Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 24 690 til 24 714 av totalt 50 005 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bokfink?

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er mange slike fugler i hagen i denne uken. Er de bokfinker ungfugl eller hva ? Det var også en flokk minst 15 hann bokfinker som kommer i hagen i tillegg.Hvor blir det av hunn bokfinker for tiden, ligger de og rugger egg ?

P.T.N. (18.04.2018)

Svar:

Dette er kanskje unge hanner, men det kan hende at det er hunnene som har ankommet, ikke lett å se forskjell, dessverre.

Roar Solheim (18.04.2018)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor lenge kan pingviner holde pusten under vann?

N.N (18.04.2018)

Svar:

Det har jeg dessverre ikke noen data på. Du må nesten selv søke på nettet om pingviner og se om du finner opplysninger om dette i det som er skrevet der.

Roar Solheim (18.04.2018)


#Diverse

Fuglemating og huseier

Hei. Står ingenting i husleie kontrakten ang mating av fugler. Det jeg lurer på er om huseier har lov til å kaste meg ut om jeg mot hans vilje mater fuglene på terrassen? Det er ikke noen sjanse for rotter eller skadedyr da det er i 4etg.

L. (18.04.2018)

Svar:

Dette kan dessverre ikke vi svare deg på, da dette er mer et spørsmål som gjelder utleieforhold. Du må forsøke å få tak i interesseorganisasjoner som har med leieforhold å gjøre.

Roar Solheim (18.04.2018)


#Diverse

slanger

hørselen til slanger

N.N (17.04.2018)

Svar:

Dette er tydeligvis et gjentagende skole-oppgave spørsmål, og dette må du søke og lese om på nettet selv, da vi ikke kan utføre skoleoppgaver. Dessuten er slanger ikke fugler (!).

Roar Solheim (17.04.2018)


#Økologi og atferd

Aggressive måker

Hei. Jeg nesten inni Østmarka i Oslo, langt fra hav og sjø. Oppå hustaket ved siden av er det derimot en ca 10 måker som flyr inn på balkongen, i blokka, og hakket på hodet til katten min som liker å sitte ute på bordet. Jeg må IT å jage dem, men de er helt utrolig sinte og det går nesten ikke an å sitte ute her. Hva kan man gjøre?? Hjelp, så aggressive de er. I går fløy de ned i en barnehage rett ved ogprøvde å hakke på ungene. Det skal da vel ikle være sånn?

M.T. (17.04.2018)

Svar:

Antar at dette er fiskemåker. De har i de senere tiårene funnet ut at det kan være trygt å hekke på hustak. De slipper unna rødrev og mink, og kanskje også svartbaken, som har økt i ytre del av skjærgården. Men fordi fiskemåkene er gode foreldre, vil de opptre aggressivt mot farer som katter og nærgående folk. Har dessverre ikke noen standard løsninger på disse situasjonene.

Roar Solheim (17.04.2018)


#Økologi og atferd

Linerle som flyr gjentatte ganger på mitt vindu

Hei. Vi har nettopp bygget på huset. Det sto ferdig i fjor sommer. Da vi flyttet inn la vi merke til en Linerle som fløy mot og inn i terasse vinduet vårt. Det holdt den på med i dagevis, som vil si 50-100 ganger mot vinduet. Ut på høsten ble den borte. Nå er den kommet tilbake igjen, og fortsetter der den slapp i fjor. Jeg vet ikke om det er samme fugl, men troligen, siden den har helt lik adferd. Hva kan vi gjøre? jeg vil ikke at den skader seg.

A. (17.04.2018)

Svar:

Den tror den ser en rival eller artsfrende i sitt eget speilbilde. Du må forsøke å dekke til vinduet på utsiden der linerla flyr mot vinduet, slik at den ikke kan se dette speilbildet - det er eneste måte for å få den til å holde opp.

Roar Solheim (17.04.2018)


#Diverse

hei

hvor lang er flamingoen

O. (17.04.2018)

Svar:

Fuglers lengde måles fra nebbspiss til enden av stjerten. Denne lengden er ca 70-95 cm hos en flamingo. Beina stikker langt ut bak stjerten, og hvis disse tas med, måler flamingoer mellom 120 og 145 cm fra tåspiss til nebbspiss.

Roar Solheim (17.04.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Islom?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg så et fuglepar i går i Asker. Tok et bilde men det ble tatt på ganske lang avstand. Legger det ved likevel. Den ene fuglen var for det meste hvit, den andre brun. Man ser av bildet i hvilken biotop de befant seg; de er i et isbrudd i et vann. Jeg lurer på om det kan være snakk om islom? (Sted, Nordvannet i Asker, dato 16. april).

S.M.A. (17.04.2018)

Svar:

Ser ikke godt, men ut i fra din beskrivelse mistenker jeg at det er hann og hunn av laksand.

Roar Solheim (17.04.2018)


#Økologi og atferd

Kråker

Jeg har kråker som hakker på vinduene mine. Starter om morgenen i 6 tiden. Har holdt på sånn lenge. Kan dere gi noe forklaring på dette??

N.N (17.04.2018)

Svar:

Vanligvis hakker fugl på vinduer fordi de ser sitt eget speilbilde. Hakkingen kan enten dreie seg om forsøk på å jage bort en "rival", men det kan også hende at det i noen tilfeller handler om å forsøke å oppnå kontakt med den innbilte partneren som fuglen ser i sitt eget speilbilde.

Roar Solheim (17.04.2018)


#Økologi og atferd

Flytter Blåmeisa reiret sitt?

Vi har en fuglekasse med kamera inni. Det tas bilde og film hver gang fugler er i kassa. Det har vært spennende å følge med. Første året hadde vi fluesnapper i kassa. Året etter var det Blåmeis. I fjor var det Blåmeis igjen- etter en kamp nærmest på liv og død mellom Blåmeisa og Fluesnapperen. I år har både Kjøttmeis og Blåmeis vært innom, men Blåmeisa har bygget reir. Den kom tiidlig, har overnattet i kassa flere netter. Men av videofilm ser vi at Kjøttmeisa har vært innom flere ganger hun også. I og med at Blåmeisa begynte å bygge reir så tidli, rakk vi ikke ta ut reiret fra i fjor. For to dager siden begynte plutselig Blåmeisa å flytte UT reirmaterialet. Den ha virkelig stått på de siste dagene, så nå er reiret snart tomt. Har du forklaring på dette?
Vi er taknemlige for svar!
Med vennlig hilsen 2B, Namsos Barneskole

G.S. (17.04.2018)

Svar:

Ikke godt å si hvorfor de gjør dette, men dine observasjoner er svært interessante! De viser at hullrugere som meiser faktisk KAN rense ut gamle reir, noe jeg virkelig har lurt på om skjer. Det kan hende at de gjør dette for å bli kvitt parasitter i det gamle reiret. Slike reir kan inneholde lopper og larver fra møll og andre nedbrytere. Ved å kaste ut det gamle reiret og deretter bygge nytt med nytt reirmateriale, kan meisene kanskje redusere belastningen ved en høy parasittbestand.

Roar Solheim (17.04.2018)


#Trekkfugler

Gåsetrekk

I Levanger i ettermiddag (16/4) har det vært mange store gåsetrekk. Flokk etter flokk. Det må være flere tusen. Et fantastisk syn. Forstår at du ikke kan svare konkret, men er det mulig at dette er de samme som ble observert igår ved Jomfruland?

N.N (16.04.2018)

Svar:

Det fløy mange "gåseploger" med kortnebbgjess nordover både lørdag og søndag, så de du så er nok noen av disse.

Roar Solheim (17.04.2018)


#Fuglekasser

Flytting av fuglekasse

Det er blåmeis i en fuglekasse på veggen av en bod som skal rives. Jeg vet ikke hvor langt de har kommet med familielivet.
Er det mulig å flytte kassen og i tilfelle hvor langt unna kan man tørre å flytte den? De er ikke sky og tolerer vår ferdsel. Inngangen til huset er bare et par meter unna. Men nå har jeg et problem og er takknemlig for gode råd.

A.M. (16.04.2018)

Svar:

Meisene har ikke kommet i gang med reirbygging ennå.Kanskje noen få steder har de begynt å legge inn noen få mosedotter, men de fleste steder har de nok ikke startet. Flytt kassa i morgen, og se om meisene følger etter.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en kortnebbgås?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (16.04.2018)

Svar:

Nei. Dette er en grågås.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugel i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Noen som vet hva dette er?

B. (16.04.2018)

Svar:

Dette er en jernspurv.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Falk?

I går den 15/4 fløy det som så ut som en falk i høy fart over veien foran bilen. I det korte glimt jeg fikk av den så jeg en slank kropp, bakoverstrøkne, smale og spisse vinger, jevn mørk brun overside som en tårnseiler. Middels til liten størrelse. Jeg så den bare ovenfra, og så ikke hodetegninger. Fargemessig som en leonorafalk, men det er vel lite trolig. Kanskje en lerkefalk?
Sted: Brunlanes. Åpent terreng med skogholt og dyrket mark. Noen hundre meter fra strandbeltet.

O.H..S. (16.04.2018)

Svar:

Når en hauk går til angrep og holder vingene litt inn mot kroppen, er håndsvingfjærene samlet slik at vingen ser spiss ut. Da kan det være vanskelig å se om det er en hauk eller falk som farer forbi. Tror kanskje de mest aktuelle artene kan være spurvehauk, hønsehauk eller vandrefalk.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tårnfalk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en Tårnfalk?

T.H.Å. (16.04.2018)

Svar:

Ja, dette er en tårnfalk. Ser ut til at det er en hann.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Se to bilder Er det Tårnfalk? Og?

T.H.Å. (16.04.2018)

Svar:

Du klarer bare å laste opp ett bilde av gangen, og det som vises her er en ringdue.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Økologi og atferd

hakkespett

Har lest litt om hvordan den er skapt for å tåle rystelsene under hakkingen - dempe det som hjernen normalt sett hadde blitt alvorlig skadet av.
Forleden dag ble jeg obs på pauser på 30 til 45 sek mellom hver "hakkeserie". Følger disse et spesifikt mønster eller varierer det sterkt mellom ulike individ?

Ø.S. (16.04.2018)

Svar:

Det kan jeg ikke svare deg på, annet enn med det generelle mønsteret at de fleste fugler synger en stund/strofe, tar pause og synger så på nytt. Kanskje er pausene for at de skal lytte etter eventuelle naboer eller rivaler. Spettenes tromming er deres måte å "synge" på, så også de har pauser mellom hver trommevirvel.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Ringmerker

funnet en merkering

nr.
NOR 2017 2200
015
Lurer på hvilken fugl den har tilhørt, siden det kun var rester etter fuglebein på stadet sammen med ringen.
Ønsker kun tilbakemelding på mail.

N.N (16.04.2018)

Svar:

Melding om ringmerkede fugler må sendes Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sjelden?

Heisann,

Jeg så i dag en fugl jeg aldri har sett før. Den var gråspettet, med et avlangt nebb på ca 10 cm. På hver side av hodet hadde den to «antenner» stikkende opp. Hvilken fugl kan dette være?

T.W. (16.04.2018)

Svar:

Dessverre ikke lett å finne ut hva du kan ha sett. Fuglen må ha lange fjærtopper på hodet, og en av de få som har dette, er vipa. Men den har ikke langt nebb. Kan det være en gråhegre du har sett? Den har langt nebb, og to sorte, lange fjærtopper som stikker ut bakover fra bakkanten av hodet/nakken.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Økologi og atferd

Blåmeisreir

Hei! Noen blåmeiser begynte å bygge reir i fuglekassa mi på fredag, men de har så vidt gjort noe som helst. Det ligger bare noen få mose-biter der, og de stikker nesten aldri innom. Jeg lurer bare på om du kanskje vet hvorfor de bruker så lang tid på å bygge reiret... PS: hadde blåmeiser i fuglekassa i fjor og, og da brukte de mye kortere tid på å bygge reiret.

S. (15.04.2018)

Svar:

Ikke godt å vite dessverre. Det KAN hende at de bare vil markere at reirplassen er opptatt, og at de vil starte byggingen noe senere. Slike variasjoner i oppførsel er det ikke alltid enkelt å finne en forklaring til.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Økologi og atferd

Andeegg utan skall

Eit andepar (vill stokkand) har funna seg til rette i hagedammen vår. Dei har parra seg mange gonger og vi har tenkt at andemor kanskje vil legge eggene sine på siv-øya midt i dammen. No har vi sett 2 egg i vatnet - men desse er utan skal. - Kva er det som skjer? Kvifor har eggene ingen skall?

H.L.T. (15.04.2018)

Svar:

Kanskje denne andehunnen har mangel på kalk for å kunne produsere eggeskall? Dette høres noe uvanlig ut. Vet dessverre ikke om det kan finnes arvemessige årsaker som gjør at noen rett og slett ikke klarer å produsere eggeskall (?).

Roar Solheim (16.04.2018)


#Økologi og atferd

Kor djupt kan ein fugl dukka ?

Eg skal laga ein quiz om fugler, og då vil eg ta med det spørsmålet som står ovanfor.

Ø.N. (15.04.2018)

Svar:

Dette avhenger helt av hvilke arter det er snakk om, det er forskjellig fra art til art. Noen dykker i alle fall ned til 70-80 m dyp, men noen kan nok dykke dypere også. Du bør egentlig lete på nettet selv og lese om dette. Søk på engelsk på pingviner, alkefugler (penguins, auks) og se hva du finner.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Økologi og atferd

Når legger blåmeisa egg?

Hei. Jeg lurer på hvor lang tid et blåmeispar bruker på å bygge reir, og hvor fort etter at reiret er ferdig de første eggene kommer?

Mvh Ludvig og Janne

L.L.D. (16.04.2018)

Svar:

Tidligere har blåmeis ofte lagt egg i slutten av april/begynnelsen av mai. Dette avhenger av hvor i landet det er snakk om, og hvor tidlig eller sent våren kommer.I år er det mye snø mange steder, og våren blir kanskje senere enn de siste årene. Derfor kan det også hende at egglegging hos meisene starter senere enn ellers.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne stakkaren fløy rett på stuevinduet vårt i ettermiddag, og har dessverre ikke klart seg. Etter finstudering av fugleboka syns vi det ser ut som en bøksanger, men i såfall er han tidlig tilbake fra Afrika. Kan det stemme?

G.S.B. (15.04.2018)

Svar:

Nei. Dette er en gransanger - den første av de trekkende sangerne som ankommer så tidlig som nå.

Roar Solheim (15.04.2018)

««første 24 690 - 24 714 av 50 005 siste»»