Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 25 158 til 25 182 av totalt 50 250 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva kan dette være?

O.A.S. (26.03.2018)

Svar:

Dette er en rugde.

Roar Solheim (26.03.2018)


#Økologi og atferd

Inngangshullet til fuglekassen

Som jeg har lest skal inngangshullet til fuglekasse til meiser være 3,2 cm ( blåmeis 2,8 cm ) men jeg har opplevd at en kasse som vi kjøpte ifjor har inngangshullet på 4 cm, men likevel kjøttmeiser som flyttet inn prøvde flere gange å hakke på kanten. Det så ut som de vil lage hullet større. Hva er grunnen ? :-)

N.N (26.03.2018)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å gi noen forklaring på. Kjøttmeis kan hekke i kasser med inngangshull fra ca 3,2 cm i diameter til uglestørrelse (12-18 cm diameter), så denne arten er ikke kresen med hensyn til reirplassvalg!

Roar Solheim (26.03.2018)


#Diverse

Skjærer og kråker

Av og til holder seg et kråke par intill og oppe i redet til skjæreren i treet utenfor mitt vindu. Ser ut som kråkene prøver å ta over redet som ivrig bygges av skjærene. Noen ganger når kråkene prøver seg har jeg gått ut på balkongen for å skremme de vekk. Det fungerer og skjærene kan fortsette bygge på redet sitt i fred. Men så tenker jeg skjærene må jo forsvare redet sitt. Er det feil å "hjelpe" de ved å skremme vekk kråkene?

A. (26.03.2018)

Svar:

Ikke lett å si. Hvis skjærene får bygget ferdig redet med overbygget tak og det hele, kan det hende at kråkene søker seg til et annet sted. men det kan også hende at kråkene prøver å "plyndre" skjærereiret. Ikke godt å vite hva som ligger bak, og som regel må en godta det som skjer mellom ville, frittlevende fugler uten å legge seg opp i det.

Roar Solheim (26.03.2018)


#Ringmerker

Haukugle

Hvor gammel kan en haukugle bli ?

I.H. (26.03.2018)

Svar:

Det er få kontroller av voksne haukugler som har vært merket som unger. I finsk ringmerkingsmateriale ble en haukugle merket som unge minst 6 år gammel. Trolig kan de bli opp mot 15-20 år gamle, lik en del av de andre mellomstore uglene.

Roar Solheim (26.03.2018)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Gubben min holder på å lage fuglekasse til meiser men han har lager de litt for stor ( 13 cm innvending )i forhold til målet 10- 12 cm.spørsmål er:Er det ok med slik størrelsen eller må kasser ha akkurat 10 - 12 cm innvending

P.T.N. (26.03.2018)

Svar:

Dette er helt OK. De innvendige målene er omtrentlige, og det betyr ofte mer for fuglene hvor stort inngangshullet er enn variasjonen i innvendige mål.

Roar Solheim (26.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurvehauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi hadde et kort besøk av denne i dag. Ikke så bra bilde, men kan det være en spurvehauk?

B. (25.03.2018)

Svar:

Ja, dette er en spurvehauk, en ungfugl (pga de lyse kantene på fjær på rygg og vinge).

Roar Solheim (26.03.2018)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Når hekker stæren?
Er enda mye snø på jordene her i Vennesla og kommer ikke ut på jordene...

J.K.O. (25.03.2018)

Svar:

De kan begynne egglegging fra midten av april i Agder-regionen.

Roar Solheim (26.03.2018)


#Diverse

nymfeparakitt

hei! har en nymfeparakitt som har settet noe fast i halsen, den strekker ut halsen sin ofte og ser ut som at den har vondt. den har ikke energi og gulper opp maten sin! hva kan jeg gjøre?

S. (25.03.2018)

Svar:

Kontakt en veterinær eller noen som driver med papegøyer/oppdrettsfugl.

Roar Solheim (26.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

liten fugl med sort kalott

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Etter at jeg la ut eple på fuglebrettet, dukket denne karen opp. Veldig var for bevegelse innen for vinduet. Finner han ikke i boka mi. Kan du hjelpe? Er liten, som en sisik eller mindre.

I. (26.03.2018)

Svar:

Dette er en munk hann.

Roar Solheim (26.03.2018)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hvor stort hull bør svarttrost ha og hvor mange kvadratcentimeter skal den ha vis man skal lage en fuglekasse?

N.N (25.03.2018)

Svar:

Nettopp besvart: Svarttrost hekker ikke i kasser!!

Roar Solheim (25.03.2018)


#Sykdom og skader

Gråsisik

Halloen, fant en gråsisik i dag som ikke var helt i form. Ingen synlige skader, men den flyr ikke, den bare flakser med vingene. Det kryr med katter i nabolaget, så regner med at den ikke hadde greid seg lenge ute. Tok den med hjem, nå sitter den i et fuglebur mens vi spekulerer på hva som er best å gjøre. Den spiser fuglefrø. Vi håpte at den kanskje bare har fått en smell i en vindusrute eller noe og bare tenger å hvile seg litt? Ser ikke helt for oss å holde en vill gråsisik i bur resten av livet, stakkars.

N.N (25.03.2018)

Svar:

Du har handlet helt riktig. Så lenge fuglen spiser selv, kan du holde den i bur noen dager og se om den kommer seg. Ofte skyldes slik oppførsel hjernerystelse ved kollisjon med et vindu. Da kan det ta alt fra en kort stund til flere dager før fuglen kommer seg. Hvis den har vært utsatt for katteangrep, kan den ha ikke-synlige kloskader som til slutt kan ta livet av den. Du må bare ta tiden til hjelp og se om den kommer seg.

Roar Solheim (25.03.2018)


#Diverse

Havørn

På nordvestlandet ved kysten er det store mengder ørn nå på vinterhalvåret. Ikke uvanlig å se opp til 10 ørner på veldig lite område. Har havørnbestanden i norge økt betraktelig de siste årene? Har aldri opplevd å se så mange ørner samlet. Spiser havørn orrfugl og rype? Opplever at jeg ser mye sjeldnere til disse fuglene. Kan det være en sammenheng?

A. (25.03.2018)

Svar:

Havørn har økt jevnt siden 1970-tallet, men ikke spesielt eksplosivt de siste årene. Grunnen til at du nå ser mange fugler på et sted, kan skyldes rene tilfeldigheter. Det kan også ha sammenheng med at fuglene finner kadaver-rester. Skogshøns er ikke vanlig mat for havørn, og nedgang i skogsfuglbestander har nok helt andre årsaker enn at det finnes havørn i området. Rypene har gått dramatisk tilbake i store deler av Norge, og dette har trolig mer sammenheng med næring og evt. for høyt jakttrykk.

Roar Solheim (25.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Jeg. meer at jeg så en Svartkråke på Bygdøy idag. Den var for liten til å være en Ravn, og nebbet var mindre..
Er det mulig?i
Bjørn Wærenskjold

N.N (25.03.2018)

Svar:

Det KAN hende, men det kan også dreie seg om en ungfugl av kornkråke - de kan ofte være vanskelige å skille fra hverandre.

Roar Solheim (25.03.2018)


#Diverse

Grønnfink

Hvor vanlig er det å se en grønnfinkhan ved foringsplass.
Jeg bor på Hesseng, like sør for Kirkenes.
I dag observerte jeg et enklt individ ved huset.
Hilsen Håkon Dørmænen

N.N (25.03.2018)

Svar:

Grønnfinkene opptrer ofte på forplass. Arten forekommer i store deler av Finnmark.

Roar Solheim (25.03.2018)


#Økologi og atferd

Aggressiv kjøttmeis?

Jeg har noen ganger opplevd at enkeltindivider av kjøttmeishanner har landet i trær nær meg på tur langt inne i skogen. Den har nærmest fløyet rundt meg fra tre til tre - på 3-4 meters hold - mens den har lagd mye lyd av det nasale slaget. Oplevde dette igjen nå forleden. Jeg opplever det som at den er aggressiv, og at den vil ha meg bort. Er det det den gjør - at den hevder territoriet sitt og opplever meg som en inntrenger den vil ha bort? Og er dette ganske normalt - eller dreier det seg om et hormonforstyrret individ med unormalt høyt aggresjonsnivå?

N.N (25.03.2018)

Svar:

Det er neppe noe galt med kjøttmeisen. Sannsynligvis prøver den å jage deg vekk. Kanskje den har etablert territoriet sitt der, og har en velegnet hekkeplass. Selv om kjøttmeisene ikke starter egglegging før i overgangen april-mai, så KAN det hende at fuglen vil jage deg vekk allerede nå.

Roar Solheim (25.03.2018)


#Fuglekasser

Fossekall - revirstørrelse

Hei! Har tenkt å henge opp rugehyller for fossekall, og lurer på hvor stor avstand det bør være mellom dem. På forhånd takk for svar!
Mvh Stein Bekke, Søgne (medlem NOF)

S.B. (25.03.2018)

Svar:

Dette vet jeg dessverre ikke mye om, men hvis du kontakter Kurt Jerstad i Lyngdal, eller Runar Jåbekk (Natur og Fritid), så har disse to erfaring med arten.

Roar Solheim (25.03.2018)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hei har funnet en plass som hubroen sitter og roper på Kan det være hekkeområdet, Plassen er et bratt fjell store stein blokker,

N.N (25.03.2018)

Svar:

Hubroen roper i nærheten av hekkeplass, men selve reirplassen kan ligge flere hundre meter unna der fuglen roper. Hvis en hubro roper veldig ofte og lenge, kan det dreie seg om en enslig hann som forsøker å lokke til seg en make.

Roar Solheim (25.03.2018)


#Fuglekasser

Kasse til Kvinand

Jeg skal sette opp fuglekasse til kattugle/kvinand. Hvor langt fra vannet og hvor høyt? Fyllmasse.

N.N (25.03.2018)

Svar:

Sett kassene minst 50 m fra vann slik at ikke ugleungene kan falle i vannet når de hopper ut. Kvinender kan hekke opp til 1 km unna vann. Fyll minst 10 cm litt grov flis (enten fra oppsmuldret råtestubbe, eller kutterflis etter motorsagbruk) i kassa.

Roar Solheim (25.03.2018)


#Diverse

Svane svømmer dårlig

Bilde vedlagt spørsmålet

En hun svane står og går upåfallende men svømmer anstrengt med kroppen fremoverbøyd. Hva kan være årsak til det?

J.V. (25.03.2018)

Svar:

Dessverre ikke mulig å vite ut i fra et bilde. Fuglen KAN være i dårlig kondisjon pga en streng vinter.

Roar Solheim (25.03.2018)


#Økologi og atferd

Hekking

Hei! Vi har ugler i kassen ved hytten i Hålandsdalen. Har observert uglen på kveldstid inn og ut av kassen. Er begge foreldrene her nå? Bytter de på rugingen ?

N.N (24.03.2018)

Svar:

Før egglegging kan hannen fly inn i kassa med byttedyr og lokke på hunnen. Når hunnen begynner å legge egg, holder hannen seg utenfor kassa (han lander på hullet og overleverer byttedyr). Hunnen står alene for ruging og foring av ungene.

Roar Solheim (25.03.2018)


#Diverse

Spørsmål:

Hvor stort hull burde man ha for å få svarttrost

N.N (24.03.2018)

Svar:

Svarttrost hekker ikke i hull eller fuglekasser!

Roar Solheim (24.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

hvilken fugl kan dette være? Finner den ikke i fugleboken...

L. (24.03.2018)

Svar:

Dette er en dykker, og det ser faktisk ut til å være en svarthalsdykker. Det er den mest uvanlige av dykkerne som opptrer i Norge (ikke hekkefugl).

Roar Solheim (24.03.2018)


#Økologi og atferd

Sidensvans

Hei, i løpet av kort tid har vi hatt to sidensvanser som har fløyet i vinduet vårt, det vi har sett etter disse to dødsfallene er at begge ganger har det kommet en sidensvans og sitte ved plassen vi fant den ene døde fugelen,og på ei grein like i nærheten der den andre døde,i lang tid.det er mange av denne fuglen som flyr i området hvor vi bor, men alltid i flokker. leter de etter de som døde eller.....bor i troms

M.S. (24.03.2018)

Svar:

Fugler har trolig mer følelser for hverandre enn det vi vanligvis har tilkjent dem. For sidensvans som lever i flokk vil nok familiefuglene kjenne hverandre, og det kan være nære slektninger som kommer tilbake for å se etter den de har mistet.

Roar Solheim (24.03.2018)


#Økologi og atferd

Tjeld

Igår så jeg tjeld. (Trondheim.) På samme sted som hvert år og det er alltid et par. Returnerer tjelden til samme sted eller er det tilfeldig?

N.N (24.03.2018)

Svar:

Tjeld kan bli mer enn 30 år gamle, så ofte kommer de samme fuglene tilbake til samme sted som tidligere.

Roar Solheim (24.03.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

er dette en sjøorre?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (24.03.2018)

Svar:

Ja, dette er en sjøorre.

Roar Solheim (24.03.2018)

««første 25 158 - 25 182 av 50 250 siste»»