Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 25 537 til 25 561 av totalt 50 298 spørsmål


#Diverse

Parakitt alene eller?

Hei, en eldre veninne av meg har en parakitt på 14 år som går fritt i leiligheten (i bur om natta, men med åpen dør og lett teppe over) Hun har hatt den i 4-5 år. Tidligere hadde hennes sønn den, før dette en annen familie. Den har ikke bodd sammen med andre fugler det vi vet.Den har aldri vært stengt inne i bur.
Hun syntes den hadde perioder der den så trist ut. Den setter stor pris på oppmerksomhet fra besøkende, at de snakker til den. Lite av dette og den blir trist - mener min veninne.
Sønnen kjøpte derfor for ca 2 mnd siden en liten parakitt på noen mnd som selskap for den. Den lille fuglen ser på den eldre som sin mamma sier min veninne, men den eldre fuglen flytter seg når den lille kommer nær eller den hakker den i hodet. Har også dradd ut en større fjær bak på den lille. Jeg har sett at en advarende finger med en tsj-lyd stopper den eldre fra å hakke. Har vist dette til min veninne samt bedt henne ha ihvertfall en av dem i bur når hun ikke er til stede, foreløpig.
Jeg mener at "dette sikkert går seg til"
HVA MENER DU?

Den lille fuglen har også et blått hardt bånd rundt ene foten. Pårørende klarte ikke å klippe av med liten saks. Bør de prøve igjen med annet redskap. Ser ut som om fuglen legger merke til dette båndet, pikker litt i det. Er redd for at det strammer når fuglen vokser. Kan en prøve igjen å klippe det av, evt med hvilket redskap, eller bør en dyrlege gjøre dette?

Mvh

T.Ø. (01.02.2018)

Svar:

Dette bør du spørre burfuglekspert om, eller en veterinær - noen som har kunnskap om burfugler.

Roar Solheim (02.02.2018)


#Diverse

Å ta på døde fugler

I barnehagen til datteren min fløy en liten fugl inn i et vindu og døde. Denne fuglen ble så vist frem til barna som ble oppfordret til å ta på nebb, klør og fjær, noe som de opplevde som svært spennende. Jeg har selv blitt lært at man helst ikke skal ta i døde fugler fordi de kan være syke eller smittebærere. Er dette utdatert kunnskap? Hvis ikke, så lurer jeg på hvordan man kan på en faglig (og forsiktig) måte be barnehagen endre praksis.

N.N (01.02.2018)

Svar:

Det er uproblematisk å ta på en død fugl. Jeg har håndtert slike kadavere gjennom et langt liv, uten problemer. Men generelt skal man vaske hendene med varmt vann og såpe etterpå. Vanlig håndhygiene er tilstrekkelig.

Roar Solheim (02.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måkespørsmål

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg så denne måken på Jæren i juni. Synes den har rar vingeform og uvanlig svart område på ryggen. Hva er dette for noe?

A.A. (02.02.2018)

Svar:

Dette er en svartbak som er et par år gammel. Den myter de innerste håndsvingfjærene, derfor ser det ut som om vingen har et hakk midt på.

Roar Solheim (02.02.2018)


#Økologi og atferd

invasjon av gråsisik

gråsisik har ikke vært noen vanlig gjest på fuglebrettet. Men i vinter er det rene invasjonen.30-40 stykker på en gang. Nesten ikke en eneste spurv å se, men noen få pilfink og meiser. For ett par år siden var det store flokker av bjørkefink. Nå er disse også sjeldne. Hvorfor kommer alle disse gråsisikene - og hvor kommer de fra?

A. (01.02.2018)

Svar:

Dessverre ikke mulig å si hvor de kommer fra, men de flyr vidt omkring om vinteren på leting etter frø. Derfor varierer antallet fra år til år. Det samme gjelder bjørkefink.

Roar Solheim (01.02.2018)


#Diverse

Svaner

Jeg , pluss noen til, fôrer 10-16 svaner på Nordre Jarlsberg Brygge i Sande. Her bader 5-6 damer hele året. Riktignok på kommunal grunn. Disse liker ikke svaner, eller fugler, og er ubehagelige i sine ytringer. Siden det ikke virket med at det ikke finnes forskning som taler til dere fordel, er kommentarene at svanene skiter og legger igjen fjær, og når de skiter i vannet , blir vannet forurenset slik at folk kan bli syke, hevder de. Jeg spør : Kan denne forurensningen bære helseskadelig for mennesker ? Personlig mener jeg at de projiserer- dvs flytter et problem DE har, over på svanene, nemlig frykt. Kan du gi meg noen gode arugumenter mot disse svanehaterne?

E.T. (01.02.2018)

Svar:

Det er ikke enkelt å hanskes med folk med slike holdninger dessverre. Svanene har like stor rett til å være der som isvannbaderne, kanskje mer. Svanene MÅ være i vannet, isbaderne MÅ ikke, de er tross alt landdyr (!).

Roar Solheim (01.02.2018)


#Økologi og atferd

er det vanelig?

at en fugl er så tam at den til og med kan holdes i handa di? i såfall er det noe galt og hva kan vi gjøre med det!
håper på svar vill jo hjelpe fugler

S.I. (01.02.2018)

Svar:

Fugl som lar seg plukke opp og sitter på hånda, er ofte skadet eller syke. Men meiser og sidensvans kan bli håndtamme når de fores.

Roar Solheim (01.02.2018)


#Sykdom og skader

Hva tåler en Spurvehauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hørte et kraftig dunk i kjøkkenvinduet, og i ei busk derunder hang denne (jeg antar det er en Spurvehauk?). Så nokså livløs ut, men omsider datt den ned på bakken og kom på beina nokså fortumla. Løfta den forsiktig opp og etter noen minutter kom den på vingene og borte ble den. Det jeg lurer på er hvor mye tåler egentlig fugler av sånne "bråstopper"?

N.N (01.02.2018)

Svar:

Det varierer med hvor kraftig hjernerystelse de får. Det er ikke bare avhengig av fart, men også hvilken vinkel fuglen treffer vinduet med (rett på er værre enn skrått).

Roar Solheim (01.02.2018)


#Diverse

fugler

hvordan fugl har svart hode og hvit på resten av kroppen !
håper på svar! ps: trenger til en prøve senest på fredag kl 08:00

S.I. (01.02.2018)

Svar:

Hettemåke og dvergmåke er to mulige kandidater.

Roar Solheim (01.02.2018)


#Økologi og atferd

høns- atferd

Hvordan viser høns glede overfor mennesker?

A.S. (01.02.2018)

Svar:

Det vet jeg ikke om de kan gjøre. Spør folk som holder prydhøns og ikke produksjonshøns.

Roar Solheim (01.02.2018)


#Sykdom og skader

Fasan som har sittet stille over lang tid

Bilde vedlagt spørsmålet

I en hekk utenfor huset mitt sitter det en fasan, jeg så den satt der rundt 15 i går. I dag sitter den der fremdeles. Jeg har gått nær den for å se at den var i live. Var kun én meter unna, og den bare så på meg. Er det noe galt med den? Noe jeg kan gjøre? Dette er en fasan hunn.

S.S. (01.02.2018)

Svar:

Det høres nesten ut som at den kan være syk, skadet eller utsultet. Hvis du legger ut mat og den ikke spiser, bør du se om den kan fanges inn og holdes i pleie en stund.

Roar Solheim (01.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen er svært tam og har gått nokre dagar på bakken under eit foringsrøyr med solsikkefrø. Eg kan stå på ein halvmeters avstand og fotografere han.
Trur det må vere ein ungfugl, men usikker om det er av gråsisik eller ein annan slektning?
Fuglen er observert på Tau i Rogaland 1.02.2018

M.B. (01.02.2018)

Svar:

Dette er en gråsisik.

Roar Solheim (01.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måkespørsmål

Så denne måken på Jæren i juni. Jeg synes den har nokså spesiell vingeform og svart område på ryggen. Har flere bilder fra forskjellige vinkler som viser det samme. Hvordan kan dette forklares?

A.A. (31.01.2018)

Svar:

Bilde mangler - så her er det umulig å gi deg et svar....

Roar Solheim (31.01.2018)


#Diverse

Storspove

Her på Godøya på Sunnmøre har lyden av storspova i mars alltid vore eit vårteikn for meg. Har registrert at antalet har auka, sommaren 2017 var det mange storspover på markane og i fjøra >(bur svært nær sjøen). Rett etter Jul, på nyåret stussa eg over å høyre den velkjende lyden av storspova, høyrde den også svært seint på hausten 2017. Søndag 28.januar såg eg to storspover i lag i flukt over fjøra. Eg trur dei har overvintra og har klart seg bra. Det har vore noko snø i perioder, men dei har tilgang til store fjøreområder. Det er i tilfelle første gong eg har observert overvintring. Har du høyrt om dette før?

S.N.G. (31.01.2018)

Svar:

Storspove rapporteres om vinteren langs hele kysten til og med Troms, så det er nok ikke uventet at du kan treffe på denne arten. Interessant at du registrerer en økning i antallet storspover.

Roar Solheim (31.01.2018)


#Økologi og atferd

Et undrende spørsmål

Heisann! Jeg lurer på om fugler kan fise/fjerte/prompe/pruppe/slippe gass fra stjerten??

T. (31.01.2018)

Svar:

Spørsmålet har blitt stilt tidligere, og svaret er: vet ikke. Men det er rimelig å anta at også fugler slipper ut tarmgass, spesielt de fuglene som spiser mye vegetasjon (som f. eks. gjess og svaner).

Roar Solheim (31.01.2018)


#Diverse

Fugleliv på Røros

Hei, vi har hatt hytte på Røros i ca et år, og det forundrer oss at vi knapt har sett fugler i perioden fra våren 2017 til nå i januar 2018. Hytta ligger i et område med mye furuskog og nesten ingen løvtrær. Kan det være forklaringen? Er det noe vi kan gjøre for å øke fuglelivet ?

T.S. (31.01.2018)

Svar:

Dessverre er det vanskelig å si noe som helst om slike lokale forhold når en ikke er kjent med fuglefaunaen på stedet over lengre tid. Fugleforing og opphenging av fuglekasser er de beste tiltakene dere kan gjøre selv.

Roar Solheim (31.01.2018)


#Økologi og atferd

slagugle

hva spiser slagugla

T. (31.01.2018)

Svar:

Den spiser masse mus (smågnagere), frosk og forskjellige fugler, fra småfugler til ringduer. Jeg finner ofte fjær etter duetrost i slaguglekasser hvor det har hekket slagugle.

Roar Solheim (31.01.2018)


#Økologi og atferd

Knoppsvane

Har et knoppsvanepar like i nærheten av der jeg bor i Bergen... Lurer på hvor de holder til om natten.... går de på land, ligger de på vannet?

A. (31.01.2018)

Svar:

Dette vet jeg ikke svar på. Tror det kan variere, noen ganger ligger de kanskje på vannet, mens de andre ganger legger seg til på land. Tror likevel at de er tryggest når de ligger på vannet - da kan ikke rev eller andre rovpattedyr få tak i dem.

Roar Solheim (31.01.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ustaoset finse

Hei. Har ved et par anledninger sett ugle inni tunell (tog) på Ustaoset og finse i januar. Har relativt grei peiling på fugler men finner ikke noe fornuftig svar siden det er ganske høyt for kattugle 990-1220 moh. Jordugle og hornugle er vel neppe på høyfjellet på denne tiden. Det var lemen-år i høst og observerte jordugle i samme område. Lokokotivfører.

N.N (31.01.2018)

Svar:

Jo, det KAN faktisk være en overvintrende jord- eller hornugle - det hender.

Roar Solheim (31.01.2018)


#Diverse

Lundefugl formering

Hei!
har lundefuglen ukjønnet eller kjønnet formering? Har den ytre eller indre befruktning?

N.N (30.01.2018)

Svar:

ALLE fugler har kjønnet formering! og alle fugler har indre befruktning. Det er bare fisk og en del av amfibiene blant virveldyr som har ytre befruktning.

Roar Solheim (30.01.2018)


#Diverse

Enorme flokker med stær????

Ved solnedgang i dag så vi enorme fugleflokker med stær,tror vi, i østlig rettning langs kysten i Alcossebre i Spania. Kan det bekreftes og hvor er de på vei?

T. (30.01.2018)

Svar:

Det er ikke mulig å "bekrefte" en slik observasjon i Spania for en som befinner seg i Norge. Men det er høyst sannsynlig at du kan se stærflokker i Spania nå. Ikke mulig å si om de trekker langt, eller faktisk befinner seg på vinterkvarter der de er nå.

Roar Solheim (30.01.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i hånden

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen havnet på vår terasse og var så tam at den lett kunne tas opp i hånden. Kanskje den ikke var helt frisk?
Hva slags fugl er dette?
Takknemlig for svar!

O.E. (30.01.2018)

Svar:

Dette er en fuglekonge. Mistenker at den kanskje har fått hjernerystelse etter en kollisjon med et vindu (?).

Roar Solheim (30.01.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med oransje hode

Så en liten gruppe på 5-6 fugler sist søndag her i Bodø. Helt ukjent type. De spiste rognebær og frø på bakken, var grålig på kroppen, svart og hvit på vingene og helt rødoransje på hodet. Størrelse som en sidensvans, nebb som hos finker... Hva kan dette være? Er mye i skog og mark men har aldri sett denne fuglen.

K.F. (30.01.2018)

Svar:

Du har sannsynligvis sett konglebit.

Roar Solheim (30.01.2018)


#Diverse

Strandryddedagen

Lurer på kvifor den offisielle strandryddedagen er første veka i mai. Det er verst tenkelige periode for hekkande fugl i skjærgarden. Tenker f.eks. på hubro. Mange sjøfugler ruger jo midt i strandryddeområdet. Denne aktiviteten bør foregå mellom 1.aug. og 15.mars etter mi meining.
Kvifor er ikkje NOF aktiv i å flytte denne aktiviteten for å hindre at ei mengde fuglearter får spolert hekkinga av menneskelige "komfortable" hensyn.

E.F. (30.01.2018)

Svar:

Dine synspunkter formidles videre til NOF organisasjonen.

Roar Solheim (30.01.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt i Femsjøen ved Halden, et stokkandpar, men hvem er de to andre?

A.T. (30.01.2018)

Svar:

Forvillede tamender, eller krysninger mellom slike og stokkender.

Roar Solheim (30.01.2018)


#Økologi og atferd

værtegn

Jeg har registrert at før et snøfall er det mye mer fugler på brettet enn ellers. Er dette bare tilfeldigheter, eller kan fuglene "lukte" snø?

S.L. (30.01.2018)

Svar:

De kan i alle fall registrere at uvær er i anmarsj - de merker trolig trykkendringene.

Roar Solheim (30.01.2018)

««første 25 537 - 25 561 av 50 298 siste»»