Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 754 til 24 778 av totalt 49 925 spørsmål «forrige neste»
Gode nyheter!
Jeg hadde et spørsmål for noen dager siden om en fortumlet gråsisik som jeg fant ute. Den ble tatt med hjem og plassert i et ledig fuglebur, i ikke flygedyktig tilstand. Kåre gråsisik hadde 9 overnattinger hjemme hos oss. Han spiste og drakk og bæsjet, men vi var ikke særlig optimistiske, for han greide ikke å fly skikkelig. Men - da han var ute av buret sitt i går ettermiddag var manøvreringsevnene plutselig tilbake til det normale! Han fikk hvile seg en natt og en dag til for sikkerhets skyld, men i dag har Kåre sluttet seg til kompisene sine ute. Det var fint å se, vi ønsker ham lykke til med den kommende hekkesesongen, og oppfordret ham til å passe seg for katten. (Nå kan det naturligvis hende at Kåre er en hun, men pytt, pytt)
Takk til alle dere som sitter og svarer på spørsmål!
N.N (03.04.2018)
Svar:
Så flott! Gratulerer med en vellykket hjelpeaksjon! Dette viser at det av og til KAN ta noe tid før en fugl med hjernerystelse etter en vinduskollisjon kommer skikkelig til hektene igjen.
Roar Solheim (03.04.2018)
Fuglemat
Har i flere år kjøpt ferdig fuglemat i ulike butikker.
Jeg registrerer at det blir stadig færre fugler på brettet, og at de samme (?) kanskje heller ikke kommer tilbake.
Vet dere om det selges mye dårlig fuglemat - type "boller" og kokosnøtter -?
Tips til hva jeg bør kjøpe og hvor?
På forhånd takk :-)
Mvh Erik
E.H. (03.04.2018)
Svar:
Prøv å lage dine egne meiseboller. Kjøp matfett, smelt dette og bland med havregryn, jordnøtter eller knuste hasselnøtter. Det vil ha god kvalitet. Dersom fuglene ikke vil ha DETTE, så er det kanskje grunn til å undres. Det er dessverre stor forskjell på kvalitet på fuglemat, men det er vanskelig for oss å sjekke siden vi ikke spiser av maten selv.
Roar Solheim (03.04.2018)
Kobbens lek med fuglen
I skjærgården utenfor Brekkestø var jeg 2. april vidne til at en steinkobbe lekte seg med en kvinand-hann som tydeligvis var skadet så den ikke kunne fly bort. Fuglen ble gjentatte ganger fanget inn, trukket under og sluppet opp. Etter ca. 15 min "kattens lek med musen" ble fuglen holdt lenge under vann og fløt opp død. Da var kobben heller ikke lenger interessert. Jeg har anda og en liten billedserie. Er museet interessert i fuglen? Steinkobben er jo et rovdyr men ingen leopardsel, men er det kjent at de tar fugler?
T.A.G. (03.04.2018)
Svar:
Et høyst uvanlig og spesielt tilfelle. Hvis du har flere bilder er dette absolutt noe vi kan vise i bladet Fuglevennen. Den døde fuglen er det interessant å undersøke nærmere, så frys den gjerne ned slik at den kan ivaretas og sjekkes for skader etter selbehandlingen!
Roar Solheim (03.04.2018)
Spurveugle
Når tid kan man sjekke spurveuglekassa ?
Redd for og gå fortidlig....
H.E.L. (03.04.2018)
Svar:
I slutten av april burde det gå greit å sjekke en spurveuglekasse. Men hvis du vil vite om det ligger en ugle i kassa og ruger, kan du stikke en pinne inn i inngangshullet. Da knepper ugla med nebbet, og du hører dette tydelig. En slik sjekk er ikke kritisk selv om spurveugla er tidlig i rugefasen.
Roar Solheim (03.04.2018)
Spørsmål:
Kan vi spise pingviner
N.N (03.04.2018)
Svar:
De fleste fuglen KAN spises, men det er ikke dermed sagt at NOF anbefaler at vi skal spise dem opp! NOF arbeider for vern av fuglene, ikke at de skal ende opp som mat for folk.
Roar Solheim (03.04.2018)
Medlemsskap
Hei. Er medlem i NOF og får tilsendt blant annet norsk fuglefauna og fuglevennen. Er usikker på de lokale bladene.... Hvor kan jeg se info abonnementet mitt? altså hva det er jeg abonnerer på? Endrer jeg på det ved å sende mail?
N.N (03.04.2018)
Svar:
Ta kontakt med NOF-kontoret og spør direkte fra de som styrer med medlemsoversiktene.
Roar Solheim (03.04.2018)
Svarttrost
Vordans ser pikken til svarttrosten ut
E. (03.04.2018)
Svar:
De fleste fugler mangler denne formen for atributter, men lignende organ finnes hos bl. a. andefugler og struts.
Roar Solheim (03.04.2018)
Standfugler
Siden det e det vår. blåmeis og kjøttmeis og tenkte hva får de til å
Att de begynner hekke er det varme temperatur?
N.N (03.04.2018)
Svar:
Det er nok mest dagens lengde (lysmengden i døgnet), men også vær og føre. Mye snø og kulde forsinker hekkestart, mens bar bakke og mildvær kan få meisene til å starte hekkingen tidligere (kanskje variasjon på 1-2 uker).
Roar Solheim (03.04.2018)
funn av død kattugle
Min fetter fant en kattugle i hagen sin igår. Den var død.
Ugla er hel, bortsett fra at hodet er av. Jeg har nå både uglekroppen og hodet lagret her i Holmestrand, Vestfold nå. Er dere interessert i fuglen?
Jeg har ikke fryst den enda.
B.K. (03.04.2018)
Svar:
Ja, den er av interesse. Da må du pakke den i en plastpose og fryse den ned. Tar kontakt hvis jeg får et tlf nr.
Roar Solheim (03.04.2018)
Fiser fugler?
Som overskriften spør, promper fugler og i såfall, finnnes det lydopptak av slikt?
Ø.D. (03.04.2018)
Svar:
Spørsmålet er besvart flere ganger tidligere; søk i svarene.
Roar Solheim (03.04.2018)
Stærekasser
Når tid må stærekassene opp?
Vi har laget noen på skolen og lærerene er så trege med og gi oss anledning til og få hengt kassene opp...
T.1.7.K. (03.04.2018)
Svar:
De bør henges opp snarest.
Roar Solheim (03.04.2018)
Hakkespetten
Vi har ved flere anledninger nå sett at hakkespetten hakket helt ned til bakken, dvs. Skiløypa. Vi undres da vi mener å huske at den vanligvis hakker høyt på stammen?
Mvh. Nysgjerrig
H.B.N. (02.04.2018)
Svar:
Spettene hakker seg inn der hvor de hører på ressonnansen at det finnes insekter inne i treet. Dersom dette er helt nede mort bakken, er det der de hakker seg inn.
Roar Solheim (03.04.2018)
Spørsmål:
Ser skjærer sitter toppen av trær 14 stykker i hver sin topp
N.N (02.04.2018)
Svar:
Er dette et spørsmål???
Roar Solheim (03.04.2018)
Fugl som ikke kan fly
Observerte to fugler i dag. De fløy ikke av sted, men sprang på stive ben i stor fart bortover jordet. De hadde begge lang hals med et lite hode, litt avlang kropp, og sprang bortover med stive ben. Hadde ganske mørk farge på kroppen. Finner ikke ut hvilken fulg dette er. Har ikke bilde av disse to fulgene, men jeg bor i Vestfold kommune, nær Sandefjord,
I.B.J. (02.04.2018)
Svar:
Det høres mest ut til at du har sett et par fasaner.
Roar Solheim (03.04.2018)
Fjær fra rovfugl
Hei :-)
Jeg fant denne flotte fjæren i hagen her om dagen. Hører at katteugla er utenfor om natten, så jeg lurer på om fjæren kan være fra en slik fugl?
Vennlig hilsen Vidar Solbrekke
V.S. (02.04.2018)
Svar:
Ja. Denne er fra en kattugle.
Roar Solheim (02.04.2018)
Island
Finnes det kjøttmeis på Island?
A.T.R.(.A.A. (01.04.2018)
Svar:
Sjekk denne siden og finn ut: https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_Islands_fugler
Roar Solheim (02.04.2018)
Blåmeis
Kan Blåmeisen Hekke selv om det er kaldt
T.E.B. (02.04.2018)
Svar:
Ja, det er vanligvis tiden på året som setter dem i gang med hekkingen, og snøsmelting. Dert er viktigere at det er snøbart enn at det er høy temperatur (selv om det ikke er en ulempe med høy temperatur).
Roar Solheim (02.04.2018)
Spettmeis
Har ganske mange spettmeis på fuglebrettet. Mener å ha sett tegning av en "spesialkasse" for spettmeis, men finner den ikke igjen. Har dere tegning av en slik kasse? Mvh Harald Ødegård
H.Ø. (02.04.2018)
Svar:
Hei,
Spettmeis hekker i kasser for både kjøttmeis (32 mm D hull) til stær (4,5 - 5 cm D hull), men KAN også hekke i store uglekasser og mure hullet ned til passe størrelse. Spesialkasser for spurveugle, med tykk frontvegg (5+ cm) og ca 4,5 cm D hull ser ut til å være veldig tiltrekkende også for spettmeis.Roar Solheim (02.04.2018)
Stær
Jeg har ca 3O fuglekasser , de fleste ment for småfugler , men også ender. For et par år siden festet jeg en stærkasse på garasjeveggen . Et par inntok den , så ut til at de aksepterte trafikken ut og inn garasjen og den øvrige bevegelse . Det ble unger , 6 stk , Dagen kom da de skulle forlate hjemmet . Jeg ventet noen dager , entret opp , der lå 3 fullvoksne unger druknet i sin egen avføring . Lurer på om foreldrene likevel var for urolig og stresset til å ta med avføringen ut etter mating . I fjor flyttet jeg kassen til en furu ovenfor garasjen . Trolig samme paret ? kom , tok i bruk kassen , men etter å ha fullført byggingen av redet , forlot de kassen og så dem aldri igjen. Ellers er jo det å nevne at stæren er jo en truet art , og vi har knapt nok sett flere enn det omtalte paret i senere tid.
Per Beverfjord
N.N (01.04.2018)
Svar:
Kjøttmeisene overrasker med at det enkelte år kan ligge igjen store unger som en skulle tro ville kunne ha forlatt kassa, men de er likevel døde. Jeg vet dessverre ikke hvorfor dette skjer, men det kan ha sammenheng med dårlig næringstilgang, eller at en av de voksne fuglene dør.
Roar Solheim (02.04.2018)
Uglekasse i hagen?
Hei! Vi er ein familie busett i Bergen, som er glade i fuglar og alt har ein liten fuglekasse i hagen som har eit kjøttmeispar buande for andre år på rad. Eg las nyleg ein artikkel i BT om at mange i ein annan bydel her i byen har sett opp fuglekassar for å tiltrekke kattugle, blant anna for å hjelpe til med rotteproblemet i byen. Dette syns eg verka veldig interessant, og eg kunne godt tenkt meg det sjølv. Dermed er spørsmål: Kva må til for å få feks kattugler til å komme til kassen, og kvar trives dei?
E.V. (01.04.2018)
Svar:
Det er forholdsvis enkelt å lage og henge opp en kattuglekasse, men det er ingen garanti for at uglene vil slå seg ned akkurat hos deg. Kattuglene trenger tilstrekkelig mengde trær og skog i nærheten, og de liker gjerne at det finnes en del tette bartrær som de kan gjemme seg i om dagen. En kattuglekasse kan henges opp ca 4-5 m over bakken, ha ca 12 cm diameter innflyvingshull, og må ha ca 10 cm litt grov flis i bunnen.
Roar Solheim (02.04.2018)
Hvaler
Vi fant disse fjærene på tur i dag. Vi lurte på hvilken fugel det kunne være som har disse flotte fjærene
T.T. (01.04.2018)
Svar:
Dette er fjær fra en rugde.
Roar Solheim (02.04.2018)
Duetrost
Er dette duetrost?
N.N (01.04.2018)
Svar:
Det kan se slik ut, men bildet er såpass uklart at jeg ikke klarer sikkert å utelukke måltrost. Vingeoverside og rygg minner mest om måltrost.
Roar Solheim (02.04.2018)
Svane
Hei, det ligger en svane i Hagen som trolig er helt utsultet. Klarer å holde hode oppe i korte perioder. Er det noe som kan gjøres for å hjelpe den? En en unge fra i fjor, delvis grå. Kom på land i natt, før isen la seg.
N.N (01.04.2018)
Svar:
Kanskje du kan forsøke å koke havregryn til en slags tynn velling, avkjøle dette og så se om du klarer å helle det i gapet på fuglen. Hvis ikke du får i den næring på den måten, er jeg redd den kanskje vil omkomme.
Roar Solheim (01.04.2018)
Spett
For noen år siden tok jeg bilde av en spett på fuglemateren. Bildet har desverre blitt borte. Den hadde en hvit t på ryggen. Men stripene på hodet passet ikke til flaggspett. Når jeg har sett på bilder av hvitryggspett på internet har de ikke et så stort hvitt felt på ryggen. Så fant jeg denne gamle fugleboken som hviser en hvitryggspett med en liknende t på ryggen. Kan fuglen jeg tok bilde av ha vært en hvitryggspett? Jeg så den på Hvaler. Så vidt jeg kan huske passet ikke stripene på hodet dens som flaggspett.
N.N (01.04.2018)
Svar:
Det er absolutt en mulighet for at du kan ha sett en hvitryggspett på Hvaler, men det er umulig å si noe mer sikkert enn det, uten foto av fuglen.
Roar Solheim (01.04.2018)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette
T.F. (01.04.2018)
Svar:
Veldig store kontraster og mørkt bilde, så ikke mulig å si sikkert. Det ER en piplerke, og jeg mistenker heipiplerke, men kan ikke si det med sikkerhet.
Roar Solheim (01.04.2018)