Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 25 200 til 25 224 av totalt 50 355 spørsmål «forrige neste»
Blåmeis
Kan Blåmeisen Hekke selv om det er kaldt
T.E.B. (02.04.2018)
Svar:
Ja, det er vanligvis tiden på året som setter dem i gang med hekkingen, og snøsmelting. Dert er viktigere at det er snøbart enn at det er høy temperatur (selv om det ikke er en ulempe med høy temperatur).
Roar Solheim (02.04.2018)
Spettmeis
Har ganske mange spettmeis på fuglebrettet. Mener å ha sett tegning av en "spesialkasse" for spettmeis, men finner den ikke igjen. Har dere tegning av en slik kasse? Mvh Harald Ødegård
H.Ø. (02.04.2018)
Svar:
Hei,
Spettmeis hekker i kasser for både kjøttmeis (32 mm D hull) til stær (4,5 - 5 cm D hull), men KAN også hekke i store uglekasser og mure hullet ned til passe størrelse. Spesialkasser for spurveugle, med tykk frontvegg (5+ cm) og ca 4,5 cm D hull ser ut til å være veldig tiltrekkende også for spettmeis.Roar Solheim (02.04.2018)
Stær
Jeg har ca 3O fuglekasser , de fleste ment for småfugler , men også ender. For et par år siden festet jeg en stærkasse på garasjeveggen . Et par inntok den , så ut til at de aksepterte trafikken ut og inn garasjen og den øvrige bevegelse . Det ble unger , 6 stk , Dagen kom da de skulle forlate hjemmet . Jeg ventet noen dager , entret opp , der lå 3 fullvoksne unger druknet i sin egen avføring . Lurer på om foreldrene likevel var for urolig og stresset til å ta med avføringen ut etter mating . I fjor flyttet jeg kassen til en furu ovenfor garasjen . Trolig samme paret ? kom , tok i bruk kassen , men etter å ha fullført byggingen av redet , forlot de kassen og så dem aldri igjen. Ellers er jo det å nevne at stæren er jo en truet art , og vi har knapt nok sett flere enn det omtalte paret i senere tid.
Per Beverfjord
N.N (01.04.2018)
Svar:
Kjøttmeisene overrasker med at det enkelte år kan ligge igjen store unger som en skulle tro ville kunne ha forlatt kassa, men de er likevel døde. Jeg vet dessverre ikke hvorfor dette skjer, men det kan ha sammenheng med dårlig næringstilgang, eller at en av de voksne fuglene dør.
Roar Solheim (02.04.2018)
Uglekasse i hagen?
Hei! Vi er ein familie busett i Bergen, som er glade i fuglar og alt har ein liten fuglekasse i hagen som har eit kjøttmeispar buande for andre år på rad. Eg las nyleg ein artikkel i BT om at mange i ein annan bydel her i byen har sett opp fuglekassar for å tiltrekke kattugle, blant anna for å hjelpe til med rotteproblemet i byen. Dette syns eg verka veldig interessant, og eg kunne godt tenkt meg det sjølv. Dermed er spørsmål: Kva må til for å få feks kattugler til å komme til kassen, og kvar trives dei?
E.V. (01.04.2018)
Svar:
Det er forholdsvis enkelt å lage og henge opp en kattuglekasse, men det er ingen garanti for at uglene vil slå seg ned akkurat hos deg. Kattuglene trenger tilstrekkelig mengde trær og skog i nærheten, og de liker gjerne at det finnes en del tette bartrær som de kan gjemme seg i om dagen. En kattuglekasse kan henges opp ca 4-5 m over bakken, ha ca 12 cm diameter innflyvingshull, og må ha ca 10 cm litt grov flis i bunnen.
Roar Solheim (02.04.2018)
Hvaler
Vi fant disse fjærene på tur i dag. Vi lurte på hvilken fugel det kunne være som har disse flotte fjærene
T.T. (01.04.2018)
Svar:
Dette er fjær fra en rugde.
Roar Solheim (02.04.2018)
Duetrost
Er dette duetrost?
N.N (01.04.2018)
Svar:
Det kan se slik ut, men bildet er såpass uklart at jeg ikke klarer sikkert å utelukke måltrost. Vingeoverside og rygg minner mest om måltrost.
Roar Solheim (02.04.2018)
Svane
Hei, det ligger en svane i Hagen som trolig er helt utsultet. Klarer å holde hode oppe i korte perioder. Er det noe som kan gjøres for å hjelpe den? En en unge fra i fjor, delvis grå. Kom på land i natt, før isen la seg.
N.N (01.04.2018)
Svar:
Kanskje du kan forsøke å koke havregryn til en slags tynn velling, avkjøle dette og så se om du klarer å helle det i gapet på fuglen. Hvis ikke du får i den næring på den måten, er jeg redd den kanskje vil omkomme.
Roar Solheim (01.04.2018)
Spett
For noen år siden tok jeg bilde av en spett på fuglemateren. Bildet har desverre blitt borte. Den hadde en hvit t på ryggen. Men stripene på hodet passet ikke til flaggspett. Når jeg har sett på bilder av hvitryggspett på internet har de ikke et så stort hvitt felt på ryggen. Så fant jeg denne gamle fugleboken som hviser en hvitryggspett med en liknende t på ryggen. Kan fuglen jeg tok bilde av ha vært en hvitryggspett? Jeg så den på Hvaler. Så vidt jeg kan huske passet ikke stripene på hodet dens som flaggspett.
N.N (01.04.2018)
Svar:
Det er absolutt en mulighet for at du kan ha sett en hvitryggspett på Hvaler, men det er umulig å si noe mer sikkert enn det, uten foto av fuglen.
Roar Solheim (01.04.2018)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette
T.F. (01.04.2018)
Svar:
Veldig store kontraster og mørkt bilde, så ikke mulig å si sikkert. Det ER en piplerke, og jeg mistenker heipiplerke, men kan ikke si det med sikkerhet.
Roar Solheim (01.04.2018)
hei, hvilken fugl er dette?
N.N (01.04.2018)
Svar:
Dette ser ut som en dykker, men bildet er dessverre så mørkt at jeg ikke klarer å se hvilken art det kan dreie seg om.
Roar Solheim (01.04.2018)
Spor av svane?
Har aldri sett spor av svane før, men her om dagen så jeg 5-6 stykker nede på jordet. Da vi gikk i måneskinnet fikk vi øye på disse og vi lurer på om det kan ha vært fra de? Det var også noen kloremerker i snøen fra 4 klør.
S. (01.04.2018)
Svar:
Ja, dette kan nok være svanespor. Det er i alle fall spor etter fugler med svømmeføtter, men det mangler en målestokk på bildet, så det er umulig å bedømme hvor store sporene er. Formen stemmer i alle fall med svaneføtter.
Roar Solheim (01.04.2018)
Spørsmål:
Hva er en blåfugl/blu bird.
N.N (01.04.2018)
Svar:
Det er en amerikansk spurvefugl på størrelse med en bokfink. Det finnes tre ulike arter bluebirds i Nord-Amerika, etter hva jeg for øyeblikket husker.
Roar Solheim (01.04.2018)
Nymfeparakitt
Hei! Min nymfeparakitt har ingen energi og greide å fly for en dag siden, men nå greier han ikke det! Har spiser mye men plukker veldig mye på fjærene sine, lurer på hva årsaken er til at han ikke har energi og ikke flyr er?:)
A. (31.03.2018)
Svar:
Dette må du spørre en veterinær eller en papegøyespesialist om.
Roar Solheim (31.03.2018)
hvilken fugl er dette?
N.N (31.03.2018)
Svar:
Dette er svartender.
Roar Solheim (31.03.2018)
Falk
Tok bilde av denne falken i fjor høst på Hvaler. Både vandrefalk og jaktfalk ble observert i området rundt den samme tiden. Jeg har også et bilde av denne falken bakfra. Da er det tydelig å se at den er ensfarget fra ryggen til stjerten. Er det en jaktfalk?
N.N (31.03.2018)
Svar:
Dessverre umulig å si noe ut i fra et bilde hvor fuglen bare er en svart silhuett.
Roar Solheim (31.03.2018)
gås
Jeg tok bilde av denne gåseflokken i fjor høst. Det var rundt en måned etter at grågjessene hadde dratt. Jeg syns at lyden liknet på lyden til sædgås. Kan dette bildet si noe om hvilken art det er?
N.N (31.03.2018)
Svar:
Nei, dessverre. Dette kan f. eks. være kortnebbgjess, men umulig å si noe sikkert ut i fra dette mørke bilde.
Roar Solheim (31.03.2018)
Kortnebbgåsa i Borgenfjorden
Hei
Vi har hytte i Borgenfjorden i N-Trøndelag og ha hver vår i starten på mai besøk av tusenvis av Kortnebbgås. Sent i fjor høst ( midten av november) så observerte jeg et tyvetall kortnebbgås på et jorde nær hytta. Denne helga har vi hatt sesongåpning på hytta. På en tur i dag (31 mars) så observerer jeg ca samme antall kortnebbgås på samme jorde som jeg så dem i november. Det er jo altfor tidlig for at kortnebbgåsa kommer til Trøndelag nå. Kan det være at noen overvintrer i Trøndelag?
N.N (31.03.2018)
Svar:
Det vet jeg ikke. Vanligvis trekker de sørover selv når de er så sene som du beskriver, og det er ikke vanlig å se kortnebbgjess i Norge om vinteren. Derimot hender det at tundragjess og enkelte sædgjess overvintrer her og der.
Roar Solheim (31.03.2018)
Uglekasse
Jeg hengte opp en kattuglekasse i fjor vår, men til min skuffelse ble den ikke tatt i bruk. Diameter på åpningen er 10 cm. Er dette i minste laget? Vurderer å utvide åpningen litt hvis det kan være grunnen til at den ikke falt i smak hos kattuglene.
N.N (31.03.2018)
Svar:
10 cm KAN kanskje være litt lite for kattugle, men er ikke sikker. 12 cm bør i alle fall være tilstrekkelig.
Roar Solheim (31.03.2018)
Hakking i fuglekassa
Hei! Vi har fuglekasser som blir besøkt hver vår av blant annet spettmeis. På denne tiden holder de på og hakker og banker inne i figlekasa, lurer på hvirfor de gjør det?
A.O. (31.03.2018)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke noen forklaring på.
Roar Solheim (31.03.2018)
Gåsa over Innlandet i dag
Så en forvirret plog med noen hundre gås over Hamar i dag. Lite for foreløpig, Hvor reiser de etter mat nå?
N.N (31.03.2018)
Svar:
Dette har trolig vært kortnebbgjess på trekk fra Danmark til Svalbard. De raster ofte på Starene i de nye dammene der, men jeg vet ikke hvor mye eller lite snø det er der for øyeblikket.
Roar Solheim (31.03.2018)
Nøttekråke
Har de siste dagene hatt besøk av Nøttekråke på foringsplassen. Hvor vanlig er denne i RingsakerHedmark?
A.S. (31.03.2018)
Svar:
Nøttekråka finnes fast rundt Mjøsa der det finnes hassel. Ringsaker er nok et bra sted for nøttekråker.
Roar Solheim (31.03.2018)
Hva er dette?
Hva slags fugl er dette?
J. (31.03.2018)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (31.03.2018)
Grønnfink
Hei
Har vært trofast fuglemater i mange år. Har en matstasjon som jeg fyller 10 liter solsikkefrø i så den holder i uker mellom på fyll.Dette gjør at det aldri er mangel på mat.Derfor undrer det meg at flokkene med grønnfink som egentlig dominerte stasjonen tidligere vintre spes ikke e å se lengre.
Mvh Morten
N.N (31.03.2018)
Svar:
Grønnfinkbestanden fikk en markant knekk for noen år siden, da mange grønnfinker døde som følge av sykdommen gulknopp. Tror grønnfinkene ikke har klart å ta seg opp igjen etter dette, for mange ser fremdeles mye færre grønnfink nå enn tidligere.
Roar Solheim (31.03.2018)
Skadet rugde
Hei, en rugde fløy inn i husveggen vår og blør fra øyet. Den er nå innendørs og kom seg litt virker det som. Hva gjør vi videre med den?
M. (30.03.2018)
Svar:
Du må se om den kommer seg såpass i løpet av dagen at du kan slippe den. Den ser noe forkommen ut, og det kan hende at kollisjonen har skadet den så mye at den dør i løpet av dagen. Du kan bare gi den ro og beskyttelse, og se hva som hender. Prøv å sette en skål vann til den slik at den kan drikke dersom den har behov for det.
Roar Solheim (31.03.2018)
Spørsmål:
Denne fuglen finner jeg ikke utav.Litt mindre og slankere enn en trost. Fuglen er fotografert på Mølen V/Helgeroa 29.3.2018
I.E. (31.03.2018)
Svar:
Dette er en skjærpiplerke.
Roar Solheim (31.03.2018)