Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 497 til 47 521 av totalt 50 011 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet ble tatt 14/4-08 i Åfjord i Sør-Trøndelag.
Har ikke sett maken fugl før og lurer på hvilken art det er.

S. (15.04.2008)

Svar:

Flott bilde av en snøspurv! Den er på trekk til hekkeplassen, kanskje i norske høyfjell, eller kanskje til mer arktiske områder. Typisk sted å se den er tidlig i april i kulturlandskapet, i flokker.

Roar Solheim (15.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trostefugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Oppdaget en fugl i Gabelsgate i Oslo som jeg ikke klarer å bestemme. Tror det må være en trostefugt..... størrelse som en svarttrost, helt gult nebb, hvitspettet hode, ellers sort. Nydelig vemodig sang. satt i tretopp og på gjerdeport og sang. Se bilde.

vennlig hilsen
Vibeke Rieber Sommersten

V.R.S. (13.04.2008)

Svar:

Dette ER en svarttrost, med delvis albinisme, dvs deler av fjærdrakten er hvit. Det er ikke så altfor uvanlig hos trostefugler.

Roar Solheim (13.04.2008)


#Fuglekasser

blåmeis

hei at i går hvar blåmeisa i kassa mi men skule se ut av vinduet men så fløy ho og så komm ho til bake men i dag er ho ikke der kan jeg ha skremt ho ( cam kassa)

S.L. (13.04.2008)

Svar:

Det har du trolig ikke, for alle meisene flyr inn og ut v kassene/reirhullene mange ganger før de begynner å trekke inn reirmaterialer og bygge inne i hullet. Det er ennå litt tidlig for reirbygging, på Sørlandet begynner meisene gjerne ikke før i siste uke av april med å bygge reir, og andre steder i landet er det gjerne senere.

Roar Solheim (13.04.2008)


#Diverse

Fuglerede i trappeoppgangen

Vi bor i tredje etasje med utvendig trappeoppgang hvor 2 skjærer nå har bygget et rede i det ene hjørnet av trappen. Fuglene flyr avgårde når vi kommer og går, men hva kommer til å skje når de legger egg? Dette rede må vel flyttes? Er det noen vi kan ringe som kan hjelpe oss med dette?

M. (10.04.2008)

Svar:

Når skjærene selv har valgt å bygge rede der, så vil de trolig også tolerere menneskelig trafikk når de ligger og ruger, og venne seg til at folk går forbi. Hvis ikke vil de selv forlate redet. Jeg ville bare ha latt dem være i fred.

Roar Solheim (11.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk/svart glente?

Vi har i 3 vårer og sommerer sett en fugl vi tror har vært musvåk (ungfugl), men mamma og pappa har blitt i tvil. Fuglen bor ved en stor bekk og ei lita tjønn, sitter på tråder trer og telefonstolper, pluss bakken. Den er litt mindre enn de andre musvåkene vi har i nærheten, Er brun, gule bein og ganske mørk under. Vi har ikke sett den ordentlig i fluk, da den ikke flyr langt bort fra oss. Har i det siste spist på et grevling kadaver, og spiser frosk i bekken og ved tjønna som vi har sett.Foreldrene mine mener musvåken ikke bor i bekken og ikke spiser kadaver.
Håper du kan gi oss et svar. Om det er noe hjelp så bor vi oppå ei hei i Holum, nord for Mandal.
Hilsen karen Øksendal+ mamma og pappa

K.Ø. (10.04.2008)

Svar:

Dette høres absolutt ut til å være en musvåk! Den kan gjerne spise av kadavere, og frosk er supermat for musvåk. De jakter ofte slike dyr, tar også gjerne slanger. Musvåk kan være variable i farge. De fleste i Norge er mørkebrune, men noen individer kan være mer eller mindre lyse. Adferden du beskriver er helt typisk for musvåk.

Roar Solheim (11.04.2008)


#Økologi og atferd

Stær

Hei!
Er det sant at et stærpar holder sammen livet ut?

Mvh
S. Nordmo

S.N. (10.04.2008)

Svar:

Nei, det gjør de neppe. De fleste spurvefugler skifter partnere fra år til år. Det er bare enkelte langtlevende arter som alkefugler, svaner, gjess og rovfugler som gjerne holder sammen livet ut.

Roar Solheim (11.04.2008)


#Diverse

Egg

Er det lov å ta egg fra ville ande/gjess fugler sine reder å ruge dei frem og ha dem som tamme fugler?

N.M. (11.04.2008)

Svar:

Nei, dette er straffbart!

Roar Solheim (11.04.2008)


#Økologi og atferd

Ørn-Ulv

Leste i et blad om Ørner som drepte ulv, er det altså teoretisk mulig? Vet jo at ørnene var trent til det, men da må de jo ha potensiale innstinkter/muligheter for det?? Leste også at ulvene var sjanseløse mot ørnene

A. (11.04.2008)

Svar:

Det finnes ingen dokumentasjon på at kongeørn i det fri vil forsøke å ta en ulv, men kanskje kan den tenkes å forsøke å ta en ulvevalp dersom den fikk sjansen. I nord-Sverige observerte forskere for noen år siden at en kongeørn tok en liten bjørnunge rett etter at den og mora var kommet ut fra hiet! I Kazakstan har folk temmet kongeørn fra eldre tider og lært dem opp til å slå ned på og ta ulv. Da må ørna klare å lukke den ene foten rundt snuta og kjeften på ulven ved første forsøk, så kommer jegerne etter og avliver ulven. Hvis ørna ikke får tak rundt ulvekjeften, er det stor fare for at den selv blir drept.

Roar Solheim (11.04.2008)


#Økologi og atferd

Ringdue flyr i bølgebevegelser

Noen ganger slår ringduene med vingene og lager en klaprende lyd idet de letter, og så flyr de videre i en slags bølgebevegelse med høye bølger opp og ned. Har også sett andre fugler gjøre det samme. Det virker som om de er fornøyde med ett eller annet. Vet noen hva dette er uttrykk for?

S. (11.04.2008)

Svar:

Dette er ringduenes fluktspill, det er nok hannene som flyr slik for å gjøre seg til for hunnfuglene under parringsleken.

Roar Solheim (11.04.2008)


#Diverse

ørn

er det noe som heter pallashavørn?:)

K.A. (10.04.2008)

Svar:

Det er noe som på engelsk heter Pallas's fish eagle. Denne arten heter båndhavørn på norsk. Det latinske navnet er Haliaeetus leucoryphus. Arten finnes som hekkefugl i sentrale deler av Asia.

Frode Falkenberg (11.04.2008)


#Økologi og atferd

Hvor mye kan en fiskeørn løfte? Hvor mange kilo kan den løfte?

Vi er en barnehage som lurer på hvor mye en fiskeørn kan løfte. Barna her forsker litt på ørner og lurer på hvor mye en fiskeørn kan løfte, og da tenker vi på fisk...

A.H.O.K. (08.04.2008)

Svar:

Fiskeørnen veier fra 1,4 til 1,6 kg, som vanlig hos alle rovfugler og ugler er hunnen størst. Vingespennet er ca. 160 cm. Den kan ta fisk opp til 1 kilos størrelse.
Les mer om fiskeørn på disse sidene:
http://www.vulkaner.no/n/birds/eagle/pandion-n.html

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=31

En annen ørn som i hovedsak lever av fisk er havørn. Den er mye større enn fiskeørna og kan ta fisk opp til 2,5 kilo. Havørna veier selv 3 til 6 kilo og har et vingespenn på opp til 265 cm.

Gå inn på denne linken og følg havørna på reiret via filmkamera:
http://www.smp.no/services/ornerede2008/viewer.asp?lang=1&viewertype=webtv

Morten Ree (10.04.2008)


#Diverse

Tiurleik

Hei
Hvor kan jeg oppleve tiurleik i Bymarka Trondheim? Bjørkåsen? Er det andre gode alternativ, og evtnår, er det tidlig nå?

R. (09.04.2008)

Svar:

Tiurleikene er i full gang nå, selv om de når sitt høydepunkt i selve "hønuka" som er i siste halvdel av april.
Slike leiker er svært ømtålelig for forstyrrelser og det er vanlig å hemmeligholde slike steder.
Hvis du vil leite etter tiurspill så kan du gå ut midt i dagen, helst etter snøfall, for å se om du finner sportegn av tiur i form av sleping med vinger og områder som er tråkket opp i løpet av morgenkvisten.
Tiurene spiller helst i gammel barskog i nordøst-vendte skråninger. Med andre ord der det er mest snørikt.

Den aktuelle spillplassen du nevner er desverre ødelagt av uvettig hogst!!

Morten Ree (10.04.2008)


#Diverse

fugler

Fellesnavn for arter i enviss fuglefamilie som utmerker
seg ved særlig vakker metallglans?

N.N (10.04.2008)

Svar:

Skarvene (storskarv og toppskarv) har en metallglinsende fjærdrakt.
Enkelte av gressendene har også et vingespeil med slik glans. Også hos skjære, stær og tiur kan man i godt sollys se antydninger til slik metallglans i enkelte fjærpartier.

Morten Ree (10.04.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

tur ved sognsvann (oslo)

Bilde vedlagt spørsmålet

hva er dette for noe ?
aldri sett denne fuglen før

L. (10.04.2008)

Svar:

Dette er kvinand, hannen til venstre med sin karakteristiske hvite flekk i forkant av nebbet, men den litt "kjedeligere" hunnen ligger til høyre. Disse har nok mellomlandet i Sognsvann under trekket, og vil etter hvert søke innover i landet hvor de hekker i hulrom i trær, ofte svartspetthull, eller i store fuglekasser ved innsjøer og vassdrag i skogsterreng.

Morten Ree (10.04.2008)


#Diverse

Svale

Hei,vi lurer på hvor gammel kan en svale/låvesvale bli?? vi har besøk av de på låven hvert år, det er kjempe koselig, er det de samme låvesvaler som kommer tilbake hvert år.

E.B.H. (06.04.2008)

Svar:

Den eldste låvesvala som man kjenner til i Norge ble 8 år og 2 mnd. gammel. Normalt blir ikke svalene så gamle, de fleste dør nok i sitt første leveår. Husk at låvesvala er en av de artene som trekker lengst av våre hekkefugler, den overvintrer stort sett i Sør-Afrika, nær 11000 km en vei, og mange forulykker eller dør av utmattelse under trekket.

Morten Ree (10.04.2008)


#Økologi og atferd

skjære rede

Hei, vi er plaget av skjær som absoluut vil bygge rede i et tre rett utenfor et soverom. Dette spetakelet ønsker vi ikke å ha. Min mann har vært i treet flere ganger for å ta ned rede men så fort han er inne i huset er de der igjen. Vi har ikke tenkt å gi oss for dette har plaget oss tidligere. Gode råd?

M.R. (09.04.2008)

Svar:

Hvis skjæreparet først bestemmer seg for en reirplass så er de svært innstilt på at der skal de bo. Dermed trosser de også det faktum at rede rives etter hvert som de plassere kvister der. Det må hindres fysisk ved hjelp av f.eks.sperring ved hjelp av netting. Den sikreste løsning er selvsagt å sage ned treet, men det vil være drastisk hvis man egentlig ønsker å bevare treet.

Morten Ree (10.04.2008)


#Trekkfugler

Variasjon i tidspunkt for fugletrekk

Enkelte trekkfugler ser ut til å komme på ulike tidspunkt avhengig av hvor tidlig våren kommer. Er dette riktig og hvordan vet trekkfugler at det er / blir tidlig vår?

N.N (10.04.2008)

Svar:

Våre trekkfugler som overvintrer i Europa har nok de siste 20-30 år blitt påvirket av mildere klima noe som fører til at de drar nordover tidligere enn før. Kortnebbgåsas velkjente ploger kan man faktisk se på himmelen i disse dager, over en måned tidligere enn for få tiår siden. Ellers så vil trekkfuglene først ha tilhold i sørlige deler av landet og langs kysten, mens de forflytter seg innover landet etter hvert som snøen forsvinner. Dermed kan de ved tidlig vår dukke opp mye tidligere enn året før. Likeså kan man i snørike vintre i fjellet se typiske fjellfugler som brushane og heilo holde til i åkerlandskapet i lavlandet i påvente av barmark i fjellet.

Morten Ree (10.04.2008)


#Diverse

grå gås

hvor lang ti bruker en grå gås å bygge rede?

H.P. (10.04.2008)

Svar:

Hos grågåsa er det hunnen som står for reirbyggingen, hannen er tilstede, men bidrar bare i liten grad. Selve bygging tar ca. 5 dager.

Morten Ree (10.04.2008)


#Trekkfugler

mellomlanding til samme dato

hei - jeg har hørt at grågåsa under trekket nordover mellomlander, ikke bare samme sted, men til samme dato om våren, et sted i Troms (Vassvoll i Balsfjord). Stemmer det?

T.B. (09.04.2008)

Svar:

Fuglene trekker til omtrent samme tid hvert år, men kan møte på styggvær på turen eller få ekstra gode trekkforhold som gjør at det ofte vil bli et avvik på noen dager fra år til år. Dessuten har man etter de siste års mildere klima opplevd at fugletrekket, spesielt for de arter som overvintrer i Europa, har blitt tidligere og tidligere for hvert år. Når det gjelder grågåsa så er ankomsten ca. 2-3 uker tidligere enn for 20-30 år siden.

Morten Ree (10.04.2008)


#Diverse

grå gås

Bilde vedlagt spørsmålet

hei jeg har 2 grå gåser og dem skal snart legge egg hvor mange bruker en grå gås og legge til vanlig og hvor lenge ruger hun:)?

H.P. (09.04.2008)

Svar:

Grågåsa legger vanligvis 5-6 egg som den ruger i 27-29 dager før ungene klekkes.

Morten Ree (10.04.2008)


#Diverse

grå gås

er det låv å ta grå gås egg?

N.N (08.04.2008)

Svar:

Hvis det er innhentet tillatelse fra grunneier/bruker kan egg fra grågås sankes til og med 15 april over hele landet. Les mer om dette i §6 i den aktuelle loven som du finner her:
http://www.lovdata.no/for/sf/md/td-20070201-0112-0.html#6

Morten Ree (10.04.2008)


#Fuglekasser

kjøttmeis og blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

hei i går så jeg spettmeisa byggde reir men i dag er den der ikke kan den ha flyta ut??. og synes at kjøttmeisa og blåmeisa er sure hele året. men hvor lankt ti vil det ta før di begyner og bygge rede ho av begge fuglene hva er det med ho di bare vimser jo alle sammmen?? når begyner mooroa?? og den fuglekassa med cam henger på veggen tror du at det er derfor ikke di vil gota den?? er kjøttmeis parre sammen foraltid når di har først finne seg en
og hva gjør hannen i menst ho innspirere kassa??

S.L. (06.04.2008)

Svar:

Det at spettmeisen ikke brakte inn reirmateriale en dag kan være en tilfeldighet. Har den først bestemt seg for en kasse så vil den nok komme igjen og bygge ferdig. Kjøttmeisa begynner også med reirbygging og egglegging allerede i april, så den kommer nok snart i gang. Den har i lang tid markert ved hekkeplassen med sin karakteristiske sang, på jakt etter en partner, som slett ikke trenger å være den samme vært år. Blåmeisa venter som regel til først på mai før den er i full gang med egglegging. Meisene kan enkelte år ha to kull.
Jeg tror ikke at webkameraet har noe å si for meisene.

Morten Ree (10.04.2008)


#Økologi og atferd

hubro

heisann

Kjørte inn på en forlatt skogsvei ved solnedgang og satte på lyd av hubro. Etter 1 min satt det en hunn bare 10 meter fra bilen min og svarte. I fugleatlasen står det beskrevet at den aldri eller skjelden lar seg povosere til å gi fra seg lyd. Så jeg lurer på om dette er spesielt ??

B.S. (08.04.2008)

Svar:

Hubroen er en vanskelig art å påvise, den har et svært anonymt levesett og enkelte etablerte par også svært liten lydaktivitet.
Hubro vil i enkelte tilfeller kunne provoseres av lyd, enten ved herming eller ved avspilling av hubrorop. Det som er spesielt er at den kom så nær deg!
Jeg vil oppfordre deg til å oppgi nøyaktige data på denne observasjonen direkte til NOF (nof@birdlife.no) eller ved å ringe telefon 73 84 16 40 og spørre etter prosjektleder Ingar J. Øien.

Morten Ree (10.04.2008)


#Diverse

and

hei hva heter verdens minste and?

H.P. (09.04.2008)

Svar:

Med litt forbehold så er nok Krikkand en av verdens minste ender. Den måler fra 34-38 cm og veier fra 340-360 gram. Den hekker blant annet i Norge.
Bøffeland er en annen liten and som måler 33-40 cm og veier fra 330-450 gram. Den er altså stort sett litt større. Bøffeland finnes ikke i Norge.

Morten Ree (10.04.2008)


#Økologi og atferd

Skjærereir

vi har i dag revet ett nytt skjærereir i et tre i vår hage . Vi hadde et skjærereir to trær bortenfor i fjor sommer . det var OK , men vi ønsker ikke å ha de utenfor soveromsvinduet . Håpet de ville fortsette på det gamle reiret . Men vi har ikke sett noen aktivitet der i år . Spørsmål : Bruker ikke SKJÆRENE reiret flere år ????

T. (05.04.2008)

Svar:

Et skjærepar vil som oftest bruke sitt rede i flere år og det vil i noen tilfeller bli kvisthauger på rundt 2 meters høyde. Men den kan av forskjellige årsaker også bytte plass slik at den har alternative reirplasser. Når et skjærepar først har begynt å bygge et reir så hjelper det som regel ikke å rive byggverket, de vil starte/fortsette byggingen umiddelbart. En mulighet er å lage et fysisk hinder på en uønsket reirplass.

Morten Ree (10.04.2008)

««første 47 497 - 47 521 av 50 011 siste»»