Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 489 til 25 513 av totalt 50 225 spørsmål «forrige neste»
nebbdyret
Hva spiser nebbdyret?
M. (30.01.2018)
Svar:
Søk på nettet på Platypus - da finner du sikkert stoff om dette.
Roar Solheim (30.01.2018)
Spørsmål:
Hakkespett med gul hette
N.N (30.01.2018)
Svar:
Den eneste spetten i Norge som har gult på toppen av hodet, er hannen hos tretåspett.
Roar Solheim (30.01.2018)
Hagefugltelling
Hei,jeg bor i et boligfelt nær Andebu sentrum,i området rundt er det mye blandingsskog og ren granskog.Har to store frøautomater i ei greinfull og forholdsvis tett furu. Har matet småfugl her i ca.20år.ved siste registrering jeg foretok igår, fikk jeg beskjed om å legge ved bilder ved neste reistrering. Er ikke veldig mye i tvil om at den ene arten er tornirisk, og den andre rosenfink. Den ene er rød på issen,og har en svart flekk under nebbet. Den andre er også rød/rosa på issen, og det samme på brystet. Idag, 30/1-2018, har jeg observert 5 av hver art. Håper på et greit svar. Mvh. Kjell Gjermundrød
K.G. (30.01.2018)
Svar:
Her tror jeg dessverre at du gjør forveksling med noen andre arter. Tornirisk er ikke vanlig å se på fuglebrettet, og rosenfink er en trekkfugl som ikke overvintrer hos oss. Mistenker at dette kanskje kan være en svært rødfarget gråsisik hann (det er store variasjoner mellom gamle hanner, hunner og ungfugler). Begge arter (tornirisk og rosenfink) er så spesielle at du bør kunne fotodokumentere dem for at de kan bli godtatt som observasjoner på denne tiden av året. Beskrivelsen din passer til gråsisiker.
Roar Solheim (30.01.2018)
Spørsmål:
Så en hvit Svane i dag med grå hals gult nebb mørkt ytterst hvilken svanetype er det
Å.A. (30.01.2018)
Svar:
Hvis nebbet er gult, er det nok helst en ung sangsvane.
Roar Solheim (30.01.2018)
Fugletelling
Hvor legger jeg inn telleresultatene?
T.S.P. (29.01.2018)
Svar:
På www.fuglevennen.no Du finner en kort veiledning på: https://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/
Frode Falkenberg (30.01.2018)
Spørsmål:
Bilder av spetter
N.N (30.01.2018)
Svar:
Dette er ikke noe spørsmål! Hvis du leter etter bilder av spetter, finner du det på Fuglevennsidene.....
Roar Solheim (30.01.2018)
Munk som jager alle andre småfugler fra foringsplassen.
En hannfugl av arten Munk jager bort andre småfugler på foringsplassen i hagen vår. Kjøttmeis, Blåmeis, Graspurv og Pilfink blir effektivt jaget bort av en enslig munk.
Vi ønsker råd for hva vi kan gjøre for å få tilbake de andre småfuglene uten å jage bort Munken.
O.E. (29.01.2018)
Svar:
Forsøk å fordele maten på flere adskilte plasser, så vil munken kanskje ikke klare å jage vekk alle på en gang.
Roar Solheim (29.01.2018)
skjærpiplerke?
ved Mølen
N.N (29.01.2018)
Svar:
Ja, dette er en skjærpiplerke.
Roar Solheim (29.01.2018)
Grønnsisik
Trekker grønnsisiken ut av landet på vinteren.
Er bare gråsisik her i Mandal
M. (29.01.2018)
Svar:
Både ja og nei. De samles ofte i flokker, og streifer omkring. Hvis de ikke finner nok frø, kan de trekke sydover til kontinentet. Mange rapporterer om grønnsisik på forplasser rundt omkring i Norge nå.
Roar Solheim (29.01.2018)
Spørsmål:
Skal uglekasser også rengjøres og fylles på med ny flis? Evt når på året er det best å gjøre det
K.N. (29.01.2018)
Svar:
Dersom det ikke har vært hekking i en uglekasse foregående år, trenger du ikke å bytte flis. Hvis kassa har vært brukt lønner det seg å kaste ut gulpeboller og dritt (hvis det ligger igjen slikt) og så fylle på litt fersk flis. Da virker hekkeplassen mer tiltrekkende dersom det er nye ugler som besøker kassa neste vår. Rensing kan skje fra høsten til litt ut på vinteren, helst innen utgangen av februar. Men høsten er best - da er reirplassen tiltrekkende hele vinteren, og mange ugler velger reirplass tidlig.
Roar Solheim (29.01.2018)
Hønsehauk
Følger (med stor aktsomhet) hønsehauk reir i nærområdet. Har funnet to reir ca en km fra hverandre. Regner med samme hønsehauk par har hevd på begge reir. Hvis det blir hekking i år, når ca vil den første aktiviteten/kurtisen/revirhevding starte? Det ble en unge der i 2017.
O.W. (28.01.2018)
Svar:
Siden vårens ankomst varierer mye i vårt langstrakte land, er det alltid litt vanskelig å besvare slike spørsmål når den som spør ikke sier HVOR i landet dette gjelder. I Hedmark legger hønsehaukene ofte egg midt i april (10.-20. april), og de kan da starte kurtise, makeforing og territoriehevding fra begynnelsen av mars, i følge de som jobber mer tett med hønsehauk i dette fylket.
Roar Solheim (29.01.2018)
Trekkfugler som overvintrer hos oss.
Noen venner av meg mener å ha hørt "nattens mestersanger"nå i januar! Vi har vel bare en fugl i Norge som kan kalles for "nattens mestersanger". Er det mulig at bastardnattergalen(gulsangeren) overvintrer hos oss?
Vennlig hilsen fra Knut Hangeraas
K.K.H. (29.01.2018)
Svar:
Den eneste sangeren som overvintrer i beskjedent antall i Norge, er munken. Den er nok god til å synge, men du hører den aldri nå om vinteren. Derimot kan du høre sang fra gjerdesmett (som synger veldig kraftig og vakkert) og rødstrupe på milde vinterdager. De markerer sine vinterterritorier.
Roar Solheim (29.01.2018)
Duer på fuglebrettet
Ref: Mitt spørsmål fra 16. Desember.
Forslaget om å lage bur med 5 cm åpninger er tatt til følge. Jeg har omkranset fuglebrettet med netting med akkurat 5 cm åpning. Meiser kommer inn, men ikke spurv. Hva er galt? Tidligere har jeg prøvd større ruter av tynn ståltråd. Da kom meiser og duer gjennom, men ikke spurv. Trodde kanskje et ståltråden var for tynn til at spurver ville sette seg på den, så det buret jeg har nå er laget av tykkere plasttråd. Men likevel: Spurvene vil ikke inn. Noen tips?
O.S. (29.01.2018)
Svar:
Nei, det har jeg dessverre ikke. Det skulle ikke være noe problem for spurver å komme gjennom åpningen, så kanskje er det noe mentalt her som gjør at de er skeptiske. Men det virker også underlig, for spurver sitter jo ofte i gjerdeåpninger, så dette forundrer meg rett og slett.
Roar Solheim (29.01.2018)
gulspurv?
Den til venstre, er det en gulspurv?
F.R. (29.01.2018)
Svar:
Ja, det stemmer. Det ser ut til å være en hann.
Roar Solheim (29.01.2018)
Fuglelyd
Skulle gjerne hatt rede på hvilken fugl dette kan være. Fløy rundt huset her 25.1.2018 i mørket rundt kl. 18:00 (Hamarøy, Nordland). Ut fra lydbildet (ikke merkbart på vedlagte fil) var det nok 2 individer. Har hørt med flere, men ingen har kjent den igjen så langt. Kan det ha vært spurveugle? I så fall har den et større repertoar enn jeg er kjent med ("dompap på steroider" og "lett hysterisk strofe").
Mvh Per Hansen, Hjelseng, Hamarøy.
P.H. (29.01.2018)
Svar:
Jeg tror ikke at dette er spurveugle. Det KAN kanskje dreie seg om haukugle. Lyden minner litt om de kvidrelydene den arten lager, men jeg kan dessverre ikke si sikkert hvilken art dette er.
Roar Solheim (29.01.2018)
Uglekasser
Vi skal henge opp en uglekasse. Blir vel størst mulighet for å få kattugle i den hos oss. Har observert haukugle i år,men har ikke egnet tre til å henge opp kasse til den i.
Jeg mater småfuglene hele året, kommer de til å forsvinne om kassen henges opp i skogkanten ca 100 meter fra fuglebrettet? Hva med fuglekassene for småfugl i området?Blir de stående tomme?
Mvh Kari
K.N. (29.01.2018)
Svar:
Du kan trygt henge opp både uglekasse og småfuglkasser nær hverandre - det betyr ikke noe. Kattuglekasser bør henges ca 4-5 meter over bakken. Husk minst 10 cm litt grov flis i kassa.
Roar Solheim (29.01.2018)
Gråsisik på Midteggen i Trondheim
Hei. Jeg har over 30 på foringsplassen 4 meter fra vinduene. Hver dag flyver di på vinduene å ramler ned. Di fleste tar igjen seg etter ca en halv time, enkelte dør. Hva kan jeg gjøre for å unngå dette ?
B.M.R. (29.01.2018)
Svar:
Prøv å henge noen tøystrimler eller lignende på utsiden av vinduet.
Roar Solheim (29.01.2018)
alarmerende nedgang i småfugler i vernet område
En gruppe naboer som bor ved Mærradalen i Oslo ønsker en faglig vurdering av den store reduksjonen i fuglebestanden i området. Til tross for at Mærradalen er vernet og at det er et spesielt biologisk mangfold i nærmiljøet registrer vi at antall småfugl er kraftig redusert de siste 5 til 10 årene.
F.I.M. (29.01.2018)
Svar:
Her bør dere nok forsøke å kontakte lokale fuglefolk (NOF Oslo og Akershus) for å høre om noen der har mer direkte kunnskap om området.
Roar Solheim (29.01.2018)
Ingen fugl på foringsplassen
Dei siste 3-4 dagane har det ikkje vore ein einaste fugl på foringsplassen - så langt eg har kunna observera. Ikkje minka på maten, inkl solsikkefrø. Det mest spesielle er at heller ikkje skjora har vore å sjå. Brukar å vera 3-5 året rundt og hekkar hjå naboen. Kvar kan dei vera? Stad og tilhøve:
Snødekke, bustadfelt i Elnesvågen i Romsdal. MEN: Heller ingen fuglar å observera hjå dei nærmaste naboane, men ca 300m i ein hage med godt foringsopplegg var det "normalt" med fuglar, inkl fleire bokfinkar, noko eg berre har sett dei siste to-tre vintrane. Har det blitt normalt på desse kantar?
Ø.F. (29.01.2018)
Svar:
Det er svært vanskelig å finne forklaringer på hvorfor fugler av og til uteblir fra forplassene, og noen ganger dukker opp igjen. Det har ikke direkte sammenheng med været, selv om det ofte er mest fugler på forplasser når det er kaldt og mye snø.
Roar Solheim (29.01.2018)
Meiseboller og fugleunger
Hallo!
Jeg har en fuglekasse på hytta.I år var der 10 blåmeis unger.Ifm. at jeg holdt på med snekker arbeid like ved,la jeg merke til at foreldrene fløy frem og tilbake mellom kasse og meiseboller som jeg hang ut hver dag.Det tok ca. 20 sekunder mellom hver gang ungene ble matet.Jeg var borte fra hytta 4-5 dager,og når jeg sjekket kassen var alle ungene døde.Fikk dårlig samvittighet,for jeg lurte på om ungene ikke fikk nok væske i seg med bare meiseboller.
E.L. (29.01.2018)
Svar:
Ungene dør neppe av mangel på vann, men det KAN hende at det er andre årsaker til at ungene døde. En eller begge foreldre kan ha blitt drept (tatt av rovfugl f. eks.), eller det kan ha vært for lite insekter å finne slik at de ikke fant nok mat til ungene.
Roar Solheim (29.01.2018)
Grønnsisik?
I dag har vi besøk av noen nye fugler på brettet. Noen er mer gule enn andre, men antar det er han og hun. Kan du bekrefte om det er en grønnsisik?
I. (29.01.2018)
Svar:
Ja. Dette er grønnsisik (hann på bildet).
Roar Solheim (29.01.2018)
Fugleunge i snøen i januar ?
Hei, fant en fugleunge (tror det er rødstrupe) i snøen 27.januar - den satt i snøen, så på meg, jeg måkte litt snø og jeg tittet på den igjen, da hadde den bikket over på siden og var død - men en fugleunge nå ? Forklaring ?
M.S.H. (29.01.2018)
Svar:
Tror ikke dette er en unge, men en eller annen liten fugl. Hvis du kan sende bilde, så kan jeg si hva det er.
Roar Solheim (29.01.2018)
Hvilken fugl er dette som kom inn gjennom terrassedøren
Det kom inn en liten fugl via terrassedøren nå 14.januar. Den satt på kjøkkenbenken og på gulvet. Bilder er kanskje litt utydelige, men håper dere kan identifisere den. Den kom seg ut av terrassedøren igjen etter noen minutter.
Sted: Østfold, Rakkestad.
M.K. (29.01.2018)
Svar:
Dette er en gjerdesmett, Norges nest minste fugl!
Roar Solheim (29.01.2018)
Hvilken fugl?
Hva kan dette være? Den var stor som en skarv men hadde kort hals. Moss, Jeløya 280118.
N.N (28.01.2018)
Svar:
Dette må være en havsule pga av de lange, spisse vingene med sort ytre del.
Roar Solheim (28.01.2018)
Sort stor fugl i Sirdal
Hei, var på skitur i Sirdal (ca. 800moh/Vest Agder) og gikk på en flokk med helt sorte fugler (5 stk). Det var mye snø så de var lette å se. De var av form ganske like en rype eller røye. Jeg he sjekket fuglebiken, men jeg finner ikke noe som «matcher». Rakk ikke å ta bilde. Hvilken art kan dette være?
O.R. (28.01.2018)
Svar:
Mistenker at du har sett en flokk orrfugler, kanskje bare hannfugler.
Roar Solheim (28.01.2018)