Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 759 til 24 783 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Hugbro sjekk
Finnes det ikke noen i austagder som er intr i hubro registering av hekkeplasser som bli brukt jeg vet flere hekkeplasser som den benytter,Kan noe være intr i og bli med of se plassene som det er reir hekking, hubro i iområdet,, mvh Helge dele opplevbelesene sammen sjekke reir, mvh Helge Kråkedal
N.N (05.04.2018)
Svar:
Ta kontakt med Leif Gunleifsen i Grimstad.
Roar Solheim (06.04.2018)
hubro
hei har sett en hubro på en øy i lillesand der hekker den
N.N (05.04.2018)
Svar:
Takk for melding. Blir formidlet videre til de som arbeider med arten i Agder.
Roar Solheim (06.04.2018)
spurvehauk
Hei, har en stor foringsplass i hagen. Det er så moro, for det "kryr" av fugler, av alle slag her. Men nå har idyllen slått sprekker-- To dager på rad, her en spurvehauk stupa ned i flokken--gått bra, som jeg har sett hittil, men de flyr som ville og det tar tid før de kommer tilbake. Er det noe jeg kan gjøre for å skremme den vekk?
T.H.V. (05.04.2018)
Svar:
Nei, og du skal bare la hauken få gjøre det den må, nemlig forsøke å skaffe seg mat! Hauken kan redusere faren for smittespredning mellom småfuglene fordi syke eller skadde individer ofte er de som er lettest å fange.
Roar Solheim (06.04.2018)
gåseflokk snudde?
så 30.3 flere gåseflokker på vei nordover Porsgrunn,men 5.4 så jeg en gåseflokk som hadde motsatt kurs mot kysten igjen. kan det tenkes de snudde pga snøen? har for øvrig observert ca 150 stær i en flokk på et jorde i dag 5,4
O.B. (05.04.2018)
Svar:
Ja, det er fullt mulig, siden det er mye snø over hele Østlandet.
Roar Solheim (06.04.2018)
Hvilken due er dette?
hvit/grå due som har bosatt seg i treet utenom huset mitt, utpå landet. Hvilken art due er dette?
N.N (06.04.2018)
Svar:
Dette er en tyrkerdue.
Roar Solheim (06.04.2018)
ringskade
det er måker, spesielt gråmåker som lider under ringbehandlingen.25 prosent av dem halter .baktåen blir ofte trengt ner over denne tåen.det hjelper ikke at noen av dem har to ringer på samme fot.det er en sorg å se.sett fra høllen.
B.F. (05.04.2018)
Svar:
Har ikke selv sett måker med slike problemer, men kommentaren din er videresendt til folk som arbeider mye med merking av måker.
Roar Solheim (05.04.2018)
Kaie fuglekasse
Hei! Jeg har lyst til å lage fuglekasse til kråke. Er det helt utelukket for dem å legge egg i kasser, eller skjer det iblant?
Hvis ikke lagde jeg en kasse (32x32cm) hengt opp i skogen med innflygning passende en kråke, med ull i bunnen og vannhull. Hengte den ganske lavt, kanskje 3-4 m over bakken. Hvilke andre fugler kan denne være aktuell for? bør jeg forandre noe eller legge inn annet material i den?
L. (05.04.2018)
Svar:
Litt uklart hva du egentlig vil lage kasse til her. I overskriften skriver du kaie, mens du i teksten skriver kråke. Kaier kan du lage fuglekasser til. De bruker kasser på størrelse for kvinand/kattugle. Kråker bygger kvistreir i trær, og hekker ikke inne i kasser.
Roar Solheim (05.04.2018)
Spørsmål:
jeg vet ikke om dette har betydning,men jeg har nesten ikke sett måker med ring i år.i fjor haltet en del rundt på denne tiden av året.de er muligens døde nå.
B. (05.04.2018)
Svar:
Nei, det er det dessverre ikke mulig å ha noen mening om. Slike observasjoner kan skyldes rene tilfeldigheter.
Roar Solheim (05.04.2018)
fjellvåk og/eller musvåk?
Hva er dette?
K.F. (04.04.2018)
Svar:
Dette er to musvåker.
Roar Solheim (04.04.2018)
Ærfugl
Hei. Er det en ærfugl hunn? Kan de forresten krysse seg med stokkender sånn som de hvite tam-endene ( som har rømt) av og til gjør? Er det noe rart med beinet til fugl eller det bare vinkelen bildet ble tatt fra?
L. (04.04.2018)
Svar:
Ja, dette er en ærfugl hunn. De kan ikke krysse seg med stokkender. Ærfugl er en dykkand, mens stokkendene tilhører gressendene. Det er ikke kjent at disse to krysser seg med hverandre.
Beinet til denne ærfugl hunnen er helt normalt. Føttene vinkler alltid litt skrått ut fra kroppen når fuglen svømmer.Roar Solheim (04.04.2018)
Spørsmål:
Kan denne fjæra identifiseres ??
N.N (04.04.2018)
Svar:
Ja. Alle disse er fjær fra en eller annen tamhøne.
Roar Solheim (04.04.2018)
Kongeørn?
Kan dette være en kongeørn? ung?
K.F. (04.04.2018)
Svar:
Ja, dette er en kongeørn, og det er en ung fugl. Bildet er imidlertid såpass uklart at det ikke er mulig å si om fuglen er under ett år gammel, eller opp mot 2-3 år gammel.
Roar Solheim (04.04.2018)
Spørsmål:
Har fugleringt god hørsel?
N.N (04.04.2018)
Svar:
Fugler har svært god hørsel. Fuglene har mye til felles med oss mennesker, fordi de har syn og hørsel som sine viktigste sanser. De fleste andre pattedyr enn vi mennesker har luktesans og hørsel som sine viktigste sanser.
Roar Solheim (04.04.2018)
Ensom fugl unge
Hei, hva gjør jeg hvis jeg funnet ensom /allene fugl unge i hagen og ikke ser noen andre fugl i nærområdet? Ringe politi/dyreværn?
N.N (04.04.2018)
Svar:
Vanligvis skal du la slike være i fred og gå unna - foreldrene tar seg av dem og mater dem når du ikke er der og forstyrrer. MEN jeg tviler på at du har funnet fugleunge ute NÅ, så uten et bilde er det svært vanskelig å vurdere hva dette dreier seg om. Mest sannsynlig er det en voksen fugl som er skadet og ikke kan fly (?).
Roar Solheim (04.04.2018)
Ukjent fugl
Hei, Jeg ønsker å vite hva slahgs fugl dette er se bildet? Jeg kunne ikke finne den i min fuglebok fra Det Beste. Den var her i (Egersund) 3-4 dager tidlig i mars og spiste fuglemat i sammen med svarttroster. Takk
Hilsen
Annbjørn Egeland
A.E. (04.04.2018)
Svar:
Dette er en eldre svarttrost hann med et par helt hvite vingefjær, en tilstand som er nokså vanlig å se på svarttroster.
Roar Solheim (04.04.2018)
Fugl observasjon Mo i Rana.
Observerte i dag 04.04 en fugl som lignet på en kjerne biter men fargene stemmer ikke. Den var skarp gul langs fremsiden av vingene. Den var gulgrønn over nakkepartiet. Fuglen hadde fine farger når jeg studerte den i kikkerten.
Den kunne ligne på en Stillits også,men var alt for stor til det.
Altså var fuglen en mellomting av en kjerne biter og en Stillits. Hvilken fugl kunne det vært?
S.B. (04.04.2018)
Svar:
Klarer dessverre ikke å finne fram til hva du kan ha sett. Hvis du klarer å få tatt et bilde av denne, så vil det hjelpe selv om det bare blir et telefonbilde.
Roar Solheim (04.04.2018)
Fugler som spiser om natten/i mørket
Jeg har en fuglemater med forskjellig mat (meiseboller, peanøtter, solsikkefrø) på hjørnet av huset, og her er det mye kornkråker og kaier innom. Det høres godt inne, de er så store at de ulike materne/holderne dunker inn i husveggen. Nå i påsketida har de også spist i mørket, det fortsetter med dunking til langt på natt. Jeg har ikke hørt om andre fugler enn ugler som er ute i mørket. Ugler er vel vanligvis så sky at de ikke oppsøker foringsplasser, ekker tar jeg feil? Hviløke andre fugler kan det være? Jeg vurderer foringsbur til neste vinter, forresten....
A.H. (04.04.2018)
Svar:
Dette kommer litt an på om det er 100% stummende mørke ved forplassen, eller lys fra hus, gatebelysning osv. I så fall kan nok enkelte fugler søke næring også om natta. Ugler bruker ikke forplasser, og lager heller ikke hakke- eller dunkelyder, så dette er klart andre fugler.
Roar Solheim (04.04.2018)
Spørsmål:
Lurer på hvilken fugl dette , var ved fuglebrettet i går.
E.L. (04.04.2018)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (04.04.2018)
Trekkfugler
Hei tenker på de som e på vei tilbake er jo kommer mye snø osv her i Tvedestrand og i Norge hva gjør de nå siden de må stoppe osv det kommer jo flere etter vært hvor lenge kan de vente? Hva med svalene og sangerne våre hvor langt kan de ha kommet? Hilsen fra sondre André øvstedal
N.N (03.04.2018)
Svar:
De fuglene som ankommer først er de som overvintrer nærmest oss. De kan vanligvis følge etter den smeltende snøen. Selv om det er mye snø, så finner de allerede en del bare flekker hvor de kan lete etter mat. Svaler og sangere har kanskje ikke startet trekket fra Afrika ennå, men starter i midten eller slutten av april. Noen flyr veldig raskt nordover, mens andre bruker flere uker. De følger gjerne med når det kommer varme vinder fra sør, noe som gjerne garanterer smeltet snø og mulighet til å finne insekter.
Roar Solheim (03.04.2018)
Gode nyheter!
Jeg hadde et spørsmål for noen dager siden om en fortumlet gråsisik som jeg fant ute. Den ble tatt med hjem og plassert i et ledig fuglebur, i ikke flygedyktig tilstand. Kåre gråsisik hadde 9 overnattinger hjemme hos oss. Han spiste og drakk og bæsjet, men vi var ikke særlig optimistiske, for han greide ikke å fly skikkelig. Men - da han var ute av buret sitt i går ettermiddag var manøvreringsevnene plutselig tilbake til det normale! Han fikk hvile seg en natt og en dag til for sikkerhets skyld, men i dag har Kåre sluttet seg til kompisene sine ute. Det var fint å se, vi ønsker ham lykke til med den kommende hekkesesongen, og oppfordret ham til å passe seg for katten. (Nå kan det naturligvis hende at Kåre er en hun, men pytt, pytt)
Takk til alle dere som sitter og svarer på spørsmål!
N.N (03.04.2018)
Svar:
Så flott! Gratulerer med en vellykket hjelpeaksjon! Dette viser at det av og til KAN ta noe tid før en fugl med hjernerystelse etter en vinduskollisjon kommer skikkelig til hektene igjen.
Roar Solheim (03.04.2018)
Fuglemat
Har i flere år kjøpt ferdig fuglemat i ulike butikker.
Jeg registrerer at det blir stadig færre fugler på brettet, og at de samme (?) kanskje heller ikke kommer tilbake.
Vet dere om det selges mye dårlig fuglemat - type "boller" og kokosnøtter -?
Tips til hva jeg bør kjøpe og hvor?
På forhånd takk :-)
Mvh Erik
E.H. (03.04.2018)
Svar:
Prøv å lage dine egne meiseboller. Kjøp matfett, smelt dette og bland med havregryn, jordnøtter eller knuste hasselnøtter. Det vil ha god kvalitet. Dersom fuglene ikke vil ha DETTE, så er det kanskje grunn til å undres. Det er dessverre stor forskjell på kvalitet på fuglemat, men det er vanskelig for oss å sjekke siden vi ikke spiser av maten selv.
Roar Solheim (03.04.2018)
Kobbens lek med fuglen
I skjærgården utenfor Brekkestø var jeg 2. april vidne til at en steinkobbe lekte seg med en kvinand-hann som tydeligvis var skadet så den ikke kunne fly bort. Fuglen ble gjentatte ganger fanget inn, trukket under og sluppet opp. Etter ca. 15 min "kattens lek med musen" ble fuglen holdt lenge under vann og fløt opp død. Da var kobben heller ikke lenger interessert. Jeg har anda og en liten billedserie. Er museet interessert i fuglen? Steinkobben er jo et rovdyr men ingen leopardsel, men er det kjent at de tar fugler?
T.A.G. (03.04.2018)
Svar:
Et høyst uvanlig og spesielt tilfelle. Hvis du har flere bilder er dette absolutt noe vi kan vise i bladet Fuglevennen. Den døde fuglen er det interessant å undersøke nærmere, så frys den gjerne ned slik at den kan ivaretas og sjekkes for skader etter selbehandlingen!
Roar Solheim (03.04.2018)
Spurveugle
Når tid kan man sjekke spurveuglekassa ?
Redd for og gå fortidlig....
H.E.L. (03.04.2018)
Svar:
I slutten av april burde det gå greit å sjekke en spurveuglekasse. Men hvis du vil vite om det ligger en ugle i kassa og ruger, kan du stikke en pinne inn i inngangshullet. Da knepper ugla med nebbet, og du hører dette tydelig. En slik sjekk er ikke kritisk selv om spurveugla er tidlig i rugefasen.
Roar Solheim (03.04.2018)
Spørsmål:
Kan vi spise pingviner
N.N (03.04.2018)
Svar:
De fleste fuglen KAN spises, men det er ikke dermed sagt at NOF anbefaler at vi skal spise dem opp! NOF arbeider for vern av fuglene, ikke at de skal ende opp som mat for folk.
Roar Solheim (03.04.2018)
Medlemsskap
Hei. Er medlem i NOF og får tilsendt blant annet norsk fuglefauna og fuglevennen. Er usikker på de lokale bladene.... Hvor kan jeg se info abonnementet mitt? altså hva det er jeg abonnerer på? Endrer jeg på det ved å sende mail?
N.N (03.04.2018)
Svar:
Ta kontakt med NOF-kontoret og spør direkte fra de som styrer med medlemsoversiktene.
Roar Solheim (03.04.2018)