Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 358 til 25 382 av totalt 50 288 spørsmål «forrige neste»
Hvit fugl på hytta
Det sitter en hvit fugl på en ledning under taket på vår hytte. Den sitter helt stille i ca et døgn nå. Vi er redd den fryser og sulter. (-11nå) Hvilken art kan det være? Og er det noe vi kan gjøre for å hjelpe den?
S.K. (03.03.2018)
Svar:
Dette er en tamdue/bydue. Den har nok behov for foring.
Roar Solheim (03.03.2018)
Svartbakker
Jeg sitter i stuen min og ser flere svartbakker som bare er svarte på oversiden av vingene.resten av fuglen er kriddhvit.
J.A.A. (02.03.2018)
Svar:
Forstår ikke helt hva du "spør" om her - svartbaken ER svart på rygg og vinger, mens resten av fuglen er hvit.....
Roar Solheim (02.03.2018)
Fugleliv i Asia
Ser på yrende fugleliv her på ferie i Thailand, og lurer på hvordan fuglene her gjør det med egg og unger? Er det på bestemte tider slik som hos oss, eller året rundt?
N.N (02.03.2018)
Svar:
Kjenner dessverre ikke fuglelivet i Thailand, men siden dette er på en del av kloden hvor det er varmt klima hele året, tror jeg nok du kan finne hekkende fugler året rundt. De enkelte artene kan imidlertid ha hekking begrenset til bestemte tider av året, tørre eller våte årstider.
Roar Solheim (02.03.2018)
Spett
Hei,
Så en grå slags spett ved matplassen. Hva kan det være for slag?
B. (02.03.2018)
Svar:
Dette er en gråspett! Det finnes to grønnaktige spetter i Norge; grønnspett og gråspett. Grønnspetten ser du aldri på forplasser,men det gjør du derimot med gråspetten. Den går både på fett og brød.
Roar Solheim (02.03.2018)
Spettmeis som dreper annen fugl
Vi så en spettmeiser som drepte en kjøttmeis og tok den med seg utafor vinduet i dag. -22 grader ute i dag. Er dette vanlig?
B.H. (01.03.2018)
Svar:
Nei, dette har jeg aldri hørt om at spettmeis kan gjøre. Derimot er det godt dokumentert at KJØTTMEIS kan angripe og drepe andre småfugler for å spise av dem!
Roar Solheim (01.03.2018)
Hvor er fuglene blitt av?
Hvor er fuglene blitt av i kulda. Her er det -25Cpå natten og -16 på dagtid. Vanligvis er det mange fugler på foringsplassen. Jeg forer rikelig med solsikkefrø, villfrøblanding, meiseboller og spekk. Men de siste to dagene har jeg nesten bare sett blåmeis og kjøttmeis. Har vanligvis besøk av pilfink, gråsisik og dompap men nå ser jeg nesten ingen. Hvor er de?
N.N (01.03.2018)
Svar:
Det er dessverre svært vanskelig å finne forklaringer på hvorfor fugler noen steder forsvinner fra forplasser, andre steder dukker opp. Det følger ikke alltid det en skulle forvente ut i fra vær, snø og kulde.
Roar Solheim (01.03.2018)
Linerle
Jeg har tidligere spurt om råd for linerlen jeg har på foringsbrettet. Hun er her fremdeles og jeg mater henne med maggot og oksefett m/frø på pinjekongle, litt brød/kakesmuler. Det er 16 minusgrader her nå og jeg pakker inn en plastflaske med varmt vann i avispapir legger den i en lun krok på balkongen og hun bruker den! Men så til spørsmålet, hun "lopper" seg, og da så jeg at hun var nærmest fjærløs rundt roten av stjerten. Kan lopper eller lus gjøre dette eller er hun syk? Hun virker frisk, selv om hun tydelig fryser.
B.E.I. (01.03.2018)
Svar:
Dette høres litt underlig ut. Har ikke vært borti lignende tidligere, så jeg kan dessverre ikke svare deg på hva det kan være som feiler denne linerla. Det høres i alle fall ut til at du klarer å stelle svært godt for den, så forhåpentligvis klarer den å overleve til våren kommer.
Roar Solheim (01.03.2018)
Spørsmål:
Nå har jeg ett individ av en fugl på foringsplassen som ser ut som en litt stor spurv, men grå der gråspurven er brun og med svakt grønnfarget bryst. Jeg finner den ikke i fugleboken. Hva slags fugl kan dette være?
A.L. (01.03.2018)
Svar:
Høres mest ut som en grønnfink hunn.
Roar Solheim (01.03.2018)
IKKE GRØNNFINK PÅ MATEPLASSEN
Hei. Takk for et veldig bra og interessant forum.
Vi forer fuglene flere steder og vi har stort sett de fleste arter rundt oss hele tiden. I sommer var det flere grønnfinker, men vi så noen som døde av gulknop. Vi har jo hatt grønnfinker her i mange, mange år. Plutselig er den helt borte.
I vinter har vi ikke hatt en eneste grønnfink på mateplassen. Det er jo leit.
Har det blitt en vesentlig reduksjon av arten eller kan det være lokale forhold? Vi bor i Modum, Buskerud.
Med vennlig hilsen
Torbjørn Venhaug
T.V. (01.03.2018)
Svar:
Grønnfinkene er nok mer fåtallige nå enn før gulknop-sykdommen dukket opp. Kanskje tar det flere år før de klarer å hente seg opp til tidligere bestandsnivåer.
Roar Solheim (01.03.2018)
Kan jeg henge ut matrialer til reirbygging ?
Hei. Jeg har mye garnrester og lo fra lofilter i tørketrommel. Kan dette samles i nett og henges ute i naturen til foring av reir til fuglene ?
Garnet er 100% ull og klippes i korte ender
E.G. (01.03.2018)
Svar:
Lorester går trolig bra. Garnrester bør klippes i høyst 2 (-3) cm lengde. Hvis det er lange tråder kan fuglene henge seg fast i dem når de er bygd inn som reirmateriale - har selv bilde av en kjøttmeis som døde på denne måten.
Roar Solheim (01.03.2018)
Spørsmål:
Hva spiser svaler
M. (01.03.2018)
Svar:
De spiser insekter som de fanger i lufta.
Roar Solheim (01.03.2018)
Hvilke fugleart er dette?
I dag, 1.mars kl 12.00, stod denne utenfor døra mi. Den er ikke høyere enn 8-10 cm . Den hadde en annen liten fugl fanget i klørne sine.
Sted: Mjøndalen
A.H. (01.03.2018)
Svar:
Dette er en spurveugle. Den kan ofte jakte i bebyggelse om vinteren.
Roar Solheim (01.03.2018)
Rovfugl
En blåmeis måtte bøte med livet i dag. Hvilken av rovfuglene er dette?
H.T. (01.03.2018)
Svar:
Dette er en ung spurvehauk (trolig en hann).
Roar Solheim (01.03.2018)
Hvilken fugl?
Denne fuglen satt i hagen i dag (Kristiansand). Jeg syntes den var omtrent like stor som ei kråke, men ellers ganske lik på en svarttrost. Det er litt gjenskinn fra vinduet - fuglen så helt svart ut for meg.
A.L. (01.03.2018)
Svar:
Dessverre er det ikke med noe bilde her, så det er vanskelig å svare.....
Roar Solheim (01.03.2018)
Egg fra hvilken fugl
Gikk oss på dette reiret ved Signehamna, like nord for Ny Ålesund på Svalbard i sommer. Kan dere si noe om fra hvilken fugl dette er? De var ikke spesielt store.
H.J. (28.02.2018)
Svar:
Dette er et vadefuglreir. Dessverre ikke helt enkelt å si hvilken art, men mistenker enten rugde eller kanskje enkeltbekkasin.
Korreksjon etter at NY Ålesund var klarlagt - dette er mest sannsynlig fjæreplytt - eggfargen stemmer med plansjer i et eldre tysk fugleeggverk.Roar Solheim (01.03.2018)
Hønsehauk eller spurvehauk?
Bildet er tatt på Rolvsøy, Fredrikstad 27.2
Hva slags rovfugl er dette?
N.N (01.03.2018)
Svar:
Dette er en modig spurvehauk, ungfugl. Slike angrep på skjære kan være svært risikofylt for en spurvehauk, og vi har flere rapporter hvor det er hauken som ender opp død på slagplassen.Skjæra har et kraftig nebb, og på dette bildet ligger den med nebbet i god posisjon til å kunne hakke og bite fra seg.
Roar Solheim (01.03.2018)
Hvilken fugl?
Hvilken type fugl er dette? Kommer kanskje ikke så godt frem på bilde, men den er ganske stor.
N.N (28.02.2018)
Svar:
Dette er en gråtrost.
Roar Solheim (28.02.2018)
Varsler
Så en fugl ved foringsplassen idag som lignet veldig på en varsler.
Har ikke sett den her før, og mitt spørsmål er om den i det hele tatt finnes i østlige deler av Hedmark (Våler i Solør)?
H.K.E. (28.02.2018)
Svar:
Ja, det hender at varslere overvintrer i lavlandet. Vi har fått flere meldinger om varslerobservasjoner i vinter, så dette er absolutt en mulighet.
Roar Solheim (28.02.2018)
Gråsisik/brunsisik
Jeg så disse damene på foringen i dag og lurer på om den øverste er en brunsisik. Er det forresten noen reell forkjell på grå- og brunsisik eller er brun bare en undergruppe av grå.
Ole Chr.
O.C.B. (28.02.2018)
Svar:
Vi behandler dem alle som gråsisik, så hvis du vil forsøke å spesifisere gråsisiker til disse undergruppene, må du finne andre fuglefolk som mener at de kan det (Roar).
Fuglen på bildet ser riktignok spennende ut i forhold til en tredje art i komplekset, nemlig polarsisik. Fikk du tatt flere bilder av den? Helst bilder som viser overgumpen, og gjerne undergumpen. Bruk gjerne e-postadressa fuglevennen@birdlife.no om du har flere bilder å sende (Frode).Roar Solheim & Frode Falkenberg (28.02.2018)
korsnebb
Er dette grankorsnebb eller furukorsnebb ?
Filmet på Hamar i dag.
Å. (28.02.2018)
Svar:
Vanskelig å si sikkert. Jeg synes nebbhøyden minner mest om grankorsnebb, men det er ikke enkelt å skille de to på avstand.
Roar Solheim (28.02.2018)
Kulde
Med denne kuldeperioden på Sørlandet dør vel mange småfugler..??
A.3.K.P.L.S. (28.02.2018)
Svar:
Det er ikke først og fremst kulda som skaper problemer, men snøen som dekker bakken. Nå faller det snø helt ute ved kysten hvor det hittil har vært en del bare flekker. Da får mange fugler problemer med å finne nok mat, og mange kommer nok til å dø før snøen tiner, dessverre.
Roar Solheim (28.02.2018)
Rødstrupe
Har en rødstrupe på foringsbrettet.Hva skal jeg fore den med i kulden vi har på Verdal.Mvh.Runa.
R.V. (28.02.2018)
Svar:
Rødstrupene spiser gjerne litt overmodne epler og pærer, samt hakker på meiseboller (fett).
Roar Solheim (28.02.2018)
Varsler på foringsplass
Hei,
På hageforingen i vinter har det vært veldig med liv, både i forhold til antall arter og individer.
Det er kanskje ikke så rart da at spurvehauk og spurveugle jevnlig er innom for å jakte. Det som har overrasket meg mest, er at en varsler har fast tilhold i hagen og nærområdene. Jeg ser den daglig på selve fugleforingen, og de siste dagene har jeg også sett den jakte etter småfuglene (selv om jeg ikke har sett en vellykket jakt enda).
Spørsmålet mitt er hvor vanlig det er at varsleren blir "fast gjest" på en fugleforing? Selv om jeg vet at varsler jakter småfugl, var det likevel overraskande at den skulle bli en fast gjest. Den har nå hatt tilhold i/ved hagen noen uker.
Med gråspett, spurveugle, nøttekråke og varsler som faste innslag på foringa er det alltid spennende å se ut stuevinduet :)
F. (27.02.2018)
Svar:
Det er nok forholdsvis uvanlig å få varsleren som fast "forplassgjest", men vi har noen få meldinger om dette.
Roar Solheim (27.02.2018)
Vilken ful i Norge er størst
Vilken ful i Norge er størst
L. (27.02.2018)
Svar:
Størst kan tolkes som tyngst eller størst i vingespenn. Knoppsvana er nok sen tyngste, mens havørn trolig har det største vingespennet.
Roar Solheim (27.02.2018)
Svaler
Kor mange eg leger svala
N.N (27.02.2018)
Svar:
Nettopp besvart - se blant svarene.
Roar Solheim (27.02.2018)