Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 133 til 25 157 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Hva er dette
Hva slags fugl er dette . Den traff vinduet så jeg plukka den opp og holdt den til den kom seg igjen.
V.S. (15.02.2018)
Svar:
Dette er en varsler. DET er ikke av de vanligste fuglene du ser om vinteren, selv om noen prøver seg på å overvintre i Norge.
Roar Solheim (15.02.2018)
Gjerdesmett på Røa i Oslo
Hei, på veien ut av huset idag så jeg en gjerdesmett som holdt seg lav i sperekken mellom snøskavlene og garasjeveggen. Den hoppet opp på et gjerde så jeg så den klar og tydelig. På Røa er det mye snø, og den er alltid kaldere enn ned i byen. Er de normalt å se en slik fugl om vinteren ? Jeg synes litt synd på den. Hvis jeg ser den igjen og dermed forstår at den holder seg til området hva kan jeg legge ut av mat (og hvor) som vil hjelpe den ?
D.H. (15.02.2018)
Svar:
Noen gjerdesmetter forsøker å overvintre i Sør-Norge. Langs kysten går det vanligvis greit, men denne vinteren kan nok noen få problemer med de store snømengdene. Vet ikke helt hva du kan tilby gjerdesmettene, kanskje oppsmuldrede meiseboller på bakken der du ser at de smetter omkring?
Roar Solheim (15.02.2018)
Brun due
Ansatte på en dagligvare så seg lei av at denne dua gjentatte ganger kom inn i butikken, så de ringte meg for å få hentet den (driver frivillig fuglehjelp). Den er nå hjemme hos meg.
Er dette en vanlig ung bydue? Syntes den så veldig spesiell ut med den brune fjørdrakten. Den har rosa ringmerket på benet, men det står ingenting på den. Hva kan dette være?
L.U.L. (14.02.2018)
Svar:
Dette er nok en oppdrettsdue fra en (brev)dueholder, spesielt siden den har en rosa ring på ett bein. Det finner du aldri på en tilfeldig bydue.
Roar Solheim (15.02.2018)
Fargede duer?
Er denne duen farget, eller er den "virkelig"? Bildet er fra Benidorm i Spania.
T. (14.02.2018)
Svar:
Denne ser ut til å ha fått på seg noe kunstig fargestoff!
Roar Solheim (14.02.2018)
Dilemma vedrørende foring
Hei!
Jeg har laget en forholdsvis stor foringsplass bak i hagen hvor det er opptil 100 fugler til enhver tid, det er over 50 Bjørkfink samt en blanding av Gråsisik, Gulspurv, Pilfink, Grønnfink,Spurv og 1 stk Polarsisik. Men i det siste har jeg observert en Spurvehauk hann som til stadighet er i hagen og forsyner seg. Jeg har selv sett at den har tatt 3 fugler men ut av mengden mat som er igjen i materene så er den nok her daglig. Jeg er litt usikker på om jeg fortsatt skal mate småfuglene da det går hardt utover disse for tiden?
R.S. (14.02.2018)
Svar:
Spurvehaukens jakt er en naturlig del av det som skjer i naturen, og det er ikke til hinder for at du kan fortsette å fore fuglene.
Roar Solheim (14.02.2018)
fuglekasse
Hei.Ser at mange av kassane mine er veldig fuktige når skal renske opp. Meinar det må vere vatn som trekker inn fra stammen den er festa på.Er ikkje det eit problem for dei fleste?Saknar info om det.Og bør det ikkje vera eit lite hol i botn for lufting??
N.N (14.02.2018)
Svar:
Det bør alltid være en del 4-5 mm store hull i bunnen på alle fuglekasser, slik at eventuell fuktighet kan renne ut. Når det blir fuktig inne i en kasse kan det kanskje tyde på at den henger for tett inn mot trestammen. Jeg pleier å lage en kile mellom kassa og treet i toppen, slik at kassa henger litt ut fra stammen.
Roar Solheim (14.02.2018)
hubro
Når parer hubroen seg?
M.S. (14.02.2018)
Svar:
Vanligvis i 3-4 uker før egglegging, som skjer fra slutten av mars til siste del av april.
Roar Solheim (14.02.2018)
Ærfugl hus
Vi har så lyst å bygge småhus / reirplasser til ærfuglen på hytta. Har funnet dun fra et reir. Har funnet lite info på nettet om hvordan de bør bygges; størrelse, høyde , materialer etc. Har du noen tips er vi takknemlige. Julie Sønnervik, Arne Geir Trædal ; Sandnes
A.G.T. (14.02.2018)
Svar:
Du kan kanskje finne noen tips i denne boka: https://www.naturogfritid.no/822001/Edderdun+fra+nord. Ellers står det også noe om ærfuglhus i Fuglevennens vårnummer fra 2016 (ligger foreløpig ikke ute som PDF på nettsidene, men vil komme).
Roar Solheim (14.02.2018)
Identifisering av rovfugl i hagen
Hei!
Denne krabaten dukket opp plutselig i dag. Har aldri sett denne før. Er det en falk eller en hauk. Satt å ventet ved foringsplassen. Den er orange i buken og har helt orange øyne.Mistenker spurvehauk, men buken er for orange!
T.W. (14.02.2018)
Svar:
Dette er en voksen spurvehauk hann. De kan være ganske oransje på undersiden. Som regel er det ungfuglene du ser, og det er ofte vanskelig å få så gode bilder av gamle hanner som det du har fått her! Gratulerer!
Roar Solheim (14.02.2018)
Flaggspett
Er det vanlig med flaggspett iså langt nord som Kirkenes ?
Mener det var det vi så isdag ved fuglemateren
S.H. (14.02.2018)
Svar:
Flaggspett er rapportert fra Kirkenes om vinteren tidligere, men den ser ikke ut til å være spesielt vanlig så langt nord. Den er nok mer vanlig (men likevel fåtallig) i Pasvik.
Roar Solheim (14.02.2018)
hvor lang tid tar det før en tiger blir kjønnsmoden??
hvor lang tid tar det før en tiger blir kjønnsmoden??
L. (14.02.2018)
Svar:
Det KAN hende at en tiger er kjønnsmoden allerede som toåring (dvs at tigere i fangenskap kan få unger når de er to år gamle), men i vill tilstand får de nok ikke mulighet til å forplante seg før de er 3-4 (5) år gamle. Ungene holder seg sammen med moren sin i mer enn ett år (trolig nærnmere 2 år) før de kan klare seg selv. En hunntiger må finne et eget leveområde hvor hun kan jakte, og bli kjent med dette området før hun kan klare å fostre opp egne unger. Da er hun trolig minst 3 år. En hanntiger må gjøre det samme, men han må som regel sloss og fordrive en annen, eldre hann for å finne et eget område med hunntigre som han kan parre seg med. Dermed må en ung hanntiger som regel klare seg alene flere år enn en ung hunntiger, før han kan få egne unger. Trolg må han være minst 4 år før han kan klare dette. Det samme skjer hos løver.
Roar Solheim (14.02.2018)
Sandsvale
Like ved huset til mine besteforeldre var det et sandtak med svalereder. Svalen er jo en trekkfugl, men det ble påstått at de samme parene kom tilbake til sine gamle reder hver vår. Vet dere om dette medfører riktighet? I så fall, er det noen som vet noe om hvordan svalene navigerer for å finne "hjem"?
E.H. (11.02.2018)
Svar:
Sandsvalene hekker ofte flere sammen i kolonier. Når en koloni kommer tilbake til samme hekkeplass gjennom flere år, er det nok for en stor del de samme individene som vender tilbake. Noen ganger kan hele kolonien flytte fra ett år til et annet. Dette kan skje dersom hekkestedet ett år har gitt dårlig hekkeresultat (f. eks. hvis en rødrev har klart å grave ut unger og egg fra et sandtak).
Fuglenes navigering er et for komplisert og bredt felt til at det kan besvares kort som på disse svarsidene, dessverre.Roar Solheim (14.02.2018)
Rovfugl i hagen
Kan dere fortelle meg hvilken rovfugl dette er. Den har vært innom noen ganger i hagen min, Vi har satt et gjerde for å beskytte fuglene mot katter men det viser seg at denne fuglen her har hatt seg et godt måltid.
T.R. (14.02.2018)
Svar:
Dette er en spurvehauk. Mens katter er tamdyr som vi har et ansvar for, er rovfuglene en del av den viltlevende faunaen, og deres naturlige diett er blant annet andre fugler. Spurvehaukens jakt er noe vi må akseptere. Når spurvehauken jakter ved forplasser, kan den redusere faren for smittespredning (som salmonella) mellom brettgjestene ved at den raskt plukker ut syke og svekkede individer (de reagerer ofte langsommere enn friske fugler, og har lettere for å bli tatt av en jaktende rovfugl).
Roar Solheim (14.02.2018)
Hvilken fugl
Hei! Må få stille et spørsmål om en fuglesverm jeg iakttok i dag ved fyrblinken på Kvalvikneset i Lyngen. Umiddelbart tenkte jeg på snøspurv(!), ig syns fuglene minnet veldig mye om svaler! De opptrådte hele tiden i èn sverm, fløy lavt over bølgetoppene, bråvendte, landet i fjæresteinene for like etter å ta av, hele tiden samlet. Slik holdt de på, fram og tilbake langs kystlinjen. Hovedfargene var sort ig hvit, syns jeg. Er det fjæreplett? Syns ikke stjerten lignet, men hva ellers? Stormsvaler? Prøver å vedlegge et mobilfoto av fuglesvermen.
Med hilsen Hermod Asbjørn Jenssen
H.A.J. (13.02.2018)
Svar:
Bildet er for dårlig, men jeg mistenker at dette er fjæreplytt - det er den mest sannsynlige arten på denne tiden av året.
Roar Solheim (13.02.2018)
Sanger
Hei. Dette bildet tok jeg ved Malaga i går. Hvilken sanger er det? Ser mange sangere i trærne her, men akkurat denne skilte seg ut som mindre og rundere.
N.N (13.02.2018)
Svar:
Dessverre vanskelig å si ut i fra dette bildet. Det ser ut som en art i løvsanger-gruppen (slekten Phylloscopus), men jeg kan ikke si hvilken av dem dette kan være.
Roar Solheim (13.02.2018)
Ukjent fugl.
Igår så jeg en fugl som gikk omkring i fjæra (Ranheimsfjæra, Trondheim), som jeg aldri har sett før. Kompakt kropp, brunspraglet overside. Buken hadde et kraftig, helt hvitt midtparti, med nesten kobberfargede «bånd» på begge sider av det hvite. Så ikke hvordan nebbet så ut. Mulig å si noe om hva slags fugl dette var?
N.N (13.02.2018)
Svar:
Vanskelig uten bilde, men spørsmålet er om det er en av disse forvirrende moskusendene som det dessverre kryr av rundt omkring.
Roar Solheim (13.02.2018)
Sjokolade og kråker
Hei! Er sjokolade livsfarlig for kråker? Har gitt dem noen boller med sjokolade i. Er det bekymringsverdig? Får de bare litt vondt i magen eller er dette livsfarlig?
L. (13.02.2018)
Svar:
Tror ikke dette er noe problem, men det kan hende at konsentrerte mengder med sjokolade ikke er det beste for fugl. Sjokolade skal være giftig for bl. a. hunder. Kjenner likevel ikke til noen eksperimenter som viser om sjokolade har noen effekt på fugler.
Roar Solheim (13.02.2018)
stilleman
kan du føle at en fisk slikker deg?
F. (13.02.2018)
Svar:
Dersom du er i vannet, og skulle oppleve slik nærkontakt med en fisk, så vil du kjenne det like lett som at et hvilket som helst annet dyr slikket på deg.
Roar Solheim (13.02.2018)
Hvilken fugl er dette?
Hei. Jeg har prøvd å finne ut av hvilken fugl dette er, men har dessverre ikke funnet ut noe. Fuglen ble observert av meg i Bergen i ettermiddag, men finner ikke noen lignende bilder av fugler på nett. Takk på forhånd for svar. Beklager dårlig bildekvalitet.
G.T.L. (12.02.2018)
Svar:
Dette er en svarttrost hann med mange hvite fjær - en tilstand som er ganske vanlig å se hos mange fugler, og særlig hos troster. Det skyldes en genfeil som forårsaker at fjær ikke tar opp farge under utvekst.
Roar Solheim (12.02.2018)
Spurveugle
Er dette en spurveugle
Åse Mogen
N.N (12.02.2018)
Svar:
Ja, dette er en spurveugle. Flott bilde!
Roar Solheim (12.02.2018)
kva for and eller gås er dette?
Hei, eg finn ikkje denne andefuglen i norske fuglebøker eller ved nettsøk på norske andefuglar. Eg såg den i sentrum av Ørsta i Møre og Romsdal den 25.01.2018 og 05.02.2018. Det einaste eg har funne på nettet som liknar er : https://goo.gl/images/ifAsYS
https://goo.gl/images/ggTR94
J.S. (11.02.2018)
Svar:
Dette ert ern mosdkusand - en rømt tamfugl som det dessverre kryr av.
Roar Solheim (11.02.2018)
Lappmeis i Trondheim?
Jeg har observert det jeg mener er en ung lappmeis på fuglemateren (jordnøtter) i 1-2 uker. Er det sannsynlig? Den jager bort både kjøttmeis og blåmeis når den er til stede. Munkvoll, Trondheim
G.S. (11.02.2018)
Svar:
Vanskelig å vite sikkert. Det KAN hende det er en granmeis. Lappmeisen er ofte sterkt knyttet til fjellbarskog, så det er ikke en art man forventer å finne på en forplass nær Trondheim. Likevel hender det at fugler kan dukke opp langt unna sine normale tilholdssteder. Hvis du kan klare å få tatt et bilde av denne fuglen, ville det være til stor hjelp.
Roar Solheim (11.02.2018)
Pilfink
Hei!
Jeg mener den bakerste er en pilfink, men hvilke art er den fremste?
Å.M. (11.02.2018)
Svar:
Den fremste fuglen er en bjørkefink, og den bakerste er ganske riktig en pilfink.
Roar Solheim (11.02.2018)
Ringmerket svane
Fant en død svane med ringmerke ,skal noen ha nr.?
A.E. (11.02.2018)
Svar:
Send rapport til Ringmerkingssentralen ved Stavanger museum. Gå inn på denne siden: http://stavangermuseum.no/ringmerkingssentralen
Roar Solheim (11.02.2018)
Polarmåke/Grønlandsmåke?
Er dette en Polarmåke?
N.N (11.02.2018)
Svar:
Polar- eller grønlandsmåke, men bildet er uklart og jeg har ikke litteratur for hånden.
Roar Solheim (11.02.2018)