Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 313 til 25 337 av totalt 50 009 spørsmål «forrige neste»
knoppsvane
Hvor skadelig, om det ER skadelg, er det å mate knoppsvaner om vinteren ?
Mat er kneip.
E.T. (28.01.2018)
Svar:
Vi har ingen dokumentasjon eller indikasjon på at det er skadelig å mate noen slags fugler i vinterhalvåret.
Roar Solheim (28.01.2018)
Rype i lavlandet i Vestfold!
I går kveld i tett snøvær møtte jeg en rype (helt hvit hann) i lysløypa i mellom Hof sentrum og Hof skole i Vestfold (105 moh.). Den var ikke veldig redd, men holdt seg like foran meg en stund i løypa før den gikk opp på jordet og ruslet rolig over jordet og inn i et lite skogbryn med løvtrær. Dette må vel være en sjeldenhet? Har aldri før sett ryper i Hof før. Må vel være lirype? Synes dere at jeg bør legge det inn på artsobservasjoner?
L.Ø. (28.01.2018)
Svar:
Det hender at ryper trekker ned i lavlandet dersom det blir mye snø eller is på trærne i fjellskogen. Da klarer de ikke å finne noe å spise. Det er ikke uventet at du har sett lirype i Vestfold nå, for i Agder er det observert lirype langs kysten flere steder nå. Denne observasjonen bør absolutt rapporteres.
Roar Solheim (28.01.2018)
Kråkebestand
Kråkebestanden på Hamar har utviklet seg enormt de senere åra. Burde ikke noen ta tak i dette?. Det burde vært fanget på Søppeldyngene. Skjærebestand og antall katter samlet er rått parti mot småfuglene.
Har vi noen lokalt som kan tenke litt klokt i de baner?
T.N. (28.01.2018)
Svar:
Kråker er en del av den viltlevende fuglebestanden, og det er ikke en del av NOFs aktivitet å regulere ulike arter i naturen. Derimot er det mange jegere som gjerne fanger kråker når det er tillatt. Katter er et annet, stort problem. Forvillede katter burde myndighetene få gjort noe med. Alle huskatter burde ha påbud om halsbånd med telefonnummer.
Roar Solheim (28.01.2018)
Nøttekråke!
Er det vanlig å se Nøttekråke i Sandefjord? Jeg hadde aldri sett den, da den landet ved siden av meg i en edelgran i et parklignende område rundt en gård.
A.M.B. (28.01.2018)
Svar:
Jeg vet ikke hvor vanlig den er i denne delen av landet, men i høst og vinter har det vært mange nøttekråker å se på hele sørøst-landet. Nøttekråkene finnes fast der det er hasselnøttkjerr, og jeg antar at det finnes en del hassel i Sandefjordområdet.
Roar Solheim (28.01.2018)
Ørner
Er ørner aktiv om kvelden
N.N (28.01.2018)
Svar:
Ørner og andre rovfugler som jakter ved hjelp av synet, er aktive når det er halvlyst. Både i demring om morgenen og i skumring om kvelden kan de jakte. Men de jakter ikke etter at det har blitt mørkt.
Roar Solheim (28.01.2018)
Havørn, kongeørn og fjellvåk
Hvordan detekterer ørnene mat? Har dei luktesans?
I.W. (27.01.2018)
Svar:
Fugler har trolig langt bedre luktesans enn vi tidligere har vært klar over, men de artene du nevner jakter hovedsakelig ved hjelp av synet.
Roar Solheim (27.01.2018)
Hirsefrø
Går det greit å fore småfuglene på foringsbrettet med hirsefrøkolber laget for innefugler?
E.L. (27.01.2018)
Svar:
Ja, det er nok populært blant de minste fuglene (svartmeis, sisiker osv.)
Roar Solheim (27.01.2018)
Kongeørn
Prøver igjen!
Hvor stort revir har kongeørna?
Ser den har begynt og fly med kvister til reiret...
K.I.S. (27.01.2018)
Svar:
Hvis du går inn på Wikipedia på denne siden:
https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_eagle
kan du selv lese om kongeørnterritorier et stykke ned i teksten. Territoriene varierer i størrelse avhengig av hvor mye mat det finnes i området, så et fast tall for territoriestørrelse finnes ikke.Roar Solheim (27.01.2018)
Jaktfalk?
Hei
På en kjøttbit fikk vi dette besøket. Kan det være jaktfalk?
Bildet er tatt ved hjelp av vilkamera, Golsfjellet vest, 800moh
R.B. (27.01.2018)
Svar:
Nei. Dette er en haukugle. Men bildet er svært interessant, fordi det er første gangen jeg ser en dokumentasjon av at denne uglearten har landet på et åte for å spise av det!
Roar Solheim (27.01.2018)
Fuglehåndbok
Hva anbefaler dere som den beste fuglehåndboka?
Synes ikke eg kommer over noe bedre enn Cappelens fuglehåndbok, Europas fugler i farger, ved Gunnar Lid fra 1960 tallet!!
I.L. (27.01.2018)
Svar:
Gyldendals store fugleguide er veldig bra. Den viser alle Europas fugler. Dette kan være for omfattende for de som ikke kjenner mange arter i utgangspunktet, men for viderekomne fuglekikkere er den absolutt å anbefale. I Fuglevenn-sammenheng finnes også boka "Fugleglede", som viser bilder av de artene du har størst sannsynlighet for å treffe på rundt omkring i Norge.
Roar Solheim (27.01.2018)
Lite fugl, er det generelt slik for tiden?
Det har vært svært lite fugl ca 10 siste år. Fylte foringsplassen i romjulen med ny ladning solsikkefrø, har knapt nok registert fugl. Tidligere rakk en 2 kg pose en ukes tid. Det er et rolig område
M.G. (27.01.2018)
Svar:
Det kan tenkes at det har vært en generell nedgang i forplassfugler, men vi har for lite observasjoner til å kunne trekke noen sikre konklusjoner. Grønnfink gikk markant tilbake i antall for noen år siden, da de ble rammet av en sykdom som kalles gulknop. Det tok livet av veldig mange grønnfinker.
Roar Solheim (27.01.2018)
Spørsmål:
Hvor er det blitt av orrfuglen som det var så mye av her før ?Har ikke sett på flere år.Vipa er også borte for mange år siden.Var en vanlig fugl her før.
K.R. (27.01.2018)
Svar:
Orrfuglene hadde en markant bestandsnedgang for 6-8 år siden, over mye av Sør-øst landet. Men de siste årene ser det ut til at de har tatt seg opp, og mange har tatt bilder av orrfugl nå i vinter.
Roar Solheim (27.01.2018)
Kaier
Vi bor i utkanten av Ålesund. I år har vi for første gang sett det som må være kaier. De holder seg sammen med kråkene, og det er gjerne 5-15 av dem.
De er nesten helt svarte, mørkere enn det fuglebøkene viser, men ellers stemmer alt, størrelse, adferd osv.
Er dette noe nytt på våre kanter, eller er det bare vi som ikke har lagt merke til dem?
B.S. (27.01.2018)
Svar:
Kaiene ser ut til å ha økt i utbredelse de senere årene. Jeg kjenner ikke de lokale forholdene rundt Ålesund, men det forbauser absolutt ikke om det finnes kaier der.
Roar Solheim (27.01.2018)
Utstoppede fugler
Hvor kan jeg kjøpe utstoppede fugler til bruk i undervisning?
I.L. (27.01.2018)
Svar:
Du må enten søke etter slikt på Finn-sidene, eller kontakte profesjonelle taksidermister.
Roar Solheim (27.01.2018)
Finkefugl?
Hei! Jeg så i dag en fugl på samme størrelse som en dompap og med samme farger som dompaphannen (de satt rett ved siden av hverandre og spiste solsikkefrø), men den ene hadde helt feil tegninger. Feltene var mindre og mer uryddige enn hos dompapen. Kan det ha vært en «feilvare», eller er det en rase jeg ikke vet om?
H.E.P. (27.01.2018)
Svar:
I dette tilfellet er det vanskelig å si noe uten et bilde av fuglen, dessverre.
Roar Solheim (27.01.2018)
Hvilken and er dette?
N.N (27.01.2018)
Svar:
Dette er en svartand.
Roar Solheim (27.01.2018)
er begge disse sjøorre?
N.N (27.01.2018)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (27.01.2018)
Hvilken fugl
Fløy ca en halv meter over bakken over en distanse på ca 200M
N.N (27.01.2018)
Svar:
Litt vanskelig å se sikkert, men det lange nebbet på bildet øverst til høyre får meg til å mistenke at dette kan være en vannrikse.
Roar Solheim (27.01.2018)
kongrørn
Hvor stort revir har kongeørna?
Ser den har begynt og fly med kvister til reiret...
K.I.S. (25.01.2018)
Svar:
Det høres ut for at du legger uvanlig mye innsats i å fore endene. Det enkleste og beste man kan fore andefugler med, er trolig hønsefor som man får kjøpt i 25 kg sekker på Felleskjøpet.
Roar Solheim (26.01.2018)
Årets hagefugltelling 2018
Ved telling av våre hagefugler, er det da riktig og følge med lørdag/søndag og notere/sende inn det største antallet vi observerer av hver art.Ikke bare kaste ett blikk ut av vinduet og "notere 2 kjøttmeiser akkurat da"?
Vh
P.O.H. (26.01.2018)
Svar:
Du høres ut til å ha oppfattet den rette måten å telle på.
Roar Solheim (26.01.2018)
Spurvehauk spiser opp småfuglene på fuglebrettet
Vi er trofaste fuglematere og koser oss med å se på småfugler og ekorn i hagen vår. Denne vinteren har vi oppdaget at det ikke bare er nabokatten som setter fuglenes liv i fare. Ved flere anledninger har vi sett spurvehauk komme stupende og hente en fugl. På det meste har vi sett den ta opptil 5 fugler på dager som vi er hjemme. Er det noe vi kan gjøre for at hauken skal holde seg unna?
L.H.E. (26.01.2018)
Svar:
Det er vanskelig. Spurvehauken er en del av naturen, og den skal også ha mat, selv om det virker frustrerende dersom den ofte forsyner seg av forplassfuglene. Imidlertid bidrar hauken til å fjerne eventuelle syke fugler, og kan således bidra til å redusere faren for at sykdommer spres på forplassen.
Roar Solheim (26.01.2018)
Småfugl
Hei,
Usikker på hvilken art det er, men har noen småfugler som har laga reir i glavaen oppunder taket i car porten. Her er det ganske mørkt og dem forsvinner hver gang vi kommer, så vanskelig å se. Vi skal tette taket snarest. Men er jo litt bekymra for om dem skal hekke snart? Hva er konsekvensene av at vi stenger igjen? Vil dem finne seg nytt rede? Takker for svar :)
L. (26.01.2018)
Svar:
Dette kan kanskje være gråspurv. I så fall kan de hekke der i vinterhalvåret. Hvis det er kjøttmeis som lager seg soveplasser for natta, så er det ikke noen fare for at de hekker før i slutten av april.
Roar Solheim (26.01.2018)
Fugleadferd
Jeg er i Spania og har observert at det samles mange små måker på strendene. Det merkelige er at alle, absolutt alle står med hodet mot solen.
Finnes det noen forklaring på hvorfor de gjør dette?
T.V. (26.01.2018)
Svar:
Det kan tenkes, men jeg kjenner ikke til forsøk på å forklare dette biologisk.
Roar Solheim (26.01.2018)
Spise
Hva spiser strutsen?
N.N (25.01.2018)
Svar:
Tror den spiser mest vegetabilsk føde, men også insekter, småkryp (kanskje også en og annen firfisle?). Hvis du søker på struts eller dens engelske navn ostrich, finner du sikker artikler på nettet som omtaler dette.
Roar Solheim (26.01.2018)
Hønsehauk eller spurvehauk?
Denne kommer gjentakende til foringsplass i Oslo og er diger i forhold til alle andre fugler, disse blir helt borte når denne kommer og setter seg. Bildet er tatt gjennom vindu med 1.5 meters avstand. Hvordan ser jeg forskjell? Fuglemateren den sitter på er 42 cm høy og 27 cm bred.
K. (25.01.2018)
Svar:
Dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (26.01.2018)