Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 856 til 24 880 av totalt 50 254 spørsmål «forrige neste»
Gås...
Hei! Jeg og en venninde sal ruge frem en kylling eller evt. andunge eller gåseunge:) men jeg lurer på om gåsa er noe særlig vennlig og tam fugl?
S.S. (25.04.2018)
Svar:
Dette må du spørre burfuglholdere eller gåseoppdrettere om.
Roar Solheim (26.04.2018)
Nøtteskrike vingespenn
Hvor bredt er vingespennet til en nøtteskrike, ca?
T.O. (25.04.2018)
Svar:
Har dessverre ikke fuglebøker for hånden så jeg kan gi deg eksakte tall, men antar at det kan dreie seg om ca 40-50 cm.
Roar Solheim (26.04.2018)
hvilket land drar gjøken til?
N.N (26.04.2018)
Svar:
Gjøk holder seg i Afrika sør for Sahara om vinteren, og gjøk kan da dukke opp i en rekke afrikanske land.
Roar Solheim (26.04.2018)
er høner åtseletere
Jeg lurer på om høner egentlig er åtseletere?
Y. (26.04.2018)
Svar:
Høner spiser både vegetabilsk og animalsk føde. Viltlevende hønsefugler spiser insekter, mark, larver og andre småkryp, og går heller ikke av veien for å spise smådyr som mus og lignende. Derfor kan de nok også kanskje hakke på og spise av større, døde dyr også, selv om de nok helst tar smådyr som de kan fange selv.
Roar Solheim (26.04.2018)
en finkefugl, men hva?
Filmet i dag, tatt ut to bilder, men kan ikke forstå hva type fink det er, både hvit isse og tegningene på vingene.
B.V. (26.04.2018)
Svar:
Dette er en bokfink, hunn eller ung hann, med fargeavvik i panna i form av hvite, fargeløse fjær.
Roar Solheim (26.04.2018)
Mange fugle dør når de krasjer i vinduet vårt!
Hei! Vi bor i nytt hus med store vinduer. Flere dage i det siste har vi funnet 5-6 småfugle som er døde etter møtet med vinduer.
Har satt opp et par rovfugl silhuetter, men hva mer kan jeg gjøre?
T. (26.04.2018)
Svar:
Du KAN eventuelt forsøke å henge opp noen sølvpapir/aluminiumsstrimler foran vinduet. dette kan kanskje skremme fugler unna eller gi dem signal om at det ikke er klart for å fly der vinduet er.
Roar Solheim (26.04.2018)
Hvilken fugl er dette ?
Det kommer 4 slike fugler på foringplass i den siste uken. Lurer om hvilket art er denne
P.T.N. (25.04.2018)
Svar:
Dette er en nøtteskrike.
Roar Solheim (25.04.2018)
Hvit hegre
I dag så jeg en hvit hegre med grått nebb og føtter. Litt mindre enn en vanlig gråhegre. Oppservasjonen var i et våtmarkreservat i Sømna kommune i Nordland.Hva kan dette være?
K.K. (25.04.2018)
Svar:
Det kan hende at det er en silkehegre, litt vanskelig å si sikkert uten et bilde.
Roar Solheim (25.04.2018)
Blåmeis: reirbygging i fuglekasse
Blåmeis er i gang med å bygge reir i fuglekassa, og vi ser dem sanke mose. Vi har også sett blåmeisen med "skjegg" - når den flyr med ulldotter.
Vi har hørt at man kan hjelpe meisen med reirmateriale ved å henge ut et gammelt ullteppe. Stemmer det, hva slags ullmateriale bør man i så fall henge ut, slik at de lettest kan bruke det?
F.F. (25.04.2018)
Svar:
Til blåmeisen kan du også legge ut små fjær, typisk lik det en finner som fyll i dunputer. Ull må være korthåret underull. Hvis det er lange hår/fibre kan fuglene henge seg fast i dem i reirmaterialet. Unntaket er stive hår fra hjortedyr som elg og rådyr - de kan ikke danne løkker som fuglens føtter kan henge seg fast i.
Roar Solheim (25.04.2018)
Blåneisen
Hei
Nå har jeg sett at Blåmeisen
overnatter i Reiret og når den sover om kvelden virker det som om den dirrer i kroppen er det fordi at den Verper eller er det fordi at den sover tung
T.E.B. (25.04.2018)
Svar:
Vet dessverre ikke hvorfor fuglen dirrer eller skjelver - det kan hende at det er en del av mekanismen for å holde oppe kroppsvarmen. Eggleggingen skjer gjerne om morgenen omkring soloppgang, så dirringen har neppe noe med dette å gjøre dersom det foregår hele natten.
Roar Solheim (25.04.2018)
Hvilken fugl mon tro...
Hei.
I dag hadde jeg besøk av en liten fugl jeg ikke kan huske å ha sett før. Har brukt noen timer på å titte i fuglebøker og på nett men, finner ikke en som samsvarer helt med den jeg så. Jeg tror nok den hører til sangerfamilien.
Den var på størrelse med en rødstrupe. Mer rund i fasongen enn smal. Svart nebb. Hode, rygg, vinger og stjert var mørk på grensen til svart. Såpass at jeg hadde problemer med å se om den hadde noe blått i stjert og vinger. Var også litt usikker på om den hadde et tynt bånd av svart ved øynene. Kinn, bryst og underside frem til gumpen var veldig lys, med såvidt toner av beige. Tror øynene var mørke (så på den lenge og kan ikke erindre at de var lyse eller rødaktige.)
Den oppholdt seg i en syrin med masse smågrener, og hvor den beveget seg hit og dit, opp og ned, frem og tilbake mens den sang masse lette, korte toner (virket veldig glad:-)
Håper du kan få en tanke om hvem dette kan være ut i fra beskrivelsen. Er veldig spent.
Mvh. Eline Lyng
E.L. (25.04.2018)
Svar:
Dessverre ikke helt lett ut fra denne beskrivelsen, men de mest aktuelle artene på denne tiden av året, er helst gransanger eller jernspurv. Gransanger passer nok best siden du ikke angir noen mønster i drakten.
Roar Solheim (25.04.2018)
Fuglunge
Vi fant en liten spurvunge i hagen. Den har fjær, og litt dun. Den kan løpe og prøvde å fly, men kom ikke opp av bakken.Endel katter i nabolaget. Skal vi la den være, eller ta den i en eske og mate den? Holde den og trøste den?Hva spiser den?
R.R. (24.04.2018)
Svar:
Uten bilde er det umulig å vite hva slags fugleunge dere har plukket opp. Det beste er som regel å la slike være i fred, siden de blir matet av sine foreldre når dere går vekk.
Roar Solheim (24.04.2018)
Måker flytter inn
Vi bor ca 10-15 km fra sjøen. De siste årene er det stadig flere måker som hekker i området rundt i boligfeltet her. Er en del flate industri tak i området også så jeg skjønner at det er enkelt å finne redeplass. Men hvorfor forlate sjøen og sitt vanlige habitat for å hekke i et industri og boligfelt?
Måkene forsvinner herfra så snart ungene kan fly skikkelig.
Som parentes og delvis svar på mitt eget spørsmål kanskje kan jeg også bekrefte at måkene spiser brunsnegl. Går "manngard" på plenen vår til tider og plukker småsnegl.
Takker på forhånd for svar, glimrende nettside!
L. (24.04.2018)
Svar:
Fiskemåkene kan ha trukket en del inn fra ytre skjærgård for å slippe unna predasjon fra bl. a. mink og svartbak. På hustakene er de langt mer trygge, og dette har de forstått. Fiskemåker kan bli opp mot 30 år gamle, så de har lang tid på å samle seg erfaring.
Roar Solheim (24.04.2018)
Linerler bygger reir i blomsterkasse rett under vindu
To linerler er i gang med å bygge reir i blomsterkasse rett under soveværelse-vindu som ofte står åpent. Det er ikke kommet noen egg enda. Kan vi fjerne det. Er redd for fuglelopper når de forlater redet.
T.G. (24.04.2018)
Svar:
La reiret være i fred. Du trenger ikke å bekymre deg for fuglelopper - det er sjeldent slike å finne i linerlereir.
Roar Solheim (24.04.2018)
Hvilken fugl er dette?
A.S. (24.04.2018)
Svar:
Til venstre en ringtrost hann, til høyre bak en gråtrost.
Roar Solheim (24.04.2018)
Ukjent Fuglelyd
Vet du hvilken fugl det som sier AOOO? Den forekommer i kystområdet ved Strømstad, trolig en andefugl eller lignende. Har ikke sett den.
A.S. (24.04.2018)
Svar:
Lyden du beskriver lages av ærfugl hannen.
Roar Solheim (24.04.2018)
Hvilken fugl er dette?
N.N (24.04.2018)
Svar:
Dette er en heipiplerke. Her er det tydelig å se at den har veldig lang bakklo, ett av de beste kjennetegnene for å skille den fra trepiplerke.
Roar Solheim (24.04.2018)
foringsstasjon/fuglekasse
hei,jeg monterte i vinter en fuglekasse utenfor kjøkkenvinduet ,denne er av typen man kan ha frø i om vinter og ta ned vegger mot vår så den blir en tett fuglekasse. Planen var å få rensket den nå og få vasket og malt veggen den henger på,men i de siste tre dagene så har der vert et blåmeis par som har hatt stor aktivitet der ute de flyr frem og tilbake og putter inn mose og ser rett og slett ut som om de har planer om å flytte inn. Bør jeg la dem være ifred? eller kan jeg enda få fikset veggen før de hekker? nå er jo ikke kassen tømt for frø,og jeg vet ikke hvor mye mat som er igjen inni der etter vinteren,er det trygt for dem å bygge rede oppå frøene?
B.K.D.P. (24.04.2018)
Svar:
Det høres ut som at meisene har kommet deg i forkjøpet, så det er nok best å la dem få gjennomføre reirbygging og hekking i kassa slik den er nå.
Roar Solheim (24.04.2018)
Ørn?
Hei. Jeg kjører strekningen E18 mellom Oslo og Tønsberg på vei til/fra landsted. De to siste gangene jeg har kjørt har jeg observert noen store fugler på nøyaktig samme sted. Rett over tretoppene i skogen i Re kommune så vi først to stykk digre brune fugler med tydelige «frynser» ytterst på vingene. Søndag observerte jeg en av dem igjen, denne gangen fløy den lavere, og for meg så det ut som om den hadde krumt, gulaktig nebb. Jeg kjører jo forbi i nokså stor fart, men mener likevel å kunne fastslå at denne fuglen er langt større enn hauk/falk. Kan det være ørn jeg har observert??
J. (24.04.2018)
Svar:
Du har mest sannsynlig sett to musvåk - de er ganske vanlige å se når du kjører E18 sydover fra Oslo, og spesielt nå før de starter egglegging.
Roar Solheim (24.04.2018)
Fugler celleonding
Hvordan skaffer fugler oksygen til celleondingen?
S. (24.04.2018)
Svar:
Vi kan dessverre ikke utføre skoleoppgaver, og dette er tydeligvis ett av standardspørsmålene fra en eller annen skolebok som gjentas. Dette må du søke om på nettet og lese om selv.
Roar Solheim (24.04.2018)
fuler
hva skjer under paring
A.L. (24.04.2018)
Svar:
Dette høres ut som en skoleoppgave, og et spørsmål som krever en lengre utredning. Foreslår derfor at du søker på nettet selv og leser om dette.
Roar Solheim (24.04.2018)
Fugl?
Hei!
Hvilken fugl er dette?
T.H.Å. (24.04.2018)
Svar:
Dette er en stær.
Roar Solheim (24.04.2018)
Fugl flyr inn i vindu
Hei
Vi har skiftet til mer glass i fasade på vårt sommersted i Vestfold. Allerede i helga fant vi to døde fugler som sikkert har flydd inn i de nye vinduene. Dette er supertrist , og vi må forsøker i resette tiltak for å forhindre dette i fremtiden, ønsker tips om hva vi kan gjøre ..
G.K. (23.04.2018)
Svar:
Dere kan prøve med haukesilhuetter på vinduene - fås hos Natur og Fritid (NOFs butikk).
Roar Solheim (23.04.2018)
Kva sort liten fugl?
Denne er det berre ein av sammen med bokfinkar, spettmeiser, grønnfink og andre fuglar, er det ein spurv? Den er liten.
L.E.B. (23.04.2018)
Svar:
Dette er en jernspurv.
Roar Solheim (23.04.2018)
Spørsmål:
Hei! Midt i april hørte vi en ukjent fuglelyd bare få meter fra blokken hvor vi bor. Det var mørkt, og rett før midnatt. Har ikke opptak av lyden. Den minnet om en blanding av sivhauk og vipe, var nasal,skarp,og med oppadgående diftong. Har forgjeves søkt etter lyder fra ugle, hauk, våk m.fl. Området er i Bergen, med blandet furu- og løvskog. Vennlig hilsen Britt
B.T.H. (23.04.2018)
Svar:
Dette høres mest ut som at en kattugle hunn kan ha vært på ferde.
Roar Solheim (23.04.2018)