Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 583 til 24 607 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Ny fugl på foringsplass
Fikk besøk av en fremmed fugl.
Kan det være brunost eller rødvingetrost?
G.S. (22.04.2018)
Svar:
Her må nok skrivingen ha gått i kjappeste laget: "brunost" er såvidt jeg vet noe helt annet enn en fugl (!). Men rødvingetrost er riktig forslag.
Roar Solheim (22.04.2018)
Kva for ein fugl
Eg er ikkje så veldig god på å artsbestemme fuglar så eg tenkte at eg like gjerne kunne spørre her.
Eg såg ein fugl på øyen Misje ved Sotra som var lysebrun med brune flekker. Den flaug opp og ned frå ein steinknaus mens den sang. Ganske nærmt sjøen og i eit lyngkledd landskap.
N.N (21.04.2018)
Svar:
Dette er en piplerke, men jeg klarer ikke å se om det er skjærpiplerke eller heipiplerke.
Roar Solheim (21.04.2018)
Fuglekasser i plast
Jeg har problem med hakkespett som hakker hull i siden på fuglekassene og tar ungene. Har utbedret kassene med utenpåliggende bord, og det fungerer.
Men! Kan jeg lage kasser av soil rør Ø125 mm (hard plast).
Det vil holde hakkespetten ute! Det kan lages luftehull for bedre "ventilasjon" i kassene, og de vil bli lett å rense.
T.S. (21.04.2018)
Svar:
Vet ikke om dette er egnet materiale. I så fall bør kassene ikke være soleksponert.
Roar Solheim (21.04.2018)
Rar fugl
I dag så vi en ny type fugl som vi lurer hva er? Det var ikke lett å komme nær nok til å få bra bilde.
Bilder er tatt i dag 21.april 2018 i Kilebygda, Telemark
A.L. (21.04.2018)
Svar:
Dette er en hærfugl.
Roar Solheim (21.04.2018)
Gransanger?
Kanskje bildet er for mørkt, men kan det være en gransanger?
L. (21.04.2018)
Svar:
Ja det kan det nok være. Men bildet er veldig mørkt og vanskelig å se på liten skjerm.
Roar Solheim (21.04.2018)
Funnet gravlykt ved skjærereir
Et skjærepar bygger rede høyt oppe i naboens thuja som vender mot oss, og i dag morges oppdaget vi en gravlykt (i plast med "gull" lokk) i hagen.
Vi mistenker at lykten kan ha blåst ut av skjærereiret, det var kraftig vind kvelden før, eller at skjæra kan ha mistet den i flukt.
Det er en kirkegård i nærheten, er det vanlig at skjærer stjeler gravlykter? Stjeler de dem i så fall for å spise stearin eller fordi de er blanke?
S. (21.04.2018)
Svar:
Skjærene kan ha plukket med sen denne bare for å sjekke om den inneholdt noe spiselig (stearin?), men den har neppe tatt den med seg inn i reiret. Mer sannsynlig har fuglene bare etterlatt den på plenen, dersom det er skjærene som har bragt denne med seg.
Roar Solheim (21.04.2018)
Ravn
Hei! For ca 5 dager hørte jeg en ravn rope parringsrop. To dager etter dette fant jeg redet dems, med 4egg i. Moren ruget. 2dager igjen etter dette igjen satt ikke mor å ruget, men var i nærområdet, det var varmt da.
1. Hvor lang tid tar det før suksessfull akt før mor får ut eggene?
2. Parrer ravn selvom de allerede har fått egg?
3. Er det lite tid igjen før ungene klekkes, siden mor ikke rugde den siste dagen? Eller er det normalt at mor kan gå litt til å fra uten at det skader eggene?
4. Jeg la endel mat igjen til dem rett ovenfor steinrøysa med eggene. Så dro jeg hjemover. Ravnen hadde dratt et langt stykke med meg, og plutselig ropte den med veldig rullende behagelig tone, jeg svarte tilbake med samme rop og den svarte. Hva kan dette være? Var den glad for maten, eller noe annet?
L. (21.04.2018)
Svar:
Mange interessante observasjoner og spørsmål, som jeg dessverre ikke har svar på.
Roar Solheim (21.04.2018)
Fuglekasse
Hei! Jeg har nettop hengt ut en fuglekasse med hull på 33 mm. Men jeg er litt usikker på om det er for sent, føler at de fleste fuglene allerede har funnet et sted å bo... Men hvis det ikke er for sent hvaslags fugler kan jeg få i kassa tror du?( bor på Vettre i Asker)
A. (20.04.2018)
Svar:
Det kan ennå komme både meiser, fluesnapper og kanskje rødstjert i kassa.
Roar Solheim (21.04.2018)
Kattugle
Klarer måren å ta en kattugle som ligger på egg.så en mår i åpningen i kveld på vilt kamera.og en time etter så var hann ugla i kassa. Er det mulig det gikk bra?
J.Ø. (21.04.2018)
Svar:
Måren kan lett drepe en rugende kattugle for å spise ugleeggene. Hvis først kassa er oppdaget av en mår, går det nok galt med hekkingen for uglene.
Roar Solheim (21.04.2018)
Hvilken gås?
Observert i Hadsel i Nordland i fjæra tidlig kveld 19. april.
Er dette tundragås eller dverggås?
Dessverre var ikke fotostativet med, noe uklare bilder.
S. (20.04.2018)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si sikkert ut i fra dette bildet, men mistenker tundragås.
Roar Solheim (20.04.2018)
Spørsmål:
Hvilken fugl er dette? Omtrent på størrelse med svarttrost. Nes i Akershus.
N.N (20.04.2018)
Svar:
Dette er en ringtrost.
Roar Solheim (20.04.2018)
Spørsmål:
Er det mulig å si hvilken fugl det er omtrent midt i bildet? Litt mindre enn en svarttrost. Det er en hel flokk av dem i hagen her på øvre Romerike nå.
N.N (20.04.2018)
Svar:
Kan være en måltrost.
Roar Solheim (20.04.2018)
Sliter med identifikasjon
Tror dette er en kornspurv!
A.A. (20.04.2018)
Svar:
Nei. Dette er en gulspurv.
Roar Solheim (20.04.2018)
Kattugle
Er kattugler monogame?
N.N (20.04.2018)
Svar:
Hovedsakelig, men det er påvist polygami (en hann med to hunner), selv om dette trolig er svært uvanlig hos kattugle.
Roar Solheim (20.04.2018)
Vendehals
Når kommer vendehalsen til Norge og hvor er fuglen om vinteren?
I.J.P.K. (20.04.2018)
Svar:
Den overvintrer i Afrika, og de første vendehalsene kan ankomme Norge i slutten av april. Men vanligvis kommer de fleste omkring første uke i mai.
Roar Solheim (20.04.2018)
Haukugle
For halvannen uke siden observerte jeg en haukugle som fanget en mus, la den i en greinkløft, jaktet videre og tok nok en mus og fløy så av gårde med begge musene. Betyr dette at den allerede har reirunger som den mater i midten av april eller kan haukuglen hamstre?
N.N (20.04.2018)
Svar:
Haukuglene kan starte hekkingen tidlig, men de lagrer også mus midt på vinteren hvis det er lett å fange dem. Dermed kan dette være en hann som jakter, mens hunnen ligger og ruger. Alltid greit med noen mus i bakhånd hvis det skulle bli dårlig vær et par dager!
Roar Solheim (20.04.2018)
Mandarinand
Hei. Denne Mandarinanden (hann) er fotografert i Lørenskog i kveld. Kan det være være en Mandarinand hunn som befinner seg i bakgrunnen på vedlagte foto? (beklager dårlig bildekvalitet - tatt med mobiltelefon på litt avstand).
S. (19.04.2018)
Svar:
Nei. Det er en kvinand hunn.
Roar Solheim (19.04.2018)
Reir i nedløpet på takrennen. Mye Gråtrost i år?
Hei og takk for flott nettsted. Vi har årlig problem med Spurvene som legger reir ved nedløpet på takrennen.Bergensregnet lager flom i renna, det blir tett i avløpet og fuglungene går dukken. Det er et høyt hus og vanskelig/ nesten umulig å komme til området... takknemlig for råd/løsning. Ellers, vi forer fuglene gjennom vinteren, det spesielle i år var Gråtrostene som dukket opp tidlig i februar, opp til 20 stykker på det meste. De var her helt frem til april,ble stamgjester. Det ble en veldig forstyrrelse for Svarttrostene, da Gråtrosten ikke vil dele området med andre. Det var helt nytt for oss at så mange Gråtroster slo seg til her, er det mange av disse i år eller? Riktignok var det langvarig tele her i år, men det har det vært tidligere og uten at vi har hatt besøk av denne fuglen tidligere.
E. (19.04.2018)
Svar:
Det eneste som kan løse problemet med gråspurvene, er å få dekket til dette nedløpet med metall kyllingnetting slik at fuglene ikke kommer til og kan hekke på et så farlig sted.
Det var veldig mye gråtrost som overvintret lenge i den nordlige delen av Norge i vinter. Etter årsskiftet kom det store mengder ned til Sør-Norge, og på Øst-og Sørlandet var det mye gråtrost i hele januar. I begynnelsen av februar la snøen seg også langs Sørlandskysten (det var tilnærmet snøbart hele januar) og kulda slo til. Da fløy nok store mengder av gråtrostene til Danmark/England eller lenger sydover på kontinentet.Roar Solheim (19.04.2018)
Er denne fuglen en bøksanger?
L. (19.04.2018)
Svar:
Ja, dette er en bøksanger. Den er svært kraftig gul og grønn i hodet og på rygg/vinger, ikke grågrønn som løvsanger og gransanger.
Roar Solheim (19.04.2018)
Blåmeisen hakker i fuglekassa i dagevis
Et blåmeispar har tatt i bruk i fuglekassa, og de flyr inn myke mosedotter.
De har også hakket inni fuglekassa i dagevis, og jeg lurer på hvor de gjør det.
Det er uhøvlet bord inni fuglekassa,men kan det hende at noen blåmeiser for sikkerhets skyld uansett hakker på veggen, slik at ungene skal klare å kravle seg ut når den tid kommer?
Dersom det blir litt sagmugg av hakkingen, vil den samle fukt på bunnen, som vel også kan være bra?
Og er det mulig at hakkingen i tillegg er bra for nebbet?
F.F.O.F. (19.04.2018)
Svar:
Av og til ser vi at meiser kan hakke slik inne i kassene, kanskje rundt flyvehullet på innsiden. Men jeg har dessverre ikke noen forklaring til hvorfor de gjør dette.
Roar Solheim (19.04.2018)
Sykdom??
Kva er det med denne fuglen. Trur det er blåmeis. Har funne 4 døde !! Har dei ein sjukdom???
A..G.Ø. (19.04.2018)
Svar:
Det ser ut til at noe er galt med denne blåmeisen, for de bruker ikke å sitte slik åpent i dagslys. Men det er umulig å si noe om hva som kan være i veien bare ut i fra et bilde, dessverre.
Roar Solheim (19.04.2018)
Blåmeis
Hvor gammel blir en blåmeis? Hilsen to nysgjerrige elever og en lærer.
N.N (19.04.2018)
Svar:
Meiser kan bli opp mot 10 år. Tror en av de eldste ringmerkede meisene ble ca 13 år gammel.
Roar Solheim (19.04.2018)
Fjær i skogen
Fant noen flotte fjær i Son. Har ikke sett disse her tidligere og lurer derfor på hva slags fugl dette kan være. Må være litt str på fuglen da fjærne er 5-6cm
E. (19.04.2018)
Svar:
Dette er brystfjær fra en stokkand hann.
Roar Solheim (19.04.2018)
måkefredning.
De enste måkene som er som i(gamlle dager)er gråmåker og svartbak.disse kan ikke tilpassa ...ikke enda..da jeg var ung var fiskemåker og sildemåker sterkt kolonirugere. Slik er det ikke i dag,Grunnen kan ikke disktuteres, det er ferdsel på sjøen.I dag hekker begge arter like i byen som på holmene.Hvorfor kan Ålborg komune anbefale å rapsolje eggene
B.F. (19.04.2018)
Svar:
Har dessverre ikke noe svar til det du spør om. Hva Ålborg kommune foretar seg i Danmark har vi dessverre ikke kjennskap til. Det må du spørre danske myndigheter om.
Roar Solheim (19.04.2018)
Hvilken fugl?
Hei,
Det er et gammelt bilde. Jeg tror det er en grønnstilk, men jeg er ikke sikker. Er det riktig?
Takk for hjelpen!
L. (19.04.2018)
Svar:
Ja, dette er en grønnstilk.
Roar Solheim (19.04.2018)