Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 312 til 25 336 av totalt 49 918 spørsmål «forrige neste»
Er dette stillits?
Er dette stillits, i følge det jeg leser skal den ikke være vanlig i Trondheim. Bildet tatt idag (16/1-18) på mateplassen ved huset mitt.
M.H.H. (16.01.2018)
Svar:
Ja, dette er en stillits. Den har økt i utbredelse de senere årene, og ses nå regelmessig opp til midt-Norge.
Roar Solheim (16.01.2018)
Ugle som sirkler
Hei
Vi har hytte på 1000moh på Filefjell. Jeg har sett haukugle der flere ganger. En kveld hunden satt ute i mørke å koste seg i kulde, oppdaget jeg at hunden satt å så rett opp i luften lenge. Da jeg gikk bort til vinduet så jeg at over hunden fløy en ugle, det så ut som en haukugle, frem og tilbake over hunden. jeg ble litt forjamset og fortet meg ut til hunden. Har jeg grunn til å være bekymret for hunden? kan jeg risikere at hunden blir angrepet og hakket? Det er en ganske stor hund ( 50kg, så den kan nok ikke bli tatt av uglen. Jeg er litt usikker og vet ikke om jeg trenger å være engstelig for hunden min.
H.G.M. (15.01.2018)
Svar:
Nei, det trenger du ikke å engste deg for. Ikke godt å si hvorfor ugla fløy over hunden, men det KAN tenkes at den betraktet den som et farlig rovdyr som det var verdt å holde øye med.
Roar Solheim (15.01.2018)
snømus
Kan ugler ta snømus?
R. (15.01.2018)
Svar:
Ja! Alle ugleartene kan gjøre det, men snømus er nok forholdsvis sjeldne som byttedyr.
Roar Solheim (15.01.2018)
Ukjent gjest i Sargenteple-busken vår
Denne krabaten tilbragte hele den lyse tiden av fredag (12/1-18) og lørdag med å beite frukter i nevnte busk. Fruktene er lillefingernegl-store røde epler som gikk ned på høykant. Var borte hele søndagen, men tilbake noen timer i dag for å høste de siste. Har for kort tele (200 mm) til å få gode bilder direkte, så de vedlagte er utsnitt fra 24 MP filer. Håper dere kan identifisere gjesten, vi finner den ikke i vår skammelig tynne fuglebok.
D.R. (15.01.2018)
Svar:
Ja. Dette er en gråtrost. Det er store mengder overvintrende gråtrost over hele SØ-landet nå i vinter.
Roar Solheim (15.01.2018)
fjell dyr
hva er det mest vanelige dyre på fjellet
N.N (15.01.2018)
Svar:
Umulig å besvare. "Vanlig" kan tolkes på mange måter: Mest utbredt, eller mest tallrikt? "Dyr" omfatter alt fra virvelløse småkryp til insekter, pattedyr og fugler. I et smågnagerår kan lemen og fjellmarkmus være svært tallrike i et fjellområde, mens de året etter kan være nesten helt fraværende.
Roar Solheim (15.01.2018)
Kattugle og hornugle
Kan desse to ugleartane hekke i felles revir?
E.F. (15.01.2018)
Svar:
Spørsmålet er litt uklart, da ordet "felles" kan indikere nærmest at de forsvarer et revir sammen. DET vil de aldri gjøre, men de kan hekke nært hverandre og jakte i de samme områdene, slik at du kan si at de bruker hverandres revirer under jakten. Hver art har sitt eget revir, som kan overlappe i større eller mindre grad med reviret til andre arter på stedet.
Roar Solheim (15.01.2018)
Spurvehauk eller Hønsehauk
Er dette en spurvehauk eller hønsehauk. Og hvordan se forskjell på disse
N.N (14.01.2018)
Svar:
Denne var godt skjult og litt vanskelig å vurdere, men det ser ut til å være en voksen hønsehauk (voksne har tverrstripet underside, ungfuglene har lengdeflekker). Spurvehauken har tverrstripet underside (både unge og gamle), men vanligvis ser en forskjellene i hodet på fuglen også (men det er nesten helt skjult her).
Roar Solheim (14.01.2018)
Hubro eller hornugle 1
Var det en ung hubro eller ei hornugle vi hadde besøk av i dag? Ca 35-40 cm. Nes i Akershus.
N.N (14.01.2018)
Svar:
Dette er tydelig en hornugle.
Roar Solheim (14.01.2018)
Hubro eller hornugle 2
Zooma inn på det første bildet.
N.N (14.01.2018)
Svar:
Dette er nok en hornugle, selv om bildet er veldig uklart.
Roar Solheim (14.01.2018)
Hvilken korsnebb?
Da jeg ikke er så god på å skille Grankorsnebb fra Furukorsnebb, trenger jeg litt hjelp her. Jeg har nettopp flyttet og holder på å registrere arter observert fra eiendommen denne er nr 26.
M.B.H. (14.01.2018)
Svar:
Disse to artene er vanskelige å skille fra hverandre. Du må se nebbhøyden direkte fra siden, og selv da er det ikke alltid lett. Her ser en fuglens nebb fra en skrå vinkel, og det lar seg ikke gjøre å si sikkert hvilken av de to dette er.
Roar Solheim (14.01.2018)
Storskarv eller mellomskarv
Mange kommer og sier at skarven som holder til på Høysand og området rundt er mellomskarv. Hvordan kan man klare å se forskjell??
Er skarven jeg har tatt bilde av en mellomskarv
Tatt på Høysand 12.01.2018
S.E.M. (14.01.2018)
Svar:
Det er nesten umulig å se forskjell på mellomskarv og storskarv. Mellomskarvene har bredt seg nordover fra Østersjøen. Skarvene som hekker langs kysten av Sør-Norge er mellomskarv.
Roar Solheim (14.01.2018)
Gråtrost i hundrevis
Vi hadde en rik rognebærhøst i Nord Norge, og det var mye trost og sidensvans å se utover høsten - også her i Harstad. Men jeg forbauses over at det nå i midten av januar fortsatt er så mye trost å se, og noen sidensvans innimellom.
I formiddag har det vært flokker av gråtrost rundt eiendommen vår. Vi snakker om hundrevis av fugler, og det er litt av et skue når de letter i flokk fra trærne og tar seg en runde.
Men lurer på hvordan de vil klare seg utover vinteren. Det er sparsomt med rognebær nå, og landskapet vil være snødekt i mange uker framover.
N.N (14.01.2018)
Svar:
Det er nok tilgangen på bær som har fått både sidensvanser og troster til å drøye med å fly sydover. Hvis det blir mye snø og kaldt, kan trostene kanskje få problemer. Da er det fint hvis de kan finne epler, pærer og annen frukt på forplassene. Det er også mye gråtrost over Østlandet og Sørlandet for tiden. På Måløy sør for Stadt var det også mye gråtrost og rødvingetrost på snøbare jorder for et par dager siden.
Roar Solheim (14.01.2018)
Vannrikse
Fant en Vannrikse i snøen.
Hva skal jeg gjøre med den. .
G.S. (14.01.2018)
Svar:
Vannrikser spiser både plantekost og animalsk føde, som f. eks. fisk. Prøv først å gi den litt sukkervann - den er nok utsultet. Kokt egg kan også være bra som en begynnelse. Kanskje kan finhakkede solsikkekjerner brukes, samt opphakket fisk eller reker.
Roar Solheim (14.01.2018)
gråmåke?
Er måka til høyre en ung Gråmåke?
N.N (14.01.2018)
Svar:
Ja. Det er en gråmåke i sin tredje vinter.
Roar Solheim (14.01.2018)
Gulirisk?
Har hatt flittig besøk av både grønnsisik og alle tre typar av den grå sisiken i vinter. I dag dukka det opp minst ein sisiklignade fugl som eg først trudde var grønnsisik, men denne mangla den svarte hetta og var elles heilt grå i brystet og gråspraglete rygg og hette. Legg ved fleire bilder. Er dettte gulirisk?
B.Ø. (14.01.2018)
Svar:
Nei. Dette er en grønnsisik hunn. Den har ikke svart hette slik hannen har.
Roar Solheim (14.01.2018)
flokkdannelse
Hvorfor flyver fuglene i flokk? Med flokk mener jeg også når de blir skremt av noe og letter samtidig. Hvilket individ tar initiativet til flukten/forflytningen?
K.C. (14.01.2018)
Svar:
Mange fugler opptrer i flokk fordi det gir bedre beskyttelse mot rovfugler. Det er som regel ikke noen "leder"fugl, men når flokken letter kan det være den som først oppdager en fare, eller blir skremt av noe, som letter og får de andre til å følge med i løpet av brøkdelen av et sekund.
Roar Solheim (14.01.2018)
Linerle
Jeg har en Linerle på foringsbrettet. Hun har en ødelagt ving, men kan fly litt. Jeg forer henne sammen med spurv. Hun fryser på bena og trekker dem oppunder seg når hun spiser. Hun er ganske sprek når det ikke er under 3-. Nå er det spådd sprengkulde, hva kan jeg gjøre for henne? Jeg har fått laget en linerle rugekasse men vil hun bruke den? Kan jeg ta henne inn i undulatbur? Har så vondt av henne.
B.E.I. (13.01.2018)
Svar:
Det eneste du har lov til å gjøre, er å forsøke å gi fuglen ekstra mat. Småsmuldrede kakesmuler kan være en bra ting, kanskje også melbillelarver som du kan få kjøpt i en dyrebutikk (eller såkalt maggott som brukes som fiskeagn).
Roar Solheim (13.01.2018)
Spørsmål:
Hvorfor tuter kattugla hver natt?
T.I.V. (13.01.2018)
Svar:
Hvis det er mye mus å finne, kan kattuglene rope nesten hver natt hele vinteren. De markerer territoriet sitt, og hannen og hunnen kommuniserer med hverandre med ropingen.
Roar Solheim (13.01.2018)
Hønsehauk, Gammel Hann eller?
Den 16. april 2017 tok jeg dette bildet ved hytta i Hedmark, det er flere mellomstore vann i området, nærme svenskegrensen. Fuglen har i perioder sittet i toppen av trær, og speidet etter bytte. Usikker på om det er en eldre hønsehauk, eller noe annet. (Har bilde av fugelen i flukt også.
I.H. (13.01.2018)
Svar:
Dette er en fjellvåk, og det ser ut til at det er en ungfugl fra 2017.
Roar Solheim (13.01.2018)
Hvorfor går skjærene sammen og kjefter mot en annen større fugl?
Vi så en gjeng med skjærer som fløy sammen mot og kjeftet mot en annen større fugl. De har rede sitt rett utenfor vinduet vårt, og vi lurte på om det var for å forsvare territoriet sitt? De holdt på å kjefte i nesten en time alle sammen, og lenge etter at den større fuglen hadde flydd sin vei. Den større fuglen hadde noe i klørne sine, og hadde lyse brune og hvite fjær.
I.T.B. (13.01.2018)
Svar:
Det høres ut som at de har vært i kontakt med en rovfugl, trolig en hønsehauk. De mobber hauken for å forsøke å jage den vekk, fordi den er en fare for skjærene.
Roar Solheim (13.01.2018)
Gulspurv
er det vanlig at gulspurven har så hvit stjert?
N.N (13.01.2018)
Svar:
Ja. Det er de ytre stjertfjærene som har mye hvitt.
Roar Solheim (13.01.2018)
LINERLE
Er det lov å ta med en linerle til Spania?
B.E.I. (13.01.2018)
Svar:
Dessverre, nei.
Roar Solheim (13.01.2018)
Fugleskjelett på stranda
Jeg gikk en tur på stranda og fant dette skjelettet. Nebbet var stort i forhold til kroppen, den hadde også svarte svømmeføtter, og den hadde noe som så ut som lange tenner i nebbet. Vi tok bilder med den plassert inntil sko i str. 38 for å kunne gi et inntrykk av størrelsen.
I. (13.01.2018)
Svar:
Dette ser ut til å kunne være restene av en alkefugl, kanskje lomvi, men for å si det sikkert må jeg ha bilde av hele vingen fra oversiden.
Roar Solheim (13.01.2018)
Gråsisik
Hei .
Er det vanlig med gråsisik i Nord Norge ? Hadde ca 10-15 stykker på snøen under foringsplassen. Dette er ved Sagelvvatn i Balsfjord .
Å.M. (12.01.2018)
Svar:
Ja. Gråsisik forekommer vanlig over hele Norge.
Roar Solheim (12.01.2018)
Fant en Småspove
Fant en spove med skade i nakkeområdet, så lurer jeg på hva de spiser. Jeg tok den jo med hjem, for jeg vil hjelpe den.
S. (12.01.2018)
Svar:
Spover spiser mark og andre virvelløse småkryp, så det er ikke lett å fore dem i fangenskap. Søk på engelsk på nettet: "food for waders", så kanskje du finner noen brukbake råd.
Roar Solheim (12.01.2018)