Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 225 til 25 249 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Jeg lurer på
hvor gammel må en ful være for og pare seg
J.S. (05.02.2018)
Svar:
De fleste fugler kan hekke når de er ett år gamle, men noen fugler som lever lenge hekker ikke før de er 5-6-7 år gamle.
Roar Solheim (05.02.2018)
Spørsmål:
Hei, dette er ikke et spørsmål, men bare en kommentar til tellingen forrige helg, der jeg mente å ha sett en Tornirisk. Har nå funnet ut at det var en Gråsisik. Bare sånn til opplysning.
J.K.O.S. (04.02.2018)
Svar:
Fint at du klarte å finne fram til riktig art.
Roar Solheim (05.02.2018)
Trost eller stær?
Størrelse som gråtrost/svarttrost. Mørk, men med bredt lysegrått felt på bryst og videre helt bakover. Opererer alene. Observert første gang i går. Plukker «mat» under busker, hvor den også «gjemmer seg» når den føler seg iakttatt. Umulig å komme nær nok for fotografering med mobilkamera. Har aldri sett en slik fugl her hos meg! Har 3 (dårlige) bilder tatt innenfra gjennom vindu, fordi den er meget sky.
H.A.J. (05.02.2018)
Svar:
Bildet er uklart, men det er åpenbart en trost, og jeg mistenker at det er en svarttrost hunn.
Roar Solheim (05.02.2018)
Er hagefuglene trekkfugl?
Er granmeis en standfugl i omgivelsene om sommeren eller trekker den hit, for den dukker seint opp ved fuglebrettet på vinter?
Er kjøttmeis lokal eller trekker den, vi ser den ikke om sommeren.
Dompapp regner vi med trekker hit mot jul. Hvor er den om sommeren?
O.N. (04.02.2018)
Svar:
Granmeisene er temmelig stasjonære, mens kjøttmeis kan trekke langt om høsten. Dompap streifer en del omkring i vinterhalvåret.
Roar Solheim (04.02.2018)
flokk med fugler i dag - 45 på det meste med rød hatt
hadde besøk av pilfinker for 5 d siden, og trodde det var samme fugleart da en sverm dukket opp i dag, med kikkert så jeg rød hatt, sort rundt nebb, litt rødlig på neon i bryst og stripet lys grå på siden. Søkte og fikk opp gråsisik som var lik det jeg så i kikkerten. Men pilfinkflokken fra ca en uke siden ligner, er jeg på rett spor?
B.F. (04.02.2018)
Svar:
Pilfink ligner lite på gråsisik. Er ikke sikker på at jeg forstår hva du egentlig spør om her.....
Roar Solheim (04.02.2018)
Foringsplass fra 2 etasje
Hei, mitt barnebarn på 5 fikk et foringshus til jul. Dette var gjennomsiktig og skulle festes på vinduet med sugekopper. Han festet det utenfor lekekroken sin i stua og la i meisel kler og solsikkefrø. Ennå har ikke en eneste fugl vist interesse. Kan årsaken være at leiligheten ligger i 2 etasje? Hvor høyt flyr småfuglene på jakt etter mat?
N.N (04.02.2018)
Svar:
Nei. Det har nok mer å gjøre med at det kan ta tid før fugler oppdager forplassen.
Roar Solheim (04.02.2018)
Veldig små fugler, eller insekter?
Hei.
Rart spørsmål kanskje, men jeg kjørte bil i Hamar-området i går morges da jeg så en flokk med noe som så ut som en fugleflokk, men de var nok omtrent på størrelse med store øyenstikkere. Tenkte kanskje det var flaggermus, men de fløy som fugler rett fram og i flokk på kanskje 100 individer. Det var rart, og jeg lurer på om dere kanskje har et tips om hva det var jeg så?
J.T.B. (03.02.2018)
Svar:
Sannsynligvis gråsisik eller grønnsisik.
Roar Solheim (04.02.2018)
Trost
Vi har en trostelignende fugl på fuglebrettet som er brun i brystet og sotsort ellers.
A.G.K. (03.02.2018)
Svar:
Høres ut som en svarttrost hunn.
Roar Solheim (04.02.2018)
Hvilken fulg?
Så denne fuglen i et tre påByåsen i Trondeim. Det var fem stk i samme treet, januar mbd. Den var på størrelse med en sidensvans, hilsen thina j eid
N.N (04.02.2018)
Svar:
Dette er en konglebit hunn.
Roar Solheim (04.02.2018)
Hva slags fugl?
Trodde at den er Laksand men fargene stemmer ikke. Den har gull kroppen ikke hvit og svart hode. Den svarte delen går lengre ned en til Laksand.
M.A. (02.02.2018)
Svar:
Den nærmeste fuglen midt på bildet er en laksand hann.
Roar Solheim (04.02.2018)
Ville eller rømlinger
Dise to har flyttet til Stokkalandsvannet siden seint sommer, tidlig høst. Er der hele tiden. Ser ut at de trives der. Er de ville?
M.A. (02.02.2018)
Svar:
Dette er rømte moskusender.
Roar Solheim (04.02.2018)
and
Tok bildet av den anden i dag.
Hva slags and er dette?
Takknemlig for svar!
M.R. (02.02.2018)
Svar:
Dette er en ærfugl hann.
Roar Solheim (04.02.2018)
Hva slags fugl er dette?
Sender bilde av to store sorte og hvite fugler som jeg oppdaget sto på isen i dag tidlig.Har aldri sett de før, så jeg lurte på hva det kunne være.
Mvh Keth Ekløff Helgesen
K.H. (04.02.2018)
Svar:
Bildet er for uklart til at jeg klarer å se om dette er svartbak eller to store tamender.....
Roar Solheim (04.02.2018)
Det er en undulat
Har en undulat som ikke vil bruke beina, igår brukte hun det ene men ikke det andre og idag bruker hun ingen. Det er ikke noe egg i buken heller, ingen dyreklinikker er åpne idag heller
N.N (04.02.2018)
Svar:
Dette må du spørre burfuglfolk om, eller en veterinærl
Roar Solheim (04.02.2018)
Bjørkefink og grønnfink
Vi hadde tidligere store mengder av bjørkefink og grønnfink på foringsplassen, men de siste par årene har vi bare sett en og annen. Viser dette en nedadgående trend for disse eller er det tilfeldig?
T.E.H. (04.02.2018)
Svar:
Det KAN være tilfeldig, men for grønnfink kan det også ha sammenheng med at sykdommen gulknop tok livet av mange fugler for noen få år siden.
Roar Solheim (04.02.2018)
Bergirisk ?
I en flokk med Stillits og Bjørkefink var det noen litt mindre grå-grønn-brune fugler som heller ikke var Grønnfink hunn, mer ( flekk)stripet underside. Større enn Grønnsisik og ikke så fargerik, ikke gult i stjerten. Ikke rosa overgump heller som Bergirisk hann. Og ikke rød på hodet som Gråsisik. Jeg lander på Bergirisk hunn ?
D.L. (04.02.2018)
Svar:
Vanskelig å si sikkert ut i fra din beskrivelse.
Roar Solheim (04.02.2018)
Stillits i Trøndelag
Hei! Tok mange bilder av fugler ved huset mitt i dag. Så over bildene og fant ut at jeg hadde knipset en stillits med merke på foten. Kan du si meg hvorfor den er merket? En venninne av meg stillits er sjelden her i Trøndelag. Spennende!!
J.V. (04.02.2018)
Svar:
Fugler blir ringmerket fordi det gir informasjon om hvor de flytter seg når de blir funnet igjen, eller fanget og avlest på et nytt sted.
Roar Solheim (04.02.2018)
Foring
Da jeg var barn fikk vi høre at havregryn ikke var bra å fore fugler med for det eser ut i væske og kan ta livet av fuglene. Nå står det at havregryn er bra å fore med. Hvordan henger dette sammen?
B.K. (02.02.2018)
Svar:
Fugl har mye raskere fordøyelse enn vi mennesker. Vi har ingen dokumentasjon på at havregryn er problematisk for fugl.
Roar Solheim (02.02.2018)
Hvilken fugl
Størrelse som sisik. Hode var svart. Kroppen mørk - grå. I fugleboka ligner den på munk. Men den er vel neppe her nå? Hva slags fugl lurer jeg på.
H.M. (02.02.2018)
Svar:
Jo. Munk kan overvintre og besøke forplasser.
Roar Solheim (02.02.2018)
Parakitt alene eller?
Hei, en eldre veninne av meg har en parakitt på 14 år som går fritt i leiligheten (i bur om natta, men med åpen dør og lett teppe over) Hun har hatt den i 4-5 år. Tidligere hadde hennes sønn den, før dette en annen familie. Den har ikke bodd sammen med andre fugler det vi vet.Den har aldri vært stengt inne i bur.
Hun syntes den hadde perioder der den så trist ut. Den setter stor pris på oppmerksomhet fra besøkende, at de snakker til den. Lite av dette og den blir trist - mener min veninne.
Sønnen kjøpte derfor for ca 2 mnd siden en liten parakitt på noen mnd som selskap for den. Den lille fuglen ser på den eldre som sin mamma sier min veninne, men den eldre fuglen flytter seg når den lille kommer nær eller den hakker den i hodet. Har også dradd ut en større fjær bak på den lille. Jeg har sett at en advarende finger med en tsj-lyd stopper den eldre fra å hakke. Har vist dette til min veninne samt bedt henne ha ihvertfall en av dem i bur når hun ikke er til stede, foreløpig.
Jeg mener at "dette sikkert går seg til"
HVA MENER DU?
Den lille fuglen har også et blått hardt bånd rundt ene foten. Pårørende klarte ikke å klippe av med liten saks. Bør de prøve igjen med annet redskap. Ser ut som om fuglen legger merke til dette båndet, pikker litt i det. Er redd for at det strammer når fuglen vokser. Kan en prøve igjen å klippe det av, evt med hvilket redskap, eller bør en dyrlege gjøre dette?
Mvh
T.Ø. (01.02.2018)
Svar:
Dette bør du spørre burfuglekspert om, eller en veterinær - noen som har kunnskap om burfugler.
Roar Solheim (02.02.2018)
Å ta på døde fugler
I barnehagen til datteren min fløy en liten fugl inn i et vindu og døde. Denne fuglen ble så vist frem til barna som ble oppfordret til å ta på nebb, klør og fjær, noe som de opplevde som svært spennende. Jeg har selv blitt lært at man helst ikke skal ta i døde fugler fordi de kan være syke eller smittebærere. Er dette utdatert kunnskap? Hvis ikke, så lurer jeg på hvordan man kan på en faglig (og forsiktig) måte be barnehagen endre praksis.
N.N (01.02.2018)
Svar:
Det er uproblematisk å ta på en død fugl. Jeg har håndtert slike kadavere gjennom et langt liv, uten problemer. Men generelt skal man vaske hendene med varmt vann og såpe etterpå. Vanlig håndhygiene er tilstrekkelig.
Roar Solheim (02.02.2018)
Måkespørsmål
Jeg så denne måken på Jæren i juni. Synes den har rar vingeform og uvanlig svart område på ryggen. Hva er dette for noe?
A.A. (02.02.2018)
Svar:
Dette er en svartbak som er et par år gammel. Den myter de innerste håndsvingfjærene, derfor ser det ut som om vingen har et hakk midt på.
Roar Solheim (02.02.2018)
invasjon av gråsisik
gråsisik har ikke vært noen vanlig gjest på fuglebrettet. Men i vinter er det rene invasjonen.30-40 stykker på en gang. Nesten ikke en eneste spurv å se, men noen få pilfink og meiser. For ett par år siden var det store flokker av bjørkefink. Nå er disse også sjeldne. Hvorfor kommer alle disse gråsisikene - og hvor kommer de fra?
A. (01.02.2018)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si hvor de kommer fra, men de flyr vidt omkring om vinteren på leting etter frø. Derfor varierer antallet fra år til år. Det samme gjelder bjørkefink.
Roar Solheim (01.02.2018)
Svaner
Jeg , pluss noen til, fôrer 10-16 svaner på Nordre Jarlsberg Brygge i Sande. Her bader 5-6 damer hele året. Riktignok på kommunal grunn. Disse liker ikke svaner, eller fugler, og er ubehagelige i sine ytringer. Siden det ikke virket med at det ikke finnes forskning som taler til dere fordel, er kommentarene at svanene skiter og legger igjen fjær, og når de skiter i vannet , blir vannet forurenset slik at folk kan bli syke, hevder de. Jeg spør : Kan denne forurensningen bære helseskadelig for mennesker ? Personlig mener jeg at de projiserer- dvs flytter et problem DE har, over på svanene, nemlig frykt. Kan du gi meg noen gode arugumenter mot disse svanehaterne?
E.T. (01.02.2018)
Svar:
Det er ikke enkelt å hanskes med folk med slike holdninger dessverre. Svanene har like stor rett til å være der som isvannbaderne, kanskje mer. Svanene MÅ være i vannet, isbaderne MÅ ikke, de er tross alt landdyr (!).
Roar Solheim (01.02.2018)
er det vanelig?
at en fugl er så tam at den til og med kan holdes i handa di? i såfall er det noe galt og hva kan vi gjøre med det!
håper på svar vill jo hjelpe fugler
S.I. (01.02.2018)
Svar:
Fugl som lar seg plukke opp og sitter på hånda, er ofte skadet eller syke. Men meiser og sidensvans kan bli håndtamme når de fores.
Roar Solheim (01.02.2018)