Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 25 469 til 25 493 av totalt 50 330 spørsmål


#Diverse

gråtrost

hei jeg har noen spørsmål angående en skoleoppgave, og finner svært lite informasjon om disse spørsmålene...

Fugler (gråtrost)

I presentasjonen skal dere inkludere:
- Hvor lever de?

- Hva slags formeringsorganer har de (hvis de har det)? Hvis de ikke har formeringsorganer, hva bruker de da?

- Hva slags type formering bruker de?
○ Forklar hva den typen formering betyr! (Fragmentering, partenogenese, knoppskyting, ukjønnet, kjønnet formering)
○ Driver de generasjonsveksling? Hva betyr det?
○ Er de enkjønnet/tokjønnet
§ Hva er fordelen med det de er?
○ Har de indre eller ytre befruktning?
○ Hvor ofte kan de forplante deg?
○ Hvor mange avkom får de? Gråtrosten legger 5 – 6 egg i perioden mai – juni.
○ Driver de yngelpleie? Hvorfor/hvorfor ikke?
§ Hvem er ansvarlige for opplæringen?
Hvor lenge varer opplæringen?

C. (19.02.2018)

Svar:

På denne nettsiden svarer vi på korte spørsmål, og kan dessverre ikke besvare skoleoppgaver som krever mye arbeid! Tjenesten er en frivillig service.

Du spør om generelle spørsmål om fuglers forplantning - dette må du selv lese deg fram til. Hvis dere får dette som skoleoppgave, bør det finnes omtalt i pensumbøkene.....

Roar Solheim (19.02.2018)


#Fugleforing

Fett

Spiller det noen rolle for småfuglene om jeg bruker Flott matfett eller kokosfett i hjemmelagde boller? Er det ene bedre for dem enn det andre?

Mvh
Astrid Nesland.

N.N (19.02.2018)

Svar:

Jeg har ikke testet om dette utgjør noen forskjell, men jeg tror ikke dette er avgjørende. Det er større forskjell fra kjøpte meiseboller til hjemmelagde, uansett hvilke fettype du benytter. Fuglene foretrekker klart de du lager selv, fordi fettkvaliteten da er mye bedre enn i kjøpte meiseboller.

Roar Solheim (19.02.2018)


#Økologi og atferd

Haukugle

Hva foretrekker ei haukugle og hekke i...
Ei uglekasse beregnet for arten eller toppen av ett knekt
tre?

T.S. (19.02.2018)

Svar:

Hvis begge varianter finnes tilgjengelig der den slår seg ned, så vet jeg ikke om den har sterke preferanser for en av dem framfor den andre. Begge reirplasstyper er hyppig i bruk, og ingen har forsøkt å tilby begge typer ved siden av hverandre, derfor umulig å besvare spørsmålet ditt.

Roar Solheim (19.02.2018)


#Diverse

Kiwifugler

Hei, kunne du fortalt om eller sendt link der jeg kan lese om kiwifuglen respirasjonssystem og sirkulasjonssystem? finner ikke mye på internett

N.N (18.02.2018)

Svar:

Beklager. Dette er noe jeg selv må lete etter på nettet, så hvis du ikke har funnet noe kan jeg dessverre ikke bidra med noe heller. Respirasjon og sirkulasjon er i tillegg så spesielle fysiologiske prosesser at du ikke finner noe skrevet om det i generell fuglelitteratur - dette er temaer for veterinærer.

Roar Solheim (18.02.2018)


#Økologi og atferd

Kråke lyder

En kråke sitter i toppen av bjørka i dag,,, lager lyd- knepp knepp knepp troooooo.....kra kra...kneppelyden minnet litt om tiur spill eller at den klappet raskt med nebbet? Hvordan lager den denne lyden? Og er det hekkesesongen og våren som kommer?,, fortsatt mye snø. Hørt mye kråke, men ikke slik

T.N. (18.02.2018)

Svar:

Denne klakke-lyden er en del av kråkas repertoar. Det er en lyd du også kan høre fra ravn. Jeg vet ikke eksakt hvordan de lager lyden, men jeg tror ikke det skyldes klapring med nebbet. Tror den kommer fra strupen på fuglen.

Roar Solheim (18.02.2018)


#Økologi og atferd

Kattugle

Trekker kattuglene ut av landet på høst/vinter?

S.I.V. (17.02.2018)

Svar:

Nei.Kattugler er stasjonære. Når de har funnet seg et leveområde, holder de seg der livet ut.

Roar Solheim (18.02.2018)


#Sykdom og skader

Skadet fugl

Hei.
Jeg mater fugler i hagen min. På automater, på bakken og ting som frukt og fett i trærne. I ettermiddag ca kl. 14 observerte jeg en liten tass, antagelig grønnsisik, litt oppblåst på bakken. Den sitter noe i ro med hodet under vingen, for så å være i aktivitet med spising. Når de andre i flokken flyr blir den igjen, og når de kommer spiser de sammen med den. Det ser ut til at den har cashet i vinduet. Der sitter det igjen litt småfjær tilsvarende det den har på hodet sitt. Mitt spørsmål er:

Når de har cashet sånn så kan de komme til hektene igjen. Av og til raskt men, hvor lang tid kan det eventuelt gå? Og, kan de skade hode/nakke slik at vingene ikke får signaler til å fly?
(Den har ikke gjort noe forsøk på det frem til nå etter snart fire timer.

Mvh. Eline Lyng

E.L. (17.02.2018)

Svar:

Den har nok fått hjernerystelse. Da sitter de stille til de kommer til hektene igjen. Det kan ta alt fra noen minutter til flere timer eller dager. I siste tilfelle er fuglen avhengig av at den blir tatt inn for beskyttelser, hvis ikke blir den lett fanget og spist av katter, spurvehauk, skjærer eller andre.

Roar Solheim (17.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (17.02.2018)

Svar:

Dette er en skjærpiplerke.

Roar Solheim (17.02.2018)


#Diverse

hvilken måke?

Bilde vedlagt spørsmålet

måker er vanskelig å artsbestemme. har du forslag til litteratur som omhandler måker?

N.N (17.02.2018)

Svar:

Ja, måker ER vanskelige, og spesielt unge måker som denne. Har selv av og til problemer med å finne ut om en ung måke er gråmåke eller sildemåke. Tror dette er en ung gråmåke. Det nærmeste jeg finner av litteratur er en stor bok på engelsk som heter "Gulls of Europe, Asia and North America". ISBN 0-7136-7087-8. Tror den kan bestilles fra Natur og Fritid; NOFs butikk.

Roar Solheim (17.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, og takk for svar på svar på mitt spørsmål tirsdag 13/2-2018! Beklager dårlig bilde!Jeg er amatør, men litt i tvil om det var fjæreplytter jeg observerte. Syns fuglene er ganske ulik fjæreplytten, spesielt stjerten da, som på «mine fugler» virker lengre, men også fargen virket mere sort/hvit. Kan det være sangsvale (hirondelle bicolore)? Nå vet jo ikke jeg om sangsvaler oppfører seg slik denne fuglesvermen gjorde, heller ikke om det teoretisk er tenkelig at en slik fugl overhodet kan observeres her!! Jeg har gått ganske regelmessig på fottur i dette området, bl.a 3-4 ganger i inneværende uke men kun observert fuglene den ene dagen, 13/2-2018. Har også spurt andre turgåere, men ingen har lagt merke til fuglene. (Ikke alle er like observante men går i egne tanker.....😊). Gidder dere å kommentere dette? Mvh Hermod Jenssen (Legger ved bildet på nytt)

H.A.J. (16.02.2018)

Svar:

Dette MÅ nesten dreie seg om fjæreplytt, fordi det ikke er andre flokklevende fugler på denne størrelsen som finnes langs kysten på denne tiden av året. Svaler er trekkfugler og finnes ikke her om vinteren. Tror du har lest en bokstav feil, og at det er sanDsvaler du egentlig spør om.

Roar Solheim (17.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl ved fuglemateren.

Jeg har hatt besøk av en fugl jeg aldri har sett før og som jeg ikke kan finne i fugleboka mi.
Hvordan kan jeg finne ut hva slags fugl det er? Dessverre har jeg ikke et godt bilde, bare en beskrivelse. Stedet er Stavsjø "midt i Mjøsa". Fuglen var på størrelse med en hakkespett, men mer kompakt, nebbet hakkespettaktig(dvs rett og middels langt), bryst og hals lysspettet på mørk bunn( som stær), skalle svart fra panne til nakke, mørke øyne, sorte vinger, kort og bred hale med hvite spisser på undersiden under flukt, undergump dekket av hvite fjær( ligner underskjørt),rødskjær på buken, gansske korte bein. Plukket frø fra bakken og la hodet bakover for å svelge. Veldig interessert i å hakke i meisbolle på bakken. Studerte småfuglmaterne uten å kunne lande på dem. lirket en meisebolle av krok og hakket i den da den falt ned.
Hva er dette - en trippelstor stær med hvitt underskjørt,hvite halefjærtupper, rødlig mage og svart lue?

N.N (16.02.2018)

Svar:

Dette høres faktisk ut som en stær i en eller annen form for vinterdrakt (stor variasjon). Også oppførselen kan stemme med stær.

Roar Solheim (16.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl over foringsplass

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Er dette en spurvehauk?Den satte en kort stund i et tre nær foringsplass for småfugler. Jeg fikk ikke noe godt bilde. Måtte bruke høy iso. Men spurvehauk har har vist seg før nær foringsplassen.
Mvh Werner Skåtøy

W.S. (16.02.2018)

Svar:

Bildet er veldig mørkt,og fuglen vender seg bort, men jeg tror likevel det dreier seg om en gammel spurvehauk hann (blågrå overside, mye oransje på buksiden).

Roar Solheim (16.02.2018)


#Økologi og atferd

Fuglekasse VS "knottmaskin"

Hvor mange gram insekter (av forskjellig slag) går det med for å fostre opp feks 10 kjøttmeisunger? Og hva hvis du har fått fluesnapper i kassa, stiger forbruket pr unge/døgn da?

N.N (16.02.2018)

Svar:

Disse spørsmålene har jeg dessverre ikke noen svar på - da må du lete selv og se om du finner noe på nettet.

Roar Solheim (16.02.2018)


#Diverse

Størrelsen på blåmeisegg

Hei! Jeg lurer på størrelsen på blåmeisegg, gjerne diameter og høyde.

A.M. (15.02.2018)

Svar:

I følge Svein Haftorns bok Norges Fugler fra 1971 varierer blåmeisegg i lengde mellom 14 og 17,3 mm, og bredde er fra 11,1 til 13,5 mm.

Roar Solheim (16.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne under fuglebrettet i dag å lurer veldig på hva det er

R.N. (16.02.2018)

Svar:

Dette er en trekryper. Den er ikke blant de vanligste forplassgjestene.

Roar Solheim (16.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (16.02.2018)

Svar:

Dette er en gråsisik.

Roar Solheim (16.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvithodespurv? bedre bilde

Bilde vedlagt spørsmålet

Har fått overført bildene av fuglen til dataen nå. Jeg er tror at fuglen til høyre er en hvithodespurv. Fikk dessverre ikke tatt bedre bilde. Har et annet bilde også der fuglen ser til side.

M.T. (15.02.2018)

Svar:

Jeg har lastet ned bildet og bearbeidet det i fotoshop. Selv om fuglen da er svært pixellert, så er jeg enig i at dette ser ut til å være en hvithodespurv. Hold øye med om den dukker opp igjen, og se om du får bedre bilder senere. Hvor er dette i landet?

Roar Solheim (15.02.2018)


#Fugleforing

To forplasser

Hei! Jeg lurte rett og slett på om det har noe å si for fuglene om jeg har to forskjellige forplasser, en på vinteren og så et annet sted i hagen på våren/sommeren... Vinterstid mater jeg i en gran rett utenfor stuevinduet, men om sommeren blir det mye trafikk der, så lurer på om jeg skal flytte den lenger opp i hagen til våren... Meisene bryr seg ikke, de spiste greit i grana ifjor. Men har fått en del andre fugler som jeg er redd ikke vil like all aktiviteten i hagen.

N.N (15.02.2018)

Svar:

Fuglene finner raskt fram til fuglemat, selv om du flytter den midt på vinteren. Dette bør derfor ikke være noe problem for fuglene.

Roar Solheim (15.02.2018)


#Fugleforing

Færre fugler på foreplassen

I vinter har vi hatt masse fugler på foreplassen, og det har vært nødvendig å fylle på med frø og mat daglig. Men for en ukes tid siden ble det nesten stopp i forbruket og vi ser færre fugler. Det har vært endel nøtteskriker der, har de skremt de andre småfuglene bort, eller hva kan årsaken være? Vi har foret fugler hver vinter i mange år, men ikke opplevd at fuglene plutselig blir borte.

A.G. (15.02.2018)

Svar:

Det er dessverre nesten umulig å avdekke hva som ligger til grunn for at fugler dukker opp eller forsvinner fra forplasser rundt omkring i landet.

Roar Solheim (15.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvithodespurv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilde av dennne fuglen på søndag. Den var sammen med noen gulspurver. Tatt på Kirkøy på Hvaler. Den har en hvit stripe på hodet og lys underside.

N.N (15.02.2018)

Svar:

Bildet er dessverre for dårlig til at jeg kan se om det er en gulspurv med fargeavvik, eller noe annet.

Roar Solheim (15.02.2018)


#Diverse

Silkestjert

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Idag så jeg en silkesjert men har aldri sett en slik her før. På Askøy. Er disse vanlig?

O.R. (15.02.2018)

Svar:

Sidensvansene opptrer i varierende antall om vinteren. Mengden og tiden de dukker opp avhenger av hvor mye bær de finner under høst og vinter. I høst har det vært mye bær i nord, og sidensvansene viste seg ikke i sør-Norge før midtvinters.

Roar Solheim (15.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette . Den traff vinduet så jeg plukka den opp og holdt den til den kom seg igjen.

V.S. (15.02.2018)

Svar:

Dette er en varsler. DET er ikke av de vanligste fuglene du ser om vinteren, selv om noen prøver seg på å overvintre i Norge.

Roar Solheim (15.02.2018)


#Fugleforing

Gjerdesmett på Røa i Oslo

Hei, på veien ut av huset idag så jeg en gjerdesmett som holdt seg lav i sperekken mellom snøskavlene og garasjeveggen. Den hoppet opp på et gjerde så jeg så den klar og tydelig. På Røa er det mye snø, og den er alltid kaldere enn ned i byen. Er de normalt å se en slik fugl om vinteren ? Jeg synes litt synd på den. Hvis jeg ser den igjen og dermed forstår at den holder seg til området hva kan jeg legge ut av mat (og hvor) som vil hjelpe den ?

D.H. (15.02.2018)

Svar:

Noen gjerdesmetter forsøker å overvintre i Sør-Norge. Langs kysten går det vanligvis greit, men denne vinteren kan nok noen få problemer med de store snømengdene. Vet ikke helt hva du kan tilby gjerdesmettene, kanskje oppsmuldrede meiseboller på bakken der du ser at de smetter omkring?

Roar Solheim (15.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brun due

Bilde vedlagt spørsmålet

Ansatte på en dagligvare så seg lei av at denne dua gjentatte ganger kom inn i butikken, så de ringte meg for å få hentet den (driver frivillig fuglehjelp). Den er nå hjemme hos meg.
Er dette en vanlig ung bydue? Syntes den så veldig spesiell ut med den brune fjørdrakten. Den har rosa ringmerket på benet, men det står ingenting på den. Hva kan dette være?

L.U.L. (14.02.2018)

Svar:

Dette er nok en oppdrettsdue fra en (brev)dueholder, spesielt siden den har en rosa ring på ett bein. Det finner du aldri på en tilfeldig bydue.

Roar Solheim (15.02.2018)


#Diverse

Fargede duer?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er denne duen farget, eller er den "virkelig"? Bildet er fra Benidorm i Spania.

T. (14.02.2018)

Svar:

Denne ser ut til å ha fått på seg noe kunstig fargestoff!

Roar Solheim (14.02.2018)

««første 25 469 - 25 493 av 50 330 siste»»