Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 318 til 25 342 av totalt 50 273 spørsmål «forrige neste»
Fuglene mine spiser ikke
Har foret fugler et par steder i skogen i mange år. I vel to uker nå er beholderne med solsikkefrø og nøtter blitt stående urørt. Har fuglene frosset i hjel i kulda eller sitter de i de mange fuglekassene her og passer på boligen mens de tenker på sex?? Kråker og skjærer spiser brødmat som bare det!
M.H. (05.03.2018)
Svar:
Du stiller et spørsmål som det er vanskelig å besvare. Kanskje har en del av fuglene lagt ut på trekk videre mot sør på grunn av det strenge vinterværet. Det er som regel svært vanskelig å finne forklaringer på hvorfor fugler lokalt forsvinner eller dukker opp på forplassene.
Roar Solheim (05.03.2018)
Fugl
Hei. Hvilken fugl var det jeg tok bilde av da jeg gikk tur? Han kamuflerte seg veldig godt og bildet er ganske uskarpt, men kanskje er det mulig å se hva det er likevel?
L. (05.03.2018)
Svar:
Dette er en rødvingetrost.
Roar Solheim (05.03.2018)
Observasjon av sjelden fugl på Malmøya
Jeg har to ganger, i februar og i mars i år, sett en fugl jeg ikke har sett før eller kjenner. Den er ganske stor (større enn en stær og har en oppreist form). Fargen er grønnbrun, ganske lys. Dessuten har den et rødt/orange felt bak på hodet. Prøvde å fotografere den med min mobil, men bildet ble dessverre for mørkt. Jeg mater fugler og har et stort utvalg på foringsbrettet, men mevnte fugl kan jeg ikke bedømme. Jeg har forøvrig også observert fiskeørn to ganger i et tre i nærheten.
B.W.E. (05.03.2018)
Svar:
Mistenker at du kan ha hatt besøk av en gråspett hann - sjekk den i bilder på nettet.
Roar Solheim (05.03.2018)
Fuglidentifisering
Hei
På skitur i Bodømarka søndag 04.03.18
kom denne fuglen og satte seg noen få meter fra oss mens vi rastet. Den var ikke redd for oss!
Vi håper at du/ dere kan hjelpe
N.N (05.03.2018)
Svar:
Dette er en konglebit - en stor finkefugl. Det har blitt sett mange av dem i de nordlige delene av Norge i vinter.
Roar Solheim (05.03.2018)
Mer plastnett
Hei!
Ser at det er flere spørsmål om måker og evnen til å førdøye plastnetting fra meiseboller. Er enig i at dette er lite trolig. Problematikken kommer, som du sikkert vet, fra en nylig utlagt video der en gråmåke spiser en meisebolle hel, med plastnetting og alt.
Det jeg lurer på, er om måken kan være i stand til å ta opp næringen fra meisebolla, og gulpe opp igjen plasrnettingen slik den ville gjøre med f. eks skjellrester, fjær etc?
B.S.
N.N (04.03.2018)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Har sett filmopptaket. Det KAN hende de kan klare å gulpe opp plasten, men det kan også hende at den blir værende i måkas fordøyelsessystem og skape problemer.
Roar Solheim (04.03.2018)
Hvilken fugl er dette?
Tatt i Straumen, Inderøy.
N.N (04.03.2018)
Svar:
Dette er en fjæreplytt.
Roar Solheim (04.03.2018)
Skadet fugl etter vinduskræsj
Fant denne fuglen på bakken. Hadde kræsjet i vinduet og satt helt i ro. Bevegde seg litt når jeg gikk bort og prøvde å fly, men klarte ikke og bevegde seg rart, i running. Slet med å
Holde hodet oppe. Hadde gjort fra seg på bakken og det lå fjær der. Så ikke noe blod. Har tatt den inn i uteboden og den lever enda. Men er usikker på om den kommer til å overleve og om den burde få slippe. Vet ikke hvilken fugl den er. Hadde langt nebb. Hakkespett muligens.
N.N (04.03.2018)
Svar:
Dette er en hvitryggspett hann. Du har gjort det eneste riktige. Hold den innendørs og se om den kommer seg til i morgen.
Roar Solheim (04.03.2018)
Hvilken lom er dette?
Lurer på om det er islom?
J.L. (04.03.2018)
Svar:
Ja, dette må være en islom.
Roar Solheim (04.03.2018)
Garnstumper til redebygging
Ser at det blir gitt råd om å legge ut trådender fra strikketøy til småfuglene slik at de kan brukes til redebygging. Er dette et godt råd?
P.H. (04.03.2018)
Svar:
Jeg har presisert at det må kuttes opp til høyst 2-3 cm lange biter, slik at ikke lange ullfibertråder havner i fuglereder - da kan fuglene henge seg fast. Korte ulltrådbiter bør ikke være noe problem. Kjøttmeisene bruker bl.a. lange hår fra elg og andre hjortedyr som redemateriale. De er lengre enn det som er anbefalt å kutte ned ulltråder til.
Roar Solheim (04.03.2018)
Hva slags fugl?
Oransje strupe eier rødstrupe?
H.L. (04.03.2018)
Svar:
Dette er en rødstrupe, selv om fargen kanskje er mer oransje enn rød.
Roar Solheim (04.03.2018)
Rovfugl?
Hei,
Fant disse fine i skogen(sandnes, Rogaland). Kan de være av en rovfugl?
B.T.P. (04.03.2018)
Svar:
Nei. Dette er stjertfjær fra en rugde.
Roar Solheim (04.03.2018)
Hvilken fugl er dette?
Tatt i Bodø mars 2018
N.N (04.03.2018)
Svar:
Dette er en konglebit, en ung hann. Det har vært sett en del av disse finkefuglene på forplasser i nord i vinter.
Roar Solheim (04.03.2018)
Ugledød
Hei, Nå som det er så mye snø sliter jo uglene med å finne mus etc. Har ei uglekasse og ugler i nærheten, og lurer på om de spiser hvis man legger ut noe i nærhet til kassa. Hva bør man i såfall legge ut av kjøtt etc? Eller spiser de kun ting de selv har fanget?
R. (04.03.2018)
Svar:
Ugler kan forsyne seg av kadavere/kjøtt som de finner, selv om det ikke er så vanlig. Tror ikke det bør legges i en kasse, men kanskje i greinene oppe i et tre. Det er da alltid en fare for at andre kan finne maten og forsyne seg.
Roar Solheim (04.03.2018)
Plastnett igjen
Du svarte meg nok ikke på det jeg spurte om. Jeg spurte om: Kan plastnettet løses opp av magesyren til måker?
N.N (04.03.2018)
Svar:
Det tviler jeg sterkt på, men vanskelig å gi et 100% sikkert svar siden jeg aldri har sett dette omtalt i noen faglige sammenhenger. Det er ikke noen grunn til å anta at meisebolle-plast skulle være mer fordøyelig enn annen plast som vi vet kan samle seg i magen til sjøfugl og ta livet av dem.
Roar Solheim (04.03.2018)
Når fryser frukt?
Er klar over at spørsmålet ikke er direkte relatert til fugler, men tenkte at noen kanskje hadde gjort seg erfaringer i den forbindelse når det gjelder mating av fugl.
Har noen stær og trost som jeg legger ut frukt til (eple, pære og overmoden banan), men på grunn av kuldebølgen den siste tiden legger jeg dem ut tidlig på morgenen for at den ikke skal være en hardfrosset klump om morgenen. Dette er jeg imidlertid begynt å bli grundig lei av, og det hadde vært mye bedre om det var mulig å heller legge dem ut på kvelden slik at jeg slapp å stresse i grålysningen. Så dersom det gikk an å lese værvarselet om kvelden for å se hvor kaldt det ble om natten samtidig som en vet når frukt fryser, kunne det kanskje gå an å legge ut frukt selv om det er noen minusgrader ute.
T. (04.03.2018)
Svar:
Har dessverre ikke noen kunnskap om dette slik at jeg kan svare deg. MEN et poeng er at epler som fryser, fryses i stykker slik at de blir mer bløte når de tiner opp. I denne tilstanden ser det ut til at fuglene kan hakke dem i seg selv når det er kuldegrader. Hvis du legger halve epler i fryseboks en dag, og så lar dem tine før du legger dem ut, kan de kanskje være mer tilgjengelige for fuglene i kulda. Gjør en test.
Roar Solheim (04.03.2018)
Plastnett
I en diskusjon jeg leste her forleden, var det noen som mente at plastnettet til meisebollene lett lar seg oppløse av magesyren til f.eks. en måke, som gjerne kan svelge disse hele. Jeg mener at plasten ikke oppløses, men hva er riktig?
N.N (03.03.2018)
Svar:
Plastnett bør fjernes fra meiseboller, som så skal legges i metallnett-rør som er laget for foring med meiseboller.
Roar Solheim (04.03.2018)
hvilken fugl er dette?
N.N (03.03.2018)
Svar:
Dette er en lomvi.
Roar Solheim (04.03.2018)
Rovfugl
Rovfugl med hvit sirkel under vingen?
N.N (03.03.2018)
Svar:
Flere arter har hvitt under vingene, så dette er for lite til å kunne bestemme noe ut fra.
Roar Solheim (04.03.2018)
hvilken fugl er dette?
N.N (03.03.2018)
Svar:
Dette er grågjess.
Roar Solheim (03.03.2018)
Foring av småfugl
Har som oftest en del risgrøt-rester igjen etter lørdagsgrøten..Pleier å legge ut brødbiter og solsikkefrø
til fuglene i hagen (mest svarttrost, kjøttmeis og andre småfugler) Kan jeg også legge ut risgrøtrestene på foringsplassen
hvis jeg skyller igjennom for å få bort det meste av melken??
N.N (03.03.2018)
Svar:
Det kan du nok sikkert gjøre. Tror heller ikke melkerestene er noe problem. I alle fall vil kråker og skjærer sette pris på denne maten, men bløte riskorn kan nok falle i smak for andre også.
Roar Solheim (03.03.2018)
Tause skjærer
De siste årene har skjæreparet som holder til i naboens tre, vært helt tause. Vi bor i byen nær sjøen, og det er også mange måker i området. Jeg mener å ha hørt på radioen at de har sluttet å skvatre fordi de ikke ønsker at andre fugler skal bli oppmerksom på reiret og ta ungene (eller eggene). Er dette riktig?
I.M. (03.03.2018)
Svar:
Det høres veldig underlig ut. Både skjærer og andre fugler har behov for å ytre seg for å formidle ulike meldinger til andre artsfrender, og å holde fullstendig tett vil være unaturlig. Hvis du ikke hører skjærene så mye, kan det også ha sammenheng med 1. Færre katter eller rovfugler som skjærene anser som en trussel (og som de mobber høylydt når de ser dem), eller 2. Fravær av naboskjærepar slik at skjærene har mindre behov for å ytre seg.
Roar Solheim (03.03.2018)
solsikkefrø
Er det forskjell på kvalitet på solsikkefrø?
T.H.V. (03.03.2018)
Svar:
Ja, men det er ikke enkelt å si hvilke frø som er best. Sorte frø inneholder mer olje enn sorte- og hvitstripete, som skal ha mer fett. I Norge har vi vanligvis hørt at de sorte- og hvitstripete er best for fugl, mens de både i England og USA helst forer med sorte frø. Ikke godt å vite hva som er best under slike forhold, dessverre.
Roar Solheim (03.03.2018)
Gråsisik??
Hei!
Jeg tok dette bildet på fôringsplassen bak i hagen, det jeg lurer på er om dette er en vanlig Gråsisik eller Polarsisik??
Hvordan kan man se forskjellen mellom en Gråsisik og en Polarsisik??
N.N (03.03.2018)
Svar:
Denne er såpass mørk at det dreier seg om en gråsisik. Det er flytende overganger. Polarsisik er veldig lys, og har et stort hvitt felt på ryggen over stjerten. Gråsisik - "brunsisik" - polarsisik er et vanskelig artskompleks. Noen mener de er samme art, andre at de er forskjellige arter, og der er såpass vanskelige å skille at vi ikke forsøker oss på det på disse sidene.
Roar Solheim (03.03.2018)
Finne mat når snøen er dyp
Har fått en kattugle som gjest i tunet. Den sitter i ro på en gren lange tider om gangen, til skjærene jager den en tur. Hva kan jeg eventuelt mate den med? Er redd den ikke finner noe særlig mat nå pga snøen.
L.S.F. (03.03.2018)
Svar:
Kattuglene har nok store problemer nå, og denne høres ut til å være ille ute. Hvis du kan få tak i døde mus og legge ut til den, kan det være redningen. Ellers kan døde fugler også gå an. Det KAN hende at denne er så utsultet at den snart kan/bør tas hånd om og mates for å komme seg igjen.
Roar Solheim (03.03.2018)
Døde kråker?
Hei
Mitt navn er Pål Felix Fossum, og jeg er en filmskaper som skal lage en film om kråker. En humoristisk fiksjonsfilm. Til denne filmen trenger vi noen råd, så jeg håpet at dere kunne være behjelpelige? Vi skal filme en karakter som er kråkejeger, så vi lurte på følgende:
1. Er det farlig å spise kråker i Norge? Jeg ser at de gjør dette i Asia osv.
2. Hvor kan man få tak i døde kråker? Er dette noe dere kan hjelpe oss med? Vi trenger en eller flere døde kråker til sekvensen der en jeger skal tilberede en kråke til middag.
Håper ikke dette høres mer bisart ut enn det egentlig er ment som, og ser frem til å høre fra dere! :)
P.F.F. (03.03.2018)
Svar:
Det er ikke farligere å spise kråker i Norge enn hvilke som helst andre, jaktbare fuglearter.
Døde kråker bør du kunne få tak i fra jegere som jakter på kråker. Ta kontakt med jeger- og fiskerforeninger.Roar Solheim (03.03.2018)