Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 25 250 til 25 274 av totalt 50 217 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Det satt en liten fugl på trappen i dag tidlig. Den kunne ikke fly. Jeg tok den opp og den så ut til å være en fugleunge som hadde kommet ut av reiret, Den var grå og run og hadde en hette som var nærmest burgunder fremme på hodet. Hvilke fugler hekker om vinteren? Denne passer ikke med grankorsnebb? Da jeg gikk for å ta den inn varden borte og der vsr kattespor i snøen.

N.N (07.03.2018)

Svar:

Det er garantert ikke noen unge, men en forkommen, voksen fugl. Beskrivelsen er litt tynn, men KAN stemme med munk hunn.

Roar Solheim (07.03.2018)


#Økologi og atferd

Kattugla har lagt egg!

Sunnmørskysten.
Før kuldeperioden var det veldig vårleg her. Kattugla var tidleg i kurtise. I går 6.mars kom første egget. Har video i kassa så det er lett å følge med.
Den ruger jo ikkje på første egget. Om kvelden var det 5-6 minus og ugla var ute i timesvis, kanskje heile natta.
Spørsmålet er: Tåler egget denne frosten? Har det en "frostvæske" som hindrer det i å fryse?

E.F. (07.03.2018)

Svar:

Egg tåler ikke for lave temperaturer - da fryser de i stykker, men jeg vet ikke hvor tålegrensen går. Kanskje var det ikke så kaldt oppe i uglekassa som der du målte temperaturen? Fuglene klarer vanligvis å merke dette selv. Hvis det er for kaldt mens de holder på med eggleggingen, står de over eggene slik at det skapes LITT varme, men ikke så mye at forsterutviklingen starter før fuglen legger seg til å ruge.

Roar Solheim (07.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er det?

Jeg har en fugl på foringsplassen som jeg ikke klarer å identifisere ut fra Gyldendals store fugleguide. Den er større enn en kjøttmeis, kanskje som en stær, med kort kraftig nebb. Den er mørk grå, med lysere striper på vingene, og det mest karakteristiske er at den er rustbrun på hode og bryst. Det er ikke mange av den, som regel en, i dag var det to.

S.B. (06.03.2018)

Svar:

Sjekk om du kan ha sett konglebit. Litt vanskelig når du ikke sier hvor i landet dette er.

Roar Solheim (06.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva kan dette være?

Hørte et skrik jeg har hørt tidligere, men aldri så nære.Den landet nesten på toppen av et gammelt furutre. Den var middels stor, litt større enn en ravn og ganske mørk i fargen. Skrikene minnet om en blanding av ropene til en gråtrost og hærfugl, og jeg kunne høre at den 'mumlet' ganske lavt, veldig spesielle lyder som kan minne litt om en stær. Vingespennet så ut til å være ganske langt da den fløy avgårde igjen. Aner virkelig ikke hva dette kan være. Dette er på østlandet (Vestfold)

Fløy en spurvehauk på jakt like før denne dukket opp, men de liknet ikke særlig på hverandre.

S. (06.03.2018)

Svar:

Lurer på om du kan ha sett og hørt en gråhegre siden du sier større enn ravn. Ellers er det vanskelig å forstå hva dette kan ha vært.

Roar Solheim (06.03.2018)


#Diverse

Miniistid

Hva skjer med fuglelivet hvis det på årsplan blir mellom 10-20 grader kaldere hver dag. Noen forskere mener vi er iferd med å gå inn i en slik miniistid.

K.S. (06.03.2018)

Svar:

Fuglearter endrer kontinuerlig utbredelse og forekomst som svar på klimaendringer. Det er imidlertid ikke mulig å forutsi sikkert hvordan forskjellige arter vil reagere, blant annet fordi klimaendringer fører til mange ulike årstidsforandringer (kortere vinter, våtere somre, mer stormvær osv osv.).

Roar Solheim (06.03.2018)


#Fugleforing

gråtrost

Hei, jeg har en gråtrost hos meg og lurer på hva jeg skal fore den med. Hva liker den ???Den er jo så pen da!!!

N.N (06.03.2018)

Svar:

Få tak i litt overmodne epler og pærer, del dem i halvdeler og stikk dem fast på kvister i busker og trær - det er ypperlig for troster og rødstrupe. Men også meisene spiser gjerne på slike frukter.

Roar Solheim (06.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kortnebbgås.

Tror jeg så ei kortnebbgås idag. Bjugn. Kan det være mulig så tidlig?

N.N (05.03.2018)

Svar:

I så fall er det en fugl som har blitt igjen og ikke trukket videre sydover i høst. Det kan også være en enslig sædgås - kan være vanskelig å skille dem på litt avstand.

Roar Solheim (06.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vedlagte bilde viser en fugl jeg har sett to ganger de siste dagene. I sjøkanten på Vaulen utenfor Stavanger. Lurer veldig på hvilken fugl dette er. Kan dere hjelpe? Takk! Mvh Erik

E.R.A. (05.03.2018)

Svar:

Dette er en gråhegre.

Roar Solheim (05.03.2018)


#Fugleforing

Mat til kattugle

Jeg har en skadet kattugle som må ha mat. Den får nå rått kjøtt, men prøver å skaffe mus. Hvor mange mus må jeg beregne for en kattugle? Per dag eller per uke?

T.T. (05.03.2018)

Svar:

En utsultet kattugle kan kanskje spise 2-3 mus på en dag. Det er vanskelig å angi en bestemt minimumsmengde. Slike utsultede fugler bør egentlig få spise så mye de orker. Fugl går også greit.

Roar Solheim (05.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Hei! Fra en tid til annen hører jeg en fuglelyd her jeg bor på vestlandet. Jeg har aldri sett fuglen men min mor tror det er en ravn som lager den lyden. Jeg har prøvd å finne lyden på youtube og det eneste jeg fant som lignet er dette:
https://www.youtube.com/watch?v=NVeUtSSrkG0&t=0s&index=99&list=PL20A0F069A775DC80
Lyden begynner på 00.31 sekunder og det er kun den lyse tonen jeg har hørt. Boing. Så går det noen sekunder før den lager den igjen. Veldig lys tone.
Hvilken fugl er dette og hva betyr denne lyden?

L. (05.03.2018)

Svar:

Det høres sannsynlig ut at det kan være ravn du hører. Hva de enkelte lydene formidler er det imidlertid ikke mulig å vite sikkert.

Roar Solheim (05.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

På vei hjem idag så jeg flere fugler langs veikanten. De hadde nokså lange nebb og hadde brun/sortaktige striper. Tipper rundt 25cm fra
vingetupp til vingetupp. Fikk desverre
ikke tatt bilde da de var svært
beskjedne og fløy avgårde ved den minste bevegelse. Hvilken fugl kan dette være?

O.A.S. (05.03.2018)

Svar:

Dette har jeg dessverre vanskeligheter med å finne ut hva kan ha vært ut i fra denne beskrivelsen.

Roar Solheim (05.03.2018)


#Fuglekasser

Kamera til fuglekasse

Hei. Vi har laget fuglekasser til kjøttmeis, og ville ha webkamera for å følge med på fuglelivet. Noen som har tips om kameratype og montering?

K.S. (05.03.2018)

Svar:

Ta kontakt med NOFs butikk Natur og Fritid https://www.naturogfritid.no/
så vil de kunne hjelpe dere.

Roar Solheim (05.03.2018)


#Fugleforing

Fuglene mine spiser ikke

Har foret fugler et par steder i skogen i mange år. I vel to uker nå er beholderne med solsikkefrø og nøtter blitt stående urørt. Har fuglene frosset i hjel i kulda eller sitter de i de mange fuglekassene her og passer på boligen mens de tenker på sex?? Kråker og skjærer spiser brødmat som bare det!

M.H. (05.03.2018)

Svar:

Du stiller et spørsmål som det er vanskelig å besvare. Kanskje har en del av fuglene lagt ut på trekk videre mot sør på grunn av det strenge vinterværet. Det er som regel svært vanskelig å finne forklaringer på hvorfor fugler lokalt forsvinner eller dukker opp på forplassene.

Roar Solheim (05.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Hvilken fugl var det jeg tok bilde av da jeg gikk tur? Han kamuflerte seg veldig godt og bildet er ganske uskarpt, men kanskje er det mulig å se hva det er likevel?

L. (05.03.2018)

Svar:

Dette er en rødvingetrost.

Roar Solheim (05.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Observasjon av sjelden fugl på Malmøya

Jeg har to ganger, i februar og i mars i år, sett en fugl jeg ikke har sett før eller kjenner. Den er ganske stor (større enn en stær og har en oppreist form). Fargen er grønnbrun, ganske lys. Dessuten har den et rødt/orange felt bak på hodet. Prøvde å fotografere den med min mobil, men bildet ble dessverre for mørkt. Jeg mater fugler og har et stort utvalg på foringsbrettet, men mevnte fugl kan jeg ikke bedømme. Jeg har forøvrig også observert fiskeørn to ganger i et tre i nærheten.

B.W.E. (05.03.2018)

Svar:

Mistenker at du kan ha hatt besøk av en gråspett hann - sjekk den i bilder på nettet.

Roar Solheim (05.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglidentifisering

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
På skitur i Bodømarka søndag 04.03.18
kom denne fuglen og satte seg noen få meter fra oss mens vi rastet. Den var ikke redd for oss!
Vi håper at du/ dere kan hjelpe

N.N (05.03.2018)

Svar:

Dette er en konglebit - en stor finkefugl. Det har blitt sett mange av dem i de nordlige delene av Norge i vinter.

Roar Solheim (05.03.2018)


#Diverse

Mer plastnett

Hei!

Ser at det er flere spørsmål om måker og evnen til å førdøye plastnetting fra meiseboller. Er enig i at dette er lite trolig. Problematikken kommer, som du sikkert vet, fra en nylig utlagt video der en gråmåke spiser en meisebolle hel, med plastnetting og alt.
Det jeg lurer på, er om måken kan være i stand til å ta opp næringen fra meisebolla, og gulpe opp igjen plasrnettingen slik den ville gjøre med f. eks skjellrester, fjær etc?

B.S.

N.N (04.03.2018)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke. Har sett filmopptaket. Det KAN hende de kan klare å gulpe opp plasten, men det kan også hende at den blir værende i måkas fordøyelsessystem og skape problemer.

Roar Solheim (04.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tatt i Straumen, Inderøy.

N.N (04.03.2018)

Svar:

Dette er en fjæreplytt.

Roar Solheim (04.03.2018)


#Sykdom og skader

Skadet fugl etter vinduskræsj

Fant denne fuglen på bakken. Hadde kræsjet i vinduet og satt helt i ro. Bevegde seg litt når jeg gikk bort og prøvde å fly, men klarte ikke og bevegde seg rart, i running. Slet med å
Holde hodet oppe. Hadde gjort fra seg på bakken og det lå fjær der. Så ikke noe blod. Har tatt den inn i uteboden og den lever enda. Men er usikker på om den kommer til å overleve og om den burde få slippe. Vet ikke hvilken fugl den er. Hadde langt nebb. Hakkespett muligens.

N.N (04.03.2018)

Svar:

Dette er en hvitryggspett hann. Du har gjort det eneste riktige. Hold den innendørs og se om den kommer seg til i morgen.

Roar Solheim (04.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken lom er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om det er islom?

J.L. (04.03.2018)

Svar:

Ja, dette må være en islom.

Roar Solheim (04.03.2018)


#Diverse

Garnstumper til redebygging

Ser at det blir gitt råd om å legge ut trådender fra strikketøy til småfuglene slik at de kan brukes til redebygging. Er dette et godt råd?

P.H. (04.03.2018)

Svar:

Jeg har presisert at det må kuttes opp til høyst 2-3 cm lange biter, slik at ikke lange ullfibertråder havner i fuglereder - da kan fuglene henge seg fast. Korte ulltrådbiter bør ikke være noe problem. Kjøttmeisene bruker bl.a. lange hår fra elg og andre hjortedyr som redemateriale. De er lengre enn det som er anbefalt å kutte ned ulltråder til.

Roar Solheim (04.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Oransje strupe eier rødstrupe?

H.L. (04.03.2018)

Svar:

Dette er en rødstrupe, selv om fargen kanskje er mer oransje enn rød.

Roar Solheim (04.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Fant disse fine i skogen(sandnes, Rogaland). Kan de være av en rovfugl?

B.T.P. (04.03.2018)

Svar:

Nei. Dette er stjertfjær fra en rugde.

Roar Solheim (04.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tatt i Bodø mars 2018

N.N (04.03.2018)

Svar:

Dette er en konglebit, en ung hann. Det har vært sett en del av disse finkefuglene på forplasser i nord i vinter.

Roar Solheim (04.03.2018)


#Diverse

Ugledød

Hei, Nå som det er så mye snø sliter jo uglene med å finne mus etc. Har ei uglekasse og ugler i nærheten, og lurer på om de spiser hvis man legger ut noe i nærhet til kassa. Hva bør man i såfall legge ut av kjøtt etc? Eller spiser de kun ting de selv har fanget?

R. (04.03.2018)

Svar:

Ugler kan forsyne seg av kadavere/kjøtt som de finner, selv om det ikke er så vanlig. Tror ikke det bør legges i en kasse, men kanskje i greinene oppe i et tre. Det er da alltid en fare for at andre kan finne maten og forsyne seg.

Roar Solheim (04.03.2018)

««første 25 250 - 25 274 av 50 217 siste»»