Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 25 263 til 25 287 av totalt 50 174 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

korsnebb

Er dette grankorsnebb eller furukorsnebb ?
Filmet på Hamar i dag.

Å. (28.02.2018)

Svar:

Vanskelig å si sikkert. Jeg synes nebbhøyden minner mest om grankorsnebb, men det er ikke enkelt å skille de to på avstand.

Roar Solheim (28.02.2018)


#Økologi og atferd

Kulde

Med denne kuldeperioden på Sørlandet dør vel mange småfugler..??

A.3.K.P.L.S. (28.02.2018)

Svar:

Det er ikke først og fremst kulda som skaper problemer, men snøen som dekker bakken. Nå faller det snø helt ute ved kysten hvor det hittil har vært en del bare flekker. Da får mange fugler problemer med å finne nok mat, og mange kommer nok til å dø før snøen tiner, dessverre.

Roar Solheim (28.02.2018)


#Fugleforing

Rødstrupe

Har en rødstrupe på foringsbrettet.Hva skal jeg fore den med i kulden vi har på Verdal.Mvh.Runa.

R.V. (28.02.2018)

Svar:

Rødstrupene spiser gjerne litt overmodne epler og pærer, samt hakker på meiseboller (fett).

Roar Solheim (28.02.2018)


#Diverse

Varsler på foringsplass

Hei,
På hageforingen i vinter har det vært veldig med liv, både i forhold til antall arter og individer.

Det er kanskje ikke så rart da at spurvehauk og spurveugle jevnlig er innom for å jakte. Det som har overrasket meg mest, er at en varsler har fast tilhold i hagen og nærområdene. Jeg ser den daglig på selve fugleforingen, og de siste dagene har jeg også sett den jakte etter småfuglene (selv om jeg ikke har sett en vellykket jakt enda).

Spørsmålet mitt er hvor vanlig det er at varsleren blir "fast gjest" på en fugleforing? Selv om jeg vet at varsler jakter småfugl, var det likevel overraskande at den skulle bli en fast gjest. Den har nå hatt tilhold i/ved hagen noen uker.

Med gråspett, spurveugle, nøttekråke og varsler som faste innslag på foringa er det alltid spennende å se ut stuevinduet :)

F. (27.02.2018)

Svar:

Det er nok forholdsvis uvanlig å få varsleren som fast "forplassgjest", men vi har noen få meldinger om dette.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Diverse

Vilken ful i Norge er størst

Vilken ful i Norge er størst

L. (27.02.2018)

Svar:

Størst kan tolkes som tyngst eller størst i vingespenn. Knoppsvana er nok sen tyngste, mens havørn trolig har det største vingespennet.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Diverse

Svaler

Kor mange eg leger svala

N.N (27.02.2018)

Svar:

Nettopp besvart - se blant svarene.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Diverse

kråker of fjærdrakt

jeg mater kråker hver dag og har lagt merke til at flere av dem ha hvite og lysegrå flekker på de svarte fjærene sine. hva kommer dette av?

M.E. (27.02.2018)

Svar:

Nettopp besvart på denne siden - se på svar de siste dagene.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Fuglekasser

Kvinand

Størrelse på kassa ?

J.G. (27.02.2018)

Svar:

Ca 8-10 cm hull, 40-50 cm høyde, ca 25 x 25 cm i bunn vil holde.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Takknemlig for svar.

N.N (27.02.2018)

Svar:

Dette er en gulspurv, hunn eller ungfugl.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Diverse

Hvor mange Hauker, og hvor

Hvor mange hauker finnes det, sånn ca?
Og hvor er de fleste?

N.N (27.02.2018)

Svar:

Et svært upresist spørsmål, dessverre. Hva spør du egentlig om, antall haukearter i verden? antall i Norge? Bestandsstørrelse i Norge for de ulike haukeartene, eller annet?

Roar Solheim (27.02.2018)


#Fugleforing

Fugler borte etter fyrverkeri på nyttårsaften

Vi har en matestasjon med meiseboller i "bur"og solsikkefrø i en sylinder. Frem til nyttårsaften måtte jeg fylle opp sylinderen med solsikkefrø senest hver 3 dag.
På nyttårsaften i år stod vi inne og så på fyrverkeriet, det ble imidlertid vel så interessant å observere fuglene som fløy rundt, tydelig skremt opp av fyrverkeriet. Det var en voldsom aktivitet av alle størrelser av fugler.
Nå for tiden starter fyrverkeriet ca. kl. 18, og får et klimaks ved midnatt. Det går knapt ett minutt etter ca. 18:00 uten av man hører smell.
1 nyttårsdag var det ingen fugler å se, på fuglemateren!
I de to månedene som har gått siden nyttår, er forbruket av solsikkefrø tilsvarende en sylinder pr.mnd, dvs. en tiende del av forbruket før nyttår. Tidligere var det flokker av fugler, nå er det mest enkeltfugler og ferre arter som kommer på besøk. Naboen to hus unna har erfart det samme som oss.
Jeg har egentlig ingen spørsmål rundt dette, det er en observasjon, og det skal bli interessant og se om det samme gjentar seg neste år. Vi bor i Akershus, i utkanten av sentrum, omgitt av boligområde i en retning, og skog og utmark i den andre retningen.

Ø. (27.02.2018)

Svar:

Det har vært en del diskusjoner omkring dette temaet, men vi mangler dokumentasjon på at fugler forsvinner på grunn av fyrverkeri. De vil åpenbart bli skremt mens smellene pågår, men jeg er usikker på om dette kan holde dem borte fra en bestemt forplass. Det er jo ikke forplassen smellene kommer fra, men overalt. Trolig er det andre grunner til at fuglene ikke dukker opp, men det er nesten umulig å finne årsaken til slike hendelser.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Fuglekasser

Hakkespettsikker fuglekasse?

Hei!
Vi har satt metallbeslag rundt hullet på småfuglekassa vår, men opplevde at hakkespetten hakket et helt nytt hull inn i kassa under beslaget.
Kan det hjelpe med metallplate over hele fronten, eller er det andre gode ideer?

Ø.A. (27.02.2018)

Svar:

Det er dessverre vanskelig å forhindre at spetter hakker hull i fuglekasser, annet enn å beskytte selve hullet med metallplatebeslag. Da må kanskje hele kassa være dekket av metall, og det er ikke sikkert at det er gunstig for fugler som skal hekke inne i kassa.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Diverse

Svaler

Kor mange egg legger svala

M. (27.02.2018)

Svar:

Dessverre et upresist spørsmål, siden vi har tre svalearter i Norge: låvesvale, taksvale og sandsvale. Disse legger 4-6 egg. I låvesvalereir kan du se opp mot 6 unger.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse falk

Bilde vedlagt spørsmålet

For to dager siden hadde vi en spennende opplevelse utenfor huset av en rovfugl som tok og spiste en skjære. Vi så ikke jakten, men skyen av snø og fjær idet de traff bakken. Rovfuglen spiste I over en halv time, og maken til skjære hoppet klagende rundt på litt avstand.
Hvilken rovfugl er det? Vi har mye hønsehauk her, men dette er noe annet. Etter gransking av bøkene mine og nettet likner det mest en jaktfalk synes jeg, men den skulle ikke holde til her ifølge bøkenes utbredelseskart. Vi bor like ved Nordkisa I Ullensaker kommune, blandt åker og skogslandskap. Alternativet jeg fant er vandrefalk, men den er vel en trekkfugl? Avkappingen av hodet stemmer med det jeg leste om jaktfalken. Det var en stor fugl, som en hønsehauk I kroppsstørrelse men litt "kortene" I kroppen.
Sender med film og bilder. Håper dere kan hjelpe :)

A.B.A. (27.02.2018)

Svar:

Dette er en voksen vandrefalk! Litt av en opplevelse, det er ikke ofte en kan oppleve slike angrep på direkten. De fleste vandrefalker trekker, men en del overvintrer faktisk i Norge, særlig i kystnære strøk og inne i større byer. Der jakter de ofte duer.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Pilfink?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg er litt usikker på om dette er pilfink eller gråspurv.

Hilsen
Stig

S. (27.02.2018)

Svar:

Dette er en gråspurv hann. Sort strupeflekk og grått kinn. Pilfinken har hvitt kinn med en sort flekk i, og brun kalott på hodet. Gråspurvhannen er grå på toppen av hodet, men det ses ikke så lett på dette mørke bildet.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en krysning av skjære og kråke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har en fulg som holder til i nabolaget men jeg klarer ikke å finne ut hva type den er. Den er som en kråke men har en hvit strek nederst på vingene. Når den flyr ser man at det er mange hvite fjær som kommer til syne son et «mønster» nederst på vingespennet (? Heter det det?)
Håper noen har svar:) jeg har sett den nesten daglig nå i et års tid.

I. (26.02.2018)

Svar:

Dette er en vanlig kråke med fargefeil i noen vingefjær. Det er ikke uvanlig å se hos kråker. Det kan skyldes enten en genetisk feil som gjør at enkelte fjær ikke tar opp fargestoff når de vokser ut, men det kan også ha sammenheng med dårlig mattilgang under fuglens oppvekst. Kråker og skjærer krysser seg aldri.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Økologi og atferd

Kornkråker

Hvorfor ser jeg alltid veldig mange kornkråker om vinteren, men svært sjelden/aldri om sommeren? Hvor oppholder de seg resten av året? Stavanger.

N.N (26.02.2018)

Svar:

Kornkråkene hekker i kolonier, og de holder seg gjerne nær kolonien hele året. Derfor er det underlig at du bare legger merke til dem om vinteren. Det KAN hende at dette er yngre fugler som ikke er bundet til en bestemt hekkekoloni ennå.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken spurv er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg traff på denne litt pjuskete ungfuglen som gikk og lette etter mat i veikanten i Trondheim her i går ettermiddag. Har aldri sett den før, men synes det likner litt på en dvergspurv. Kan det stemme?

Takknemlig for svar.

L.M.T. (27.02.2018)

Svar:

Nei. Dette er en rødvingetrost.

Roar Solheim (27.02.2018)


#Diverse

Skremsel av sjøfugl ved setting av line

Hei!
Jeg går på NTNU i Ålesund og driver med et skoleprosjekt dette semesteret og gruppen min har kommet opp med problemstillingen: hvordan hindre at agn blir tatt av sjøfugl ved linefiske, fordi det viser seg at mange tusen sjøfugl dør årlig som et resultat av at de prøver å ta agnet, setter seg fast i agnet og drukner ved setting av lina.
Vi ønsker å løse dette problemet ved å f.eks lage et skremsel som kan forhindre at fugler prøver å ta agn.
Med det lurte jeg på om noen hadde noen kunnskap om sjøfugler, f.eks albatross, med tanke på hvilke skremselsmetoder som kunne funke. Vi har primært sett på en løsning i form av på lyd eller lys som kan hindre fuglene i å komme i kontakt med krokene på linen. Finnes det noen som har noen forslag til eventuelt hvilke lyder vi kunne brukt som ville vært effektivt? Varselskrik eller liknenede? 🙂

R.V.S.B. (26.02.2018)

Svar:

Er dessverre ikke kjent i detalj med hvordan dette foregår, men jeg har nylig sett filmklipp av at man har laget innretninger for å hindre at albatrosser går på slike liner. Størrelsen på problemet i Norge (havhest og havsule), kjenner jeg ikke, men det kan kanskje være noen på hovedkontoret til NOF (Trondheim) som kan vite mer. Ring dit og spør.

Roar Solheim (26.02.2018)


#Sykdom og skader

Skadet and

Hei, har i flere måneder observert en stokkand med skadet/ødelagt fot på Ranheim i Trondheim. Den flyr og svømmer greit. Den kommer seg også frem på land med litt hjelp med vingene. Den er nok litt tynnere enn de andre endene i flokken, men spiser godt når vi mater. Var der i går og alt så greit ut med den. I dag har det vært skikkelig kaldt og det har blitt en liten isklump på den skadde foten. Anden fløy og kom seg rundt i dag også, men med mer besvær enn ellers. Har egentlig ikke bekymret meg for dyrevelferden tidligere, men nå er jeg mer bekymret. Bør jeg varsle noen for å få den avlivet?

L.K. (26.02.2018)

Svar:

Ikke avlivet, men kanskje hjelpe den til å bli kvitt isen dersom isklumpen blir stor. Mange dyr kan leve godt med små handicap, og det er ofte litt lett å trekke konklusjon om at slike må avlives.

Roar Solheim (26.02.2018)


#Trekkfugler

uglen

er uglen trekkfugl

N.N (26.02.2018)

Svar:

Spørsmålet ditt er ufullstendig fordi det ikke finnes EN ugleart, men flere hundre! I Norge finnes 10 uglearter. To av dem, hornugle og jordugle, er trekkfugler. Flere andre opptrer delvis nomadisk, dvs de flytter øst-vest i forhold til forekomsten av smågnagere.

Roar Solheim (26.02.2018)


#Diverse

Overvekt av svartbak på få år

Hei I flere år nå har vi i Høgsfjorden /Rogaland observert hvordan svartbaken sakte men sikkert har blitt mangetallig.Vi har observert fra vårt hyttevindu hvordan den gjør ende på ærfuglunger,andunger,tilogmed svaneunger, toppandunger, hegreunget, og de siste to årene tjeldunger:Fremgangsmåten er den samme; den plasserer seg på bryggen, og plutselig flyr, så for å stupe ned og plukke med seg en kylling/fugleunge og slippe den fra høyde ned til sjøoverflaten. Etter kort til tilbake for å spise den, eller ta den med, til kjempende fuglepar sin forgjeves kamp for å stoppe det.I fjor plukket den en og en tjeldunge fra bryggen med kort mellomrom, det var tragisk.Svartbaken er vel fredet? Men når den er så dominerende at den « rydder rent bord» for andre arter, er det veldig trist og tragisk. Det hele foregår på ca 200x200 m .
Har dere hørt om andre steder der svartbaken blir så dominant og slår seg ned i et ellers tidligere fredelig etablert hekkeområde?

Hilsen
Kari Eskeland

N.N (25.02.2018)

Svar:

Svartbaken spiser både fisk og fugl, lik andre store måker. Dette er en del av deres naturlige diett, som kan ha stor innvirkning på ungeproduksjonen til andre fuglearter der svartbakene holder til. Det er vanskelig å vite om det er riktig å gripe inn i slike situasjoner, eller la naturen gå sin gang uten at vi forsøker å styre utviklingen. Kan derfor ikke gi deg noe godt svar på din problemstilling.

Roar Solheim (25.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulspurv? Likner ikke helt, men hva da?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lyst, oransje, kraftig nebb. Gul, uten noen mørke striper. Medio februar, Eiksmarka i Bærum.

A.S. (25.02.2018)

Svar:

Dette er en grønnfink hann.

Roar Solheim (25.02.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Sett på Sjusjøen 25.2.18.

H.O.E.K.A. (25.02.2018)

Svar:

Vanskelig bilde, men det ser ut som at stjertfjærene bøyer seg til siden i tuppen. Da er det bare en mulighet - en orrhane!

Roar Solheim (25.02.2018)


#Økologi og atferd

Gråtrost

Hei,, 23/02 hadde jeg et spørsmål ang gråtrost som overvintrer.
Takk for svar.
Glemte å si at dette er i Alta. Her er mye sne, og lite med barflekker, og kaldt. Derfor lurte jeg på om fuglene overlever fram til våren.
De bruker vanligvis å komme tilbake hit i april/mai.

G. (24.02.2018)

Svar:

Tro kanskje at gråtrost i Alta er avhengig av foringsplasser og gavmilde mennesker.

Roar Solheim (24.02.2018)

««første 25 263 - 25 287 av 50 174 siste»»