Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 032 til 25 056 av totalt 50 012 spørsmål «forrige neste»
Hønsehauk
Den kommer omtrent hver dag og forsyner seg med småspurv fra fuglebrett med mer eller mindre hell.som småfuglvenn vurderer jeg å slutte å måte fuglene grunnet dette.men ser ikke dette som en løsning.hva kan gjøres for å holde hønsehauken borte?
N.N (09.03.2018)
Svar:
Mistenker at dette heller dreier seg om en spurvehauk. Det er ikke noe du kan gjøre fort å holde den vekk, og haukens predasjon på småfugler er en del av naturens hendelser som vi bare må akseptere. Spurvehauken kan også raskt plukke vekk syke fugler, og faktisk bidra til å redusere faren for sykdomsspredning blant småfugler.
Roar Solheim (09.03.2018)
Hvilken fugl
Hei!
Tok bilde av denne nå i Trondheim. Veldig liten, og dykker under etter mat
E. (09.03.2018)
Svar:
Dvergdykker.
Roar Solheim (09.03.2018)
Raklehane
Hei er dette en Raklehane? Den er ikke redd folk og oppholder seg i skolegården. Den er prøvd flyttet av viltnemd med da oppsøker den bare nærmeste skole igjen..
M. (09.03.2018)
Svar:
Nei. Ung tiur. La den være i fred. Litt underlig at den på denne tiden av året oppfører seg som en spillegal røy!
Roar Solheim (09.03.2018)
Rovfugl som tar mink
Leste en artikkel i Nationen om at hauk og hubro tar mink. Kan dette dokumenteres.
S.D. (08.03.2018)
Svar:
Mink er registrert på byttedyrlister hos hubro mange steder, og sikkert også som bytte for havørn og kongeørn, kanskje også for hønsehauk.
Roar Solheim (08.03.2018)
kråker
hva heter det når kråker "snakker"?
N.N (08.03.2018)
Svar:
Kråkenes lyder omtaler vi som regel som "rop", men i deres ører er det nok like bra sang som det en nattergal lager...
Roar Solheim (08.03.2018)
Spørsmål:
Hva er ornitologisk?
N.N (08.03.2018)
Svar:
ornitologi betyr læren om fuglene. Ornitolog er en som studerer fugler, og ornitologisk er noe som har med fugler å gjøre.
Roar Solheim (08.03.2018)
kråker - "Roosting"
Hva kaller man kråkefuglers kveldssamlinger før de setter seg for natten i trær? På engelsk heter det "roosting" og "the roost", som jo betyr vagle, å vagle seg, men det uttrykket brukes vel bare om hønsehus her til lands?
H.M. (08.03.2018)
Svar:
De kalles bare flokker i Norge. "kråkene flokker seg for å fly til nattekvarter" blir den riktigste omtalen.
Roar Solheim (08.03.2018)
Overvintret gråtrost.
Vi har i hele vinter hatt en gråtrost hos oss. I hele Jan og feb har vi hatt temperaturer rundt 15-20 minus. Det var store flokker av trost ijanuar men de dro etterhvert, uten at «vår trost» fulgte med. Vi mater den men biter av eple og druer. Det er vel ganske uvanlig med trost overvintrer i Finnmark.
Mvh John
N.N (08.03.2018)
Svar:
Ja, det er det nok. Men gråtrostene drøyde veldig lenge i nord i år før de trakk sydover, og da vil det vanligvis bli noen individer som henger igjen. Flott at dere gir den spesialkost!
Roar Solheim (08.03.2018)
Andefugl?
Jeg tok dette bildet med mobil. Klarer dere å identifisere vilken fugl det er.
Den var svart nebbet var langt gult og den svømte i lag med endene
Beklager dårlig bilde.
N.N (08.03.2018)
Svar:
Fuglen som er vendt mot oss er en sothøne.
Roar Solheim (08.03.2018)
Spørsmål:
Hei idag tidlig satt en kattugle på bakken hos oss, da je skulle se om den hadde flydd så var desverre dø. Så på Facebook at en skulle melde ifra hvis en så en kattugle i så hvem skal je ta kontakt med dette er i Hurdal kommune
Mvh Heidi
N.N (07.03.2018)
Svar:
Ja, jeg er svært interessert i å få tak i disse fuglene da jeg jobber med ugler på naturmuseet i Kristiansand (UiA). Det er av interesse å sjekke kondisjon, alder og kjønn på de fuglene som omkommer nå, og å ivareta dem i de vitenskapelige samlingene. Fint om du kan ta direkte kontakt.
Roar Solheim (07.03.2018)
Thailands fugl
Hei
Har et bilde av en liten Thailandsk fugl. Er det noen der som kan fortelle meg hvilken fugl dette er?
R.E. (07.03.2018)
Svar:
Dette er en solfugl, sannsynligvis en art som heter "olive-backed sunbird" på engelsk, Cinnyris jugularis (latinsk navn). På norsk har den fått navnet olivenryggsolfugl.
Roar Solheim (07.03.2018)
Hva slags fugl?
Så idag en stor fugl med fluktbilde som en trane (lang hals som er strukket ut og lange ben. Den var på størrelse med en hegre men halsen var strukket ut og ikke foldet som på hegre. Så kun silhuetten og er usikker på farge.
Så fuglen i barskogområde i åskanten mellom Finnemarka og Lierbygda.
Mye snø og full vinter.
Fikk dessverre ikke tatt bilde.
S.E. (07.03.2018)
Svar:
Det hender at gråhegrene kan holde halsen ute, men det er som regel når de går inn for landing. Det er også mulig at dette har vært en overvintrende trane - det ER noen få som enten våger seg på å overvintre, eller som ikke klarer å henge med på høsttrekket av ulike årsaker.
Roar Solheim (07.03.2018)
Hvilken fugl er dette?
Fant den død på gårdsplassen i dag, vi finner den ikke i fugleboka vår. Var ca 10-12 cm og hadde fargene til en gråspurv sånn bortsett fra den røde "panna"
Vi har hatt et par fugler sittende godt inntil snøkanten et par dager før her når det var som kaldest. Vi fikk ikke egentlig sett sånn skikkelig hvordan de så ut, så vi ser ikke om dette event. kunne være den samme.
B.H. (07.03.2018)
Svar:
Dette er en gråsisik.
Roar Solheim (07.03.2018)
Hvilken fugl?
Det satt en liten fugl på trappen i dag tidlig. Den kunne ikke fly. Jeg tok den opp og den så ut til å være en fugleunge som hadde kommet ut av reiret, Den var grå og run og hadde en hette som var nærmest burgunder fremme på hodet. Hvilke fugler hekker om vinteren? Denne passer ikke med grankorsnebb? Da jeg gikk for å ta den inn varden borte og der vsr kattespor i snøen.
N.N (07.03.2018)
Svar:
Det er garantert ikke noen unge, men en forkommen, voksen fugl. Beskrivelsen er litt tynn, men KAN stemme med munk hunn.
Roar Solheim (07.03.2018)
Kattugla har lagt egg!
Sunnmørskysten.
Før kuldeperioden var det veldig vårleg her. Kattugla var tidleg i kurtise. I går 6.mars kom første egget. Har video i kassa så det er lett å følge med.
Den ruger jo ikkje på første egget. Om kvelden var det 5-6 minus og ugla var ute i timesvis, kanskje heile natta.
Spørsmålet er: Tåler egget denne frosten? Har det en "frostvæske" som hindrer det i å fryse?
E.F. (07.03.2018)
Svar:
Egg tåler ikke for lave temperaturer - da fryser de i stykker, men jeg vet ikke hvor tålegrensen går. Kanskje var det ikke så kaldt oppe i uglekassa som der du målte temperaturen? Fuglene klarer vanligvis å merke dette selv. Hvis det er for kaldt mens de holder på med eggleggingen, står de over eggene slik at det skapes LITT varme, men ikke så mye at forsterutviklingen starter før fuglen legger seg til å ruge.
Roar Solheim (07.03.2018)
Hvilken fugl er det?
Jeg har en fugl på foringsplassen som jeg ikke klarer å identifisere ut fra Gyldendals store fugleguide. Den er større enn en kjøttmeis, kanskje som en stær, med kort kraftig nebb. Den er mørk grå, med lysere striper på vingene, og det mest karakteristiske er at den er rustbrun på hode og bryst. Det er ikke mange av den, som regel en, i dag var det to.
S.B. (06.03.2018)
Svar:
Sjekk om du kan ha sett konglebit. Litt vanskelig når du ikke sier hvor i landet dette er.
Roar Solheim (06.03.2018)
Hva kan dette være?
Hørte et skrik jeg har hørt tidligere, men aldri så nære.Den landet nesten på toppen av et gammelt furutre. Den var middels stor, litt større enn en ravn og ganske mørk i fargen. Skrikene minnet om en blanding av ropene til en gråtrost og hærfugl, og jeg kunne høre at den 'mumlet' ganske lavt, veldig spesielle lyder som kan minne litt om en stær. Vingespennet så ut til å være ganske langt da den fløy avgårde igjen. Aner virkelig ikke hva dette kan være. Dette er på østlandet (Vestfold)
Fløy en spurvehauk på jakt like før denne dukket opp, men de liknet ikke særlig på hverandre.
S. (06.03.2018)
Svar:
Lurer på om du kan ha sett og hørt en gråhegre siden du sier større enn ravn. Ellers er det vanskelig å forstå hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (06.03.2018)
Miniistid
Hva skjer med fuglelivet hvis det på årsplan blir mellom 10-20 grader kaldere hver dag. Noen forskere mener vi er iferd med å gå inn i en slik miniistid.
K.S. (06.03.2018)
Svar:
Fuglearter endrer kontinuerlig utbredelse og forekomst som svar på klimaendringer. Det er imidlertid ikke mulig å forutsi sikkert hvordan forskjellige arter vil reagere, blant annet fordi klimaendringer fører til mange ulike årstidsforandringer (kortere vinter, våtere somre, mer stormvær osv osv.).
Roar Solheim (06.03.2018)
gråtrost
Hei, jeg har en gråtrost hos meg og lurer på hva jeg skal fore den med. Hva liker den ???Den er jo så pen da!!!
N.N (06.03.2018)
Svar:
Få tak i litt overmodne epler og pærer, del dem i halvdeler og stikk dem fast på kvister i busker og trær - det er ypperlig for troster og rødstrupe. Men også meisene spiser gjerne på slike frukter.
Roar Solheim (06.03.2018)
Kortnebbgås.
Tror jeg så ei kortnebbgås idag. Bjugn. Kan det være mulig så tidlig?
N.N (05.03.2018)
Svar:
I så fall er det en fugl som har blitt igjen og ikke trukket videre sydover i høst. Det kan også være en enslig sædgås - kan være vanskelig å skille dem på litt avstand.
Roar Solheim (06.03.2018)
Artsbestemmelse
Hei! Vedlagte bilde viser en fugl jeg har sett to ganger de siste dagene. I sjøkanten på Vaulen utenfor Stavanger. Lurer veldig på hvilken fugl dette er. Kan dere hjelpe? Takk! Mvh Erik
E.R.A. (05.03.2018)
Svar:
Dette er en gråhegre.
Roar Solheim (05.03.2018)
Mat til kattugle
Jeg har en skadet kattugle som må ha mat. Den får nå rått kjøtt, men prøver å skaffe mus. Hvor mange mus må jeg beregne for en kattugle? Per dag eller per uke?
T.T. (05.03.2018)
Svar:
En utsultet kattugle kan kanskje spise 2-3 mus på en dag. Det er vanskelig å angi en bestemt minimumsmengde. Slike utsultede fugler bør egentlig få spise så mye de orker. Fugl går også greit.
Roar Solheim (05.03.2018)
Hvilken fugl er dette?
Hei! Fra en tid til annen hører jeg en fuglelyd her jeg bor på vestlandet. Jeg har aldri sett fuglen men min mor tror det er en ravn som lager den lyden. Jeg har prøvd å finne lyden på youtube og det eneste jeg fant som lignet er dette:
https://www.youtube.com/watch?v=NVeUtSSrkG0&t=0s&index=99&list=PL20A0F069A775DC80
Lyden begynner på 00.31 sekunder og det er kun den lyse tonen jeg har hørt. Boing. Så går det noen sekunder før den lager den igjen. Veldig lys tone.
Hvilken fugl er dette og hva betyr denne lyden?
L. (05.03.2018)
Svar:
Det høres sannsynlig ut at det kan være ravn du hører. Hva de enkelte lydene formidler er det imidlertid ikke mulig å vite sikkert.
Roar Solheim (05.03.2018)
Hvilken fugl?
På vei hjem idag så jeg flere fugler langs veikanten. De hadde nokså lange nebb og hadde brun/sortaktige striper. Tipper rundt 25cm fra
vingetupp til vingetupp. Fikk desverre
ikke tatt bilde da de var svært
beskjedne og fløy avgårde ved den minste bevegelse. Hvilken fugl kan dette være?
O.A.S. (05.03.2018)
Svar:
Dette har jeg dessverre vanskeligheter med å finne ut hva kan ha vært ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (05.03.2018)
Kamera til fuglekasse
Hei. Vi har laget fuglekasser til kjøttmeis, og ville ha webkamera for å følge med på fuglelivet. Noen som har tips om kameratype og montering?
K.S. (05.03.2018)
Svar:
Ta kontakt med NOFs butikk Natur og Fritid https://www.naturogfritid.no/
så vil de kunne hjelpe dere.Roar Solheim (05.03.2018)