finnes så langt nord...
B.L. (09.01.2018)
Svar:
Dette er en haukugle.
Roar Solheim (09.01.2018)
Kattugle?
Hei,
Bor i Kristiansand, rett ved et skogholt, og vet vi har mye kattugler i nærheten. Nå for tiden holdes jeg våken om nettene, men er usikker på om det er kattugla jeg hører. De pleier vanligvis ikke begynne å hyle om natta før nærmere mars, og denne gangen er hylene mye lysere, høres mer ut som en liten kattunge som mjauer. Men lyden beveger seg altfor raskt til at det kan være en kattunge. Det er mye andre nattaktive dyr i området, men verken rev eller rådyr høres vel ut som små katter når de roper. Hva tror du? Høres det ut som om det er uglene som
har starta tidlig i år..? Det er trivelig med dyreliv, men jeg blir helt sprø av denne skrikingen om natta...
A. (09.01.2018)
Svar:
Du hører trolig lydene fra kattugle hunnen. Hvis det er mye mat (mus) å finne, kan kattuglene rope hele vinteren.
Roar Solheim (09.01.2018)
Kjøttmeis nærgående.
Jeg mater veldig mye hele vinteren og noen ganger setter kjøttmeisen seg på vinduskarmen og kikker inn i stua på meg, lenge. Da er det fritt for frø i materne og jeg må ut og fylle opp. Var ute og måket snø en tidlig morgen da en kjøttmeis kom flyvende og satte seg en halvmeter fra meg. Den viftet forsiktig med vingene mens jeg snakket med den, og jeg tenkte det var noe galt med materne. Det var det, de var gått tett i snøstormen så meisen fikk ikke frokosten sin. Sier virkelig kjøttmeisene ifra når de er sultne? Småfuglene er vant til meg og blir ikke særlig redde når jeg legger ut frø hver morgen.
N.N (09.01.2018)
Svar:
Ja. Meisene skjønner lett at maten kommer fra menneskene, og de kobler denne sammenhengen svært raskt. Derfor kan de faktisk komme og banke på vinduet når det er tomt for mat på forplassen. Dette har jeg tatt bilder av selv.
Roar Solheim (09.01.2018)
Er dette unge ærfugl hanner.
Vi lurer på hvilken fugl dette er. Fuglene dukket opp her i Neskilen ved Eydehavn rundt nyttår. Det ser ut som 2 hanner av ærfugl, men de har en rødfarge rundt hals og nebb, som ikke stemmer med ærfugl. de henger sammen heletiden
M.J. (09.01.2018)
Svar:
Nei. Dette er moskusender - rømte tamfugler.
Roar Solheim (09.01.2018)
Kornblanding
Hei. Er flerkornblanding ok mat til småfuglene? Eller sveller det opp i magen?
Mvh Lisbeth
L. (09.01.2018)
Svar:
Fugler har ikke problemer med magesvelling.
Roar Solheim (09.01.2018)
Fugler som flyr i formasjon
Lignet på måse
N.N (09.01.2018)
Svar:
Dessverre umulig å si hva dette kan være ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (09.01.2018)
Havørn eller kongeørn?
Jeg og familien var på en tur langs kysten ved Obrestad på Jæren på søndag.
Vi observerte to store fugler som sirklet nokså høyt. De hadde andre fugler etter seg som tydelig vis prøvde å jage de vekk.
Litt senere oppdaget vi en til. Den var nokså nær da den kom seilende over en åskam.
Jeg har lagt ved et bilde.
Er det kongeørn eller havørn mon tro? Det er kjerne mest nærliggende å at det er havørn i og med at dette er helt ute ved kysten.
Mvh
Ola Fiske
O.F. (09.01.2018)
Svar:
Dette er en havørn - legg merke til de svært rektangulære vingene.
Roar Solheim (09.01.2018)
Rødstrupe.
Hva spiser rødstrupe på kalde vinterdager?
Er den insektsspiser? I så fall har den et problem, for det virker som den ikke er så glad i frø og meiseboller.
N.N (09.01.2018)
Svar:
Frukt og bær er fint å gi rødstrupene nå. Overmodne epler eller pærer.
Roar Solheim (09.01.2018)
Stor gul fulg med svømmeføtter
Fant en halvdød stor gul fulg med svømmeføtter i veikanten. Vi måtte ta livet hans siden han hadde blitt påkjørt. Men jeg lurte på hvilken fulg det er?
J. (09.01.2018)
Svar:
Dette må være en slags tamfugl, men vanskelig å se på bildet hva det kan være.
Roar Solheim (09.01.2018)
kongeørn
er den tamm?
A. (09.01.2018)
Svar:
Et spørsmål som ikke gir noen mening. Kongeørner er ville fugler, som ikke er tamme. Spørsmålet er da om du refererer til en bestemt fugl??
Roar Solheim (09.01.2018)